ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Морето, морето....
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Морето, морето....
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Off Topic
DHG написа:
Kent, с това пров....искаш да кажеш че си син на английски мегагейлорд или просто си селянин-комплексар?

Или пък иска да покаже, че е почитател на Хемингуей (наистина ли има такива хора? Blink) и живее край морето Laughing
Да демонстрираш обща култура и да не живееш в провинцията... тоест далече от морето Wink не противоречи на правилата, само има риск някой да не разбере шегата Confused
Така че темата нека си остане за морето, а който иска да говори за английската аристокрация или дали е време да се сее разсада да си отвори други теми. Аз ще мога да се изкажа компетентно по втората, защото много пъти съм се комплексирала, като съм си сравнявала градината с тази на съседката (изключая когато децата ѝ насяха райграс, уж за нейно добро и после тя три години се мъчеше да го изтреби Twisted Evil ) И имам необходимия произход Laughing

А за да не съм и аз извън темата, Кент е прав - наистина Северното Черноморие е различно от Южното. Преди няколко години бях на Каварна, прекрасно място, просто прекрасно! Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Нед Яну 24, 2016 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
DHG написа:
Kent, с това пров....искаш да кажеш че си син на английски мегагейлорд или просто си селянин-комплексар?


Не съм селянин за съжаление, само съм комплексар. Всички от форума които ме познават, надявам се, ще го подтвърдят Cool
п.п. винаги съм си мечтал за "село" , но така се случиха обстоятелствата че селото ми беше - 470 000 град в чужбина на сичкото отгоре и то когато Варна беше около 200 000 чиляка, а бойлера ни в Гръцката махала беше на дърва. 2002 си купихме къща на село, но селянин нали се става от трето поколение също, та засега ще се утешавам само с менталните си недостатъци.

п.п. 1. Кой е този писател, бе Яни - с Х в началото, У по средата и Й накрая, тука нали е за туризъм, кой ти чете такива алкохолици и депресари хахахаха...
п.п.2 Тъй като мнението остава в историята /понеже е вече писано и не ми се трие/, бих помолил уважаемите модератори да го преместят в кошчето.


Последната промяна е направена от Kent на Нед Яну 24, 2016 6:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Яну 24, 2016 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
Искам да вметна, понеже темата е за Морето все пак. Някой да знае удобно място /ку може не много скъпо / за нощувка - две по Южното Черноморие /Българското/ сега или началото на февруари. Имаме интерес да го посетим , а не знаем къде да преспим. Около Созопол или Царево. Ще ходим за кешове там. Благодаря. /може и на лични/.
Нед Яну 24, 2016 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Ей сега ще питам за Царево и Приморско. Другото на лични.

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Нед Яну 24, 2016 7:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1931

Мнение Отговорете с цитат
Изненадваща травма, появила се отникъде, провали плановете ни за Средна Рила, а времето е идеално...Та кютайки принудително вкъщи, малко да отскочим да видим какво става по гръцкото море. От години ми се набиваше канчето, островите та островите, да ходим на островите в Гърция било най-хубаво. Гърците друго казват но...да има мир в къщи.... Е накрая казах, като е гарга да е рошава, ще ходим на острова където е сниман филма с АББА – Скопелос. Направихме резервация още зимата през Буукинг, само така се намира хубаво място с изгодни цени. Много приятна цена – 25 евро стая. Преди да наближи плащането, си казах я да видя как е транспорта до там с ферибота ? Бам!!!-400 евро автомобил с пътници, и то само в една посока! Не вярвах, но проверих на няколко места. Дърво. Канцелирахме резервацията, докато още не беше настъпил падежа за плащане, и за 24 май си взехме още няколко дни отпуска, та най-после да видим прехваленият остров Тасос.
Фериботите са строени десетина, и модерни . Малко да се напълни, и веднага тръгват. Цената е около 30 евро в посока, за средноголям автомобил с пътници, кучетата се возят безплатно – закъде сме без Дара.
Съпругата ми беше избрала едно странно място, традиционни каменни къщи www.arsinoi-stonehouses.gr , което се оказа разхвърляни на къщурки на един баир – скала. Любезната стопанка ни посрещна и казва – е там горе сте, на върха на ей тая скала. Приготвяме се да ходим пеша до там. Не, казва може и с колата догоре. Къде е пътя, питам я... Е по тая козя пътека.....Къщичките са много спартанско обзаведени, а и вечерта и целият следващ ден, ни брули такава буря, та разбрахме защо къщите са малки, но стените са камък и дебели 70 см, нещо по-леко направо ще го отнесе халата от скалата.
Следващите дни, направихме пълна обиколка на острова. Един ден ходихме и до старите планински села във вътрешността.
Обобщено, не си струва да се ходи на Тасос на море, освен един път да го видиш. Плажчетата са по 50-100 метра, пътчетата са тесни, селцата са супертясни и нагъчкани, няма просторни места и сянка , а лятото при 35 градуса постоянна температура ще е мор. Цените са по- височки с 30 - 50 % от Халкидики, хем не беше още сезон, освен това плащаш и 60 евро ферибот, който реално ти отнема и един ден от времето. По- добро място за море от Тасос е Керамоти, откъдето тръгват фериботите, което си е старият български Саръшабан, познат ни от писателя Йовков.
Най-хубавото са многовековните маслинови гори.





Самите маслини и зехтин от Тасос, въпреки рекламите в България, никой грък не си купува, най-добрите маслини за ядене в Гърция са около Волос и областта Месиния-Каламата. Най-добрият зехтин се прави от по-дребнички маслодайни маслини, сортове коронейки и мавроля, и по-редките сортове манаки и тсунати които виреят на Крит/критският зехтин е по-лют заради повечето минерали във вулканичната почва, оттам антиоксиданти и гърците го предпочитат/ и пак в областта Месиния-Каламата. Все пак, с това се и занимавам от 4 години и съм влязъл в кухнятя вече, а и само това искат и гърците, живеещи в София. По-точно, занимавах се буквално до вчера, вече в минало време, от понеделник започвам работа в съвсем друга област.
Гърците пък казват : вашите домати, вина и ракия нямат равни.

Посетихме естественият скален басейн „Гьола“ – явно старо турско име. Водата – по-студена от рилските езера, по това време на годината, но нямаше как да не се метнем.


Дивото източно крайбрежие е мястото, заради което си заслужава да се отиде. До брега пътища няма:

След 2 седмици, бяхме на истинското море на Халкидики и веднага оценихме разликата - простора и дивата природа.

42 евро на ден, просторна гарсониера с двор, обзаведена най-модерно.

Морето навсякъде си е море, въпроса е къде е най-хубаво за почивка. За мен това е триъгълника Йерисос – Неа Рода- Пиргадикия / изключвам от тази зона малкият нос Уранополи и насрещното островче Амулиани, където е презастроено и е гъчканица / . Просторно, зелено, 320 км. от София. Пътища много, черни или с настилка, до 200 км див бряг, плажове дълги с километри и по 10 до 20 души на всеки от тях, един от друг по хубави, перлата са тези на по 5 км един от друг:
Ксиропотамо :

Псакудя:

Вулица :

№1 - Кумица

От хилядите котки на Тасос, навсякъде имаше много кърлежи, по плажовете също. Стигнахме да вадим по 7 на ден от Дара, която също е по-доволна от простора на Халкидики:

Най-удачно е месец юни или септември, когато е много свежо, с температури рядко над 30 гр., топла морска вода и много плодове. 11 дни в Халкидики ни излязоха колкото 6 на Тасос , по 1100 лв заедно с пътните. Тъй че, Тасос да ни държи шапката, която остава в Халкидики Very Happy

Съб Юли 23, 2016 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
yu1up



Регистриран на: 17 Мар 2015
Мнения: 58

Мнение Отговорете с цитат
Добре, добре, че има снимка на кучето Дара!!
Съб Юли 23, 2016 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov