ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До в.Ботев

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
До в.Ботев
Автор Съобщение
big_girl



Регистриран на: 19 Авг 2009
Мнения: 2

Мнение До в.Ботев Отговорете с цитат
Здравей те, с една група приятели реших ме да се качим до Ботев.Групата е от 10 човека с 4 деца.Мислим в събота да тръгне рано сутринта за хижа Рай-там сме си резервира ли легла.За сега смята ме да оставим колите в месноста Паниците или в Калофер, но незнам от Калофер до хижата горе - долу за колко време ще вземем пътя, а за Паниците четох , че могат да се оставят , но няма охрана.Къде е по-добре да ги оставим? В неделя сме решили да се качваме към върха, но искам ако може да ми обясните по-лесничък маршут, защото освен , че имаме деца в групата имаме и една не много пълна дама, за която незнам да ли ще може да се изкачи до горе.За време няма проблем , въпроса е да е лесен маршрута.В нета прочетох доста , но като че ли не ми стана много ясно за пътя.Благодаря предварително и дано сте ме разбрали.
Сря Авг 19, 2009 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shark



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 23
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей,

Не съм чувал за проблеми при оставяне на коли в Паниците. Аз също съм го правил. Ще спестите време. Иначе пътят от Калофер то Паниците е малко и макар че е асфалтиран ще трябва да се придвижите бавно защото не е поддържан. Черния път се отклонява в горния край на вилната зона пресичайки потока. От другата страна продължавате пак покрай вилите и стигате до табелите. Там ще видите и маркировката, която трябва да следвате.

Пътят до хижа Рай е един. В началото има един стръмен участък, който ще ви изпоти (доста е неприятен). После следва продължителен но лек и открит участък, през който ще виждате Ботев в посока запад. На места има пейки, дори беседки ако не ме лъже паметта, където можете да почивате и да се наслаждавате на хубавите гледки. След това влизате в гората, където имате поне 2 часа в не толкова лек път. В този участък се изкачвате най-много така че сигурно ще се наложи да почивате повече. Излезете ли от гората по пътеката ще видите хижата след минути.

След първоначалния стръмен участък от Паниците пътеката сякаш се губи в една поляна. Погледнете надясно (запад) за видите Ботев и пресечете поляната в посока върха. Ще стигнете до черен път, който ще ви отведе до входа на парка. Има табели и се познава лесно. От там насетне по пътеката има табели. Влезнете ли в гората, следвайки маркировката пътеката ще ви отведе право до хижа Рай.

Сигурно вече си чела за така наречената Тарзанова пътека, която води от Рай до подножието на Ботев. От Рай тръгвате в посока пръскалото. След като го отминете ще стигнете до разклонение като тарзановата пътека се отклонява и ще ви преведе през скалите. Има доста стръмни места, по които трябва да сте внимателни. На места има въжета, но не навсякъде е удобно да се ползват. Пътеката ще ви качи на билото, откъдето отново ще видите Ботев. Следвайте я и ще стигнете станцията на върха.

Дано обяснението ми е от полза.
Сря Авг 19, 2009 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Re: До в.Ботев Отговорете с цитат
big_girl написа:
В неделя сме решили да се качваме към върха, но искам ако може да ми обясните по-лесничък маршут, защото освен , че имаме деца в групата имаме и една не много пълна дама, за която незнам да ли ще може да се изкачи до горе.

Тръгнете от х.Рай по-рано, докато не е напекло да минете Тарзановата пътека. Това само ще ви облекчи изкачването, доста е стръмно. На който му идва зорно, да остане да ви чака в хижата. Wink Другия вариант е да се разделите на 2 групи. По-бързите да се качат, а другите до където стигнат. Ако има и най-малка вероятност за разваляне на времето не се качвайте!
Преди доста години, когато дядо ме заведе за първи път на върха, ме вдигна по тъмно в хижата. Хич не ми се ставаше, но после разбрах защо трябва.
П.П.Вариантът за качване през Башмандра и заслон Ботев е по-дълъг и най-стръмното е накрая, така че няма смисъл.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Авг 20, 2009 10:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
big_girl



Регистриран на: 19 Авг 2009
Мнения: 2

Мнение Отговорете с цитат
Момчета мерси много за инфото
Чет Авг 20, 2009 6:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov