ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пътеводител Ком-Емине
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Пътеводител Ком-Емине
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение х. „Пробойница” – х. „Тръстеная” Отговорете с цитат
хижа „Пробойница” – село Губислав - село Гара Лакатник - село Лакатник - хижа „Тръстеная” (7 часа)



От хижа „Пробойница” се пресича мостът и се продължава по макадамовия път за село Губислав. В началото се върви по десния бряг на река Пробойница в югоизточна посока. След 10 минути (500 м) реката се пресича и пътят се прехвърля на левия бряг. След още 15 минути (1 км) се достига махала Мачище, където пътят прави голям завой при пресичането на Хайдушки дол – ляв приток на река Пробойница. Пътят продължава на юг, после на изток, високо над коритото на реката. Откриват се гледки към вр. Голяма кутия и скритите в зеленината на гората къщички на махала Дружимир.
След 50 минути (1 час и 15 минути от хижа „Пробойница”) се стига до центъра на село Губислав, където има стара спирка с пейка и чешма. Надолу продължава асфалтово шосе към гара Лакатник. Шосето върви през широколистна гора, храсти и поляни. 35 минути след центъра на село Губислав маркираната пътека напуска пътя, спускайки се стръмно на юг през поляни и храсталаци. След 100 метра завива на изток-североизток и след още 100 метра излиза отново на пътя. Вдясно (на юг) се открива гледка към отсрещния склон с единични къщички от махалите на село Заноге – мах. Врабците под Угърски връх (1236 м) и мах. Чефротовец под вр. Градището (1068 м). Продължава се 200 метра по асфалтовия път и отново пътят се напуска в южна посока, за да се спести голям завой. Само след 80 метра пътеката се влива обратно в пътя, по който се продължава до гара Лакатник.
С няколко остри завоя асфалтовото шосе слиза до коритото на река Пробойница. От двете страни се намират изоставените рудници и постройки на урановата мина. Реката се пресича по мост (1 час от с. Губислав) и се минава на десния ѝ бряг, следват се завоите на реката, след 20 минути тя отново се пресича по мост и се върви по левия бряг.
Отсечката от първото напускане на пътя до този мост може да се мине и по стария път от село Губислав за гара Лакатник, който също е маркиран. Ако се предпочете този вариант, 35 минути след центъра на селото се продължава по асфалтовия път, вместо да се напусне асфалта по маркираната пътека надясно. След 200 м пътят прави остър десен завой, като продължава в югоизточна посока, минава покрай къща, и след още 500 м следва ляв завой, непосредствено след който пътя се изоставя. Поема се наляво (на изток) по обрасъл земен път. Върви се почти по хоризонтал, с леко спускане. Минават се няколко потока. Този път върви успоредно, но по-високо от асфалтирания, който на места се вижда долу. Земният път излиза на асфалтовия непосредствено след моста описан по-горе, след изоставените постройки на урановата мина.
Продължава се на изток по асфалтовия път и след още 20 минути е поредният мост (отново на десния бряг), след който шосето навлиза в махалите Самотвор и Пробойница, където има заведение с рибарник. Вляво от пътя, на водослива на реките Пробойница и Петренски дол, се намира естествен скалист басейн, който се използва като плаж през лятото. Край него има паркинг, от който започва пътека за Вражите дупки – скален венец с 18 пещери и маршрути за спортно катерене (10 минути).
Преди да се излезе на пътя София – Мездра, вляво (северно) остават живописни скали, над които се е намирала крепостта Осиково градище.
Излиза се на пътя София – Мездра (15 километра, или 3 часа и 30 минути от х. „Пробойница”) и се продължава наляво (в северна посока) по левия бряг на реката. След 5 минути (500 метра) се стига до висящ мост, по който се пресича река Искър и по маркирани каменни стъпала се излиза непосредствено на жп гара Лакатник. На гарата има чешма.
Пресичат се жп линиите в източна посока и се продължава по улицата наляво (на север) 600 метра до центъра на селището. Тук има чешма и магазин, който не работи в неделя.

В стремежа си да достигнат до Дунав, водите на река Искър хиляди години са дълбали скалите на Стара планина. Резултатът е чудно красивото Искърско дефиле. Един от най-фантастичните феномени в него са Лакатнишките скали – отвесни стени от червени пясъци и варовици, достигащи до над 250 метра височина. От 1989 година са част от Природен парк Врачански Балкан.
Тук през лятото на 1931 година за първи път в България е било употребено алпийско въже, ето защо се счита, че Лакатнишките скали са люлката на българския алпинизъм. Освен с атрактивните си катерачни маршрути те са известни и с условията за пешеходен туризъм и спелеология.
Високо горе се вижда алпийският заслон „Орлово гнездо”, построен през 1938 година от членовете на Българския алпийски клуб. Надясно от него има паметник на участници в Септемврийското въстание от 1923 година.
Близо до моста над река Искър се намира големият карстов извор Житолюб, край който има заведение. Малко по-нагоре е четириетажната пещера Темната дупка с обща дължина на галериите над 5000 метра, а още по-нависоко са Свинската дупка, Ръжишката и Козарската планина.
Името на цялата местност, скалите и двете села идва от завоя, който прави река Искър тук и който отвисоко прилича на сгъната в лакътя ръка.
Лакатник разделя планината Козница (на запад) и Голема планина (на изток).


София – Варна при гара Лакатник е първата от трите жп линии, които маршрутът Ком – Емине пресича (другите две са Русе – Подкова, при гара Кръстец, и Карнобат – Синдел, при гара Дъскотна). Това е една от най-ниските точки в маршрута (375 м).

От село Гара Лакатник до село Лакатник може да се стигне изцяло по асфалтирания път – 7 км (1 час и 30 минути).
От центъра на село Гара Лакатник маркировката тръгва по улицата в южна посока, пресича шосето и продължава по стръмна неасфалтирана улица на югоизток. След 400 метра отново излиза на асфалтовото шосе при остър десен завой на пътя. Шосето се пресича на още три места, с цел да се спестят завоите, като пътеката държи югоизточно направление. Минава се между дворовете и къщите на лакатнишките махали, покрай ливади и ниви и се излиза на открита билна височина. От нея се откриват гледки към Искърския пролом на запад и Лакатнишките скали, и Врачанския Балкан на север. От тук нататък маркировката следва асфалтовия път. Минава се покрай чешма отдясно на пътя. Заобикаля се от североизток вр. Куленица и се достигат първите къщи на село Лакатник (7 км, или 1 час и 30 минути от гара Лакатник).
В началото на селото се намира спирката „Последна грижа“, наречена така заради близостта си с гробището. Тук се открива гледка към вр. Яворец (1348 м), в чието подножие се намира селото.
От село Лакатник до хижа „Тръстеная” може да се стигне по път с трошенокаменна настилка – 7 км, или по пряка маркирана пътека, която сече завоите на пътя.
Селото се прекосява в южна посока. В центъра му има войнишки паметник в чест на загиналите през Балканската и Междусъюзническата война местни жители, чешма, църква и хранителен магазин. Оттук червената маркировка продължава по улицата на югоизток и отвежда до пътя с трошенокаменна настилка. Пътеката го пресича и се изкачва стръмно на югоизток на височина с кол от зимната маркировка. Открива се гледка назад към село Лакатник и Врачанския Балкан. След височината пътеката се спуска отново на макадамовия път (по този начин се съкращава голям негов завой на североизток около височината с кола). Продължава се 600 метра по пътя, след което той се изоставя и по пътека в югоизточна посока се подсичат склоновете на вр. Яворец. Пътеката минава през широколистни гори, храсти и поляни. За кратко се излиза на пътя, след което през обширни поляни в югоизточна посока се съкращава поредният му завой на североизток. След 10 минути (1 км) пътеката отново излиза на пътя, по който продължава надясно (в южна посока). След 200 м тя напуска пътя вляво (в източна посока) и след още 500 м (5 минути) излиза на хижа „Тръстеная” (7 км, или 1 час и 30 минути от с. Лакатник; 14 км, или 3 часа и 30 минути от гара Лакатник).

Хижа „Тръстеная” се намира на 7 км от с. Лакатник (път с трошенокаменна настилка) и на 12 км от гара Бов (5 км по асфалт и 7 км по път с трошенокаменна настилка). Разположена е до Долното езеро – едно от двете свлачищни езера, намиращи се в северното подножие на вр. Издремец. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 30 места. Сградата е водоснабдена и електрифицирана. Работи постоянно, предлага се храна. В сезона на бране на малините може да няма места, желателно е предварително обаждане за резервация.
В близост до вр. Издремец е била разположена стара римска стражева станция, охраняваща римския път към река Искър. Според преданията на това място е имало и древно тракийско светилище, на мястото на което през Средновековието учениците на св. Климент Охридски построяват манастира „Свети Панталеймон”, разрушен по-късно от турците. Останките му могат да се видят на тридесет метра южно от хижата. Запазен е оброкът „Свети Панталей Пътник” със стар оброчен кръст.
По време на турското робство в тази местност е имало странноприемница.
Днес хижа „Тръстеная” е известна с големите си малинови насаждения и производството на малиново вино и ракия.


_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...

Последната промяна е направена от Mariana1000 на Чет Мар 24, 2016 8:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Мар 24, 2016 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Question
Имам въпрос към всички?
Трябва ли според вас да се съкращават думи и кои?
град - гр.
село - с.
хижа - х.
местност - м.
връх - вр.
река - р.
махала - мах.
и т.н.
Аз разчитах, че редакторът ще ги оправи тези работи, но не е, затова нека не ви прави впечатление, че някъде са съкратени, другаде не. Ще ги оправя навсякъде като вземем окончателното решение.
Как е по-лесно за четене и за възприемане на текста? Със съкращения или без съкращения? Кои от всички изброени по-горе да съкращаваме?

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Мар 24, 2016 8:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Относо съкращенията Отговорете с цитат
и "между" си я съкращавам нищо че е кратка на" М/У" , приема се.
Чет Мар 24, 2016 9:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Браво за начинанието - дойде му най-сетне ред Smile

Губят ми се компасни азимути на важните разклони - помислете дали има как да се вкарат в текста. Забелязвам също, че обикновено давате времена от по-забележителни предишни обекти и доста по-рядко - времена от началото на маршрута. Аз лично предпочитам времева линия, която винаги включва началото на маршрута - примерно: "Реката се пресича по мост (1 час от с. Губислав, 02:15 часа от началото)"

Относно съкращенията - не правят текста по-четим, само смаляват броя на страниците (които така или иначе нямат значение във варианта за електронна книга).

П.П. Не знам също дали възприехте идеята за магическата диаграма - комбинация от височинно сечение, времева линия, скица на важните разклони + цвят и тип на трасето Cool

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Мар 24, 2016 10:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
joy_boy



Регистриран на: 21 Авг 2012
Мнения: 324

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:

П.П. Не знам също дали възприехте идеята за магическата диаграма - комбинация от височинно сечение, времева линия, скица на важните разклони + цвят и тип на трасето Cool

в доста от електронните книги изобразяването на цветовете е в нюанс на сивото. предполагам доста хора вече си носят подобни пособия за четене и може би когато се слагат цветни неща е редно да се мисли дали са читаеми в сивата скала.. знам, че сигурно ще е каша, но по лесно ще се познава чертичка чертичка чертичка от чертичка точка чертичка, вместо синя и сива линия
п.п.
също и който ще разпечатва - достъпа до цветен принтер си е по-труден Smile
Пет Мар 25, 2016 2:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
В конкретния случай осевата линия е червена, което ще е добре известно на разчитащия диаграмата.
Останалите, странични цветни марки не са толкова начесто и в диаграмата могат да бъдат маркирани с букви като допълнение към цвета - примерно ч, з, с, ж.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Мар 25, 2016 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:

Губят ми се компасни азимути на важните разклони - помислете дали има как да се вкарат в текста.

Веднага щом разбера какво е това Wink Laughing
Сега сериозно - вече имам забележка, че сме използвали прекалено много посоки и имена, не знам дали няма съвсем да откажем хората, като видят и азимути.

dido написа:
П.П. Не знам също дали възприехте идеята за магическата диаграма - комбинация от височинно сечение, времева линия, скица на важните разклони + цвят и тип на трасето Cool

Аз това го възприех още като го видях на Ел Камино, в момента го обмислям как да стане на практика. Ще пробвам няколко варианта и ако успея да направя нещо, което да ми хареса, ще го покажа.

joy_boy написа:

в доста от електронните книги изобразяването на цветовете е в нюанс на сивото. предполагам доста хора вече си носят подобни пособия за четене и може би когато се слагат цветни неща е редно да се мисли дали са читаеми в сивата скала.. знам, че сигурно ще е каша, но по лесно ще се познава чертичка чертичка чертичка от чертичка точка чертичка, вместо синя и сива линия
п.п.
също и който ще разпечатва - достъпа до цветен принтер си е по-труден Smile

Не знам дали хората ще носят електронни четци, аз моя не го взех на нито едно от трите Е-та. По-скоро бих чела нещо от телефона, макар че пък там човек гледа да пести батерията.
Както и да е, днес направих една проба. Разпечатах една от схемите за да видя как ще изглеждат цветните линии. Ето резултата (размазването е от това, че снимам на лампа и по вина на фотографа, иначе на хартията е ОК)

Това е разпечатана цветната схема с черно мастило:


Това е същата схема, но предварително всичко е направено в черен цвят и след това е разпечатана:


А това е цветната схема на екрана на моя четец за електронни книги:


И черно-белия вариант на екрана на четеца:


Показах ги на няколко човека, казаха, че всичко се разбира Smile
Предполагам, че и другите видове схеми ще се разпечатват нормално, стига да не са много претрупани.
Другояче стои въпросът със снимките. Обаче нищо не може да се направи, черно-бели няма да бъдат особено полезни.

Все пак смятам, че пътеводителят не може да включва всичко. Най-важен е текста, заедно със скица на маршрута.
Мисля да сложа и извадки от карти, но няма да излязат добре при разпечатване, детайлите ще се губят.

В тази връзка големи благодарности на екипа на BG Mountains, които ни разрешиха да ползваме техните карти за проекта ни. Smile

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Мар 25, 2016 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Благодарностите тепърва ще се търкалят трудно - ще направя, надявам се скоро, карта оптимизирана специално за целта.
Скицата - сечение снощи я показах на Стефан - не знам дали има общо с Ел-Каминовската.

Относно текста - само с ша-ла-ла и напред по изгрева не става. Има си хора, които все още ползват компаса - в края на краищата той батерии не иска.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Съб Мар 26, 2016 1:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение хижа Тръстеная - хижа Лескова Отговорете с цитат
3. Хижа Тръстеная - биоферма Чемерника - местност Манастирски Ливади - местност Берилова воденица - местност Влаина - горски дом Чукава - Хайдушки кладенец - местност Разделената вода - оброчище "Свети Дух" - хижа Лескова (6 часа)







1 хижа Лескова
2 Горното езеро
3 биоферма Чемерник
4 местност Манастирски ливади
5 разклон за манастир "Седемте престола"
6 манастир "Седемте престола"
7 местност Баин камък
8 местност Берилова воденица
9 местност Влаина (Влахина)


От хижа „Тръстеная” се поема в южна посока през малиновите насаждения. След 300 метра се излиза през порта в оградата, пресича се земен път и се продължава по пътеката на юг през поляни. Вдясно (западно) остава Горното езеро. След още 700 метра се излиза на земния път при местност Чемерника, където се намира биоферма „Чемерник”. Този земен път идва от местността Ключ, където се срещат двата пътя – от село Бов (7 км) и от село Лакатник (7 км). Който не желае да се отбива в хижа „Тръстеная”, може да продължи от разклона 500 метра преди хижата по земния път от село Лакатник в южна посока до местността Ключ, откъдето по пътя в югоизточна-източна посока за 5 минути се стига до местността Чемерника.

Биоферма „Чемерник” е разположена в северното подножие на връх Издремец, до Горното езеро. Представлява комплекс от постройки, включващи три къщи за гости с капацитет 23 места. Предлагат се храна, мляко и млечни произведения. Освен овце, крави и коне във фермата като атракция се отглеждат и муфлони, елени и глигани.
В края на всеки летен месец се провеждат рицарски турнири.


Продължава се на юг по колова и лентова маркировка. Вдясно (западно) от пътеката има чешма. През поляни и ливади в широколистната гора се стига до северното подножие на връх Издремец (1493 м). Той е втори по височина в Голема планина, обгледен връх, от който при ясно време могат да се видят позлатените кубета на храм „Свети Александър Невски” в София. Върхът може да се изкачи без пътека през проходима широколистна гора за 30 минути.
Пътеката продължава в югоизточна посока, подсича североизточните открити склонове на връх Издремец, от които се открива широка панорама към Врачанския Балкан на север и Ржана планина на изток. Навлиза се в гъста букова гора, в която се върви 15 минути и се излиза на Манастирската ливада – характерна голяма поляна с маркировъчен стълб (1 час от хижа „Тръстеная”). Тук пътеката променя рязко посоката си от югоизточна на югозападна, спуска се стръмно до началото на дере, което се пресича. Мястото е мочурливо. Пътеката продължава на юг и преминава в земен път, успореден на билото. 5 минути (200 м) след дерето се стига до разклон (1 час и 15 минути от хижа „Тръстеная”). Вляво (на югоизток) слиза пътеката за манастир „Седемте престола” (жълта маркировка). Червената маркировка продължава направо и вдясно (на юг), подсичайки източните склонове на връх Лиляка (1399 м). След 10 минути от разклона за манастира (25 минути от манастирската ливада) се излиза в местността Баин камък (стара кариера за червен гранит).
От характерна скала, надвесена над склона, се открива гледка на изток към долината на река Габровница и сгушения в нея манастир „Седемте престола”. На заден план се извисяват варовиковият масив на връх Козница (1636 м), първенецът на Ржана планина, и връх Чукава (1588 м), първенецът на Голема планина.

Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично” се намира на 10 км от гара Елисейна и е разположен на границата между Голема и Ржана планина. По-известен е с името „Седемте престола” заради своята уникална църква със седем параклиса.
Историята му започва през ХVІ век и оттогава два пъти е разрушаван и след това възстановяван, което вдъхновява Вазов да напише прекрасните стихове на „Клепалото бие”.
Уникални са още големият резбован дървен полилей „Хоро” и манастирското клепало, изработено от железните врати на крепостта Калето по идея на Софроний Врачански. Останките от крепостта се намират в близост до манастира.
В двора на манастира е гробът на поета Змей Горянин, а от другата страна на пътя се намира аязмо (извор с лековита чудотворна вода).

10 минути след Баин камък коларският път достига до местността Берилова воденица – обширни поляни с ловджийско чакало, маркировъчен кол и гледки към махалите Редина, Размерица и Лесков дол надясно (на запад), закъдето се отделя земен път. Според едно предание оттук хан Крум е наблюдавал битката с византийците за превземането на София през 809 година. От местността Берилова воденица пътят продължава в югоизточна посока през рехави гори и билни поляни. Редуват се широколистни и иглолистни дървета. Преминава се покрай върховете Старо пладнище (1297 м), Говеждия преслоп, Вита поляна и връх Плато (Чух петел), който остава вляво (източно) от пътеката. Продължава се през просторните поляни южно от върха се достига до седловина с кръстопът в местността Влаина (1 час от Берилова воденица / 2 часа и 35 минути от х. Тръстеная). Отдясно (от запад) се изкачва земният път от град Своге и махала Лесков дол, който пресича билото и се спуска наляво (на югоизток-изток) към село Брезов дол и шосето от село Осеновлаг за манастир „Седемте престола” и село Елисейна.






10 извор под връх Високата чукла
11 горски дом Чукава
12 Хайдушки кладенец
13 местност Разделената вода
14 оброчище "Свети Дух"
15 хижа Лескова

Маршрутът Ком – Емине пресича кръстопътя от север на юг и продължава през ливадите на местността Влаина. От Берилова воденица до тук периодично се появяват колове от зимната маркировка, като повечето от тях са отрязани и са останали само бетонните основи. Право насреща се издига тревистият връх Високата чукла (1337 м). Той е важен орографски възел между долините на Лесковдолската (Размеришката), Брезовдолската и Кръстешката река. За 15 минути червената маркировка подсича върха от изток през нискостеблена гора, храсталаци и поляни. При желание върхът може да бъде изкачен по земен път. Отгоре се откриват гледки към Северозападна Рила, Витоша, Люлин, Вискяр, Руй и планините от Краището, а на север може да се проследи изминатия до тук път от връх Ком покрай върховете Малък Ком, Зелена глава, Тодорини кукли, Крушачки връх, Калугерска чукла, Угърски връх, Яворец, Издремец, Лиляка, Старо пладнище, Плато и Влаина. На север се показват най-високите части на Врачанския Балкан, на североизток е масивът на Ржана планина и връх Козница, на изток – предстоящият път между връх Лескова могила и връх Чукава. На югоизток е легендарният Мургаш, а между него и Чукава съвсем леко се подават връх Звездец, Етрополска Баба и Мара Гидия от Етрополската планина (граница между Западна и Средна Стара планина).
В източното подножие на връх Високата чукла маркираният път минава покрай изворче с малък дебит, което обаче не пресъхва и в най-сухите лета (важен водоизточник за този преход).
След изворчето се стига до кръстопът на земни пътища. Отдясно (от северозапад) се спуска пътят от върха, който продължава на юг към връх Джуренец (1397 м). Между тях (вдясно, в югозападна посока) се отделя път за село Батулия покрай река Кръстешка. Идвайки от север, маркировката продължава по пътя вляво (на изток) през букова гора със сечища (да се внимава за отклоненията на дърварските пътища). За 30 минути (45 минути от кръстопътя в м. Влахина; 1 час и 45 минути от Берилова воденица; 3 часа и 20 минути от х. „Тръстеная”) се стига до горски дом „Чукава”.

Горски дом „Чукава” представлява изоставена едноетажна постройка. Няма възможност за преспиване. Няма вода!

След горски дом „Чукава” пътят продължава на изток, подсичайки северните склонове на връх Чукава (1588 м) с леко, но постоянно изкачване. След 1 час се пресича малко поточе, течащо през тръба под пътя, след което се излиза на голяма поляна с кръстопът. На север слиза път към село Осеновлаг и долината на река Габровница, над която се извисява трапецовидният масив на връх Козница (1363 м). Той се разпознава по предавателя, който се намира недалече западно от най-високата му точка. На юг се изкачва път за връх Чукава – първенеца на Голема планина (30 минути). 50 метра по-нагоре по този път и западно от него има маса с пейки и огнище, а на още 30 метра западно от тях се намира изворчето Хайдушкият кладенец. Мястото е подходящо за почивка или пренощуване.
Ком – Емине продължава по пътя на изток-югоизток, подсичайки източните склонове на връх Чукава. С леко спускане за 30 минути се стига до местността Разделената вода (1380 м) (1 час 30 минути от горски дом „Чукава”). Тук е вододелът на реките Брезовдолска и Огойска, откъдето идва и името на местността – място, където един поток се разделя към два различни водосбора. Явлението се нарича бифуркация.
От Разделената вода пътят продължава на изток-североизток по равното тревисто било. След 20 минути се стига оброчището „Свети Дух” – каменен кръст и метална кутия за палене на свещи отляво на пътя в началото на гората. След оброка има кръстопът с табелки върху старо голямо самотно дърво. Наляво (на север) слиза път към село Осеновлаг за 1 час и 20 минути. Надясно (на югоизток) слиза път до Лескова махала (стар вариант на Ком – Емине, който минава покрай къщите и дворовете на изоставената махала и след 20 минути достига хижа „Лескова”). Маркираният с лентова и колова маркировка път продължава на изток, подсичайки южните склонове на връх Лескова могила (1432 м) и достига западното подножие на връх Увеса (1455 м). Върви се през ливади и пасища. Главната билна маркировка траверсира югозападния склон на връх Увеса, постепенно завивайки надясно (на юг).
Хижа „Лескова” остава вдясно (западно) от главното било. До нея се стига по отклонение, маркирано със стълбова и лентова маркировка, което се отделя от главната билна маркировка при западното подножие на вр. Увеса още преди подсичането му (30 минути от оброчището). Коловете слизат в южна посока и стигат до широколистна гора, в която се продължава по ясно очертана пътека с червена маркировка. Пресича се началото на поток с каптаж. Стига се до дърво, върху което червена марка обозначава предстоящ завой надясно (на запад). Излиза се на поляна с кръстопът и се поема по десния път (на запад), който слиза до голям 180-градусов завой на 200 метра северно от хижа „Лескова”. Тръгва се надясно (на югозапад) и след 100 метра се стига нов ъглопът. Хижата се вижда на 100 метра по десния път (на югозапад) (20 минути от билото; 2 часа и 40 минути от горски дом „Чукава”; 4 часа и 25 минути от Берилова воденица; 6 часа от х. „Тръстеная”).
Ако се пропусне описаната по-горе отбивка от билния път и се продължи по билото, до хижа „Лескова” може да се стигне и от южното подножие на вр. Увеса по земен път, отклоняващ се надясно (на запад). Този път слиза до кръстовището на поляната след дървото с марка за завой надясно, откъдето се продължава направо (на запад) за хижата по вече описания маркиран път (15 минути от билото).

Хижа „Лескова” се намира в махала Лескова. Намира се на 27 км от гара Елисейна (21 км асфалтово шосе до село Осеновлаг и 6 км земен път) и на 25 км от село Реброво (19 км по асфалтово шосе до село Огоя и 6 км земен път). Представлява едноетажна сграда с капацитет 28 места. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат.
Не работи постоянно, нужно е предварително запитване.
Има голям навес с пейки, маси и огнище, под който при нужда може да се пренощува.


_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Мар 30, 2016 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Страхотно става така!
Дали няма да стои по-добре в диаграмата времето записано по стандартен кратък начин - примерно 00:10 h, 01:15 h или 00:10 ч, 01:15 ч

Още нещо - може ли да се сложат - дали в диаграмата, дали на картата - символи за чешма - там, където има. Да е ясно на ходещия къде да търси вода по маршрута.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Мар 30, 2016 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Страхотно става така!
Дали няма да стои по-добре в диаграмата времето записано по стандартен кратък начин - примерно 00:10 h, 01:15 h или 00:10 ч, 01:15 ч

Не знам, може да пробвам и да видя какво ще стане.
Нека и други да си кажат мнението?

dido написа:

Още нещо - може ли да се сложат - дали в диаграмата, дали на картата - символи за чешма - там, където има. Да е ясно на ходещия къде да търси вода по маршрута.

Не само че може, ами ще трябва. Напредвам постепенно Smile
Мисля обаче че като се прибавят и снимките, това ще са всички компоненти - схемата, диаграмата с времената, картата, снимки и описанието. Плюс един линк за сваляне на етапа в няколко формата (ще ги измислим).

От две години го правя мислено този пътеводител, имам чувството за дежа вю Laughing

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Мар 30, 2016 7:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец



Регистриран на: 25 Сеп 2013
Мнения: 355
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
О, наистина идеално стана! Поздравления за огромния труд, който полагате-идеална работа ще ми свърши като се позатопли. Много благодаря!

Mariana1000 написа:
Плюс един линк за сваляне на етапа в няколко формата (ще ги измислим).


Така пък още по-добре ще стане Croc
Сря Мар 30, 2016 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Две забележки. Разстоянието от Тръстеная до Чемерника е около 15, даже 20 мин. Втората забележка е за езерата. Не са горно и долно. Езерото до хижата е Тръстеная, а езерото до биофермата е Чемерник. Демек двата обекта са кръстени на езерата.

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Мар 30, 2016 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
didogen написа:
Разстоянието от Тръстеная до Чемерника е около 15, даже 20 мин.

Разстоянията не се измерват с време, макар и да са донейде свързани, при това освен по най-различни начини в масовите представи, също и по по-особен начин според господата Лоренц, Фицджералд и Айнщайн, но последното се забелязва само при скорости, съпоставими със скоростта на светлината.
Сря Мар 30, 2016 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Разстоянията не се измерват с време, ...
А как се определя колко е разстоянието един метър? Wink

А как джипиесите определят разстоянията? Wink

didogen написа:
Разстоянието от Тръстеная до Чемерника е около 15, даже 20 мин.
Разстоянието е около 900 метра - приблизително 12 минути. Въпросът е дали да се закръгли на 15 минути.
Ако тръгваш с пресни сили от хижа "Тръстеная" - 10 минути ще са достатъчни до местност Чемерника.
При големите разстояния е лесно да се закръглява, при малките възникват проблеми като горния.
dido написа:
...
Дали няма да стои по-добре в диаграмата времето записано по стандартен кратък начин - примерно 00:10 h, 01:15 h или 00:10 ч, 01:15 ч ...
Според мен - за да няма объркване, може да се използва формат като в астрономията например - 00h10m, 00h 10m, 00 h 10 m, 00ч10м, 00ч 10м, 00 ч10 м. Ама нещо тук не ми изглежда добре.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Сря Мар 30, 2016 9:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov