ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Шапки за планина и не само

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Шапки за планина и не само
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Шапки за планина и не само Отговорете с цитат
Здравейте, не намерих засегнато в някоя тема, въпроса за шапките за планина. Темата е болно важна за хора, страдащи от хроничен синуит. Аз съм в тази група и дилемата през зимата за обличане стои така : първо мисля за главата ,после за всичко друго. Шапката хем плътно да обвива , хем да не е излишно топла и да предизвиква изпотяване при което започва изстиване на главата, да не е много дебела щото е смешно и още и още..... Благодарение на вниманието към обличането на главата, досега съм избягнал чак още от детските ми години, връщането на синозита, който не се лекува – все си е латентен.
От опита открих, че шапки тип ушанки не вършат добра работа. За да топлят трябва да се вържат през ушите и после нищо не се чува. Мужишкият им вид също отблъсква.
Модерни шапки с козирка също не. Едно че прави сянка и зимата не се вижда добре. Второ не пази добре челото – като се нахлупи, козирката й пада още по-надолу и пречи на виждането. Измъчих се с няколко такива, за ски хептен не стават, и ги подарих на по-бедни от мен в родата.
Едро плетени – никаква полза и от три една над друга. Вятъра си минава .
Най - удачни се оказаха плетени шапки от тънка и ситна прежда/ може и да не е вълна /, с втори пласт под нея полар, който да покрива цялата вътрешна част. Най-добре пазят от вятър. Ако стане топло и вятъра отслабне, леко се вдига на челото . Ако става студено – леко надолу и даже отделно допълнителна лента от плътен твърд полар върху шапката над челото. Ушите по същия начин – ако е студено, покриване да средата е достатъчно , за да има чуваемост.
Добри и удобни се оказаха моделите на Халти, които са скиорски но няма значение, имат и модели подходящи за града, а след сезона или на разпродажби са на китайски цени. Може да има и други, но при цени от 15-20 лв намалени от 60, не съм търсил. Ако е много студено и бурно, качулката на якето върху тези шапчета , и става напълно О.К.
За по-топли зимни дни използузам един тънък но много плътен памучен черен тъкан Найк, тип Ю2. При студено но променливо време, взимам по 2-3 шапки с мен в колата, за да сменям веднага която е подходяща.
Общо наблюдение: по -добре два слоя тънко от един дебело.
Все пак сме и лято да отидем на летните. Карах първо с любителски летни шапчета/ когато имах много , много коса много не се и сещах за шапка лятото/, после един Мамут мислех че това е страхотна лятна шапка. Обаче клека на Пирин, си я прибра данък без да усетя.Няма и няма размери на Мамут, цяла зима. Случайно, пазарувах за съпругата ми в магазин Алпи, отиде над 1000 лв общо и управителката ми подари една бяла лятна шапка. Изглеждаше много лека, помислих си : баламосват ме с някъв рекл. материал за 2 лв. и я хвърлих в един шкаф. Мамути продължава големи номера да няма и няма/ те верно си ги няма/. Един път си казах майтап или не, ще я слагам, те си седят няколко рекламни но тая поне не е с лого да не изглеждаш като продавач на фафли Морени..... Погледнах , то логото сребристо не се чете много, я ..Милет. Чакай бе , каквото и да съм взел Милет е било добро.... Сложих я и вече 3 години все с нея, пере се непрекъснато тъй като е искрящо бяла материя, като нова е. Модела е Трайл Кап и си заслужава и двойно парите. Явно управителката на Алпи - / повечето я знаят, тя организира Витоша 100 /е твърде умна госпожа, щом само с един поглед е отгатнала и номера ми . Обикновено като питаш за номер те гледат като натровен от гъби, а отговора е : Ми те всички са си унисекс, при шапките номера няма....щото са ги вкарали ментетата на тон от Жълтата река......
Нищо че Милет изглежда лека, не мърда и в най-силен вятър. За море също е идеална. Също ще е много добра и за бегачи в топли сезони .От изкуствена материя е, но става като втора кожа, не я усещаш, не задържа никаква пот за разлика от памучните. Забрадника е така умело направен, че не се вдига ог вятъра за разлика от други подобни и няма нужда от малка безопасна игла да го хванеш при силен вятър. Отпред има хитроумен процеп, който приема течението и изкарва отзад през два други мрежести процепа. Малко но много, много мислено...пробвал съм и други, не не доближават ни най - малко до това капче. Прилични модели имат и Саломон . Сигурно има много други добри начини на предпазване с шапки и добри изработки, аз посочих тези които ми вършат добра работа.
Пет Юли 31, 2015 6:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Полезно четиво.
Искам да ползвам темата и да попитам за зимна шапка тип маска, дето предпазва лицето и спомага за затоплянето на въздуха дето дишаш.
Нося очила и ме притеснява, че ще се запотяват и няма да имам видимост.
Моля който е запознат с този казус да сподели идея как да се справя Smile
Нед Яну 03, 2016 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
За разлика от плътните маски- шапки , които не знам дали запарват, ползувам при голям студ и вятър за туризъм маската си за ски, която е много лека и удобна, само около врата и бузите , удобна е, по-евтини са в СЛС магазина на Росиньол. Имат малки дупчици за дишане и настройка по носа и шията. Комбинира се с произволна шапка / каска . При нея не съм усетил замъгляване на очила, нито скиорски нито слънчеви. От първи март стават много намалени.

Подходящи са и за колело и мотор.
Пон Яну 04, 2016 2:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
От години страдам от хроничен и силен главобол след всяко излизане над клекови пространства. По най-трудния начин разбрах, че идва от врата - нанагорно се изпотява и като дуфне вятъра изстива и от там - главоцеп. Решение - ходене с хавлиена кърпа на главата като сарацин - по всяко време на годината - лятос отгоре - шапка-идиотка, зимата - тънък шлем/продават се в моторджийските магазини - за под каска/. При много силен вятър - преди време намерих при Мазохиста някакъв виндстоперен кадо да беше и горатексов шлем, дето струваше майка си и баща си. След първото му ползване обаче, разбрах, че това е единствената скъпа инвестиция, която съм направил в живота си, която да си е струвала. Не знам марка и модел, но докато не се скъса, няма и да търся нов. Така е направен, че дори и в много студено и силен вятър, само той на главата си е "самодостатъчен" - нито друга шапка, нито дори качулка от яке да слагаш. На височина по принцип се ползва пухена качулка - но тя е за стоене на едно място, ако се движиш - много спарва. Направих си една такава от стара пухенка - по прототип и кройка на височинната Салева от 80-те. Много е добра, но почти никога не съм я ползвал, именно защото е много топла.
Пон Яну 04, 2016 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, тези дни ще отскоча до магазините Smile
Вто Яну 05, 2016 7:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Със зимните шапки реших проблема, сега питането ми е за летните.
И конкретно за този модел:
http://www.k2outdoor.bg/product/coolcap-code-grey

Истина ли е, че не запарява както пише в характеристиките й?
Или препоръчайте някаква дето е подходяща за по-топло време и не ти завира главата Smile
Пон Яну 18, 2016 11:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
E99



Регистриран на: 22 Яну 2015
Мнения: 75

Мнение Отговорете с цитат
Тази съм я пробвал само в магазина. Не ми изглежда да запарва, но пък на мен ми беше леко тясна на главата. Може би е само първоначално усещане и после свикваш.
Пон Яну 18, 2016 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
neillmakoli написа:
Със зимните шапки реших проблема, сега питането ми е за летните.
И конкретно за този модел:
http://www.k2outdoor.bg/product/coolcap-code-grey

Истина ли е, че не запарява както пише в характеристиките й?
Или препоръчайте някаква дето е подходяща за по-топло време и не ти завира главата Smile


Вземи си шапка с по-голяма периферия от всички страни, иначе ще ти изгарят ушите, врата, не само носа.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Яну 19, 2016 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
taurus



Регистриран на: 08 Юли 2009
Мнения: 203
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Tърся подобен тип шапка която да може да диша. Преди няколко месеца в BaseCamp бях гледал подобен модел но не помня дали беше милет, мамут или Патагония
Идеята е да е чист памук но не е с някаква промазка, а от мекия плат с естествена дишаемост / за есен или пролет/ основно в града и ниска планина.

_________________
- Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Нед Мар 07, 2021 8:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Това дето си го дал със сигурност ще запарва яко. И аз преди имах същата заблуда за памучните шапки, докато ми подариха един Милет при покупка в магазин Алпи.
Новите технологии имат много по-добра дишаемост от памука. Памучните са плътни, тежки и запарват . Саломон имат добри попадения , Милет също в магазин Алпи. С мрежички отстрани, и задължително за врата закрила, че после има ред нек.

Най-доброто за лятна лека шапка , на което съм попадал, е този подарен ми много силен модел на Милет. В силна жега, всеки полъх на вятъра влиза отпред, има един прорез с мрежичка. Отстрани също е на мрежичка За море също се е утрепал. Него го нося от 8 години, изглежда лек, но е много здрав. Пере се в пералня, като се запаца, все пак е снежтнобял. После е като нов. Пран е поне 10 пъти досега.
Но като исках да си купя резервен нещо ми се видя променен и не си взех. Сега като гледам на снимката, изглежда ми същият като моя, което ме подсеща да мина да си купя от Алпи:


Този на Ферино е подобен, но Милета е на същата цена : https://www.alpibg.com/%D1%88%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D1%88%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B0-desert

в детайлите Милет са много яки . Ето какво съм написал преди 5 години за това шапче :
Все пак сме и лято да отидем на летните. Карах първо с любителски летни шапчета/ когато имах много , много коса много не се и сещах за шапка лятото/, после един Мамут мислех че това е страхотна лятна шапка. Обаче клека на Пирин, си я прибра данък без да усетя.Няма и няма размери на Мамут, цяла зима. Случайно, пазарувах за съпругата ми в магазин Алпи, отиде над 1000 лв общо и управителката ми подари една бяла лятна шапка. Изглеждаше много лека, помислих си : баламосват ме с някъв рекл. материал за 2 лв. и я хвърлих в един шкаф. Мамути продължава големи номера да няма и няма/ те верно си ги няма/. Един път си казах майтап или не, ще я слагам, те си седят няколко рекламни но тая поне не е с лого да не изглеждаш като продавач на фафли Морени..... Погледнах , то логото сребристо не се чете много, я ..Милет. Чакай бе , каквото и да съм взел Милет е било добро.... Сложих я и вече 3 години все с нея, пере се непрекъснато тъй като е искрящо бяла материя, като нова е. Модела е Трайл Кап и си заслужава и двойно парите. Явно управителката на Алпи - / повечето я знаят, тя организира Витоша 100 /е твърде умна госпожа, щом само с един поглед е отгатнала и номера ми . Обикновено като питаш за номер те гледат като натровен от гъби, а отговора е : Ми те всички са си унисекс, при шапките номера няма....щото са ги вкарали ментетата на тон от Жълтата река......
Нищо че Милет изглежда лека, не мърда и в най-силен вятър. За море също е идеална. Също ще е много добра и за бегачи в топли сезони .От изкуствена материя е, но става като втора кожа, не я усещаш, не задържа никаква пот за разлика от памучните. Забрадника е така умело направен, че не се вдига ог вятъра за разлика от други подобни и няма нужда от малка безопасна игла да го хванеш при силен вятър. Отпред има хитроумен процеп, който приема течението и изкарва отзад през два други мрежести процепа. Малко шапче, но много, много премислено...пробвал съм и други, не не доближават ни най - малко до това капче.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Мар 07, 2021 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
taurus



Регистриран на: 08 Юли 2009
Мнения: 203
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ок, ще ги имам предвид. Но за града ги ползвам главно с цел когато ми е студено (и не е за зимна шапка).
В кои магазини има по-голям шанс да има от този тип клас. щапки с козирка от читав памук (линка с Патагония) Rolling Eyes

_________________
- Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Сря Апр 28, 2021 8:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
shaggy86



Регистриран на: 12 Фев 2017
Мнения: 29

Мнение Отговорете с цитат
taurus написа:
Ок, ще ги имам предвид. Но за града ги ползвам главно с цел когато ми е студено (и не е за зимна шапка).
В кои магазини има по-голям шанс да има от този тип клас. щапки с козирка от читав памук (линка с Патагония) Rolling Eyes

В декатлон има шапки по 20тина кинта с UV защита. Аз лично съм много доволен от моята.
Вто Май 18, 2021 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov