ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Великдeнско 100 без малко

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Великдeнско 100 без малко
Автор Съобщение
trap



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 18

Мнение Великдeнско 100 без малко Отговорете с цитат
Празници с прогноза за валежи и лошо време по планинте никак не ни се понрави, но се пуснахме по течението да видим до къде ще ни изведе. Петъка времето беше отврат и след цял ден в домашни условия чуденето започна Мальовица, Комини, „Витошки диагонал“ (така казваме на маршрута Железница - Ч.връх – Княжево) и някак си от нищото дойде идеята за обиколката на Витоша. ??? Никога не я бяхме планирали, правили или обсъждали. Накратко плана беше да няма план и да започнем обиколката и както дойде да се справяме. Като идеята беше да спим някъде по пътя на палатка и на другия ден да продължим докато стигнем до точката от където тръгнахме при това ако времето не ни извърти някой номер. До тук с плановете.
Ден 1
След много късно лягане към 3ч в събота (вече знаех, че плана ще се променя в движение), и естествно много късно ставане около 10ч (все пак са празници) трябваше препланиране. Решението тръгваме от Железница (11:30) и ще видим до къде можем да стигнем Smile Маршрута до Симеоново (езерата) сме го минавали и там изненади няма – само кал (ако знаех само какво ни чака). От Симеоново до Бояна беше безпроблемно само не знаехме къде точно излизаме в Бояна. Толкова пъти сме минавали по тази улица където излезнахме, че направо не знам как сме пропуснали табелата (и все пак сме я пропуснали). От Бояна до Владая през Бялата вода и Тихия кът също няма къде да объркаме. В 18:20 и с прогноза времето, което не знаехме на къде ще реши да поеме - решихме, че и утре е ден да продължим. Маркирах точката в която прекъснахме разходката (и тук видях, че съм забравил да пусна тракера на GPS-a ).Все пак бяхме минали 1/3 от маршрута и плана ни беше да извървим другите на следващия ден. И така след кратко посещение на известна Софийска бирария паркирахме надъхани в къщи.
Ден 2
6:30 Скок от леглото и в 8:20 паркираме на изходната отчка от маршрута си (тази част никога не сме я минавали и изобщо не знаехме какво да очакваме) Разходката до Кладница беше прекрасна в прохладната сутрин пътеката е широка макар и кална на места. Както и предполагахме по нея нямаше почти никой и за целия преход по маршрута срешнахме само един колоездач, двама бегачи и две кучета (без да броим стопаните) . В Кладница знаехме, че трябва да поемем по асфалт и го направихме въпреки, че такова понятие, като туризъм по асфалт ние не го разбираме. Вървейки по до бариерите на язовира нищо интересно. След това започва кал. Мнооооого кал. Пътя по който върви маршрута покрай язовира е тотално изровен от автомобили с дълбоки коловози пълни с вода и яко лепкава кал. Леко кални излизаме отново на пътя за Боснек и след малко бъхтене по него влизаме в селото да търсим бира. След едно ретро пиво се измъкваме от селото решаваме, че е време за обяд започвам да се чудим къде ще се установим за почивка. Струма се вие покрай нас. Тук там са застанали ентусиасти да правят барбекю, но са малко. По реката намираме маса с пейки и се настаняваме за празнична трапеза. След обилен обяд (все пак е великден) и кратка почивка поемаме напред защото плана ни е да стигнем по светло поне до Ярема (не стана, но за това след малко). Продължаваме по пътя до Чуйпетлово и след рязък завой в дясно започваме изкачваме към Ярлово. Прекрасна пътека която се вие в гората. За съжаление и там сечта е поголовна, но нали за това си има държавни институции да го следят. Стигаме Ярлово и след кратко спречкване с кучетата на краварника и малко дъжд се спускаме към селото и посещаваме местна кръчма в която ни дават Кока кола в чашки ( отдавна не ни се беше случвало). И без много губене на време се отправяме към Ярема. И тук започна нашия кошмар. Вече беше започнало да се смрачава и не очаквахме такова бътане през нивята. Дали от умората или от дългия ден, но имахме чувството, че тези нивя ги обиколихме поне два пъти(поне няколко пъти минахме под електропреносната мрежа). И ако се усмихвам вътрешно сега там хич не ми беше смешно. След като се излезе от нивата се минава за кратко през гората и сме на финала Ярема – 21:25ч Бъхтене по пътя до Железница в тъмна празнична нощ (осбенно като знам, че българина като пие не кара) не е опция и за това включваме опцията обади се на приятел да ни прибере и в 10:20 сме пак в къщи много уморени и много доволни от постигнатото.
Рекапитулацията е Витоша 100 без малко (пътя от Ярема до Железница), но тези 7+км няма да ги мина. Като цяло маршрута Железница – Кладница е прекрасен, но останалото е направено за състезания, а не за туризъм. Велосипедистите може и да са щастливи, но туриста не виждам как може да му хареса бъхтенето по пътищата където преминават автомобили и няма къде да се ходи покрай пътя.
Струваше да го направим един път, но със сигурност няма да го повторим (не и по този маршрут). И на края за да не се чудите защо пиша в множествено число учатниците бяхме двама аз и моята съпруга.
От тази разходка снимки почти няма, но и едва ли може да се очакват от този толкова състезателен маршрут.
Ако някой все пак реши да се пробва на маршрута мога да кажа, че е много добре маркиран и вероятноста от загубване е почти нулева, но ако все пак ви трябва трака от втория ден мога да ви го изпратя.
Вто Май 03, 2016 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
Браво!
Със съквартиранта чакаме да спре да вали и да изпече и тръгваме от вкъщи (Младост) с колелата. Караме първия ден по традиционния маршрут и някъде между Боснек и Чуйпетлово идват ятаците с палатки ядене и пиене. След пиршеството, на другия ден, те си тръгват, а ние си доизвъртаме кръгчето до свидния дом. Wink

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Сря Май 04, 2016 10:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov