ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на зимно Яке
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на зимно Яке
Автор Съобщение
Mitko



Регистриран на: 04 Сеп 2009
Мнения: 169

Мнение Отговорете с цитат
pif написа:
Аз пък се чудя по какво се различават якетата за туризъм и за ски?
"Снежна пола" или не знам как точно се казва това нещо на кръста което се закопчава и не позволява якето да се набира нагоре и да влиза сняг отдолу. Та наличието на такова нещо означава ли че якето е за ски или сноуборд или не? И друго нещо ми прави впечатление. Това е подплатата на якето ако има такава. Аз съм виждал два вида подплата. Едната е тип мрежичка а другата е цяло парче полиестер както при дрехите за града. Аз например имам едно яке 3 в 1 което отпред и в ръкавите е с такава подплата а на гърба е с мрежичка. Никога не съм го ползвал за преходи защото адски много се потя и си мисля че ако съм с него па макар и само по тениска за нула време якето ще стане вир водичка от пот която при това ще попие в подплатата (особено онази плътната дето не е мрежичка).
Като изключим якетата с трислойни мембрани (про-шел при Гор Текса например) които струват около или над 300 лв то какъв вариант ни остава за яке без подплата?

Ски якетата обикновенно са с двуслойна или трислойна мембрана и различна по дебелина изолация. За каране на писта, където прекарваш 2/3 от деня си седейки на лифта в студа е подходящо, иначе става доста студеничко. "Мрежичката" или 'хастара' без изолационен слой се позлват при всички якета с двуслойни мембрани - иначе тялото ще влиза в директен контакт с мембранния слой - получава се едно дискомфортно 'залепване' при потене , а и мембраната не работи добре. Трислойните мембрани просто имат един слой 'плат' прилепен към самата мембранаотвътре, и затова нямат нужда от този слой с мрежички и плат.
'Снежната пола' също е полезна - предпазва от влизане на сняг при падане, особено ако има система за прикачане към долнището. Помага и за поддържането на топлината на тялото - спира циркулацията на въздух от долната страна на якето. За зимен туризъм не са особено полезни, аз лично ходя и карам ски с яке без такава пола. Общо взето скиорските якета не са много комфортни за по-активни спортове в планината зимата - тежат много, нямаш възможност да работиш със слоевете в зависимост от това дали е топло или студено.
За яке 'без подлата' вариантите са всички трислойни мембрани, които ги има в голямо изобилие и разнообразие, не са само Gore-tex GTX, Pro и подобни. Разбира се, цените наистна са по-високи.. По-евтините якета от този клас просто се правят с 3-слойни мембрани от по-малко известни производители, които вършат добра работа в повечето случаи. Зависи от конретните якета и мембрани разбира се, най-добре да се търсят ревюта по форуми и онлайн магазини за конкретните якета - колко добре диша и спира водата мембраната, и също така колко издържлива във времето е мембраната. Моите впечатления са, че на гор-текс мембраните държат по 2-3-4 години много активно ползване преди да почнат да се деламинират и разпадат, много по-евтини материи след 1-2 сезона почват да се прокъсват, деламинират, или да имат проблеми с водоустойчивостта.. та понякога по-евтиното излиза по-скъпо ..
Чет Ное 29, 2012 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
valkata332



Регистриран на: 01 Фев 2013
Мнения: 70
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Колебая се в избора на яке за зимата между следните варианти :
http://www.stenata.com/bg/products/product/maitland-jacket
http://www.alpinsport-bg.com/products.php?3290
http://ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=934
Приемам и други предложения в този ценови диапазон.Якето ще го ползвам както в града, така и в планината като трети пласт дреха, ще е интересно ако имате впечатление от някой от моделите или от подобен такъв.

_________________
„Слабите не се борят. Малко по-силните издържат един час. По-силните от тях се борят години. Но най-силните от всички се борят цял живот. Те са непобедими”
Пет Сеп 13, 2013 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Абе да... знаеш ли колко зими изкарах с яке 2000/2000... нито съм плувала в пот, нито ми е пуснало вода.

_________________
www.summitsweb.com
Съб Сеп 14, 2013 7:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Отговорете с цитат
Тук колега ще ти обясня едно нещо което е много важно за якетата и всъщност би си спестил много главоболия ако разбереш това което ти пиша като говорим при следните условия: закопачно яке и ципове при активен човек дали ходене дали катерене или бягане все тая но да не е в покой то и за покой важи но там са по малко водните пари изхвърляни от тялото като пот. Та поясненията!
1, Мембраните работят на принципа на парциалното налягане с две думи и по-просто обяснено водните пари от вътрешната страна на якето заключени между тялото и якето трябва да са повече от от колкото тези от външната страна на якето. При атмосферна влажност от
50-60% водните пари между якето и тялото ще преминават свободно през мембраната. Когато атмосферната влажност е повече граничеща със 100%, дъжд или мъгла водните пари от тялото не могат да преминат през мембраната тъй като няма разлика в налягането на парите и те си остават като пот и конденз по плата на якето.
2, Мокрия външен слой на якето ако ще то да ти е с мебрана Горе 30000 дишаемост или прочие е равно на пълно потно тяло в якето тъй като водата в плата възпрепятства преминаванет на водните пари от вътрешната страна на якето на вънка а може и да стане обратното тъй като дупката (порите на мембраната) не е с едно посочно движение.
3, Замърсяването в плата също намалява парапропускливоста на плата.
Мерките който трябва да се взимат за да се избягне изпотяването са следните:
1, Ципове за проветрение под мишниците и на гърдите джоба който ако е с мрежест плат подобрява вентилацията. Регулируеми с велкро ръкави на края на ръкава. пристягаш ръкава за повече топлина или го разхлабваш за повече проветрение. Същото се отнася за циповете под мишницата.
2, импрегниран външен слой на якето с DWR Трайно водоотблъскващо покритие тоес продуктите на Nikwax TX.Direct® Wash-In -примерно за хардшели за софтпел е друг продукта SoftShell Proof™ Wash-In или на друга фирма продуктите http://www.grangers.co.uk/ По този начин ти запазваш външния слой на дрехите сух и мембраната може да работи при определени условия обаче. Защо ще работи и кога мембраната виж горните две точки.
За това аз съм се спрял на WP/B "waterproof breathable" яке а не на такова с мембрана което е пак същото но по-евтино това е само яке с Трайно водоотблъскващо покритие което след няколко пранета се отмива и пак трябва да се импрегнира както и се износва /изтърква от експолоатация но същото важи за всички дрехи. Якето е с цип на гърдите и под мишниците които ги отварям при движение а като ми стане студено ги затварям. Дишаемоста му е 5000 мм горе долу ме устройва. Тук вече е важна и кройката на якето тъй като ако е широко ще е по-хладно якето защото ще е необходима повече топлина от тялото за да загрее въздуха между якето и тялото което довежда до охлаждане на тялото и прочие и прочие.
Цялото това нещо важи също за обувките и панталоните. Непознаването на тези свойства на мембраните се казва индустрия и повече пари за производителите.
С две думи мембраните работят отлично при условия с по-ниска атмосферна влажност!!!
Чистите дрехи/обувки и импрегнирани с препарат за водоотблъскване работят по-добре от мръсните и тези с износена импрегнация!
Цялата тази тема е относно мембраните и ако реши модератора може да я забие като важна или в уйкипедията за екипировката. [/i]
Нед Сеп 15, 2013 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Отговорете с цитат
Не се бъркаш но и при идеални или каквито други условия искаш механичното проветрение от циповете под мишницата, ръкавите, и другите ципове е главното което спасява положението. Да не говорим че почти сигурно ще носиш раница на гърба там пиши бегало дишането. При минус 20 градуса самото ти яке замръзва така че все тая дали е мъгла дали друго. Тук вече според много автори в алпинизма и катеренето се ползва друга техника а именно паронепропусклив слой до тялото или върху бельото. Целта на това е да не ти се потят дрехите и така да останат сухи и да може да вършат работа. Това го знам само на теория за дрехите но го ползвам за обувките (просто найлонов плик) така или иначе тази зима не ми се налага да стигам до там. Преди три зими си палих огън да си изсуша чорапите след това поради проблеми с коляното избягвам да изпадам в ситуации на мръзненe. За повече информация относно този начин на наслояване на дрехите търси http://www.andy-kirkpatrick.com/ и на други подобни места.
Нед Сеп 15, 2013 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ



Регистриран на: 28 Окт 2011
Мнения: 597

Мнение Отговорете с цитат
mircho написа:
Тук колега ще ти обясня едно нещо което е много важно за якетата и всъщност би си спестил много главоболия ако разбереш това което ти пиша ..............


Прав си за липсата на "дишаемост" на мембраните при много висока влажност на въздуха, но САМО при условие и на висока температура на въздуха Wink ! За радост или не ние не живеем в тропиците, и когато ни се налага да използваме хардшел с мембрана , то това става при съществена разлика между температурата на човешкото тяло и "околната среда" Wink ......А именно температурната разлика е един от основните фактори в този процес. Едни мембрани се държат коренно различно при ниски или високи стойности на относителната влажност на въздуха - например Gore Tex. Докато eVent запазва почти константно поведение. Това се дължи на различния принцип на работа на двете Wink . Ето малко инфо по темата :
http://www.shelby.fi/tips/breathability.pdf

Горещо препоръчвам на всички , които имат "бели петна" по-темата, следващата статия Wink ! Въпреки, че е на сайта на един от най-големите онлайн магазини за екипировка в света, според мен е най-доброто и изчистено от фарисейски подбуди инфо - заслужава си да се прочете до край !
http://www.rei.com/learn/expert-advice/rainwear-how-it-works.html

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU

Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Нед Сеп 15, 2013 4:16 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Нед Сеп 15, 2013 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ



Регистриран на: 28 Окт 2011
Мнения: 597

Мнение Отговорете с цитат
За хората, които ги мързи да четат толкова Very Happy , ето два откъса , които са най -ценните според мен :


"....Summarizing breathability:

•No universally accepted standard for fabric breathability exists.
•Five different test methods can be used to arrive at breathability figures, yet most do not correlate to one another.
•Manufacturers may promote lab results with similar-looking numbers acquired from different tests, meaning an unsuspecting consumer may unknowingly be comparing apple and oranges.
•The best use for these numbers is comparing rainwear products within a single brand, since a manufacturer is likely to use the same test for its entire product line.
•Among the WP/BR technologies evaluated in all tests, eVent posts consistently high performance results.
•Regardless of which WP/BR technology used, its moisture vapor transfer rate (MTVR) will be faster if the contrast in concentration (or gradient) between the 2 sides of the fabric is high. A sweating human makes the inside of raingear warm and humid. In cool weather conditions (typical of most rain events), a WP/BR should be able to do its job effectively. In warm and steamy conditions, where the concentration variance may be zero, no raingear is likely to feel comfortable.".......



".....Other factors beyond rainwear's WP/BR technology will impact wearer comfort: Lots of good, breathable rainwear choices exist, and some (particularly 3-layer laminates) tend to consistently outperform others in breathability. But even their performance expectations can be overwhelmed by overly aggressive use. A key objective when wearing rainwear during exertion is to avoid moisture build-up inside the garment. The best defense: Be alert and actively manage your comfort level.

•Personal metabolism: If you heat up easily, modify the pace of your activity.
•Exertion level: Same principle; slow down or speed up as needed.
•Weather conditions: If it's warm and steamy out, no rainwear feels comfortable; if it's cool and dry, keep a light insulating layer handy for rest stops; in other words, be alert and nimble; adapt as conditions dictate.
•Clothing worn underneath: Shed a layer if you're uncomfortably warm.
•Use of vents: If you rainwear has underarm zips, core vents, use them (in addition to your main front zip) to speed sweat's evaporation....."

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU
Нед Сеп 15, 2013 3:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dandan



Регистриран на: 26 Авг 2013
Мнения: 211

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте.

Колебая се м/у тези две якета:

http://www.stenata.com/bg/products/product/temperance-ii
и
http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=17&p=109.

Различни мембрани ...

Някой да има лични впечатления от някое?

Благодаря.


Последната промяна е направена от dandan на Пон Сеп 23, 2013 7:05 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Сеп 22, 2013 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
torah



Регистриран на: 30 Авг 2011
Мнения: 336

Мнение Отговорете с цитат
dandan написа:
Здравейте.

Колебая се м/у тези две якета:

http://www.stenata.com/bg/products/product/temperance-ii
и
http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=17&p=109.

Различни мембрани ...

Някой да има лични впечатления от някое?

Благодаря.[/code]


Аз имам първото и съм доволен. Много надеждна дреха. Wink

http://www.youtube.com/watch?v=yVQaYXFBDcw
Нед Сеп 22, 2013 8:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Аз си взех първото.Ползвал съм го два пъти, май съм доволен/казвам май/ защото не съм успял да го пробвам при екстремни условияв и при по сериозни преходи с раница.Ходил съм без раница и двата пъти. Не съм се изпотявал / макар , че това го мога много/ Доволен. Като го поразходя с раница пак ще пиша ако не е късно вече за мненията ни.
Пон Сеп 23, 2013 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dandan



Регистриран на: 26 Авг 2013
Мнения: 211

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за мненията.
И аз се бях насочил към Berghaus-a, но за съжаление се оказар че всъщност го нямат налично.

Някой да предложи нещо друго (XXL)?
Вто Сеп 24, 2013 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vorbiss



Регистриран на: 11 Яну 2013
Мнения: 14
Местожителство: sf

Мнение Отговорете с цитат
http://www.ebay.co.uk/itm/BERGHAUS-MENS-VELUM-JACKET-040246-BLAZE-RED-CARBON-/300963863048?pt=UK_Men_s_Coats_Jackets&var=&hash=item4612d81a08
Вто Сеп 24, 2013 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sportshop



Регистриран на: 07 Сеп 2015
Мнения: 1

Мнение как да си изберем яке за ски Отговорете с цитат
Аз лично срещам тези въпроси всеки ден кое яке за ски е подходящо за начинаещ, за напреднал или ентусиаст. Тъй като смятам, че спортната екипировка е важна да бъде по мярка
специално си направих труда да напиша този пост. Надявам се да бъде полезен за много от вас.
Можете да видите ръководството за избор на ски тук: http://sportshop.bg/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D0%BA%D0%B5/
Вто Сеп 08, 2015 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
abubnost



Регистриран на: 21 Май 2013
Мнения: 8

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,

И пред мен стои дилемата за ново яке.
Изчетох темата, но тъй като мненията са от минали години и съответно повечето линкове и модели на якета не са актуални.

За сега съм набелязал три, четири модела и ще се радвам ако ме насочите, кой според вас е най-добрия избор. Разбира се отворен съм и към други предложения влизащи в бюджета, който е около 350лв.

Моделите са следните:

http://ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=2066

http://www.stenata.com/bg/products/product/яке-mera-peak-ii

http://www.stenata.com/bg/products/product/яке-vapour-storm-shell-jkt-am

http://www.zajo.net/bg/водонепромокаеми-якета-мъжки/alpamayo-jkt-blue.p2689-10.html

Ще съм благодарен за всякаква помощ, че чуденето е голямо.

Поздрави
Деян
Сря Сеп 16, 2015 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Insight



Регистриран на: 25 Сеп 2014
Мнения: 122

Мнение Отговорете с цитат
Софтуера на форума реже линка на първата кирилишка буква, това е проблема... трябва да се маркира целия ред и да се копира в адресното поле на браузера за да се отвори целият линк.

Май все още не е дошло времето за кирилица в адресното поле на браузерите... ма прогреса никой не мож го спря Wink
Сря Сеп 23, 2015 2:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 7 от 9

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov