ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Премаркиране на Е-3 Ком-Емине - Зап. Стара планина-Свищиплаз
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Премаркиране на Е-3 Ком-Емине - Зап. Стара планина-Свищиплаз
Автор Съобщение
Планинец



Регистриран на: 25 Сеп 2013
Мнения: 355
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
П. П. Отчет за мероприятието - по-късно. Още не съм "проявил лентите".


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен![/img][/url]


Ще чакам лентите, че ми е интересен този участък Smile
Пон Ное 09, 2015 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец



Регистриран на: 25 Сеп 2013
Мнения: 355
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Да напомня за отчета... Very Happy
Пон Ное 16, 2015 7:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Добре напомняш. Признавам си - закъснях. Oops

През нощта качвам снимките в Гугъл Снимки и утре пускам връзка към тях в настоящата тема.

От тази събота и неделя се насъбра още материал за отчет... ама по Е-4...

П. П. Пък сега тръгвам за лекция в Клуба на пътешественика, посветена на Ком-Емине или нещо подобно... Wink



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пон Ное 16, 2015 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец



Регистриран на: 25 Сеп 2013
Мнения: 355
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
Добре напомняш. Признавам си - закъснях. Oops

През нощта качвам снимките в Гугъл Снимки и утре пускам връзка към тях в настоящата тема.

От тази събота и неделя се насъбра още материал за отчет... ама по Е-4...

П. П. Пък сега тръгвам за лекция в Клуба на пътешественика, посветена на Ком-Емине или нещо подобно... Wink



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!



Пон Ное 16, 2015 7:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Кратък отчет за маркирането - първа част:

След известни премеждия (като например търсене на бетон, кирка и мистрия в Практикер и земния път от с. Стъргел за Етрополския проход, който се оказа непроходим в горната си част за моята кола) накрая се събрахме всички при фургона с надпис "Е-3 20м ляво през копривите" край Стъргелската мандра.

Като казвам всички - да не си помислите, че бяхме много - Яница (Mariana1000), Ангел (Agos), Велина (rain), Деси (Лари), Венелин (vvvv70) и аз - Стефан (stefan_iliev38) - общо 6 души. Като се замисля - май наистина не бяхме малко, сравнено с друг път.

Тук обаче се оказа, че червената боя няма да стигне и Ангел и Велина слязоха до покрайнините на Ботевград, за да купят допълнително.

До вечерта бяха маркирани около 2 км от земния път - от фургона до там, където преките пътеки започват да секат завоите на земния път. Това извършиха Яница и Деси плюс по-късно присъединилите се към тях Ангел и Велина.

Венелин и аз се заехме с изкопаването на дупката за поставянето на маркировъчен кол на отбивката от земния път към фургона - дебела тръба, отрязана, подострена и боядисана в жълто и черно от Светозар Георгиев (който беше изрязал и над 20 метални табелки, боядисани от него в жълто). Вярната войнишка лопатка на Венко свърши много добра работа за копаенето на дупката. (Венко не ни позволи в Практикер да купим кирка с парите за финансирането на премаркирането на Ком-Емине. Не ни позволи да купим и кофа, в която да разбъркаме бетона - вместо това взе своя собствена кофа, за да не даваме излишни пари. И ако се чудите дали купихме мистрия за 3 лева, за да има с какво да разбъркваме и нанасяме бетона - имахме намерение да купим, даже я бяхме избрали и занесли на касата, но Венко ни издебна и без да го усетим е върнал мистрията от касата обратно на рафта - така че разбъркахме бетона познайте с какво - да, с войнишката лопатка. Smile ).

Поставихме кола, забъркахме 25 кг бетон с около 5 литра вода, събрахме камъни, натрупахме ги в дупката, като запълвахме с бетон около тях - но бетонът се оказа малко и не стигна да направим заливка отгоре над повърхността и да оформим камъните като гугла. Нищо, това можеше да се направи и пролетта.

Понеже имаше още време до мръкване - отидохме на изток от фургона и започнахме да чистим тръни, шипки и къпини. Особена борба падна около първия метелен стълб, който беше в началото на гората.

Постепенно се стъмни и решихме, че за днес стига толкова. А и трябваше да се събират дърва за огъня и да се подготвя вечерята. Заехме се с дървата, за щастие имаше изрязани дървета покрай земния път. После дойдоха и останалите, запалихме огън и се заловихме с вечерята. Пийнахме си кой каквото обичаше и каквото имаше. Хапнахме "умерено". Пак останахме до късно. След като огънят загасна се преместихме във фургона, който се оказа чудесен заслон - с предверие, пейка, печка, маса, столове, 3 удобни легла и дори пердета! След полунощ най-накрая заспахме - кой на легло, кой на поляната, кой в колата...

На другата сутрин се събудих 2 часа преди изгрева. Чудесно небе! Луната - тънък сърп на източния хоризонт, който тъкмо беше започнал да се зазорява и откроява съвсем леко! Прекрасни облаци за контраст и разкош! Казах си - само 2 минути ще си затворя очите и ще се разсъня, и ще стана от колата, за да снимам...

След час се събудих отново - небето вече се беше развиделило и нямаше и помен от нощта. Зората напредваше. Бях се успал...

Все пак спасих поне част от ситуацията. Събудих и Деси, за да не мръзна сам. Имаше хубав изгрев, Рила и Витоша се виждаха чудесно, а облаците - някаква гоненица си бяха организирали и ту прехвърляха билото и изпълваха небето с бяло-бежова пелена, ту изчезваха и се изпаряваха незнайно къде...

Накратко - после закусихме, Ангел почерпи за именния си ден и се заехме да свършим и някаква работа все пак. Smile

Маркирахме и чистехме клони, тръни, шипки и къпини на изток - доста работа имаше, но добре осъзнавахме, че догодина пак ще обрасте. Маркировката я подновихме както трябва - с рукан (собственост на Венко! Smile ) остъргвахме добре кората на иглолистните дървета и тогава нанасяхме марките. За броя марки е излишно да се коментира. Само ще напиша, че на едно място се огледах назад и преброих 11 марки, които се виждаха. Погледнах напред и преброих 7 марки. Значи от това място се виждаха наведнъж 18 марки!!! Smile.

Така стигнахме до едно от поточетата, край което обядвахме скромно и за кратко. Накрая пресякохме голямото стръмно дере, където изкачването по източния бряг винаги представлява трудност, и излязохме на полуизоставения земен път, по който вече напредвахме по-лесно. Имаше паднали клони, които разчиствахме, доколкото можехме, а и маркировката си личеше, че скоро беше подновявана - може би от хижа "Чавдар". Накрая вече почти нямаше нужда от нови марки и само разчиствахме.

Най-после излязохме на Етрополския проход. И там - изненада - марката върху камъка, която обозначаваше разклона за хижа "Чавдар" и за билната пътека Ком-Емине, беше заличена в частта си, сочеща към билната пътека. Защо ли?

Продължихме малко по билната пътека - полуизоставен земен път - около 550 метра. Никъде не видяхме и една червена марка! За съжаление стана късно, остана около час до залеза и решихме да се връщаме и да оставим за друг път разузнаването на тази алтернативна пътека.

На връщане разчиствахме паднали клони и заковахме няколко табелки, където имаше нужда. Стигнахме до фургона по тъмно. Завинтихме последните 2 табелки за металния стълб със специално приготвените от Светозар болтове, гайки и шайби (този човек обича да изпипва детайлите!). Накрая ги надписахме и разбира се - снимахме.

Всъщност - накрая накладохме скромен огън и изпекохме едни скромни кюфтета и кебапчета, вечеряхме скромно и скромно си взехме довиждане. Не ни се разделяше, но нямаше как.

Накрая, но и това не беше края, защото на прохода Арабаконак решихме по описанието на Планинец от форума да намерим чешмата. Намерихме я - точно около 200 метра северно от прохода от западната страна на шосето. Снимахме я.

Накрая поехме обратно към вкъщи. Каквото и да означаваше за всекиго от нас вкъщи...

И накрая... Smile снимките, разбира се:

Stara planina - 07-08.11.2015g.- Arabakonak-furgon'E-3 20m lyavo prez koprivite'-Etrop.pr.(otStefan)

Ако някой има забележка към някоя снимка - нека каже и ще бъде изтрит/а с фотошоп от въпросната снимка без въпроси.

Албумът в Гугъл Фото е частен (а не обществен), тоест не се вижда от всички, а само хора с връзката могат да го виждат.

Снимките са доста, но повечето са документални.
Както обичам да казвам - фотоапаратът толкова си може, фотографът - също.

Забележка: Обикновено вертикално ориентираните снимки сочат посоката, в която съм продължил (или от която съм дошъл), тоест показват посоката на движение, направлението на придвижване. Това, разбира се, не винаги е така, понякога вертикалната снимка е просто вертикална снимка.

Общи условия:

Снимките могат да се свалят и да се ползват за некомерсиални цели при следните условия:

Първо: Да не се преиначава информацията от тях (например да се пише, че снимката е направена през зимата, докато всъщност е било есен).

И второ: Ако на снимката има хора - да се иска разрешението на същите, ако снимката ще се публикува някъде другаде - например във Фейсбук. Логично е - ако на снимката не присъстват хора и туристи - същата да може да се ползва и без одобрението на останалите.

В полетата на Properties/Details (извикват се с десен бутон на мишката - най-отдолу, но след като снимката вече е свалена на компютъра, а не в Гугъл Снимки) съм поместил кратка информация за събитието, целите, участниците и кратко описание на маршрута.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Чет Ное 26, 2015 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Стефко добър фото разказ. Малко ми се зави свят докато прецъквах набързо снимките на изгрева. Голямо въртене.

Забележки имам малко за вида на маркировката, но ... аре. Нали я има. Само да ми кажеш това нов стандарт ли е?

Максимум 4 или може и повече Rolling Eyes

Сега сериозно. На този колец дали не трябва да му се завари отдолу едно желязо напречно. Дали ако няма таково няма да може да се извади по-лесно ако разклатиш. Защото ако е под формата на Т няма как да се извади при добро бетониране
Пет Ное 27, 2015 12:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Може и повече.
Нов стандарт е, викаме му "бариерата" и напоследък може да се види по проблемните участъци на Е-тата.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Ное 27, 2015 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
... На този колец дали не трябва да му се завари отдолу едно желязо напречно. Дали ако няма таково няма да може да се извади по-лесно ако разклатиш. Защото ако е под формата на Т няма как да се извади при добро бетониране

Честно казано - не сме се сетили. Иначе можеше да се пробият 2 дупки в основата на тръбата и да се промуши някакво желязо през дупките. Следващия път вече ще се има предвид.

За пръв път поставяме маркировъчен кол и идеята бе по-скоро да се пробва как ще се бетонира. Да си призная - ако не беше важно на това място да има кол, едва ли щях да се занимавам точно сега с него. Може би щях да отрежа, подостря и забия обикновен дървен кол, колкото да спаси положението в близките 4-5 години.

Иначе колът е достатъчно здраво бетониран и обикновени природни сили не биха могли да го съборят или изместят. Ако имаш предвид, че някой лесно може да го измъкне и открадне - ако е решил да краде, няма начин да му попречим да го стори, ако ще каквото щеш железа да заваряваш и както щеш да го бетонираш. За доказателство - виж следното видео: Smile

Ето така се използва къртач! Smile


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пет Ное 27, 2015 5:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец



Регистриран на: 25 Сеп 2013
Мнения: 355
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за доброто дело, което вършите!
Пет Ное 27, 2015 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Моите снимки от чистенето и премаркирането:
https://goo.gl/photos/hBF6xihRHA4tDuFm7

Това беше едно от най-резултатните ни премаркирания. Много добра работа в екип и много труд се хвърли. Разбира се, теренът е такъв, че през юли и август почти няма да личи Laughing
Благодарности на Светльо за табелките и кола! Smile

На Арабаконак има големи промени - разширен път, информационни табла, маси и пейки, надявам се да изчистят и ремонтират стълбите до паметника. За съжаление минахме по тъмно и не сме снимали нищо.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Дек 01, 2015 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Тази събота и неделя с няколко съфорумци маркирахме (или по-точно казано премаркирахме) по-билната пътека от Етрополския проход до м. Хаджийца. Нарочно казвам по-билната, защото там в момента има три варианта, ще се опитам да ги опиша в темата Варианти на Пътеката. Също така подновихме маркировката от Хаджийца до отбивката за х. Мургана по пътя и билната маркировка от изкачването на вр. Марагидия до релейната станция.

Вчера премаркирахме варианта по стария път от Губислав, както и една част от варианта по асфалта. Остана отсечката от х. Пробойница до Губислав, първия шорткът и от края на стария път до с. Лакатник.
Не сме обозначавали нищо с табели все още, засега обмисляхме къде и какви ще се сложат следващия път.

И на двете места предимно се погрижихме за маркировката, по-малко сме чистили. След Етрополския проход има една отсечка с паднали дървета и клони, която е доста неприятна за минаване. Един ден работа и трябва за да светне. По стария път за Губислав проблем са шубраците, и там един ден с ножици няма да е излишен.
Бих ви препоръчала като ходите на разузнаване, тренировка и изобщо да сложите някой инструмент в раницата и да отделите 20-30 минути за чистене някъде. Може и да няма видим резултат сега, но по време на прехода десетте клона, които няма да прескочите ще се усетят Wink

И на двете места вариантите имат плюсове и минуси и дори за себе си не мога да дам еднозначен отговор кой е по-добър. Най-добре е да се решава на място. Smile

За премаркиране по Пътеката в Западна Стара планина останаха отсечките:
вр. Ком - Малък Ком
Петрохан - Червената локва
Пробойница - Губислав
края на стария път - с. Лакатник
Зла поляна - Витиня
Арабаконак - малко преди Стъргелската мандра
разклон за х. Мургана - х. Свищиплаз

+ проблемния участък покрай оградата на ДДС-то между Витиня и Арабаконак, за който няма да е зле да се направи опит за почистване

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Апр 07, 2016 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Днес взехме решение - утре и вдругиден (събота и неделя 16-17.04.2016 г.) да се разходим до Златишкия проход (Кашана).

Целите ни са:

Първо - да премаркираме маршрут Ком-Емине - от отбивката за х. "Мургана" до Златишкия проход и от Златишкия проход да връх Свищи плаз и Косишки превал, ако успеем.

Второ - изкачване на върхове - Етрополските зъбери, Мургана, Капалу, Курдуна, Свищи плаз, Голяма Занога, Миале...

Трето - снимки (дано да са останали още сини минзухари).

Който иска/може/реши - да се присъединява. Засега транспортът е една кола, но има и влакове.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пет Апр 15, 2016 8:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Утре - събота 23 април 2016 г. - планът ни е да потеглим от Орлов мост, София към 8 часа няколко души с 2 коли към Витиня. Има свободни места. После пеша: Витиня - Зла поляна - около 4 часа. Който има сили и желае: Зла поляна - връх Мургаш - около 1 час. И обратно до Витиня.

Идеята е да се премаркира отсечката Зла поляна - Витиня на връщане. Който желае, разбира се. Ако времето позволи, разбира се.

П. П. Не остана време за отчет от миналата събота и неделя - съвсем накратко - премаркирахме билото от Мара Гидия до Кашана и от Кашана лятната пътека до стълбовете в западното подножие на връх Свищи плаз (включително и със зелена боя до Каменната стърга). Също отбелязахме и коловете по билото.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пет Апр 22, 2016 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Предишната седмица маркирахме около Лакатник - от моста на изток, поради събора и променливото време не успяхме да свършим много работа, но поне гарата, селото и първите шорткъти са премаркирани.

Тази събота и неделя дойде ред на участъка около Свищиплаз - премаркирано е от х. Свищиплаз до седловината след Малък Свищиплаз и след това по билото до местността Гроба. Също така (за това доста се колебах) маркирахме и от м. Гроба до х. Свищиплаз. Има го в пътеводителите като резервен вариант да се слезе от билото след връх Голяма Занога.
Също така тръгнахме от х. Свищилаз на изток и донякъде подновявахме червената маркировка. За съжаление не се сетих, че имам и половин кутия зелена боя, останала от премаркирането над Кашана, и зелената марка остана неподновена, само сме ограждали с бялото. Работата остана недовършена, защото тъкмо излязохме на билото и прогнозата за времето взе че се сбъдна, а много разчитах да се забави с няколко часа. Гърмя, валя ни дъжд, би ни град на два пъти и се наложи да се откажем. Стана зле, защото тъкмо бяхме открили и повторили марките, които излизат на билото след Миале (преди бях против да се премаркират всички стари варианти, с цел да не се объркват хората, но после си промених мнението, по-добре да има поне маркировка, ако човек се набута някъде, където не трябва). Идеята беше после да продължим по билото на изток и на връщане да се опитаме да маркираме от Косишки превал на запад. Сега маркировката свършва зле и непременно тази част трябва да се дооправи преди лятото. Много ме яд, няколко часа не ни стигнаха поне да разузнаем Sad

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Май 27, 2016 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
За утре - събота 22.10.2016 г. - има организация за премаркиране на подсичащата пътека между проход Кашана през Тотомир дере и Старата бачия до хижа "Свищиплаз". Който иска/може/реши - е добре дошъл.

Разбира се, не е необходимо да се маркира непременно с четка. Може и само разходка в пожълтялата есенна гора, както и изкачване на близкия връх Свищи плаз 1888 м, ако остане време.

Вечерта с колата се стига до хижа "Павел Делирадев" в Средна гора, където се нощува - в хижата, в колата, на палатка, на спален чувал...

В неделя - разходка в Средна гора, като евентуално на връщане може да се отбием за половин-един час до Арабаконак, за да видим какво е положението с Пътеката там.

Разбира се - това е само план. Възможни са и други варианти, приемат се мнения и препоръки.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Окт 21, 2016 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov