ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Боровец - Грънчар - Рилски манастир

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Боровец - Грънчар - Рилски манастир
Автор Съобщение
Аспарух



Регистриран на: 19 Яну 2012
Мнения: 65

Мнение Боровец - Грънчар - Рилски манастир Отговорете с цитат
В съботата тръгнах от Боровец в 9 и 20 и за по-малко от четири часа бях на Мусала. Идеално слънчево време, много народ. Кабинковият лифт беше вече пуснат, но по Маркуджиците не се движеше нищо.
Снегът горе е около 30-ина сантиметра, доста слегнат. По върховете на юг от Мусала се вървеше леко и с кеф. За малко разнообразие от Овчарец се спуснах право към Кайзеровия път и по него се придвижих до Грънчар. Това, общо взето, се оказа най-бавният вариант, само по пътя снегът беше неслегнат и затъващ. Видях как пет минути преди мен на хижата пристигнаха други хора, наоколо имаше и още доста следи. Хижарят е стоварил вътре известно количество дърва, та даже позапалихме за малко печката.
След лунната нощ, в която най-после се наспах като хората, поех в 7 часа на запад. През цялото време имаше пъртина – и снегоходкова, и по-стара обувкова. Клекът южно от Джанка на места се е посгъстил и трябва да се прескача.
По зимния път слязох от Вапа през Канарското езеро и излязох на Рибноезерния преслап. Снегоходковите следи водеха нагоре към Йосифица по зимния път, но предвид малкото количество сняг минах към Рибните езера право по склона с лятната пътека. Опасност още няма, снегът се оказа незаледен, с дълбочина средно до коляно по улеите, които избягнах по клековите ивици между тях.
На хижата бях към 12. Посрещнаха ме двете котета. Дадох им да ядат и бързо поех надолу с надежда да хвана автобуса от манастира в 15,15. Снегоходковите следи продължаваха към Кобилино бранище, надолу никой не беше минавал. Новият сняг беше омотал яко клека по лятната пътека към Тиха Рила. Почна си на места чиста клекова гимнастика с прескачане от клон на клон и хлътване. Ех, къде си февруарски плътен хубав сняг! Накрая на Тиха Рила се появи следата от служебната моторна шейна, но надеждата да се прибера по-рано се беше изпарила. И по-добре, за какво, наистина, да бързам! По следата се вървеше бързо, снегът свърши на големия мост двайсет минути над Кирилова поляна. Към четири следобед се появи и манастирът, даже мекиците още работеха.

_________________
Планински зимен пътеводител
Вто Дек 22, 2015 1:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov