ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Къркъмчета...и

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Къркъмчета...и
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Къркъмчета...и Отговорете с цитат
Здравейте всички, да сте и сме живи и здрави! Тръгнахме на традиционно пролетно излизане на Пирин, то стана вече лятно. По долината на Демяница, , още в ранно утро закрачихме нагоре от Тодорова орница

Беше се чуло за този път, че е коригиран, както и Сотиров беше отбелязал че копаят пътя към х.Безбог. Пълна „корега“ е станала тук, с избиване на зъби, най-красивата част на каньона над Юленски скок вече я няма, затрупана с каменни стени-габиони. Декари са изкопани, и насипани с дебел пласт чакъл, който не е уплътнен и вече се свлича в коритото на реката, загрозявайки допълнително склона към нея.Джипове хвърчат, и леки коли минават даже. Все пак, това беше един очарователен път-пътека на една от най-красивите реки в България, за чия нужда се направи подход и за леки коли....зелените дума не обелиха за тия „кореги“ на Пирин.

Изкачваме се по водопадите на Василашка река, където има едва забележима пътечка. В циркуса пък ни посрещат водопади от ...... цветя!

Все нагоре, а ето я и Дара!

Видя ни Тодорка с очите си, па рече:
- Ле-ле, жива да не бях! Къде се губите, бре! Ти, големия серсемин, си виновен, внимавай да не ти турна един Пиринекзит, да се видиш в чудо! Ама хайде, холан сте ма уважили, че ви пуснем ладовина!
И опа, пусна климатико волуме на мах, жегата изведнъж изчезна и стана ладовина.
- Живо здраво, Тодорке, виноват съм, как поминуваш ти?
- Тегло черно ме е налегнало, чада, каквото и по турско не е било. Чорбаджия с аргати, снагата ми надупчи с железо, пиърсинг до пиърса....И за срамотия, камера турил на www.banskoski.com деня и нощя от цял свят ма зяпат.
- Пази боже, Тодорке, времената са такива, сляпото прогледна!
И оттам, по една много красива долинка, само по тревица, упътвани от малки пирамидки, та на върха. Направихме пълен траверс на Тодорка като слязохме по скалните блокажи на източния ръб. Дара си няма глас да надигне: Ето направих и аз една кучешка премиера, няма ли спонсор едно чувале храница да осигури...ама скромно е, радва си се на живия пирински свят и е доволно. Като торпила минава през големите камъни, едва я удържам. Вече е на повод, че види ли диви кози, хвърля се към тях и започват да се надбягват, вече три пъти се случи миналата година, за минути изчезват в някоя съседна долина и после се връща чак след часове. Опасно е и за змии, затова има и дрънкало, да ги предупреждава.
От много години, се каня да отида до Къркъмските езера и да слезем през много красивата Къркъмска гора/казват го банскалии/, но изходихме целия ръб отгоре до върха на Къркъма и гледахме за пътека - няма, а клека е страшен. Тръгнахме право надолу към Василак – оказа се, че има доста клек и там, и то по много стръмен наклон , та по циркусния праг водоравно обратно , та пак на потока изтичащ от Тодорини очи. Всяко излизане извън пътеките се отплаща – по целия ръб наблюдавахме играта на множество пъдпъдъци, които там са свили гнезда.
И навсякъде – цветя, много цветя. За някои е важно латинското им име, но можеш ли всичките да ги запомниш. Още по- красиви са цветята с пиринските върхове над тях, които ги пазят безмълвно... Нарекох си всички тези цветя къркъмчета....









като спомен за една долина, която чака.....някой ден....в някой живот...



Снимките от деня : http://nabl50.snimka.bg/mountain/k-rk-mcheta.916639.37123480
Вто Юни 28, 2016 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Поздрави, Наблюдателю, за разходката над тези по-малко известни езера.
Оттам, дето си снимал, има слизане надолу, а и пътека дето вие покрай езерата. Ако някой ден решиш наистина да ходиш там, обади се, да ти разкажа за пътеката.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юни 28, 2016 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Irha



Регистриран на: 05 Окт 2013
Мнения: 243
Местожителство: БГ

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за чудесните снимки и великолепната разходка Very Happy
Сря Юни 29, 2016 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Наблюдателю! Добре си се завърнал във форума! Бях в Карлови Вари и като видях едно бигълче, си спомних там за вас със Дара. И ето вие се появихте. И какви дарове само сте ни поднесли - и омайниче, и кандилки, и нарцисоцветна съсънка и още много и по много. Благодарности!
Чет Юни 30, 2016 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение ....и ждрелото на Бъндерица Отговорете с цитат
Благодаря, Дидо, непременно ще питам за пътеката в Къркъма, дойде ли му времето.
Ирха и Ружа/22/ разходката продължава!Този първи ден ден спирахме и попивахме до насита разкошния цветен клим на Василашкият циркус, но и навъртяхме доста километри и чак преди мръкване стигнахме до колата на Тодорова орница. Бързо се спасихме от наизлялите комари в автомобила и без да хапнем нищо, заситени от пиринските красоти, спахме в нея.
На другия ден, с колата излязохме на големият къмпинг до х. Бъндерица. От моста на реката наблизо, се спуснахме по нея към едно много близко и красиво, но почти непознато място в Пирина- ждрелото на р. Бъндерица.
Прегръдката на снажният Вихрен и красивата и фина Тодорка, са родили това дивно място.
В самото начало, ни пресече пътя един голям приток на реката, който носи повече от 1/3 от водата в нея. Не се знае дали това не е изпуснатият след зимният сезон водопровод от захранването на езерото за снежните оръдия на Меча поляна, или е скритият извор на пещерите наблизо. Пак според пещерняци, в тези пещери е и най-високият водопад в Пирин – 36 метра, който е обаче подземен.
Нарамих Дара и пресякох притока, който си е цяла река дълбока до коляно.
След него, Бъндерица навлиза в уникален пролом, който разлика от други проломи в България е мраморен. Сега той е пълен с вода, но през юли постепенно тя намалява и през август и най-вече през есента, потъва в мраморите още след моста на къмпинга. Проломът остава сух, само на водопадите остават малки басейнчета и тук-таме може да се процежда струйка вода по коритото. Много лесно се преминава без пособия и въже по дъното му, скалите са приятно хладни като се облегнеш на тях в жарък ден, полирани от водата. Водопадите не са никакъв проблем за преминаване когато водата я няма.



Първият голям водопад:

с много красива мраморна вана под него:

Уникалното в ждрелото са полираните многоцветни мраморни каменни блокове, сега скрити от водата. Мраморът тук е на ивици – бял, жълт и розов :
Добър фотограф, ще покаже невероятната красота на това място. Аз мога много малко в тази област, а и денят се случи облачен и мрамора не блестеше, тогава снимките биха били по-добри.



След него, ждрелото продължава

до вторият голям водопад, вероятно този е заснел и Спиди:

стъпала от бели мраморни вани :

Рязко, каньонът завършва.
Общата му дължина е около километър. Над него от страната на хижа Бъндерица има следи от стар водопровод, който използувах за пътечка, и оттам се спусках и се качвах няколко пъти по стръмни склонове, докато стигна до реката. Преминаването по дъното на ждрелото е много по-лесно и даже и с бавен ход, отнема не повече от 30-40 минути.
Планът ни беше оттам през гората да се изкачим по лавината Палашица и да достигнем до платото между върхът на Палашица и Кутела, което е изпълнено с много красиви цветя в този сезон. Но усетихме че силите нямаше да ни стигнат/ на мен, Дара си е о.к. /, особено за кошмарното преминаване без пътека през дивата гора, пълна спаднали клони, тръни и коприва, между краят на пролома на Бъндерица и началото на тревната зона на Палашица.
Затова, отидохме на Муратовото езеро. Не съжалявахме никак за този избор. Не можехме да свалим очи от прекрасните гледки, заобиколени отвсякъде от свежата трева и цветята.По малка пътечка , която свързва езерата, отскочихме и до Рибното езеро. Чудехме се кое е по-красиво....но всяко има различно очарование. И тук къркъмчетата бяха навсякъде.....








Дара игра ли игра до насита....



Чет Юни 30, 2016 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
il4o_voivoda



Регистриран на: 06 Сеп 2015
Мнения: 476

Мнение Отговорете с цитат
За красивото пътешествие и снимките само възхвала. Нека е все тъй - сред била, вода и красоти... и с приятели.
Пет Юли 15, 2016 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Още един поглед върху тези чудни дни, пролетта в Пирин идва : https://blogailiev.blogspot.com/2018/03/blog-post_24.html

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Мар 24, 2018 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov