ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Питане за разминаване между марка и картата на бгмаунтинс

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Питане за разминаване между марка и картата на бгмаунтинс
Автор Съобщение
Liubitel



Регистриран на: 02 Юни 2013
Мнения: 393
Местожителство: София

Мнение Питане за разминаване между марка и картата на бгмаунтинс Отговорете с цитат
Имам питане - защо на картата на BGMountains началото на пътеката за х.Хубавец (- връх Ботев) , която започва от ВЕЦ-а е дадено в синьо? Никога не съм ходила там, гледам тази карта като най-точната и не стига че има не знам колко си пътечки и не мога да разбера коя е истинската, ами и няма марка в синьо. Имаше жълта марка. По нея тръгнах, доста път след това се появи и синя, предполагам че беше на другата пътека от Карлово за връх Ботев. Аз се надявам на тази карта, а на терен се оказва, че има разминаване и не мога да разчитам на нея.Що така се разминава, нали се прави от планинари и се актуализира? Има и още разминаване в цветовете след х.Васил Левски. Не се заяждам, а питам. Искам да съм подготвена за следващия ми маршрут и разчитам много на нея. Ако трябва ще задавам всеки път ужасно тъпи и досадни въпроси по всяка пътечка, която смятам да избродя, но нали целта на тази карта е да ни информира точно, а не аз да ви побърквам от въпроси.

_________________
Всичко е възможно.
Чет Юни 02, 2016 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Това е новия вариант на начало на пътеката към хижите по Стара река. Преди година реших да сляза от там (все покрай вилите съм слизал и качвал до сега). Имаше си синя маркировка. Не си спомням как беше долу на разклона, но горе на полянката с пейката си имаше даже и табелка.

Да използвам темата и да попитам. Гледам, че на картата е нанесена жълтата маркировка по Мечата пътека. Тя подновена ли е? Защото нагоре към Сакарица и зелената беше много зле. Да не би и тя да е подновена. Че се канихме тази година да ходим на там с цел такава. Да не се хабим както се казва Very Happy
Чет Юни 02, 2016 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
Това е новия вариант на начало на пътеката към хижите по Стара река. Преди година реших да сляза от там (все покрай вилите съм слизал и качвал до сега). Имаше си синя маркировка. Не си спомням как беше долу на разклона, но горе на полянката с пейката си имаше даже и табелка.
.................................


Синята марка аз съм я нанасял в този участък миналата година. И долу имаше табела. Снимки нямам. Бях умишлено без фотоапарат - на почивка, но помня някои неща. Wink
Чет Юни 02, 2016 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
BGM не е манна небесна. Ведрин има търпението да обясни как се добиват данните за картата, че тя да е безплатна и достъпна, и да не засегне някой авторски права. То го и пише и аналите де.
Има и други случаи. Примерно пътеката от Бъзов дял до х. Яворова лъка е жълта, но отклонението до билото малко преди Кръстците не е. Но на всички карти е отбелязано в жълто. За съжаление не помня дали беше синя или зелена. И снимка от района нямам.
http://www.kade.si/#map=15/2767687.93/5271219.63/0
По терена съдя, че беше синя. Но не съм сигурен. Скоро не се очертава да се омотам в района за съжаление.
П.С. Не знам дали знаете, но цветовете на тур. маркировки са като маркировките на ски пистите. Жълтата е най-лека, следват зелена, синя и червената е най-трудна. Това като допълнение.
П.С.С. Та ако има колебание следвайте маркировката на терен, ако се гупи следвайте тази в BGM. Все някъде ще излезете, но не в нищото. Smile Лично изпробвано с опианение от стореното!

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Чет Юни 02, 2016 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Питане за разминаване между марка и картата на бгмаунтинс Отговорете с цитат
Liubitel написа:
Имам питане - защо на картата на BGMountains началото на пътеката за х.Хубавец (- връх Ботев) , която започва от ВЕЦ-а е дадено в синьо? Никога не съм ходила там, гледам тази карта като най-точната и не стига че има не знам колко си пътечки и не мога да разбера коя е истинската, ами и няма марка в синьо.

Първата синя марка се появява на 370м след отделянето на пътеката от асфалта и изглежда така:



Liubitel написа:
Имаше жълта марка.

В участъка преди появата на синята марка има нестандартно оранжеви точки и стрелки по камъните:



Има също и няколко остатъка от жълта (и/или друга) марка по табелите и на още няколко други места в този участък:





Liubitel написа:
По нея тръгнах, доста път след това се появи и синя,

Синята марка е недовършена в първите 370 м от пътеката.

Liubitel написа:
предполагам че беше на другата пътека от Карлово за връх Ботев.

Сливането с другата пътека, също маркирана в синьо, е малко по-нататък, на 570 метра от началото на пътеката откъм ВЕЦ-а. Там наистина сините марки чувствително се вчестяват, а е маркиран и разклон на сините марки, слизащи към два различни квартала на Карлово, но за да го види човек трябва да погледне назад при изкачването си:



На 50-ина метра по-нагоре има важен разклон с дърво и пейка под него. Там се разделят синята марка по Стара река и жълто-зелената по Сакарица:





Liubitel написа:
Аз се надявам на тази карта, а на терен се оказва, че има разминаване и не мога да разчитам на нея. Що така се разминава, нали се прави от планинари и се актуализира?

Последното актуализиране на картата в този район съм го правил аз, след обхождане в края на декември 2015 г. Липсата на синя марка в първите 370 метра от началото на пътеката действително може да бъде подвеждащо, но това е по-скоро недостатък на маркировката, а не на картата. Наличието на незаличена стара маркировка също е подвеждащо, както и своеволието с нестандартните оранжеви точки и стрелки, ала последното сякаш е неизбежно при характерното през последните години на места все по-безразборно и понякога направо безобразно "маркиране".



Liubitel написа:
Има и още разминаване в цветовете след х.Васил Левски.

В коя посока и какво точно?

Liubitel написа:
Не се заяждам, а питам. Искам да съм подготвена за следващия ми маршрут и разчитам много на нея. Ако трябва ще задавам всеки път ужасно тъпи и досадни въпроси по всяка пътечка, която смятам да избродя, но нали целта на тази карта е да ни информира точно, а не аз да ви побърквам от въпроси.

Полезни са въпросите -- помагат за изясняване на проблемите, както в картата, така и в маркировките, а и по принцип какво може да очаква човек когато ги ползва, дори и след като са били съвсем скоро уточнявани.

ivailo.hr написа:
Синята марка аз съм я нанасял в този участък миналата година.

Явно има един кратък, но важен, участък в началото на пътеката в който синята маркировка би било добре да бъде дозавършена.

Dimo Kolev написа:
Да използвам темата и да попитам. Гледам, че на картата е нанесена жълтата маркировка по Мечата пътека. Тя подновена ли е? Защото нагоре към Сакарица и зелената беше много зле. Да не би и тя да е подновена. Че се канихме тази година да ходим на там с цел такава. Да не се хабим както се казва

За жълтата маркировка, след отделянето ѝ от зелената, нямам лични наблюдения. Зелената е на изчезване нагоре по рида. Пътеката там се нуждае и от разчистване, особено в боровия пояс, където временно са вързани найлонови бяло-червени маркировъчни ленти по клоните на дървета и храсти, които обаче са доста нарядко и труднозабележими. Проблеми създава също и един обрасъл със шипки участък непостедствено над горния край на широколистната гора над Карлово. Там има множество животински пътечки, които образуват труднонепроходим бодящ лабиринт всред шипките. В участъка в широколистната гора, в който жълто-зеленитее маркировки вървят заедно, е малко по-добре, но ми се видяха доста нарядко и поостарели. Все пак, минавахме оттам по тъмно, тъй че ми е трудно да преценя дали на дневна светлина биха били приемливи. Впечатлението ми е че тази пътека е използвана предимно за разходки от града до параклиса с чешмата на Хр. Проданов в местността Кръста доста по-надолу. Оттам нагоре изглежда в пъти по-малко навестявана, особено от водохващането нагоре.






Последната промяна е направена от vedrin на Пет Юни 03, 2016 12:46 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
Пет Юни 03, 2016 12:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
didogen написа:
Жълтата е най-лека, следват зелена, синя и червената е най-трудна.

Натоварването на цветовете с допълнителен смисъл може да бъде подвеждащо, тъй като съществуват различни мнения и интерпретации. Например червена маркировка за билен и/или международен маршрут, но не непременно по-труден такъв. Или пък в конкретния случай -- "синия" маршрут по Стара река определено е по-лек от "жълтия" и "зеления" по Сакарица. Има и много други подобни примери...
Пет Юни 03, 2016 12:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Ведрине мерси. Значи хавата си е същата както едно време. Еми ние сме си го замислили за тази година това начинание с мацането тадява, така че се надявам скоро да не е вече така. Само едно ще кажа - ама без вообще да споря и да се заяждам. От долу до там дека се разклоняват двете пътеки аз жълта марка не видях. А търсих. Интересно що така се получава понякога - там дето няма марка е сложена на картата, а там дето има си стои празно. Примери много, билетчета още повече.

Тази жълта маркирана пътека е безсмислена вече. Това са стари неща с минала давност. Старата пътека към билото, когато е нямало пътека през Стара река. Левски минавал от там и т.н. Христо Фъргов го е описал много добре в своята книга.

Дидогене - разклонението към Кръстците е зелено. И от север и от юг. Има си табелки и те са със селени стрелкички. Туй за пистите - я ходи си карай ските. Не говори глупости. Може би щеше да е добре ако е така както казваш. Ама не е.

И всъщност едно такова малко кат молба, но не силна. Ако искате що не вземете да качите отсечката с маркировката през Върбишки проход. Трака съм го пуснал у форума. Билетче - не. Много станаха чакащите. Пък хората другия месец тръгват тадява. Може някой да се излъже и да мине....
Пет Юни 03, 2016 1:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3279
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
...
Дидогене - разклонението към Кръстците е зелено. И от север и от юг. Има си табелки и те са със селени стрелкички. Туй за пистите - я ходи си карай ските. Не говори глупости. Може би щеше да е добре ако е така както казваш. Ама не е.
Доказателства за зеления цвят и за табелките има ли? Wink

Dimo Kolev написа:
...
И всъщност едно такова малко кат молба, но не силна. Ако искате що не вземете да качите отсечката с маркировката през Върбишки проход. Трака съм го пуснал у форума. Билетче - не. Много станаха чакащите. Пък хората другия месец тръгват тадява. Може някой да се излъже и да мине....
Dimo Kolev, наистина ще се ИЗЛЪЖЕ, ако мине по тази "пътека".

Минах по част от билния маршрут. Чаках да се даде трак от самото маркиране, който са допълни моя трак (колкото повече тракове има, толкова по-точно и сигурно е нанасянето в картата). Утре може би ще се появи на картата. Тогава и ще дам отзиви за своето минаване по "пътеката като слънце" и моето мнение за нея.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пет Юни 03, 2016 1:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
От долу до там дека се разклоняват двете пътеки аз жълта марка не видях. А търсих.

Ако говориш за жълто-зелената маркировка по Сакарица -- може да е липсвала жълта компонента в марката когато си минавал оттам или пък да не е била поставена навсякъде или пък да не си я видял. Последното обаче би било странно, след като аз дори в тъмни доби съм я забелязал и снимал, както вече споменах и илюстрирах по-горе, а тук отново давам връзка:

https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC02004.JPG.html

Е, вярно изглежда олющена, но си е там. Впрочем, в съседство с мястото, на което е направена горната снимка, има и временен надпис за друга (засега ненанесена на картата) пътечка, която може да си заслужава да бъде проучена:



Dimo Kolev написа:
Интересно що така се получава понякога - там дето няма марка е сложена на картата, а там дето има си стои празно. Примери много, билетчета още повече.

Щом питаш, ще ти обясня, макар че досега бях предпочел да не говоря за това пред други хора. Данните за този район, които ни бе предоставил преди няколко месеца, съдържаха някои съмнителни твърдения, които решихме да проверим на място. Проверката потвърди съмненията ни. Резултата от тази проверка също е описан в билетчета, които по-долу прилагам за сведение и "показно" как се водят подробни записки. Доверие трудно се създава и лесно се губи... Хубава разходка в необичаен сезон обаче се получи, за което част от заслугата е и твоя. Smile

Ново заснемане на маршрута гр. Карлово --> х. Хубавец --> х. Балкански рози --> х. В. Левски (синя марка)

Уред: Garmin 60CSx с външна антена, eTrex30
Настройки на записа: auto, most often

Снимки:
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/

Описание на точките:


001 -- паркинг;


002 -- железобетонен мост над вада, по която тече вода;


003 -- първата синя марка (от началото на пътеката до тук няма друга маркировка освен нестандартни оранжеви точки и стрелки);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01604.JPG.html


004 -- кръстопът (сливат се две сини марки идващи от различни квартали на Карлово);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01605.JPG.html


005 -- пейка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01613.JPG.html


006 -- кръстопът (вляво се отделят зелена и жълта марка към рида Сакарица, вдясно продължава синя марка към долината на Стара река);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01612.JPG.html


007 -- чешма с пейка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01614.JPG.html


008 -- информационни табели на парка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01618.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01619.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01620.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01621.JPG.html


009 -- пейка, гледка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01623.JPG.html


010 -- начало парапет (нов);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01627.JPG.html


011 -- край парапет;


012 -- начало парапет (нов);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01633.JPG.html


013 -- пейка;


014 -- железобетонен мост над десен приток на Стара река;


015 -- край парапет (завързан с тел към храст поради недостатъчна дължина на металното въже);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01634.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01635.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01638.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01639.JPG.html


016 -- вдясно се отбива пътечка, която води до вирчета в Стара река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01640.JPG.html


017 -- начало парапет;


018 -- край парапет;


019 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01647.JPG.html


020 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01650.JPG.html


021 -- бараж;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01655.JPG.html


022 -- кът за отдих на 20 метра източно от точката, край десния бряг на Стара река (маси, пейки, място за палене на огън);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01663.JPG.html


023 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01664.JPG.html


024 -- информационна табела на парка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01667.JPG.html


025 -- кръстопът (вдясно се отделя жълта маркировка към х. Равнец, направо продължава синята марка към в. Левски);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01669.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01670.JPG.html


026 -- кът за отдих (пейка, огнище) на 30 метра западно от точката, край левия бряг на Стара река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01671.JPG.html


027 -- начало парапет;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01674.JPG.html


028 -- край парапет;


029 -- праг на Стара река (малък водопад);


030 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01679.JPG.html


031 -- брод през десен приток на Стара река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01681.JPG.html


032 -- праг на Стара река (малък водопад);


033 -- брод през десен приток на Стара река;


034 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01684.JPG.html


035 -- чешма "Чудно", аптечка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01685.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01686.JPG.html


036 -- брод през ляв приток на Стара река;


037 -- Самуилова чешма;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01688.JPG.html


038 -- железобетонен мост над Стара река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01693.JPG.html


039 -- бунгала на отсрещния (ляв) бряг на Стара река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01696.JPG.html


040 -- начало парапет;


041 -- край парапет;


042 -- информационна табела на парка, кръстопът (по левия бряг на Малката река продължава пътека към Добрила (зелена марка) и Амбарица (червена марка);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01698.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01699.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01700.JPG.html


043 -- метален мост към х Хубавец (в непосредствена близост след моста на десния бряг на Малката река е сградата на микро ВЕЦ-а на х. Хубавец);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01701.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01702.JPG.html


044 -- х. Хубавец;


045 -- железобетонен мост над Голямата река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг); на скалата на левия бряг точно срещу моста има паметна плоча на Найден Николов; в скалата на левия бряг на Голямата река е вдълбана пътечка надолу по течението, отвеждаща до поляни с бунгала, споменати в 039, след водослива с Малката река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01704.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01710.JPG.html


046 -- чешма в близост до моста, на 10-ина метра нагоре по течението на Голямата река на левия бряг;


047 -- железобетонен мост над ляв приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01716.JPG.html


048 -- брод през ляв приток на Голямата река;


049 -- железобетонен мост над Голямата река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01723.JPG.html


050 -- брод през десен приток на Голямата река;


051 -- железобетонен мост над Голямата река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01725.JPG.html


052 -- Мечи гроб (пейка, аптечка);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01726.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01727.JPG.html


053 -- железобетонен мост над Голямата река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01728.JPG.html


054 -- кът за отдих (маса, пейка);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01731.JPG.html


055 -- метален мост над Голямата река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01734.JPG.html


056 -- метален мост над Голямата река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01735.JPG.html


057 -- х. Балкански рози;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01738.JPG.html


058 -- метален мост над Голямата река (пътеката преминава от десния на левия ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01740.JPG.html


059 -- разклон, вляво се отделя жълта марка към Казаните;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01745.JPG.html


060 -- железобетонен мост с дървена настилка над Голямата река (пътеката преминава от левия на десния ѝ бряг);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01747.JPG.html


061 -- брод през десен приток на Голямата река;


062 -- железобетонен мост над десен приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01748.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01749.JPG.html


063 -- дървен мост над десен приток на Голямата река (преди и след моста има пейки);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01750.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01751.JPG.html


064 -- брод през десен приток на Голямата река;


065 -- брод през десен приток на Голямата река;


066 -- брод през десен приток на Голямата река;


067 -- дървен мост над десен приток на Голямата река (преди моста има пейка);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01754.JPG.html


068 -- пейка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01755.JPG.html


069 -- дървен мост с железни основни греди над десен приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01756.JPG.html


070 -- х. Васил Левски;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01762.JPG.html


Ново заснемане на маршрута х. В. Левски --> Топалица --> Хубавеца --> Залъмца --> Сакарица --> гр. Карлово

Уред: Garmin 60CSx с външна антена, eTrex30
Настройки на записа: auto, most often

Снимки:
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01771.JPG.html


Описание на точките:


070 -- х. Васил Левски; оттук тръгваме по подсичаща главното било пътека към Добрила (синя марка) и Амбарица (червена марка); синята марка е прясна, нанесена на често по дървета и камъни; червената марка е стара, нанесена е само по дървета, по-нарядко е от синята и на места е заличавана с кафява или сива боя; червената марка по дърветата завършва с излизането на пътеката от гората в м. Топалица;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01772.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01776.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01777.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01778.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01779.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01782.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01784.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01787.JPG.html


071 -- брод през десен приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01773.JPG.html


072 -- брод през десен приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01781.JPG.html


073 -- брод през десен приток на Голямата река;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01783.JPG.html


074 -- брод през десен приток на Голямата река;


075 -- КЗМ (летен път) с табела към Амбарица, на която има (изолирана) червена марка; на основата на кола е нанесена синята марка към Добрила; кола е в сухо дере, ляв приток на Сладката вода; малко преди достигането на тази точка пътеката напуска гората и там завършва старата и полу-заличена червена маркировка; отбиват се пътечки, отвеждащи до овчарник на ливадата преди Сладкото дере, който остава малко встрани и под пътеката;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01787.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01788.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01789.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01793.JPG.html


076 -- КЗМ (летен път);


077 -- КЗМ (летен път);


078 -- КЗМ (летен път);


079 -- КЗМ (летен път);


080 -- КЗМ (летен път);


081 -- КЗМ (летен път);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01800.JPG.html


082 -- КЗМ (летен път); разклон -- сливаме се с по-висока подсичаща пътека, по която на СИ с табела е означена посока вр. Ботев;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01806.JPG.html


083 -- разклон -- това е същинския разклон на пътечките, малко встрани от т. 082;


084 -- КЗМ (летен път), гледка;


085 -- самотна стара червена марка на камък;


086 -- КЗМ (летен път);


087 -- улей (вероятно лавинен);


088 -- скала с по-голяма синя марка, завет;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01815.JPG.html


089 -- улей, питейна вода;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01819.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01821.JPG.html


090 -- КЗМ (летен път);


091 -- КЗМ (летен път);


092 -- самотна стара червена марка на камък;


093 -- КЗМ (летен път);


094 -- КЗМ (летен път);


095 -- КЗМ, разклон с табели включително новопоставени; нановите табели са нанесени следните цветни марки: Хубавец-зелена, Амбарица-червена, Добрила-зелена, Левски-синя; на основата на кола има синя и зелена лентова маркировка (първата комбинирана); към Хубавец има колова маркировка и лентова маркировка зелено-червено (същата каквато видяхме и при разклона край х. Хубавец); към Амбарица има колова маркировка с добавени нови колове, лентова маркировкка липсва; към Добрила има синьо-зелена лентова маркировка + КЗМ (летен път); към Левски -- синя марка + КЗМ (летен път);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01839.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01841.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01842.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01843.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01844.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01845.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01846.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01847.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01848.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01849.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01850.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01851.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01852.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01853.JPG.html


095а -- КЗМ;


095b -- КЗМ;


095c -- КЗМ;


095d -- КЗМ;


095e -- КЗМ;


095f -- КЗМ;


096 -- КЗМ;


097 -- КЗМ (летен път);


098 -- чучур;


099 -- КЗМ (летен път); кола е силно наклонен, вероятно под въздействие на сняг;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01856.JPG.html


100 -- улей, вероятно лавинен;


101 -- улей;


102 -- питейна вода;


103 -- улей;


104 -- улей;


105 -- улей;


106 -- улей;


107 -- самотна червена марка на камък;


108 -- улей;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01858.JPG.html


109 -- извор;


110 -- КЗМ (летен път); силно наклонен
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01861.JPG.html


111 -- улей, питейна вода;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01862.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01863.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01864.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01865.JPG.html


112 -- изолирана червена марка на камък;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01866.JPG.html


113 -- улей;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01867.JPG.html


114 -- гледка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01871.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01872.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01873.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01874.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01875.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01876.JPG.html


115 -- КЗМ (летен път);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01877.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01879.JPG.html


116 -- улей, вода;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01880.JPG.html


117 -- улей, извор;


118 -- самотна червена марка;


119 -- самотна червена марка;


120 -- гледка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01892.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01893.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01894.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01895.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01896.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01897.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01898.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01899.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01900.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01901.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01902.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01903.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01904.JPG.html


121 -- КЗМ; кръстопът -- на СЗ продължава колова маркировка и синьо-зелена марка за Добрила; на ЮИ продължава колова маркировка, а по-късно се появява и стара и рядка зелена марка към Карлово по рида Сакарица;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01914.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01915.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01916.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01917.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01918.JPG.html


122 -- КЗМ;


123 -- КЗМ;


124 -- КЗМ;


125 -- КЗМ;


126 -- КЗМ;


127 -- КЗМ (наблизо вляво от пътеката има заслон);
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01924.JPG.html


128 -- КЗМ;


129 -- КЗМ;


130 -- КЗМ;


131 -- КЗМ;


132 -- КЗМ;


133 -- гледка;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01931.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01933.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01934.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01935.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01937.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01938.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01940.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01944.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01945.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01947.JPG.html


134 -- тук за пръв път след 121 забелязахме зелената марка към Карлово;


135 -- гледка, вижда се и з. Хубавец;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01962.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01971.JPG.html


136 -- КЗМ; на основата на кола има паметна плоча на Иван Тодоров Луйзов
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01983.JPG.html


137 -- навлизаме в трудно проходим участък от пътеката в борова гора; по клоните на дърветата тук-там са вързани найлонови сигнални ленти;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01987.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01988.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01989.JPG.html


138 -- голяма каменна пирамида;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC01990.JPG.html


139 -- немаркиран разклон; оттук до 141 не сме се движили по официалната пътека; в района има множество пътечки от домашни животни в лабиринт от шипкови храсти;


140 -- скала на края на гората;


141 -- немаркиран разклон; отново влизаме в официалната пътека след отделянето от нея в 139; оттук надолу се движим на челници в тъмното;


142 -- разклон, маркиран с хартиен надпис в найлонов джоб; вдясно се отделя пътека за параклис Св. Троица (1 час) и местност Чатарлъка (15 мин); малко преди да достигнем този разклон забелязахме че към зелената маркировка е добавена и жълта, която е възможно да е свързана с маркираната в жълто пътека по източните склонове на Сакарица;
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC02002.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC02003.JPG.html
​https://photo.uni-plovdiv.net/vedina/Stara-Planina/Stara-Planina-2015-12/DSC02004.JPG.html


143 -- пейка;


144 -- преди да достигнем този раклон на официалната пътека се бяхме отклонили за кратко от нея по съседни по-малки пътечки;


145 -- чучур с питейна вода от водохващането на Карлово; по-надолу отново за кратко се отклоняваме от пътеката, но се връщаме обратно по стъпките си на нея;


146 -- чешма в памет на Христо Проданов, пейка до чешмата;


147 -- параклис до чешмата;


148 -- кът за отдих до параклиса и чешмата -- пейки, маси, шезлонги, детски кът с пързалка, голям кръст на близката кота;


149 -- немаркиран разклон.

Пет Юни 03, 2016 1:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:

Дидогене - разклонението към Кръстците е зелено. И от север и от юг. Има си табелки и те са със селени стрелкички. Туй за пистите - я ходи си карай ските. Не говори глупости. Може би щеше да е добре ако е така както казваш. Ама не е.

Тук ще си замълча.

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пет Юни 03, 2016 7:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel



Регистриран на: 02 Юни 2013
Мнения: 393
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
След х. Васил Левски трябваше да вървим по червена-синьо-зелена марка към заслон Ботев. После да се отделим по синя марка за кота 2106. Да обаче на терен имаше зелена вместо синя и още по-интересно пътеката се раздели на лятна и зимна. Ние хванахме зимната.От кота 2106 след зелената марка трябваше да се появи и червена марка, но нямаше червена марка, нито пък на билото. Не е ли по-правилно след като няма марка да не се отбелязва и в картата такава? Подвеждащо е.

_________________
Всичко е възможно.
Съб Юни 04, 2016 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Liubitel написа:
След х. Васил Левски трябваше да вървим по червена-синьо-зелена марка към заслон Ботев. После да се отделим по синя марка за кота 2106. Да обаче на терен имаше зелена вместо синя и още по-интересно пътеката се раздели на лятна и зимна. Ние хванахме зимната.От кота 2106 след зелената марка трябваше да се появи и червена марка, но нямаше червена марка, нито пък на билото. Не е ли по-правилно след като няма марка да не се отбелязва и в картата такава? Подвеждащо е.

По-правилно е, разбира се. Марките обаче се променят сравнително често (появяват се нови, заличават се (от времето или дори от хората) стари). Ако имаме координатите на точките, в които дадена марка се появява или изчезва, това може да бъде отразено в картата. Това обаче не винаги е така, а и няма никаква гаранция дали след една седмица, месец или година положението с маркировките няма да бъде друго...

Впрочем, табелите в началото на пътеката от х. Васил Левски към Ботев/Рай изглеждаха така на 20.12.2015 г.:


Съб Юни 04, 2016 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov