ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
слон-заслон

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
слон-заслон
Автор Съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение слон-заслон Отговорете с цитат
Днес научих откъде идва името на заслона и подслона. Било от слон - без майтап. Всъшност обратното. Сложно е:

Каква е връзката между слон и заслон?

Защо в България казваме да се подслониш? Как е произлязла думата подслон, при положение, че тук, в естествената си среда, не живеят и не са живели слонове. Защо не казваме да се подхипопотамиш или поджирафиш, ако под хипопотама е тясно, предвид късите му крака. Не е ли по-удобно и логично думата да е подкрав или да се подкравиш? По местно е, пък и тук всеки е имал кравичка, на която е можел да разчита.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Въпросът е шеговит само на пръв поглед, но на втори не е, защото сте на съвсем прав път, ама в обратната посока. Слон е ясно какво е. В славянските езици се нарича така, в неславянските се нарича elephant , което е латинизиран вариант на гръцка дума-elephas, а пък те са я трансформирали от неиндоевропейски език, вероятно финикийски. Направо са си я измислили наново. В началото е било нещо като erepa, но тази дума няма смислов корен. Тя е измислена на базата на друга, която вече е изчезнала и която гърците, чули-недочули, лепнали най-вече на продукта от бивните на слоновете. Така че първо, erepa, по-късно и elephant е означавало материала, а едва след това се е лепнало на животното, което е малко особено, но така е. Подобна е съдбата на екзотичните животни.

Славяните не използват думата elephant, не че те са виждали елефанти повече от гърците, ама защо пък точно слон. Дължат го на нас, българите или по-точно на прабългарите. Но преди това нека кажем, че за най-правдива се смята хипотезата за тюркски произход на думата, при която слон идва от аслан-лъв. Да, безумно е, но това е официална теория. Някой някога е видял слон и казал: А, лъв. Страшен малоумник трябва да е бил. Не за друго, а защото лъвът е познат в Европа и приликата му със слона е просто поразяваща. Как да не ги сбъркаш. Чисто фонетичната прилика обаче пропуска да покаже, че аслан може да е лъв, но яслан значи да почиваш, да се облегнеш, да разчиташ. Оттам ясла. Така че думата подслон, заслон, която ни много добре познаваме, е с тюркски, нищо чудно и с прабългарски корен и значи място, където да си починеш, да опреш гръб и да е сигурно. Оттам е етимологията на думата. Има и нещо друго.

Покрай елефантите, които не са много популярни в нашите географски ширини, тръгва и мълвата, че това гигантско животно спи, като се подпре на дърво. Усещате ли накъде отиват нещата? Не подслон произхожда от слон, тоест някой ляга под слона и заспива, а името на животното слон идва от облягането, от приютяването му до дърво. Славяните всъщност не са виждали слон, подпрян на дърво, нито пък слон, подпрян на каквото и да е, а пък и слоновете не спят точно така. Те си спят легнали на земята. Но според слуховете някога, слоновете нямали колена и веднъж като паднели, нямало ставане. Затова спели подпрени. А слуховете за подобна практика при падане на слон идват по бойна линия. Слоновете са били използвани за бойни животни, натоварени отгоре с платформа, а върху нея войници или пък някакви стенобитни снаражения. И по време на битка, ако паднат с тава чудо на гърба си, трудно стават, не е проблема в колената им.

Това е историята за слона и заслона. Има връзка, както сте я усетили и както винаги сте предполагали, ама слонът е кръстен на заслона, а не обратното.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1397434
Пон Ное 02, 2015 2:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение потрес! Отговорете с цитат
Потресен съм от езиковедите- ерудити! Такава компетентност! От днес се чуствам още повече заслоноподслонен. Абе, направо съм елефантиран. Да живей!
Чет Ное 05, 2015 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Re: потрес! Отговорете с цитат
tzezko написа:
Потресен съм от езиковедите- ерудити! Такава компетентност! От днес се чуствам още повече заслоноподслонен. Абе, направо съм елефантиран. Да живей!

Потресен си, защото не си чел за шумерско-космическия произход на ракията:
Ето четивото, разпространявано из интернет:
Ракията е спътник и неизменна част от българския бит и фолклор от незапомнени времена. В днешно време тя дели едно йерархично стъпало в българското национално самосъзнание заедно с шопската салата, луканката и киселото зеле, всички от които са в тясна взаимовръзка. За повечето хора ракията е само спиртна напитка, получена чрез дестилация на ферментирали плодове, известни още като “джибри”. Но ракията е повече от това. Нейната символика, както и произход се простират по-назад във времето, от колкото предполагаме.
Думата “ракия” се среща още в староеврейския. Има няколко значения, които варират от глаголите “разпъвам, разтягам, уголемявам, разширявам”, през “чиния, блюдо”, до словосъчетанията “солидна, твърда структура, нещо твърдо”, стигайки в този ред на мисли и до “небесна твърд” в религиозните текстове. Някои ще се зачудят как така небето може да е твърдо, но това е въпрос по-скоро на теософията, отколкото на етимологията.
И така, уточнихме, че “rakia” или на иврит “רקיע” има няколко значения и какви са те. Съвременния изследовател на шумерската цивилизация Закария Сичин в трудовете си е стигнал до заключението, че “ракия” с оглед на употребата и в религиозните текстове, се използва и за име на астероидния пояс между Марс и Юпитер, който древните наричали “Кованата Гривна”. Въпросът как древните са имали такава информация за обекти от Слънчевата система, които по абсолютно никакъв начин не се виждат от земята с просто око е предмет на друга дискусия.
Откриването на ракията, както е с повечето спиртни напитки е далеч назад във времето и вероятно методът на дестилация е даден на човечеството като дар от Боговете под формата на откровение. Някои изследователи на древните цивилизации, вероятно и Сичин, предполагат, че ракията е дадена като дар на човечеството от Нефилимите – гигантски хуманоиди, които се споменават в Библията като прякото потомство на паднали ангели, които се женили за дъщерите човешки. Продължаваме към връзката на Нефилимите с дестилацията. Преждеупоменатият Сичин е изследвал клиновидното писмо на най-древната цивилизация – Шумер, и на основата на своите открития публикува серия от книги, в които синтезира и тълкува събраните данни, стигайки до идеята за панспермията. Трудовете му са изключително интересни и представят един доста интересен сценарий за създаването на Слънчевата система и на човешкия род в частност. Тук, за жалост ги преглеждаме набързо и трябва да резюмирам: Нефилимите дали на човечеството всичките знания, които са му нужни, за да оцелее и да се развива, в частност и процеса за варене на ракия. Тази хипотеза е подкрепена от артефакти, представящи Нефилими и висши шумерски духовници, извършващи различни дейности, свързани с получаването на блага ракия.
И така, след като научили как се прави ракия, Древните я пиели с охота, но я наричали “огнена вода”. Това название може да ви е познато от филмите за индианци и каубойци, и това е напълно нормално, ако приемем теорията на Юнг за колективното неосъзнавано. В момента, в който чероки или сиукси вкусили алкохол, именно това колективно неосъзнавано ги кара да го нарекат с истинското му име – огнена вода.
И така, “огнена вода” се задържало доста дълго време, от създаването на човечеството до времето, когато евреите тръгнали да търсят Обетованата Земя. На път за там, минали през земите на Шумер и научили технологията за варене на ракия. Тъй като огнена вода им се струвало неподходящо име, защото водата не гори, а гръцкия огън вече бил патентован от гърците, решили да дадат ново име на тази странна субстанция. Ефектите от пиенето на ракия били налице и това накарало евреите да забележат някои кореспондиращи факти при консумация на ракия (тук ще направя леко припомняне на значенията на думата, които изяснихме в началото на беседата):
1. разтягане, уголемяване – засягат се следните органи: зеници(заради паралелната употреба с някои психотропни вещества по време на мистичните церемонии), уста (разтяга се в широка усмивка или провисва както при олигофрения), пенис (доста често еректира);
2. чиния, блюдо – наред с технологията за получаване на ракия, Нефилимите заръчали на древните никога да не я консумират без подобаваща гарнитура (луканка, шопска салата). Това е изгубената 11-а заповед, която Мойсей също получил, но в последствие скрил, защото било твърде трудно да се намери мезе в онези гладни дни, когато скитащото в пустинята Израилово племе едва смогвало да се изхрани с пъдпъдъци и манна. Така или иначе, устната традиция е запазена и се спазва.
3. солидна твърда структура, нещо твърдо/небесна твърд – обикновено първото нещо, което употребилите огнената вода усещали с главата си, била земната твърд. Небесната твърд в значението си на небесните селения, също била усещана, но в един по-ранен етап на консумацията, където консумиращия губи координация, усеща чувство на безтегловност и като цяло е в едно много специфично състояние на духа.
Така евреите дали общоприетото название “ракия”. Но защо то се е наложило? Това е твърде елементарен въпрос, всички знаем, че евреите управляват света.
Ако трябва да разширим тълкуванието и за пореден път да видим, че няма случайни неща и Провидението се е погрижило за всичко, ще засегнем и споменатата от Сичин “кована гривна”. Както исторически този термин е с по-малка давност от еврейското “небесна твърд”, така и описвания от “кованата гривна” ефект е по-късен етап в консумацията на ракия. Даже, смея да добавя, той е финален и се третира като следствие. След като са усетили земната твърд, консумиращите установяват едно неприятно усещане, сякаш метален обръч стяга черепа им; така стигаме до идеята за кованата гривна. Кованата гривна, в смисъла и на Астероиден пояс м/у Марс и Юпитер носи още интересни корелации, свързани с позицията и м/у 2-те планети, които в мистиката носят конкретни символики и характеристики. От една страна имаме войнствения Марс, който сякаш отдава своята енергия (често твърде агресивна) на консумиращите ракия, от друга е мъдрият Юпитер, Господаря на Боговете, който вдъхва увереност и чувство за безсмъртие на консумиращите. Нещо повече, Юпитер отговаря на черния дроб в астрологичната традиция, а черния дроб както знаем ръководи усвояването на алкохола. В тази връзка, с оглед на здравето на консумиращия е важно Юпитер на консумиращия да е силен, а Марс – слаб(за избягване на побои). Древните са създавали специални календари с най-подходящото време за консумация на ракия – а именно периодите на ретрограден Марс и антеграден Юпитер.


Думата за земя също има нефилимски/анунакски/ корен - На повечето езици има корен ърт/ерд/т - на английски си е дословно ърт, на немски е ерд, старата българска дума за земя, както се цитира по-горе също е производна - "твърд". Коренът идва от името на първия земен град, основан от шефа на анунаките Еа - Ериду в Шумер/в превод от ауннакско-шемерски - нещо далече от родното място, разбирай на анунаците.../.
Страшни работи стават по земята.
Чет Ное 05, 2015 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov