ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тейде-Тенерифе

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Тейде-Тенерифе
Автор Съобщение
alex..



Регистриран на: 31 Авг 2012
Мнения: 11

Мнение Тейде-Тенерифе Отговорете с цитат
Ето обещаната тема, преди няколко години бях за няколко дни, на това уникално място, но ще се съсредоточа, само на вулканичната планина и върха, който е кратер.
Самия връх се вижда от почти всички точки на острова. Ето това се вижда от ниското, почти до плажа реално.

Най-долу виреят основно палми.

Пътуването е само с кола и става доста бързо, това е малко след като тръгнахме нагоре.

След 5 минути се стига до тук.

Вече няма палми, започват да се виждат широколистни дървета, тук там и иглолистни.

Тук сме доста над 1000метра, но като километри от долу е 15-20 макс. Наклоните са много сериозни.

Ето и какво се вижда наоколо на тази височина. Тук става 1500+


Когато се погледне към върха, той почти си седи на същото място, все едно не сме го приближили много, а сме вече на 1800м. Върха е на 3718 метра!

Над 2000 метра, дърветата започват да изчезват и пейзажа отново се променя коренно. От тук започва и територията на националния парк и реално става равно. Има огромна територия, която е почти абсолютно равна, осеяна със застинала лава. Това е 2000-2200метра





Преди да се стигне до лифта, който е единствения път от 2400метра нагоре, пейзажа става представлява това



Това е едно от малкото растения, което вирееше, без да се броят разни мъхове и пр.






Това е лифта с кабинките, който при желание ви издига за 8мин от 2356 метра, до 3555 метра, като целия път е 2,5км. Почти право нагоре! Ние не бяхме подготвени, видях, че повечето хора бяха дошли със зимни якета, а ние бяхме плажно облечени и се отказах да се кача, при условие, че трябва да слезем веднага..Който иска да се качи по-нагоре има няколко маршрута, но за да се ходи по тях, предварително трябва да се вземе разрешение от управата на парка, безплатно е, става през уеб страница или на място с паспорта. На 3260 метра има голяма хижа, а реално до самия връх е почти невъзможно да се стигне, понеже излизат горещи газове.

Ето линк към страницата на лифта, ако някой реши да ходи и да се качва.
http://www.telefericoteide.com/en

Това е от кафенето на лифта.
От там се отправихме надолу

Нед Сеп 02, 2012 12:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
modjoa



Регистриран на: 23 Сеп 2009
Мнения: 101

Мнение Отговорете с цитат
Гледам, че беше писал, че не било възможно качването на върха. Това не е вярно - аз съм го изкачвал по туристическата пътека, даже в кратера влизахме да си правим сярни бани Laughing

Ето тук се вижда какво има в кратера - изпаренията са серни газове. Земята в далечината е платото до което сте се изкачили вие Cool

Нед Сеп 02, 2012 3:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alex..



Регистриран на: 31 Авг 2012
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
Пише, че е горещо и има газове, затова писах, че реално не е възможно. Вероятно затова дават тези разрешителни. Сподели как беше в кратерчето, предполагам е уникално преживяването. Ако отида пак, задължително ще гледам да се кача и аз.
Нед Сеп 02, 2012 7:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
modjoa



Регистриран на: 23 Сеп 2009
Мнения: 101

Мнение Отговорете с цитат
Че беше кеф - беше, но мен лично ми харесват по-зелените байри. Въпрос на вкус дето се казва. Пък ние не се качихме от Санта Круз (както предполагам вие сте го направили) и тези борови гори така и не ги видяхме Smile

И си прав - там не е за всеки. Те така или иначе повечето се качват с лифта - правят няколко снимки и поемат надолу отново с него.
Нед Сеп 02, 2012 7:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alex..



Регистриран на: 31 Авг 2012
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
Ние бяхме в Пуерто де ла крус, от северната страна се намира. Това е и което се вижда на снимките в подножието. От южната страна няма такива гори и затова не сте видяли зеленото
Пон Сеп 03, 2012 1:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Полезен раказа, благодаря
Как варираха температурите, качвайки се нагоре ?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Сеп 07, 2012 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
apostol



Регистриран на: 07 Сеп 2012
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
това е причината да искат разрешителни:
http://www.apologeticsindex.org/432-heide-fittkau-garthe
Пет Сеп 07, 2012 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meduzka



Регистриран на: 17 Сеп 2010
Мнения: 4
Местожителство: София

Мнение Тенерифе-Тейде Отговорете с цитат
dido написа:
Полезен раказа, благодаря
Как варираха температурите, качвайки се нагоре ?

Значи, върнах се преди седмица от Тенерифе. Качихме Тейде от 1980 м НВ /от посетителския център/, през маршрут №6, който минава през хижата и стига до 3555м, т.е до там, докъдето стига лифта. Като разстояние е 15км. До там се качих по бански, слънцето над 2000м винаги си пече, под 2000м до 1000м имаше мъгли. Та, когато стигнах горе се облякох, защото си е хладничко, но хората, които се бяха качили с лифта бяха по къси гащи и с къс ръкав. До самия връх пускат само с разрешително от министерството на екологоията и се издава онлайн или на място в Санта круз /столицата/, но трябва поне 3 месеца предварително да заявиш по нета, защото има ограничение по 30 човека на ден и в заявката трябва да посочиш точния ден, в който искаш да се качиш. Ние се опитахме да се качим догоре, но навсякъде има паркова охрана, която зорко бди и не допуска никой без разрешително да се качи до самия връх.

Около самия кратер има доста маршрути, но са точо очертани и не трябва да се излиза извън тях.

Колкото до боровите гори - има ги и от пътя Пуерто де ла Круз - Оротава - Национален парк Тейде, малко над 1200м нв започват иглолистните гори.

На североизток има един парк Анага, където има лаврови гори, с доста маршрути - много е зелено и красиво, а на северозапад е Тено - там също има какво да се види.
Пон Апр 15, 2013 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Малко инфо от мен, което едва ли ще намерите някъде, събрано от мен след неуспешен опит да качим Тейде на 01.03.16г., благодарение на усилената и целенасочена дезинформация от канарците.....

Първо разрешителни се взимат вече само онлай.

https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?cen=2&act=1

Благодарение на това, че тази година около 20-ти февруари са валяли рекордни снегове и действително до 1700 метра от север имаше сняг, двата пътя от север от Пуерто и Санта Круз бяха "затворени" заради много сняг, както и всички пътеки за Тейде?!?!?!, в момента също го пише.
Ние бяхме в Пуерто и вместо да минем 30 км с кола минахме 160 км, попадайки в задръстването от Пуерто за Санта Круз, което ни костваше доста време и затова се отказахме да пробваме пеша, след като трябваше да вървим на обратно още 3 км по асфалта да хванем пътеката и на средата на пътя осъзнах, че нямаме време да хванем часа за разрешителното.

Фактите:
1. Никъде не ни дадоха ясна информация по информационните центрове какво точно значи всички пътеки са затворени?!?! Можем или не можем да се качим пеша от 2300 м нагоре.
2. "Затворените" пътища минаваха спокойно цистерни и пожарни на местните власти и разни колоездачи, но не и туристи, като пътя беше затворен още от площадката до лифта и за да хванеш пътеката трябва да вървиш 3км пеша по асфалт въпреки, че няма грам сняг.
3. На лифта се продаваха само 2-посочни билети за 27еврона, защото всички пътеки били затворени What the fuck?!??!?!
4. На горната лифтова станция видяхме 2-ма души да се качват на вулкана, а на всякъде беше заградено и се оказа, след като говорихме с местен "ренджър", че който се качи с лифта не можа да мине до горе защото "всички пътеки са затворени" и понеже сме се качили с лифта той носи отговорност за нас, а ако сме си били тръгнали пеша (въпреки, че всички пътеки са затворени?!??!) отговорността си е наша.
5. Пътеката е на източен склон и имаше 15 см сняг, и много следи от хора......

Та основният извод е, ако случайно попаднете там и по някаква причина "Всички пътеки са затворени" ич да не ви пука имате или нямате разрешително хващайте пътеката, ако искате да се качите - няма да има кой да ви провери. Ако не работи лифта пак е така, още 2005 го установих.

Заключенията:
1. Нарочни бяха затворили 2-та пътя от север и направили всичко възможно да блокират пътеката за пешаците, за да минимизират риска и да насочат всички към лифта, който е държавна собственост.
2. Правят всичко възможно да те качат на лифта - защото е държавна собственост и ренджърите дори работят за тях, ич не им пука дали ще се качиш до горе или не важното е да ти вземат 27-те еврона.
3. И понеже, ако не сте разбрали лифта е държавна собственост и целта е да се качиш с него, за себе си съм убеден на 99,9%, че това е причината за да има разрешителни към момента (за преди не знам), защото по този начин се съобразяваш с даденият ти час за разрешителното и е най-сигурно. Рейджъра не ми отговори на логичния въпрос - след като той отговаря само за хората от лифта и в момента не беше проверил тези, от затворената пътека за разрешителни, дали ако трябва да качвам и в хубаво време пеша само по пътеката ще ме провери за разрешително? Смотоляви нещо, но избегна да ми даде отговор, ако някой е драпал 1500 м пеша ще го пита ли за разрешително Smile

Надявам се да съм бил полезен с информацията и моля ви избягвайте шибания лифт! Не им стимулирайте простотията и алчността, много по-готино е да се качиш пеша Very Happy
Пет Мар 11, 2016 1:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meduzka



Регистриран на: 17 Сеп 2010
Мнения: 4
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Сигурни ли сте, че добре сте разбрали рейнджъра? Пътеката от 3500м до върха е винаги затворена, отварят я, за да пуснат хората с разрешителните. Миналата година февруари около 20 пак бях в Тенерифе, бях си взела он лайн разрешително за качване на Ел Тейде за 21, но този и следващите дни имаще много силен вятър, над 100км в час, лифта беше спрян. Ние тръгнахме по маршрута, който тръгва от морето от кота 0 от северната страна, с надеждата, че ще се качим в определеното време, което бяхме задали в разрешителното и ще качим върха. Както винаги минахме през различни пояси, през слънце, дъжд, мъгла, слънце, мъгла и накрая сняг и мъгла. Стигнахме до 2700, като вече бяхме много мокри, вятъра беше много силен, оставаше още малко да стигнем до хижата, която е на 3200м, но преценихме, че ще се върнем и ще атакуваме друг ден върха. На връщане минахме през посетителския център и там ни казаха, че пътеката след хижата до горна станция на лифта, от където тръгва пътеката с разрешителните към върха е затворена, защото има сняг и лед. Делян ги провокира, като ги попита, ако все пак не се съобрази със забраната и тръгне нагоре какво ще направят - казаха му, че ще го глобят, а глобите са сериозни. Мнението ми е, че тези хора не са свикнали на много сняг и при малко лед и сняг се спичат и по тази причина затварят маршрута, а не заради лифта, защото от юг и запад има още два маршрута до върха и те бяха отворени /по единия от тях слязохме след два дни, когато успяхме да се качим на върха, но затова по-късно/, а по пътеката над хижата нагоре съм минавала - по-стръмна е, има много големи камъни, почти от север е и на по-следващия ден видях, че е заледена и все още затворена. Също така в центъра ни казаха, че разрешителното ще ни важи и в първия ден, когато отворят лифта, т.е горе ще става за качване. На следващия ден също не пуснаха лифта, поради силния вятър, а ние ходихме по разни други маршрути и на по-следващия ден сутринта казаха има вятър няма да го пускаме, ние минахме случайно през платото на път за западната част на острова и на обяд видяхме лифта да върви, не си бяхме взели разрешителните и се върнахме обратно до Пуерто де ла Круз и пак обратно общо 60км, качихме се с лифта до 3500, купувайки си еднопосочен билет, но прехвърлихме времето за качване на върха, въпреки това рейнджърите ни пуснаха, нямаше проблем, че сме се качили с лифта, видяхме и затворената от хижата до горе пътека -изглеждаше заледена. Делян и тях ги пита какво ще направят, ако тръгне по нея и те му отговориха, че ще го глобят. Та така, качихме си върха, после слязохме от запад, през маршрут мисля, че беше 8 или 9 - до долу и всичко беше наред.



ggattov написа:
Малко инфо от мен, което едва ли ще намерите някъде, събрано от мен след неуспешен опит да качим Тейде на 01.03.16г., благодарение на усилената и целенасочена дезинформация от канарците.....

Първо разрешителни се взимат вече само онлай.

https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?cen=2&act=1

Благодарение на това, че тази година около 20-ти февруари са валяли рекордни снегове и действително до 1700 метра от север имаше сняг, двата пътя от север от Пуерто и Санта Круз бяха "затворени" заради много сняг, както и всички пътеки за Тейде?!?!?!, в момента също го пише.
Ние бяхме в Пуерто и вместо да минем 30 км с кола минахме 160 км, попадайки в задръстването от Пуерто за Санта Круз, което ни костваше доста време и затова се отказахме да пробваме пеша, след като трябваше да вървим на обратно още 3 км по асфалта да хванем пътеката и на средата на пътя осъзнах, че нямаме време да хванем часа за разрешителното.

Фактите:
1. Никъде не ни дадоха ясна информация по информационните центрове какво точно значи всички пътеки са затворени?!?! Можем или не можем да се качим пеша от 2300 м нагоре.
2. "Затворените" пътища минаваха спокойно цистерни и пожарни на местните власти и разни колоездачи, но не и туристи, като пътя беше затворен още от площадката до лифта и за да хванеш пътеката трябва да вървиш 3км пеша по асфалт въпреки, че няма грам сняг.
3. На лифта се продаваха само 2-посочни билети за 27еврона, защото всички пътеки били затворени What the fuck?!??!?!
4. На горната лифтова станция видяхме 2-ма души да се качват на вулкана, а на всякъде беше заградено и се оказа, след като говорихме с местен "ренджър", че който се качи с лифта не можа да мине до горе защото "всички пътеки са затворени" и понеже сме се качили с лифта той носи отговорност за нас, а ако сме си били тръгнали пеша (въпреки, че всички пътеки са затворени?!??!) отговорността си е наша.
5. Пътеката е на източен склон и имаше 15 см сняг, и много следи от хора......

Та основният извод е, ако случайно попаднете там и по някаква причина "Всички пътеки са затворени" ич да не ви пука имате или нямате разрешително хващайте пътеката, ако искате да се качите - няма да има кой да ви провери. Ако не работи лифта пак е така, още 2005 го установих.

Заключенията:
1. Нарочни бяха затворили 2-та пътя от север и направили всичко възможно да блокират пътеката за пешаците, за да минимизират риска и да насочат всички към лифта, който е държавна собственост.
2. Правят всичко възможно да те качат на лифта - защото е държавна собственост и ренджърите дори работят за тях, ич не им пука дали ще се качиш до горе или не важното е да ти вземат 27-те еврона.
3. И понеже, ако не сте разбрали лифта е държавна собственост и целта е да се качиш с него, за себе си съм убеден на 99,9%, че това е причината за да има разрешителни към момента (за преди не знам), защото по този начин се съобразяваш с даденият ти час за разрешителното и е най-сигурно. Рейджъра не ми отговори на логичния въпрос - след като той отговаря само за хората от лифта и в момента не беше проверил тези, от затворената пътека за разрешителни, дали ако трябва да качвам и в хубаво време пеша само по пътеката ще ме провери за разрешително? Смотоляви нещо, но избегна да ми даде отговор, ако някой е драпал 1500 м пеша ще го пита ли за разрешително Smile

Надявам се да съм бил полезен с информацията и моля ви избягвайте шибания лифт! Не им стимулирайте простотията и алчността, много по-готино е да се качиш пеша Very Happy

Съб Мар 12, 2016 4:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
meduzka написа:
Сигурни ли сте, че добре сте разбрали рейнджъра?


Не знам как да отговоря..... приемете, че не съм го разбрал и заедно с него сме халюцинирали - аз показвайки му двамата слизащи от върха, той виждайки моите халюцинации.

Не знам дали забелязахте, но съм написал, че имаше мноооооогооооооо следи от качвания през пътеката от изток, че пътя нямаше една прашинка сняг, но беше затворен въпреки това и по него минаваха цистерни?!?!.
И да качвал съм се още 2005 година, когато лифта не работеше заради силен вятър - горе няма кой да следи за разрешителни, защото няма с какво да се качат. Laughing

Не се заяждам, но очевидно не сте прочели, какво съм написал или може би аз не съм го смлял достатъчно ясно, за което се извинявам.

Където и да идете опитвайте се да четете между редовете. След като Ви казаха, че ще има глоба ако минете, защо не питахте колко е глобата? Някъде да има табелки с "ценоразпис" на тази глоба ако минеш, когато пътеките са затворени? Smile

И о да определено целта им е да се качите на лифта Smile И Вие също сте ги направили, значи те са си изпълнили целта....
Пон Мар 14, 2016 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meduzka



Регистриран на: 17 Сеп 2010
Мнения: 4
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Между другото преди да напишете втория си пост хвърлих едно око от камерите около Тейде, навсякъде имаше сняг, дори и по-надолу под пътя, който минава на 2000м нв.
За глобите не сме питали какви са, но те казаха, че може и да минем ако искаме.
За лифта, ние го направихме поради здравословни причини на приятеля ми и поради желанието да се качим до върха, но пък предния ден се качихме от морето, почти до хижата, която е на 3200. Просто физически нямахме възможност да се качим, поради стечение на обстоятелствата.
Не ме интересува дали принуждават хората или самите хора предпочитат да качат върха така. При предишното ни качване, което беше през април се качиха много хора от посетителския център до върха, без да ползват лифта, както и на върха имаше доста хора, които бяха с лифта, но времето го позволяваше.


ggattov написа:
meduzka написа:
Сигурни ли сте, че добре сте разбрали рейнджъра?


Не знам как да отговоря..... приемете, че не съм го разбрал и заедно с него сме халюцинирали - аз показвайки му двамата слизащи от върха, той виждайки моите халюцинации.

Не знам дали забелязахте, но съм написал, че имаше мноооооогооооооо следи от качвания през пътеката от изток, че пътя нямаше една прашинка сняг, но беше затворен въпреки това и по него минаваха цистерни?!?!.
И да качвал съм се още 2005 година, когато лифта не работеше заради силен вятър - горе няма кой да следи за разрешителни, защото няма с какво да се качат. Laughing

Не се заяждам, но очевидно не сте прочели, какво съм написал или може би аз не съм го смлял достатъчно ясно, за което се извинявам.

Където и да идете опитвайте се да четете между редовете. След като Ви казаха, че ще има глоба ако минете, защо не питахте колко е глобата? Някъде да има табелки с "ценоразпис" на тази глоба ако минеш, когато пътеките са затворени? Smile

И о да определено целта им е да се качите на лифта Smile И Вие също сте ги направили, значи те са си изпълнили целта....

Вто Мар 15, 2016 6:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
meduzka написа:
, навсякъде имаше сняг, дори и по-надолу под пътя, който минава на 2000м нв.


Постът ми беше написан с цел да съм полезен на някой, който изпадне в подобна на мен ситуация, за да знае как да реагира, ако "всички пътеки са затворени заради сняг и лед" и ако не работи лифта. Излишно е да влизам в тъпи спорове с Вас, къде как имало сняг и защо били затворени пътищата, и дали съм разбрал правилно някой накъде... приемете, че си измислям и халюцинирам и приключете и продължените напред Smile

За всички останали да знаете, че ако "всички пътеки са затворени поради сняг и лед" няма никакъв шанс ви пуснат през лифта да се качите до върха, дори да имате разрешително. В тези условия, ако искате да стигнете върха само през пътеката.
Когато наработи лифта, няма кой да проверява за разрешителни. Smile
Сря Мар 16, 2016 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov