ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
По изтърканите пътеки- х.Безбог - з.Тевно ез. и обратно

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
По изтърканите пътеки- х.Безбог - з.Тевно ез. и обратно
Автор Съобщение
natchobg



Регистриран на: 04 Ное 2008
Мнения: 107

Мнение По изтърканите пътеки- х.Безбог - з.Тевно ез. и обратно Отговорете с цитат
Привет !

Дойде време и аз да кажа няколко думи за първото ми ходене в летен Пирин. Понеже съм абсолютно начинаещ в тази планина (лятната и версия), пък и щях да обикалям сам, доста внимателно проучих всичко което е писано във форума относно планирания маршрут. Отварям скоба и казвам че този форум е по-полезен от всички досега издадени пътеводители (изключвам този на Speedy).

х. Г. Делчев - петък вечерта опънах палатката в околностите й, понеже вече бях на няколко бири ме домързя да отварям външния слой, поради което през ноща се събудих от блясъка на звездите – имах чувството че ми светят с джобно фенерче през плата. Страхотно! На сутринта установих, че пиринската роса не е за подценяване, набутах мократа палатка в раницата и скоро снимах треволяка на Безбожкото езеро. Уважаваните от мен съфорумци са подчертали предимствата на заобиколната пътека през овчарника, така че въоръжен с последната gps карта на Пирин (браво Дидо и Ко.!) и силното любопитство какво ще ми предложи Пирин на живо (снимките от форума ги знам наизуст) след 2 часа и половина пристигнах на Попово езеро. Излишно е да споменавам възторга от прекрасните гледки към Поповоезерния циркус и прекрасните Рибни езера. Най-хубавото на пътеката е че няма жива душа, с изключение на един местен боровинкаджия, който дереше горките растения със самоделно чесало. Извода е, яжте сега боровинки, че както е тръгнало, до няколко години повечето боровинкови плантации ще са изтърбушени.

Попово езеро – е няма такава магия! Кристално чиста, дълбока вода, спокойствие и хармония. Седейки в подножието на Дженгал и мушвайки набързо два мини сникърса, идеята да кача върха през превал Момини двори изглеждаше като детско упражнение...Така че към 12.30 поех към Момини езера, първоначално доволно ухилен, но след това по баира започнах леко да се озъбвам. Тук е момента да кажа, че отдавна не съм носил раница 15+ кг., упражнение, чието очарование е твърде кратко. В интерес на истината, раницата се оказа много удобна, но без нея определено е по-кеф, който твърди обратното, да знаете, че е лъжец!

Момини езера – невероятни са! Всяко едно от трите големи светеше в различен нюанс на зеленото, а Джангала се оглежда в тях в компания на пухкави бели облаци...Хармонията се разваляше единствено от някакъв полугол тип, който доволно джапаше в едно от тях, добре че не си налях вода по – долу по течението. В този момент се отделих от новоположената синя маркировка (който я е правил, доста се е постарал, браво!) и си налях вода от доказано чист водоизточник – топящия се ледник под Демиркапийски чукар. Седейки до едно водопадче, отпивах от водата – 100% Фен Шуй изживяване. Изживяването приключи, когато погледнах към превал Момини двори, търсейки пътеката, за която бях чел тук във форума. Според gps-а трябваше да загубя височина и после отново нагоре, така че реших да не следвам тази пътека, а си избрах склона фронтално пред мен. (Отварям скоба да кажа, че Момини езера не фигурират на gps картата на Пирин, може би за да се ограничи броя на киснещите се в тях....). Както и да е, изборът се оказа правилен и след 30 мин. щастливо озъбен и дишащ много по-бързо от нормалното вече се наслаждавах на Горните Валявишки езера и невероятната панорама към сърцето на Пирин.

Превал Момини Двори - изучавайки Дженгалския профил от към югозападният ръб, наивното желание да скокна до върха започна да изчезва. По-глупавото ми аз обаче се наложи, накара ме да си скрия раницата и без да губя височина (за да сляза на пътеката с екзотични оранжеви точки като маркировка), поех по хоризонтала с идеята рано или късно да достигна маркировката. Е, достигнах я, по-умното аз псувайки по-глупавото, след което и двете единодушно решиха, че качването на Джангал няма да е този път. Междувременно съзерцавах билото от Джангал до Полежан и се питах дали някой път ще ми стиска да го мина...Та поех аз по екзотичната пътека, но в обратна посока, към Тевно езеро, очаквайки че досадните каменни пасажи скоро ще свършат и ще стъпя на „grass”, както gps-a лъжеше. Нямя такъв филм, каманък до откат, това е то летен Пирин...Лутайки се около час из камънака, 10 пъти си казах колко правилно постъпих че се отказах от качване на Джангал, още повече че нямах никаква представа колко досадно и продължително ще подскачам до билото. Малко утешение ми беше постепенното откриване на гледката към Голямо Валявишко езеро, красота!. Та значи филмът с камъните имаше хепи енд, малко преди билото пътеката най-накрая стана „grass” и достигайки билото онемях.

Моментът, тази част от секундата, когато Каменица за първи път се появява на сцената, та за този момент сме щастливи че сме го усетили и оценили. Следващият такъв момент беше когато около залез слънце, седнал на камък близо до палатката, стадо диви кози премина на не-повече от 200 м. от мен. Невероятно – Каменица, огряна от залязващото слънце и нейните истински обитатели – на едно място.

Тевно езеро – много народ, много нещо. Не ме грабна местото, много цивилизация, повръщащи англо говорящи единици и други свинщини на едно място. Както и да е, изгревът не ме разочарова, щракнах Каменица в розово-синя премяна и докато събера багатериите, то станало 8 часа. Драснах към Лява Кралевдворска Порта, ясно си беше че няма измъкване от камънака по тези чукари, повторих Фен-Шуй зареждането с вода и по магистралата от Попово Езеро към 12 пиех пиринско до хижата в компанията на квакащи лелки (Ауууу, вижте колко много рибки, аууууууу, дай да им хвърлим още хляб, ауууууу, тези пък за къде са тръгнали с тези раници) и досадно мърморещи чичковци. Естественият завършек на този иначе банален уикенд беше разбира се, банята в Добринище, е няма такъв хигиеничен кеф!

Снимки тук няма да пускам, щото Дидо, Кат и Ко. вдигнаха много високо летвата, пък и местата които описвам са снимани поне 1000 пъти от пишещите в този форум...Тъй че няма да бъда 1001-я, а който иска да позяпа, да заповяда на http://picasaweb.google.bg/natchobg/tDWEqG#

Поздрави и до скорошно лутане из любимите места!
Сря Авг 26, 2009 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
ръкопляскания
Аз още не съм стъпвала по онзи край Oops Много добър и подробен разказ за такива като мен Very Happy

А и снимките са страхотни Smile
Сря Авг 26, 2009 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
jordy



Регистриран на: 13 Авг 2009
Мнения: 330

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за хубавия пътепис и снимки.Направил си голям и смел преход.Браво!
Един съвет от мен(ако позволиш).Винаги вярвай на интуицията,познанията,смелостта,ума и сърцето си.
Те никога няма да те подведат.
Сря Авг 26, 2009 6:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dobrudjan4e



Регистриран на: 24 Авг 2007
Мнения: 365
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Следващия път не пропускай Джангала. Има какво да се види от там .
Хубави снимки си направил Croc .

_________________
Който пие бира не умира!
Сря Авг 26, 2009 6:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Езерата са подготвени, ще влязат в картата след около година. За тревата западно от Момини двори си прав, пропуснал съм да отбележа камънака там. То въобще целия терен на Пирин трябва да се преправи, че сме ползвали доста ненадежден източник за границите на терена.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Авг 26, 2009 6:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Помоему снимките са чудесни, а пък маршрутчето си е № 1

Поздравления и в бъдеще все така.

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Чет Авг 27, 2009 7:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
BateBorko



Регистриран на: 01 Авг 2008
Мнения: 318
Местожителство: Враца

Мнение Отговорете с цитат
Добри са снимките. И пътеписа е интересен,
особено за тези, които не са били често
в този район на планината. През септември
се каня да се помотая няколко дни из Пирин,
ако всички мине добре ще пусна и аз
някоя и друга снимка.
Защото писах, на пак ще пиша:
Морето и повечето други планини в България
са като сандвича - след като ги консумираш
отварят апетит за нещо истинско,
а това е ПИРИН !!!
Чет Авг 27, 2009 9:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
natchobg



Регистриран на: 04 Ное 2008
Мнения: 107

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Поздравления за хубавия пътепис и снимки.Направил си голям и смел преход.Браво!
Един съвет от мен(ако позволиш).Винаги вярвай на интуицията,познанията,смелостта,ума и сърцето си.
Те никога няма да те подведат.

jordy благодаря за съвета. Когато човек скита сам в планината, вътрешните гласове са особенно отчетливи...

Цитат:
Следващия път не пропускай Джангала. Има какво да се види от там .

dobrudjan4e, ето това не му харесвам на форума - качи се някой на някой връх, извади снайпера с мега оптиката и дум, дум. дум; после - моля заповядайте, гледка наляво, гледка надясно, надолу, нагоре - снимки прекрасни. И като ги разгледам снимките - е добре де, за какво тогава да катеря Джангала например - ами то всичко съм го видял вече на висока резолюция...Хайде моля, този филм все едно съм го гледал вече...(ха-ха, това е майтап, не ми се връзвайте)
Затова предлагам, високоуважаваните админи да въведат нови правила за пускането на снимки във форума - снимки от върхове и чукари само в гъста мъгла, най-добре по време на гръмотевична буря - така ще оценим подобаващо чувството за ориентация и степента на мотивация на задапаратното устройство...Very Happy


Цитат:
Езерата са подготвени, ще влязат в картата след около година.

dido, тези езера доста ме озадачиха докато разбера за какво иде реч, още преди да тръгна да ги търся на gps картата. Няма да се връщам на дълго дъвканата тема за името им, ама след като разбрах че Самодивски = Момини (благодарение на речника на Speedy), отне ми доста време, ровейки се във форума приблизително да ги локализирам. След това, засичайки форумни снимки от езерата и околните върхове, теоретично предположих, че точката "бивак" трябва да е бряг на някое от тях. Супер се изкефих, когато теорията се доказа на практика този уикенд Very Happy

Поздрави Very Happy


Последната промяна е направена от natchobg на Чет Авг 27, 2009 11:45 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Авг 27, 2009 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
natchobg написа:
............................
dobrudjan4e, ето това не му харесвам на форума - качи се някой на някой връх, извади снайпера с мега оптиката и дум, дум. дум; после - моля заповядайте, гледка наляво, гледка надясно, надолу, нагоре - снимки прекрасни. И като ги разгледам снимките - е добре де, за какво тогава да катеря Джангала например - ами то всичко съм го видял вече на висока резолюция...Хайде моля, този филм все едно съм го гледал вече...
Затова предлагам, високоуважаваните админи да въведат нови правила за пускането на снимки във форума - снимки от върхове и чукари само в гъста мъгла, най-добре по време на гръмотевична буря - така ще оценим подобаващо чувството за ориентация и степента на мотивация на задапаратното устройство...Very Happy
...............


Shocked Shocked Shocked

Гледахме скоро едни снимки от Норвегия на едни фиорди и чудеса. Е приходи ми се там само като гледах снимките...

Да видиш снимка на едно място НЯМА нищо общо с това да си бил там и да го усетиш мястото с всичките си сетива.... Wink

По същата логика не ходиш на едно и също място 2 пъти по сезон? Rolling Eyes

Снимката е спомен от нещо/някой.

Пък като не ти се гледат снимки - не ги гледай. Very Happy



_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Авг 27, 2009 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
natchobg



Регистриран на: 04 Ное 2008
Мнения: 107

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Пък като не ти се гледат снимки - не ги гледай.

risto_turisto, хе-хе, това за форума и снимките е майтап, няма друго такова място в БГ уеб пространството, с такива наистина страхотни снимки, изключително високо ниво на постингите и всичко друго най-най...
За Норвегия и фиордите ти пожелавам от сърце да отидеш там най-скоро, това за което обаче ще ти е необходим късмет в голямо количество е да уцелиш ден без дъжд западно от Берген...

Поздрави и още повече нирвана идните дни
Чет Авг 27, 2009 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Баси колко сериозно го беше написал, че ти се връзах одма Very Happy
Благодарско - и на теб.
То при мен стана физиологична нужда оденьето горе - като секса.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Авг 27, 2009 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Галена



Регистриран на: 05 Авг 2009
Мнения: 38
Местожителство: София/Навсякъде...

Мнение Отговорете с цитат
Е, изкефи ме чувството ти за хумор!
По повод летния Пирин все се сещам за една преразказана реплика на Ива на слизане от Малък Полежан: „Абе откъде толкова камънак се взе тук изведнъж?”
Tooth
За Каменица и усещането за нея ти стискам ръката. Половин час вероятно седях, когато я съзрях за пръв път и просто я гледах и попивах. Нищо друго...

_________________
Сърцето има доводи, които разумът не признава. Блез Паскал
Чет Авг 27, 2009 2:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Ей, браво, много ми хареса пътеписа ти Croc
Снимките са хубави, имат си и надписи. (Това да не е за да не забравиш кое какво е (шегувам се, но все пак ми стана забавно))
И маршрута е екстра, един от любимите ми Very Happy
Поздрави!

_________________
Чет Авг 27, 2009 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
natchobg



Регистриран на: 04 Ное 2008
Мнения: 107

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря на всички за чудесните думи и поздравления!
Какво по-хубаво в края на работния ден да видя толкова позитивни коментари Laughing
На човек му се приисква направо да стяга раницата и да събира материал за следващия пътепис. Ама има време дотогава, първо Рила ще видя дали си е още на място...
А имената по снимките са за разни други познати, които надничат в албума ми и за които Пирин планина се изчерпва с Мотиката и ски зона Банско.

Поздрави! Very Happy
Чет Авг 27, 2009 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov