ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Секвои в България
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Секвои в България
Автор Съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Секвои в България Отговорете с цитат
Бях още ученик, когато за първи път прочетох за внасянето на секвои в България. В тогавашното списание "Родопи" пишеше, че брадви посегнали на екзотичната дървесина и останали единични дървета. Случайно, преди двайсетина години, открих едно от тях. Намира се в летовище "Костенец", над едноименния град.
Дървото е внушително, но хората от околните вили не успяха да ми кажат дори и приблизително кога е засадено. Ако някой знае още нещо любопитно, за това дърво или други, с удоволствие бих прочел. Естествено, преди това погледнах първите страници, предложени от Гуглю, като написах същата тема.
Вто Ное 24, 2015 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Има една красива горичка на Осогово, снимал съм ги някога тук: http://mountain.bajhui.org/main.php?g2_itemId=10138&g2_page=5

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Ное 24, 2015 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
Сещам се за секвоите в Борисовата градина , в близост до занемареният плувен комплекс "Мария Луиза" . Внушителни са , нямам си представа обаче на каква възраст са и каква им е историята .
Вто Ное 24, 2015 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
tortomanin Smile , най-голямата секвоя, която съм виждал в България, е в парка близо до Телевизионната кула, на най-високото място, където е паметника на Дънов / от него е останал само един гол камък, всичко друго е оскубано - окрадено / . По - надолу посока към тенискортовете, също има големи секвои. В двора на Боянската църква - също, не мога да кажа на око, може там да е най-голямата.
В страната, веднага след изхода на Пазарджик, на пътя за Варвара има доста секвои. Но са единични дървета, гора не знам да има освен сниманата от Дидо.
Вто Ное 24, 2015 8:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Има две секвои в двора на манастира "Седемте престола"

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Ное 24, 2015 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
il4o_voivoda



Регистриран на: 06 Сеп 2015
Мнения: 476

Мнение Отговорете с цитат
Е, трябваше да се разприказвате по-рано за секвоите. На път за и след форумната среща можеше да се организира групово посещение и малка лекция от професионален дендролог на 80-годишните секвои на гара Пирдоп или в двора на училището в с. Атон. Всеки може да изчете Гугъля, само да добавя и с нещичко да се похваля. Засадил съм над десетина секвои, в Софийско. Най- старата има десетина метра. На дълбоки и свежи почви, расте главоломно, почти с метър годишно. Дали ще я докарат до 3000 години – ще се разбере по-късно. Фамилията им е Таксодиеви. Роднините са: гореспоменатата секвоя или мамонтово дърво, вечнозелената секвоя – има я в България на по-топли и влажни места / 2000г./ 110 м./; китайска метасеквоя, с много интересна история, открита в Китай едва преди 70 години, има я в София, Пловдив, Евсиновград и др./; Японска криптомерия /имаме я/ и Блатния кипарис /2000 г./ - едно от едва трите иглолистни, но листопадни дървета. Блатния кипарис краси резиденция Перник.
Сря Ное 25, 2015 12:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain



Регистриран на: 03 Юли 2013
Мнения: 652
Местожителство: Стара Загора-София

Мнение Отговорете с цитат
И в Карлово има в двора на къща по улицата, посока центъра,от гарата.

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM
Сря Ное 25, 2015 1:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
il4o_voivoda



Регистриран на: 06 Сеп 2015
Мнения: 476

Мнение Отговорете с цитат
Като сме почнали да споменаваме уникалните дървета в България, нека да отбележим и обикновения тис. Има пределна възраст 4000 г. Силно декоративен, сенкоиздържлив. На Балканите се среща в Нидже и Кожув планина, Славянка и Странджа, по-рядко в Рила, Пирин, Западни Родопи, Западна и Средна Стара планина /над с. Скобелево/, Витоша. Защитен вид.
Сря Ное 25, 2015 2:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Непознатите секвои Отговорете с цитат
Дидо, секвои има на много места в България, но такива като на твоите снимки от Осогово не познавах! Чувал съм, че саквои масово е засаждал Фердинанд. Ако това е вярно, най-старите ще да са на стотина години. Сещам се за секвоите в гората на Борисовата градина; има една групичка от пет внушитени секвои зад Института по ботаника на БАН. Наблюдателю, къде е паметникът на Дънов? Знам гроба му, но там не се сещам за секвоя.
Сря Ное 25, 2015 2:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Много интересно четиво: http://www.desant.net/show-news/33193/#
Сря Ное 25, 2015 2:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Re: Непознатите секвои Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Наблюдателю, къде е паметникът на Дънов? Знам гроба му, но там не се сещам за секвоя.

Сотиров, сигурно имаш предвид градината на Изгрева, която е едно много красиво и спокойно място до седалището на Топенерджи /каква гротеска, уродливостта до възвишеното/. Особено края на май, когато цъфтят розите, бих препоръчал всеки да отиде и види, ако не го знае туй място. Особено приятно е за разходка с деца, входа е свободен.

Тъй като явно сме нещо като комшии Smile , и живееш близо до тези места - от горепосочената градина на Дънов , минаваш зад Руското посолство, все по единствената страна от оградата му, която граничи с Борисовата градина, точно в средата има голяма алея, която тръгва на север в парка , пресича бул. Алея Яворов с тунел и излиза на задната ограда на Семинарията. По средата на тази алея, на най-високото място в цялата Борисова градина , е най-голямата секвоя, която знам да има в България. Тя е на поляна, на която има голям витошки валун / или морена, както е разпространено/. Това беше паметник, не гроб, а място на което дъновистите са се събирали, с бронзов барелеф на сбирка на Дънов и с надписи / ако греша може някой да ме поправи, това е по спомен отпреди 30 години / предполагам че е направен по времето на Людмила. Но тъй като мястото е пусто нощно време и най-вече защото се намира в демократична България , демократични индианци са изчукали и обрали целият барелеф и буквите, от които има само следи в камъка. Off Topic В една проста и мързелива Гърция ако стане такова нещо - поругаване на исторически паметник или кражба на камбана, ще обявят военно положение в окръга и ако индианеца въобще стигне до затвора, жив няма да излезе от там. Направо ги стрелят щом ги видят без излишни въпроси, военни, полицаи или ловци, миналата година се бяха довлекли полуживи няколко до Кулата, да ги лекуваме тук. Така много бързо престанаха опитите на наши индианци да плячкосват гробове и др. неща в гръцки крайгранични села- там има много ловци, казват видиме ли някой съмнителен, да занича по дворове, направо го гърмим и ако оцелее, да каже и на другите какво ги чака. Както казва с право за съжаление един от тях, тук си имаме държава, ние я пазим и тя ни пази, като минеш границата ви е та...ак Crying or Very sad
Сря Ное 25, 2015 8:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
petarpstone



Регистриран на: 21 Дек 2010
Мнения: 182
Местожителство: Провадия

Мнение Отговорете с цитат
Секвоя засята от Цар Борис има и на Мадара.




_________________
ТПД "Орлови скали"
http://www.orloviskali.eu
Сря Ное 25, 2015 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ieronimus



Регистриран на: 30 Окт 2011
Мнения: 185

Мнение Отговорете с цитат
il4o_voivoda написа:
Като сме почнали да споменаваме уникалните дървета в България, нека да отбележим и обикновения тис. Има пределна възраст 4000 г. Силно декоративен, сенкоиздържлив. На Балканите се среща в Нидже и Кожув планина, Славянка и Странджа, по-рядко в Рила, Пирин, Западни Родопи, Западна и Средна Стара планина /над с. Скобелево/, Витоша. Защитен вид.



Тис тук - http://www.ppbulgarka.net/tourism/13309553997125-%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/3

по пътя след село Селци, над Мъглиж към хижа "Българка".
Сря Ное 25, 2015 11:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Секвоята и паметникът на Дънов Отговорете с цитат
Благодаря, Наблюдателю! Много добре познавам тази секвоя на пътеката (на мен всички стари дървета са ми приятели Very Happy ), но не я свързвах с телевизията от предишното ти описание. Познавам и камъка, но не знаех за надписите. Отдавна не съм влизал в поляната - нещо ми е гадна с боклуците. Преди много години това беше привлекателен кът за деца и пенсионери, с беседка и чешмичка. Ще се отбия тия дни да погледна навътре как е. А гробът на Дънов действително е едно чудесно поддържано кътче за усамотение с боговете, каквито и да са те. Аз съм достатъчно стар и помня времето, когато целият район се казваше "кварталът на дъновистите", помня дори техния молитвен дом с изпълненията на цигулка и стола им, в който можеха да се хранят и гости.
Сря Ное 25, 2015 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение в града Отговорете с цитат
В кв. "Лозенец" на гр. София на ул. "Кораб планина" в отсечката между ул. "Якубица" и ул." Бабуна планина" в един двор има гигантски секвои. И на други места в квартала има такива дървета.
Сря Ное 25, 2015 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov