Значи колкото е по-ниска киселинността на зехтина, толкова е по-качествен. За да е Екстра Върджин, тази киселинност трябва да е под 0,8%. Аз си взимам един гръцки-той е единствения от тези които между които мога да избирам, на който на всяка бутилка пише колко е киселинността му. В смисъл на рафта ако има да кажем 15 бутилки, на една част от тях може да има 0,35%, на друга 0,42%, на трета 0,53% и т.н.
Това не вярвам да е единствен параметър, по който да се съди за качеството.
Най-малко има начин да се свали киселинноста нарочно с безопасни химични средства (нямам идея дали такава интервенция няма да се отрази на вкуса).
Принципно в преседелите маслини започва процес на ферментация с участие на млечнокисели бактерии, отдето вероятно иде и киселината на зехтина. Киселинноста може да бъде индикатор дали е започнал такъв процес или не. Доколко този процес води до силно намаляне на хранителни качества на зехтина - промяна на типа на маслата, или просто добавя лош дъх, не знам.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 23, 2015 8:03 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1943
Също не искам да се изкарвам капацитет. Не чета книги и натъкмени проучвания по интернет, това го виждам, това казвам ,бил съм на много изложения на зехтини, в Гърция и Испания . Не искам да показвам материали или филми в интернет от маслинови дървета, вкореняване, цъфтеж / между другото и тази година се е прецакал цъфтежа на испанските маслини и няма реколта, и тази година отново в Гърция е пълно с испанци да купуват каквото докопат - маслини или зехтин / нашите 3 малки кооперативни производителя, за да не стане реклама и да противоречи на регламента на форума, а аз после да се занимавам да разнасям зехтин по 1-2 бутилки наляво- надясно, което и да искам да го направя не става, ще ми обърка другата работа. От 15 топ марки зехтин в света , девет са гръцки. Не вярвам на клишето за мързеливия грък, познавам гръцки търговци в София работят до 22 часа и в събота и неделя, както и фирмите производители са на много високо ниво, като труд , ангажираност, интелигентност. Ако някой грък са му се набутали сами да му работят евтини роби за по 300-400 евра- за какво да работи, ръководи си ги.
Който иска хубав зехтин - гръцкия е. Първите три известни марки, за които се сетите в България - не е това което ви трябва, това са зехтинпромите. Оттам насетне има 10 добри, търсете в интернет, сравнете оригиналният сайт на производителя и си изберете което и да е - толкова мога да кажа. Който иска, да повярва, който не иска - от ядене на соево олио с етикет "екстра върджин студено пресован зехтин", никой не е умрял
Е, реклама е като се афишира един производител целенасочено или завоалирано.
Ако споменеш "От 15 топ марки зехтин в света , девет са гръцки." не е.
В дидовия линк в топ 15 няма един гръцки, пък ти твърдиш обратното.
Къде е истината, че нещо не вярвам на тезата "Европа с/у Гърция"?
Е, реклама е като се афишира един производител целенасочено или завоалирано.
Ако споменеш "От 15 топ марки зехтин в света , девет са гръцки." не е.
В дидовия линк в топ 15 няма един гръцки, пък ти твърдиш обратното.
Къде е истината?
И тук има уловка. За да си в това класиране, трябва да имаш доста време и пари за реклама, блясък,пътуватия и тем подобни, които работещите и произвеждащи зехтин нямат. Публична тайна е, и че се участвува не с този зехтин, който после се продава в бутилките.
Най-хубавият зехтин който ни е попадал, който и сега си взимаме за вътрешна употреба на приятели , на много добра цена, производителя е от едно село в Пелопонес, няма пари за етикет и ги прави на ксерокс, не можеш да му обясниш че поне датата трябва да е на английски - имат някакви неразбираеми йероглифи за месеца не става за продажба от такива хора взимат зехтина, с който участвуват после големите на състезанията....
Пет Окт 23, 2015 8:40 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1943
За зехтина не бих дал повече инфо, защото това което имам като инфо, ще се наруши регламента на форума.....Един прост аргумент - къде са им на тия испанци, италианци и портокалци, хубавите маслини за ядене , като имат толкова хубав зехтин ? Скоро бях 10 дни в Андалузия - освен един вид зелени маслини за ядене, солени и кисели , друго не видях.
та въпроса е за маслините . Самите производители казват - не яжте черни маслини, тъй наречените Конфит, били те Колосал, Мамут или SS Мамут - това са ни стари маслини, преварени и боядисани с въглищен прах. Като ни ги искат от чужбина - правим ги , казват, няма как.
Истинските ценени маслини са сортовете Каламон и Амфиса - кафява и блонд / руса /. В Гърция под черни маслини разбират кафяви, черните са за износ за араб. свят и страни като България. Наскоро и в България се появиха някои интересни сортове и вариации - Тфруба, наричана тук трумба,най-ценна я смятат тасоската тфруба , фурну / леко сушени / . Не рискувайте обаче с тези сортове 9 от 10 проби, не ми харесват , понякога и производителите не могат да ги направят еднакво добре , а най-хубавите тфруби и фурну ги изкупуват скъпите ресторанти по света, не стигат до България .И двата вида са с вкус малко като сирене чедър. Аз предпочитам кафява Амфиса и Каламон и ги сменям за развообразие. Има добър избор на хубави маслини, не са във веригите / там ги е окупирала една марка възсолени маслини / не са и по пазарите . Каламон - най-едрият, не е най- хубав. Държащите магазинчета за маслини, за клиентите поръчват едър Каламон, а за себе си една кофа ситен - вида Брилянт.
Избора на маслини е прост - не трябва да са много солени, не трябва да са кисели, не трябва да са черни, и като се опита 1 маслина, вкуса й да ни обсеби за 10 минути, НЕ ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДАТ БЛЕДИ / киснати са във вода да поемат тежест / или ИЗВЕТРЕЛИ, не трябва да са воднисти.
В маслините има много полезни вещества - природен йод например, и мн. др. Приядоха ми се, сега ще си топна с гризини една нова паста дойде - безсолна и вкусна , от каламончета.... Скоро ще ходим и до халкидики, да подбираме местни сортове, те са силни с Халкидес - външно е зелена, но много вкусна маслина, с бадеми, чужка и т.н. ....Чисто зелени маслини, също не бих си купил - те са просто едни неузрели джанки, Креспо испанските малко имаха вкус, но изчезнаха. Помним ги от луксозните магазини .....Витошка...минали времена.
Абре, наблюдател, като политиците го извърташ.
Както спомена, в бутилката и соево олио овкусено на зехтин да консумираме, няма да умрем.
Препоръчай 5 производителя на зехтин. Тоя по Пелопонес - дай гугъл адрес - тука има корифеи с възможности. Още уикенда са намерили некоя планина тамо за изследване и опла - читав зехтин за салати
Та?
ОК, ще дам 5-6 марки, които съм опитвал многократно на изложението Сихре в София , както и покрай мотаенето ми по складовете за зехтин в БГ и са о.к. , но да не се приема за реклама става ли ?
Пет Окт 23, 2015 9:43 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Уплашихте ме, бре!
Ристо Туристо написа:
Е, реклама е като се афишира един производител целенасочено или завоалирано.
Ристо, нещо много ме смути това изявление. Значи, аз не мога да науча от туристи кой суджук предпочитат да взимат, че е по-сух и с по-малко багрило, а и аз не мога да споделя, че консервите "пилешко с грах" на еди-кой си съдържат само кокал, както си изпатихме с внуците на Пирин, та останахме гладни? Нещо да не би все пак да си поставяме граници, които не се изискват от нас? Чел съм във форума и сам съм писал за обувки, спални чували, палатки... Какво, това все реклама ли е било? Ей Богу, сега, ако призная че тъмната "Ариана", която пия в момента, не е като тъмната "Загорка резерва", която чакам с нетърпение да пуснат, реклама ли ще е? Ако е, веднага се трия в рамките на отпуснатия ми час!
ОК, ще дам 5-6 марки, които съм опитвал многократно на изложението Сихре в София , както и покрай мотаенето ми по складовете за зехтин в БГ и са о.к. , но да не се приема за реклама става ли ?
Каква реклама, бе човек - това е твое мнение...
Сотиров написа:
Ристо Туристо написа:
Е, реклама е като се афишира един производител целенасочено или завоалирано.
Ристо, нещо много ме смути това изявление. Значи, аз не мога да науча от туристи кой суджук предпочитат да взимат, че е по-сух и с по-малко багрило, а и аз не мога да споделя, че консервите "пилешко с грах" на еди-кой си съдържат само кокал, както си изпатихме с внуците на Пирин, та останахме гладни? Нещо да не би все пак да си поставяме граници, които не се изискват от нас? Чел съм във форума и сам съм писал за обувки, спални чували, палатки... Какво, това все реклама ли е било? Ей Богу, сега, ако призная че тъмната "Ариана", която пия в момента, не е като тъмната "Загорка резерва", която чакам с нетърпение да пуснат, реклама ли ще е? Ако е, веднага се трия в рамките на отпуснатия ми час!
Бе не е така - горе го коментирах като отговор на ситуацията.
Рекламата си личи. Скритата я надушвам. Другото е лично мнение.
Па и кой ще тръгне да рекламира при нас салами или бира. Тия неща са за реклама в масмедиите.
Чак па толку не сме атрактивни за рекламодателите Па и наоколо да промениш предпочитанията за бира - забрави. Сичкото туриС е чепато.
Скоро надуших едни скрити за конкретни магазини. Едните бяха предупредени, другите - при следваща издънка, че са на кантар.
А за бирата в раздела Екипировка. Необходими неща може да отвориш тема. Да подискутираме. Особено за тъмната.
Шега, де - няма какво толкова да се коментира. Въпрос на вкус. Дано да е арна тая, дето я чакаш, де. Че столичното бок още няма коя тъмна нашенска бира да я бие.
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Е, наздраве тогава!
Ох, вече спокойно отпивам, без да се трия... Аз и бира рядко пия, но зимъска пускат една Загорка с дъх на боровинки. Тя ми допада повече от останалите. А Столичното тъмно в кутия го пийвах през лятото, защото беше единственото тъмно по магазините. Не ги разбирам тез производители: пускат тъмна само през зимата и я спират още през февруари, баш в най-студеното. А лятото, що да няма? Чак тема за бира няма да отворя, но за планинарската храна в раниците бих споделил туй-онуй. Но първо - отчета за Пирин, че все се мотам...
Наздраве, казах!
Пет Окт 23, 2015 10:09 pm
OpenMind
Регистриран на: 02 Яну 2012 Мнения: 67
В България маслини не виреят. Следователно обръщайки се назад в рода си няма как някой да е ял маслини или да е използвал зехтин. Следователно моя организъм не е приспособен да усвоява зехтин, следователно ям сланина. Зехтинът е вреден за мен, тъй, като не расте на земята на която живея.
Яжте това ,което вирее и живее там където сте родени и всичко ще е ОК. Интересно ми е дали Алпийците, народите от Андите и Хималаите използват зехтин.
На тиквата наблягам обаче, че добре е известна съдбата на Душко Добродушков. Да се запотят прозорците от влагата на фурната и да замирише на печена тиква - ех, ех. Есен еееее.
Разкош!
Пет Окт 23, 2015 10:15 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1943
Гръцки магазини в София, които държат принципно на качеството и продават само хубав зехтин . Не е по-скъп от този във веригите . Не продават и наш зехтин , да не се смята за реклама, те си внасят сами :
www.kalimerashop.com
гръцки магазин на ул. Славовица 32 няма сайт, но има 30 вида зехтин
gimel.bg - въпреки престижното име, зехтинът и маслините в магазина им до хотел Хемус, са био и не са никак скъпи
сигурно има и други, но аз гарантирам за тези. Пазете се от зехтинпромите Минерва и Родон. Внимавайте с биомагазинчетата .Ако администрацията прецени че е реклама , нямам нищо против да се изтрие.
Последната промяна е направена от аngel на Пет Окт 23, 2015 10:26 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Абе я не се карайте. Зехтина по принцип не е това което е. Той е в общи линии е олио с аромат на маслини.
Преди да стигне до масовият потребител от него са изсмукани всички полезни съставки за козметичната промишленост. Той е толкова зехтин, колкото розовата вода е розово масло.
Истински зехтин може да се купи пред маслобойната в Албания или наоколо.
Наистина не разбирам защо толкова много спорите.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Да, аз за един от двата изброени в България зехтини писах по-горе.
Пет Окт 23, 2015 10:28 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1943
didogen написа:
Абе я не се карайте. Зехтина по принцип не е това което е. Той е в общи линии е олио с аромат на маслини.
Преди да стигне до масовият потребител от него са изсмукани всички полезни съставки за козметичната промишленост. Той е толкова зехтин, колкото розовата вода е розово масло.
Истински зехтин може да се купи пред маслобойната в Албания или наоколо.
Наистина не разбирам защо толкова много спорите.
Прав си, само не се отнася за тези зехтини, които съм посочил. Там процеса е от селото до бутилката. многократно съм свидетел, как връщат и спират зехтин, който на тях не им харесва и се разминава с очакванията им.
Ето и една статийка - малкият производител Гърция, произвежда 80 % от екстра върджина на света...
foodspice.eu/index.php/bg/produkti/43-olive-oil
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети