ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпросче към алпинистите
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпросче към алпинистите
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Възможно е да е станал враг на народа, демек да си е спасил кожата от концлагерите след девети нейде по белите страни.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 14, 2016 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
Много сте гадни. Дамянов в книгата си изрично упомена, че дори името му няма да споменава, а вие сега не само го разкостихте, ами и имуществото му ще описвате. Полицията за пръстов отпечатък и биометрични данни няма ли да питате? Едно е да се пише за спортни постижения и подобни геройства, съвсем друго е да правиш пълно имуществено проучване, което тук изобщо няма отношение.

За мен все още остава недоизяснено защо името на Пепи Енглиш е било заличено от историята на българския алпинизъм, за разлика от имената на всички останали, с които заедно се е катерил. В същото време в историята на пещерняците все пак го споменават. Сведения за него засега съм намерил само за периода от 20 февруари 1927 г. до 16 декември 1940 г., след това дирите му се губят (оттогава насетне вече не е в ръководството на Софийския ски клуб, нито в това на Ски съюза, името му не се споменава в нито един от следващите броеве на в. "Спорт" чак до последния му брой на вестника през август 1944 г.). Изчезването му съвпада горе-долу с момента на влизането в сила на Закона за Защита на Нацията (на 21 януари 1941 г.), както и с пристигането у нас на немския ски треньор Петер Радахер (12 януари 1941 г.). Не е невъзможно Пепи Енглиш да е емигрирал или да му се е случило нещо по-лошо...

Въз основа на намереното досега, подобно на Митак, съм склонен да мисля че описания от Румен Дамянов "самоковец" не е непременно Пепи Енглиш, макар и да не е изключено и да е така... Никак не бих се изненадал например ако Пепи Енглиш вместо самоковец се окаже австрийски поданик. Възможно е също в началото на 1941 г. да е емигрирал в някоя от изброените "неприятелски държави", в опит да спаси живота си. Преписката на служба "Надзор над неприятелските имоти в България" е интересна с това, че би могла да укаже следващи стъпки към разнищването на мистерията около този човек. Ето вече знаем и бащиното му име, кой знае още какво ще излезе. Smile
Чет Апр 14, 2016 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
tortomanin написа:
Не успях да се сдържа:
"Вред трескава работа и гръм на взривове"
И нито ред за протестиращи еколози, скандали с министър на околната среда и водите, лозунги да отворим пътя към Витоша..

Сравненията между тогава и днес са интересни и многопластови. Ще започна с това че в правителствата преди войната е имало общо 10 министерства, а днес са 17. Витоша е била доста (или дори напълно) обезлесена в турско време и годините след него. По-късно са правени залесявания. Ботаниците биха могли да посочат горе-долу възрастта на тези млади дръвчета, снимани през 30-те край х. Фонфон:



Източник: http://www.lostbulgaria.com/?p=3356

В района на (вече бившата) Княжевска ски шанца днес гората е предимно широколистна.

Между другото, с известна изненада установих че Драгалевския лифт е бил замислен и проектиран още през 1940 г. Ето например какво е написано за него във в. "Спорт", Год. XVIII, брой 1848, 6 януари 1941 г.:



Всичко това става в години на голяма бедност, разруха, световна война... А какво се случва днес? Този най-удобен, приятен и все още най-сигурен лифт на Витоша в повечето време не работи, но далеч не защото има някакви технически проблеми или липсват желаещи да го ползват. Преди десетина години той беше харизан с подписа на тогавашния Софийски кмет на "Витоша ски" (или свързана фирма) за жълти стотинки. Работното време на лифта по принцип е само в почивни дни, но дори и това не се спазва. Например в първите дни на февруари тази година той е бил дълбоко залостен и на касата му небрежно е лепната една мазна хартия, в която пише че по решение на ръководството лифта няма да работи до следващо известие. Това обаче не е упоменато никъде другаде, включително такава информация липсва и от сайта на "Витоша ски". Скиорският път от Голи връх до Драгалевския манастир, по който в детските ми години беше пълно с хиляди скиори, както и с деца с шейни, мини-ски и какво ли не друго, е напълно запустял и обрасъл с растителност в горната му част от Голи връх до Бай Кръстьо.

Както и друг път е ставало дума, подобни съоръжения в други страни работят ежедневно, през всички сезони, сутрин от 8:00, вечер до 22:00 ч (давам пример с лифта край Марибор, Словения):



Когато няма достатъчно пътници, съоръжението се пуска на всеки кръгъл час, дори само за един пътник и на цената на един обикновен билет. Макар и построен с цел да обслужва предимно скиори, лифта е ползван също от пешеходци, колоездачи и изобщо всякакви любители на планината. Доколкото ми е известно, нито един от лифтовете в България не е със съпоставимо работно време, не само тези, стопанисвани от варненските "скиори".

Ключа към решаването на тези и други подобни спорове според мен се крие в това каквото се прави, да се прави поне толкова в широка обществена полза, колкото в частна (или друга тясна групова) полза, особено когато става дума за ресурси с национално значение и държавна собственост, каквито са парковете и резерватите. Докато това не започне да бъде обичайна практика несъгласието ще преобладава и причините за това далеч няма да бъдат само от екологичен характер.
Чет Апр 14, 2016 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 565

Мнение Отговорете с цитат
В миналото Витоша наистина е била обезлесена. Виждал съм и още по-красноречиви снимки. От разкази на стари хора знам, че е било да се отворят пасища за добитъка, като са редували площите. От южна страна е сечено за нуждите на рударството. Горите по северните склонове са садени в началото на миналия век, включително с участието на туристи.
Що се отнася до лифта, мисля че между войните е имало един стремеж за догонване на западна Европа, с основна движеща сила българските студенти на запад. По едно съвпадение много от тях са и пионерите на българското планинарство. Всеки от тях е бързал да внедри на родна почва видяното в по-напредналите европейски държави.
Трогателни са обясненията на тетевенските студенти в западна Европа и инициатори за построяване на х. „Бенковски“ как те обиколили целия Балкан и видите ли, точно над Тетевен Стара Планина имала алпийски вид. Чел съм и предложения от 30-те години за построяване на фуникюлер на Витоша. В този стремеж за догонване идеално се вписват и драгалевският лифт и княжевската шанца.
Струва ми се, че тогава България, както и другаде по света, още не са си задавали въпроса как масираното човешко присъствие ще се отрази на планината. Едно, че туристите са били малко на брой, планината мъчно достъпна откъм транспорт, друго - още не е имало натрупан достатъчно опит.
Развитието на съзнанието за опазване на планината би могло да бъде предмет на отделна дискусия.
Пет Апр 15, 2016 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Щуров



Регистриран на: 04 Авг 2010
Мнения: 58

Мнение Отговорете с цитат
Тази сутрин прегледах документите от Архива и... интригата се заплете даже още малко Wink

Архивната единица съдържа 17 листа. Хронологически преписката започва със заповед (л. 9 и 10) на Служба „Надзор върху неприятелските имоти в България“ (към Министерство на търговията в началото, но после се води към Министерство на външните работи и вероизповеданията), която нарежда няколко имота, сред които и "къща от два етажа и 4 стаи (две стаи и кухня и две тавански помещения) на ул. Уошбърн 27, собственост на Пепи Енглиш" да бъдат отдадени на Градския комитет на Бълг. раб. партия (комунисти). Договорът е сключен на 27.12.45 г. в размер на 2010 лв. месечен наем.

Повечето от половината останали листи са разрешения да се превежда месечния наем от БРП (к) на Службата. Наемът е плащан до края на 1946 г. и след това свършват документите. Най-вероятно къщата е национализирана.

На 25.06.46 г. от (л.16) Службата изпращат до Община Русе запитване "Пепи Енглиш, ул. Уошбърн 27 какво поданство има към 5.09.1944 г. тъй като е роден в Русе"
В същото време Службата е пратила подобно питане до Община София (самото запитване го няма като документ), но отговорът (л.15) от 31.08.46 пише (оригиналният правопис е запазен)

"... е имало работник Пепи Франц Енглиш, а не Пепи Йохан Енглиш.
Същия по сведения взети от Уверение No.5 от 05.03.37 г. на СОФИЙСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА Е БЪЛГАРСКИ ПОДАНИК.
Назначен е при дирекция на трамваите и осветлението на 5.08.36 г. а уволнен на 11.02.41 г.
[датата може и да е 02.02. защото пише с римски цифри и не е ясно дали е 11 или II - бел. моя] поради преминаване на служба в германската армия."

Явно след като получават тази информация от Службата пишата още едни "мн. бързи" съобщения до Община Русе, че става дума не за Йохан, а Франц.

Отговорът на Общината (л. 13) обаче е от преди това (24.08.46) и пишат: "според служебно събрани сведения живее в гр. София /притежател на спортен магазин/..." Печатният текст споменава името Пепи Йохан Енглиш, а с червен хим. молив отгоре е добавен Франц. Предполагам това е направено по-късно, след като е получено известието от Община София и Трамвайната служба.

Т.е. съществува някаква малка вероятност Пепи Франц и Пепи Йохан да са различни хора, защото има и разминавания в заниманията им. Франц е работил в трамвайното депо, а русенските данни относно Йохан (поправени на Франц) говорят за собственик на спортен магазин. Тогава остава въпроса кой от двамата е отишъл да се бие за германците? Wink По-вероятно е обаче наистина първоначалната информация на Службата за бащиното име да е неточна.

Разбрахме, че е роден в Русе и че отишъл доброволец в германската армия. Името му подсказва, че най-вероятно има за родител австрийски (хабсбургски) или немски (по-слабо вероятно еврейски) родител. Еврейската нишка е възможна, но и странна (при положение на доброволчеството в нацистката армия), защото останалите имоти, за които се говори в преписката за даване под наем са собственост и конфискувани от евреи (защо и тяхната собственост е "вражеска?). Но най-вероятно БРП (к) заедно с еврейските си е харесала и този имот.

_________________
http://sturow.net/

Последната промяна е направена от Щуров на Сря Апр 20, 2016 12:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Апр 20, 2016 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Много интересно. Значи вероятно е бил не самоковец, ами русенец. Предполагам навсякъде Йосиф трябва да се чете Йохан? Немската 12-та армия влиза в България на 28 февруари 1941 г., което напълно съвпада със сведението за уволнението през февруари 1941 г., както и с напускането на ръководствата на Софийския ски клуб и Ски съюза съответно през декември 1940 г. и януари 1941 г. Вероятно немците са имали нужда от местни водачи и никак не би било чудно Пепи да е бил един от тях. Дали като доброволец или по принуда засега можем само да гадаем...
Сря Апр 20, 2016 11:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Дали е възможно да е бил евреин, съответно депортиран около преминаването на немската армия? Знае ли някой хронологията покрай оптитите за депортиране на българските евреи, да се опитаме да напаснем датите?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Апр 20, 2016 12:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Щуров



Регистриран на: 04 Авг 2010
Мнения: 58

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Предполагам навсякъде Йосиф трябва да се чете Йохан?
Да! Извинявам се... този Йосиф заради еврейската връзка сигурно ми стои в главата. Smile Поправих горе на Йохан.

Предвид атмосферата и изобщо ницшеанската идеология на алпинизма по това време е съвсем правдоподобно да е доброволец. Това е и причината името му да се премълчава. Съвпада и с историята за "самоковеца". Общата политика на царството тогава е била да се пази т.нар. low profile и да не прокламират открито българско участие в преки военни действия. Затова и доброволчеството не е било публична/медийна политика (това е повече предположение, отколкото проверен факт). Симпатиите му към нацистка германия напълно оправдават и по-късното отношение на комунистическия режим към него.

Пробивът на германците през планините по границата с Гърция и Югославия е осъществен от алпийски подразделения, които навярно са имали нужда от местни водачи. Но дали пък Енглиш е познавал онези планини чак толкова? За такива неща се ползват местни хора или вече поразбишканата мрежа на ВМРО.

dido написа:
Дали е възможно да е бил евреин, съответно депортиран около преминаването на немската армия? Знае ли някой хронологията покрай оптитите за депортиране на българските евреи, да се опитаме да напаснем датите?


По това време не са правени депортации в България. Тогава и в Германия все още не е взето "Окончателното решение". В началото на '43 г. са първите документи и подготовки за депортация на българските евреи. После знаете историята.

_________________
http://sturow.net/

Последната промяна е направена от Щуров на Сря Апр 20, 2016 12:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Апр 20, 2016 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Закона за защита на нацията е приет от Народното събрание през декември 1940 г. и влиза в сила на 21 януари 1941 г. Прилагането на предвидените в него мерки става по-осезаемо едва през есента на 1942 г. след създаването на Комисарство по еврейските въпроси към Министерството на вътрешните работи и народното здраве на 29 август 1942 г. От 27 март 1942 г. трудовата повинност за евреите-мъже се управлява от Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството.
Сря Апр 20, 2016 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Щуров



Регистриран на: 04 Авг 2010
Мнения: 58

Мнение Отговорете с цитат
В момента улица Уошбърн е в кв. Хаджи Димитър, старата част. Интересно дали и тогава се е намирала там?

_________________
http://sturow.net/

Последната промяна е направена от Щуров на Сря Апр 20, 2016 1:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Апр 20, 2016 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pux



Регистриран на: 18 Ное 2009
Мнения: 104

Мнение Отговорете с цитат
На база изровените до момента данни, бих направил следното обобщение:
- смятам за безспорно ясно, кое е българското участие, породило въпроса ми преди повече от 2 години
- разкриха се не малко интересни факти относно личността на Пепи Енглиш
- относно т.н. "самоковец", за мен мистерията си остава същата! Разбира се, с уговорката, че в написаното от Румен Дамянов няма подвеждаща информация. Аз лично, на база неясните стара снимка на: "самоковеца" на Пти Дрю и тези на Пепи Енглиш от пресата, бих казал че това са различни хора - "самоковеца" ми изглежда и по-млад, освен това ....
Сря Апр 20, 2016 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Щуров написа:
В момента улица Уошбърн е в кв. Хаджи Димитър, старата част. Интересно дали и тогава се е намирала там?

Да, там е била (картинката е и връзка към целия план на София, издаден през 1935 г.):



Източник: План на София, 1935 г., Литогр. "Балкан", М1:12500, 55 x 76 см, Картографска колекция на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Сря Апр 20, 2016 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Може да се разпитат комшиите в такъв случай - все ще е останал някой възрастен човек около адреса, който да помни събитията около 1940-а.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Апр 20, 2016 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Може да се разпитат комшиите в такъв случай - все ще е останал някой възрастен човек около адреса, който да помни събитията около 1940-а.

Доста време е минало, но би могло да се пробва наистина... Разгледах квартала в Google Street view. Последната запазена къща е номер 21, оттам на изток следват само жилищни блокове.
Сря Апр 20, 2016 4:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Такова ми беше и едно от предположенията ми - отишъл е на фронта...

Румен Дамянов си призна, че образа на "самоковеца" е сборен от няколко подобни истории, по разкази на човек преживял онези времена, така че не трябва да се търси 100% съвпадение.

Не обичам никак фашистите, но всеки човек има право на избор как да живее. Което не може да е причина, да бъде изтриван с гума от историята, особено ако е допринесъл в някоя област, в случая като един от първите български алпинисти, скиори и пещерняци...

Още веднъж мерси на всички, които вложиха време за откриване на истината!

Момчи
Чет Апр 21, 2016 8:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 4 от 9

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov