ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Втори нов пътеводител Ком-Емине
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Втори нов пътеводител Ком-Емине
Автор Съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Втори нов пътеводител Ком-Емине Отговорете с цитат
Хубавите неща не стават бързо. Трябваше да е готов миналият месец, но за да е всичко ОК малко се забавиха нещата. Но вече е факт Very Happy



В него са описани всички възможни варианти на маршрута от вр. Ком до нос Емине. Посочени са местата за подслон и нощувка, близките до пътеката водоизточници, повечето забележителности по трасето и много други интересни неща. Всичко това е нанесено на подробна карта в мащаб 1:50 000.

Условно маршрутът е разделен на 30 етапа. Във всеки един е посочено времето за преминаване пеша и с колело; разстоянието; изкачванията и слизанията. Към всеки етап има скица на трасето. Освен това вътре в текста са дадени и времената между по-важните елементи по маршрута – хижи, заслони, места за отдих, чешми, населени места. Така всеки сам за себе си може да прецени според собствените си възможности и желания колко може да измине за един ден, от къде да тръгне и къде да нощува. Затова и етапите не са обвързани по дни. В пътеводителят е събрана цялата налична информация за трасето, подробно е описан всеки един вариант – даже и немаркираните, които се използват за удобство най-вече от колоездачите. В пътеводителят липсва единствено емоциите, хубавите моменти и премеждията, които съпътстват всеки един дръзнал да премине по Пътеката. Оставам тези неща да ги опишете Вие в своите пътеписи. Защото всеки човек е уникален сам за себе си със своите емоции, радости, страдания спомени и преживявания. А от всичко това ще има много до самия край при фара на Емине. Повярвайте ми. Успех и нека времето бъде с Вас…

Повече инфо и начин за сдобиване с него ТУК
Нед Юли 10, 2016 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Малко повече реклама - пардон - информация за новия комерсиален пътеводител няма ли? Нещо подобно ли е:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=104471#104471

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пон Юли 11, 2016 3:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Етапите описани в пътеводителя Отговорете с цитат
Условно разделението е на 30 етапа. Какво е по-интересното в тях с няколко думи по-долу:

1. гр. Берковица - нова хижа Ком - стара хижа Ком - вр. Ком
Описанието е дадено по пътя и по преките маркирани пътеки, които тръгват от центъра на Берковица.
2. вр. Ком - проход Петрохан - хижа Петрохан
Тук алтернативи няма, освен зимната и лятната пътека, които на места се разминават. Пръснах с боя предпоследната сечаща завой на пътя пътека преди Петрохан, че не беше маркирана.
3. хижа Петрохан - м. Червената локва - хижа Пробойница
До началото на гората под м. Червената локва и м. Врелото се върви от южната страна на билото. В гората се слиза на малка полянка, от където към хижа Пробойница може да се продължи по пътя или по пряката маркирана пътека. Първият вариант - макар и немаркиран е по-удачен за колоездачите и много от тях го използват.
4. хижа Пробойница - с. Губислав - Гара Лакатник - с. Лакатник - хижа Тръстеная
След Губислав са описани и двата варианта за подсичане на завоите на пътя, като вторият - ново маркиран е по-удачен и се избягва минаването през грозната гледка на мините.
5. хижа Тръстеная - м. Берилова воденица - ГД Чукава - св. Дух - хижа Лескова
Маркировката - лентова и стълбова е прокарана от западната страна на Горното езеро (Чемерника), а не както е показано на повечето места от източната. Въпреки това когато е отворен портала на малиновата плантация се минава за по-лесно от изток. От другата страна портал няма. В източното подножие на вр. Издремец, преди Манастирската поляна има хубав извор на няколко метра под пътеката.
6. хижа Лескова - Мечулица - м. Белия камък
Доста подробно описание на местностите по маршрута
7. м. Белия камък - Зла поляна - Витиня
Описани са и трите варианта до Зла поляна - директния, през върха и през хижата и върха. Дадено е описание и е нанесена на картата чешмата под Зла поляна
8. Витиня - Арабаконак - Стъргелска мандра - Етрополски проход/седловина
Описани са вариантите за велосипедно преминаване, които минават по немаркираните пътища и не използват преките и на места обрасли пътеки. Дадена е чешмата на Арабаконак
9. Етрополски проход - м. Хаджийца - Кашана
Описани са и трите варианта до м. Хаджийца - по билото, по пътя и през хижа Чавдар. Описана е и билната пътека след вр. Етрополска баба, както и варианта през хижа Мургана. Също и варианта по пътя от хижата директно към седловина Кашана.
10. Кашана - Косишки превал - Планински извори
Подробно са описани и трите варианта за достигане до Косишкия превал - по билото през вр. Свищиплаз, Голяма занога и Миале; през вр. Свищиплаз и хижа Свищиплаз и през Златишката мандра и хижа Свищиплаз. Описан е варианта за слизане към хижа Момина поляна при необходимост за нощувка. Описан е водоизточника северно от Косишкия превал.
11. Планински извори - Антонски превал - Каменната порта - хижа Ехо
Описани са двата основни варианта след Антонския превал - по билото през вр. Вежен и през хижите Бенковски и Вежен при лошо време и необходимост от нощувка, както и всички разклонения от билото към двете хижи от север.
12. хижа Ехо - хижа Козя стена - Троянски проход.
Тук горе долу всичко е ясно - по билото или по подсичащите пътеки. На седловината преди прохода има вода, от където може да се попълнят запасите.
13. Троянски проход - Орлово гнездо - Дерменка - Добрила
Всички варианти на пътеката и двата варианта около Дерменка и Гердектепе
14. Добрила - Заслон Ботев
Подробно описание на билния маршрут и на южния подсичащ през хижа Васил Левски и седловина Дюза
15. заслон Ботев - вр. Ботев - хижа Тъжа - хижа Мазалат
Дадени са и билния и подсичащ вариант около Параджика и Тъжа, както и трите пътеки преди хижа Мазалат
16. хижа Мазалат - Партизанска песен - Узана - Шипка - Бузлуджа
От Узана е описан подробно варианта за колоездачите през Географския център и заслон Малуша. Описано е маркираното отклонение към къмпинг Шипка, където може да се нощува и всички варианти до Бузлуджа.
17. Бузлуджа - Бедеците - ГД Българка - гара Кръстец
Дадена е подсичащата пътека около Бедеците, вариантите за преминаване с колело преди гара Кръстец
18. гара Кръстец - хижа Грамадлива - хижа Предела
Подробно са описани двата варианта след гарата - по билото и през р. Габрищица, както и двата варианта около Грамадлива - през ски базата и през върха. Дадени са няколко водоизточника
19. хижа Предела - Бутурски чукар - заслон Караиваново хорище
Описани са трите варианта около Бутурски чукар - през Каминката, през руините и по немаркирания път след чешмата, който е много лесен и приятен за изкачване. Дадено е описание за местоположението на чешмата до заслона, от където се е вземало вода за тази през заслона
20. заслон Караиваново хорище - хижа Буковец - хижа Чумерна
Описани са вариантите между Буковец и Чумерна - по пътеките и по пътя (пешеходен и велосипеден вариант). Дадени са няколко водоизточника
21. хижа Чумерна - заслон Вратник
Подробно са описани двата варианта след Чумерна - през върха или по пътя. Дадени са всички водоизточници покрай трасето, както и чешмите под вр. Чумерна и на Агликина поляна. Описани са вариантите след седловина Вратник.
22. заслон Вратник - Делирадева бука - м. Зурльова мандра - гр. Котел
Подробно са описани трите варианта за достигане до Котел след поляната с чакалото - през ГС Зелениче, през вр. Разбойна и през заслоните. Описана е пряката пътека над Котел и всички нови и стари чешми по трасето
23. Котел - м. Голямата нива
Този етап е разделен на две части с две подчасти:
23а. Котел - седловина Цигански гроб - Каракус - Върбишки проход
24а. Върбишки проход - Калето - Гьолите - Голямата нива
Подробно са описани четирите варианта над котел - велосипедния, двата маркирани през кошарата и немаркирания покрай Глогова река и чешмата. Описан е подробно билния вариант на маршрута, който от години не се ползваше, но вече има първите минали по него. Нанесени са близките водоизточници и маркираното разклонение към Голямата беседка преди Голямата нива.
23б. Котел - р. Герила - курорт Върбица
24б. курорт Върбица - ГС Елешница - Голямата нива
Нанесене и описани са всички чешми и някои изворчета по маршрута, както и местата за подслон преди и след курорта - покрай р. Герила, маршрута през хижа Върбишки проход, след курорта, ГС Елешница. Дадени са чешмите преди ГС Елешница, тази северно от него по пътя и тази след нея към Голямата нива
25. Голямата нива - Дебелците - Ришки проход
Описани са двата варианта след Голямата нива - по билото на Гериша и по пътя от юг. Не е описан варианта през Сухото дере. Северно от Байряка има два варианта на пътя, а след това не е описан стария обрасъл вариант.
26. Ришки проход - заслон Хазим Горския - Дъскотна
Подробно са описани и двата варианта до заслона - северен и южен, както и вариантите през селата Рупча и Планиница. Загатнато е разклонението над Планиница към хижа Луда Камчия, което вече е безсмислено да се използва, след като хижата е в руини и няма да се възстановява.
27. Дъскотна - Добра поляна - Топчийско
Описани са и двата варианта над Дъскотна, както и отклонението от с. Топчийско към хижа Топчиско при необходимост от нощувка.
28. Топчийско - Сини рид - Козичино
Описани са вариантите по черните пътища между Топчийско и Сини рид (не само маркирания), както и варианта около Доброван - през нивата или по пътя, където се оказа, че разстоянието е абсолютно еднакво 3,5 км но се изминава по-бързо и не си чупиш краката по буците в нивата. Е пропускаш каменните гъби, но не всеки ходи до тях. Описани са и двата варианта около вр. Карабаир преди Козичино
29. Козичино - Дюлински проход - Гьозтепе - мах. Плазовец - Поморийски проход
Тук горе долу всичко е ясно. На прохода може да се излезе по два начина - в зависимост как ще се продължи последния етап
30. Поморийски проход - вр. Свети илия - Емона - нос Емине
Описани са и двата варианта - по шосето и през седловината на прохода и р. Дращела. При вторият има още един маркиран вариант, който обаче е безсмислен според мен. Под руините на големия ресторант Пикника има много хубава чешма - тази на прохода често пресъхва. Описани са и двата варианта около вр. Свети Илия.

Всички близки водоизточници до трасето са описани и нанесени на картата. Дадени са разстоянията до тях.
Всички места за подслон - без значение от удобствата са описани и нанесени на картата.
Описани са много местности и интересни обекти - и повечето са нанесени на картата.

Кое липсва - не мога да кажа. Това което видях, за това което чух - всичко е вътре. Ако нещо съм пропуснал - кажете. От мен толкова. Успех
Сря Юли 13, 2016 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
На пръв поглед без четене- само разлистих като ветрило.
Една пряка пътека маркирана с цветовете, но в кръг.
От с.Каменяк до х. Топчийско, вярно, нарочно, това търсих.
Сря Юли 13, 2016 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
todor__x написа:
На пръв поглед без четене- само разлистих като ветрило.
Една пряка пътека маркирана с цветовете, но в кръг.
От с.Каменяк до х. Топчийско, вярно, нарочно, това търсих.


Ааа не знам. Там не е Ком-Еминето. Там в друга книга ще е Very Happy
Сря Юли 13, 2016 11:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
Може и така да е, не е по билото през реката, ама пък е кратко и вода има.
Чет Юли 14, 2016 7:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Молбата ми е следната:

Изпратих книжката вече на толкова много хора, пък отзиви няма. Не искам хвалби, а конкретни впечатления. Не само харесва ми или не ми харесва. Нещо от рода: това добре е станало, това трябваше да е еди как си, тук липсва нещо и т.н. Само, че го прегледайте - не само като ветрило Very Happy

Поне да добия представа имало ли е смисъл от това нещо или напразно съм се потил. Пък и другите хем ще разберат има ли смисъл да дават толкова много пари за туй комерсиално чудо.

Мерси
Пет Юли 15, 2016 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Само не казвай, че ОТНОВО си издал книга без редактор! Shocked

Ако наистина искаш подобна безплатна информация - можеш да публикуваш текста на една-две отсечки тук и ще имаш отзиви.

Молбата ти (според мен) е закъсняла - преди да издадеш книгата се събира такава информация.

Освен ако като "Ойларипи" не си решил след 1 година да издадеш ново издание с оправените грешки.

Основни грешки при работа с редактор

Успех!

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Пет Юли 15, 2016 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Пусни някой и друг маршрут онлайн - да се види написаното, съответно има ли смисъл да се купува.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Юли 15, 2016 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
......
Поне да добия представа имало ли е смисъл от това нещо или напразно съм се потил
.........


Всъщност на този въпрос за себе си вече си отговорих - имаше смисъл и то много голям. Very Happy

Успех на останалите Wink
Пет Юли 15, 2016 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
Има смисъл, вложил си труд, нещо полезно е направено.

Само не знам, кога ще мога да го прочета, особено сега в разгара на ходенето, не че съм се спрял.
Пак от бързо разлистване, някъде е много подробно, а другаде за голям преход ми се вижда малко.
Отчитам и обема от информация в който си решил да се вместиш. Може и да греша, казвам на пръв поглед.

Това че трасето ми е вече познато и знам за какво иде реч е отделно.

За тези които тръгват, разчитайки само на тази информация, да се запознаят и с друга!

След като го прочета поне веднъж, ще го обсъдим и то лично двамата.
Пет Юли 15, 2016 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Евала първият имащ го се престраши. Макар и непрегледал напълно. По-добре от колкото коментиращ но хабер си няма за какво говори.
Тошко ще го коментираме - ракия има колкото щеш. А и имаме работа да вършим около Котел. Другия месец? Началото?
Пет Юли 15, 2016 11:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Като прегледам пътеводителя ще се изкажа по същество за съдържанието. Дано да има и други мнения, макар че е хубаво смелчаците да имат едно наум какво се случи с мен, след като си казах искрено мнението за предишните книги на Димо Laughing

Сега по-скоро искам да кажа няколко думи за представянето на книги, които се рекламират тук. Когато си купувам книга от книжарницата, имам възможност да я разлистя, да прочета една страница, да преценя доколко стила на автора ми допада. Когато книгата се продава с поръчка, би ми харесало авторът (продавачът) да ми предостави същата възможност, т.е. да публикува поне една страница от текста. Като съм ровила по сайтовете за продажба на книги съм виждала и двата варианта - само с кратка анотация на книгата и придружено с откъс от нея, вторият вариант естествено повече ме привлича като клиент.

Друго което ми направи впечатление по темата е, че в тоя форум сиренето е без пари. Съдя от тези мнения в цитираната по-горе тема за предишните пътеводители на Димо:
Dimo Kolev написа:
kibik написа:
Сиренето е с ПАРИ!


И не само то. Останалите неща са обаче безплатни.


Та, сиренето на Димо е с пари, защото е полагал труд, но рекламата във форума е безплатна. До такава степен, че двама модератори молят автора, който е рекламирал по всякакъв начин книгите си във форума (с отделни теми, лично на форумните срещи, даже ми каза един познат, че и ЛС е получил) да пусне някакъв откъс от тези книги и той не го прави. Хората по света имат понятия като бизнис етика още от 70-те, 80-те години, за съжаление при българина по-скоро важи правилото "да не настине и да не се мине".
Не си се минал, Димо, продължавай в същия дух и с пътеводителите за Е-4 и Е-8, пък да знаеш, че Е-тата са 12, имаш поле за действие, и без това вече си разбрал, че не е нужно да минаваш по някоя пътека, за да я опишеш.

Пожелавам ти успех в бъдещите творчески планове и обещавам да си кажа мнението, щом ще ти е толкова ценно, веднага щом се сдобия с пътеводителя.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Юли 16, 2016 3:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за тона първо. Ще пусна откъс веднага като се върна от плажа Very Happy
Ще ми е интересно да чуя твоето мнение след като го имаш да се запознаеш с него, макар че това няма да е скоро както разбирам Wink
А стилът в книгата е същият като в предните само дето има нови неща.
Съб Юли 16, 2016 8:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
... макар че това няма да е скоро както разбирам Wink
...
Защо да не е скоро? Само трябва Zorro да се появи отново... Wink

Въпрос: Какво точно е заглавието на книгата? Защото ако някой реши да я цитира като използвана литература, няма да знае какво да пише.

Между другото, можеш да публикуваш списъка с литературата, която си използвал, полезно ще бъде за евентуалните читатели (бъдещи и настоящи).

Разбира се, всичко това след като се прибереш от плажа и след като си свариш и изпиеш ракията, ако са ти по-важни от читателите ти. Wink

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
Съб Юли 16, 2016 8:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov