ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Източни Родопи

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Източни Родопи
Автор Съобщение
staria



Регистриран на: 13 Ное 2010
Мнения: 218
Местожителство: гр.Ботевград

Мнение Източни Родопи Отговорете с цитат
След миналогодишното обикаляне по Странджа и малка част от Източните Родопи се запалих да "откривам" малко познати места по този край. Сега през почивните дни около 22 септември обикаляхме на воля. Разбира се за 4 дни може да се види много малка част от тези местенца, но все пак ... Може някой да се провокира и да отиде да види. Трябва да отбележа, че тези места са много добре описани като местоположение в новоизлезлия "Фото пътеводител на Източни Родопи". Иначе от местните почти не може да се получи полезна информация.
ПЪРВИ ДЕН
Пътуване от Ботевград и първа отбивка при с.Ночево (от пътя Асеновград - Кърджали). Близо до една от махалите на това малко познато село - Емин чауш се намира Пармаклъ кая (Скалата с пръста). Известно е, че култът към Богинята-майка при траките е бил на особена почит и в Източните Родопи има множество пещери утроби. Тук е една от тези пещери, между двете скали. А издатъка се оприличава и на фалос. Това е едно от местата които са съхранили вярванията на древните за сливането и единението на божествата. Що се отнася до скалните ниши, които са толкова много разпространени в тази планина - тяхното предназначение не е еднозначно изяснено. Трудно е да се предположи и дали те имат връзка с култа към Богинята-майка. Бяхме в пещерата точно по обяд и слънчевия лъч влезе за няколко минути по средата - към дъното. Впечатляващо е! Продължихме към самото Ночево. В околностите на това село има доста интересно места, свързани с траките - светилища, с издълбани ниши в отвесните скали. Ние обаче се насочихме към шарапаните. Макар че името означава винарски камък, предназначението на тези съоръжения е неясно. Те са в повечето случаи кръгли (с идеална форма), с преливник и са по два или три съда - свързани по между си. Тези при Ночево са най-запазени. За мен лично е странно, че местата в които са открити шарапани, не са известни с развитието на винарството. Това може би означава, че тяхното предназначение е строго ритуално, може би за жертвоприношения.... Оттам се насочихме към следващия обект за деня - крепостта Буюк (Бешик) тепе и скалната гъба при с.Женда. Мястото си е естествено защитено от три страни, както при повечето древни крепости. В отвеса на юг в посока към скалната гъба има изсечени скални ниши - много добре оформени. Върху самата гъба също има издълбани такива ниши. Гледката е във всички посоки. Слизайки от с.Женда надолу по завоите се вижда яз.Боровица. Следващата цел - римският мост при с.Ненково. Той е по-малко известен от Дяволския мост, но доста впечатляващ ( и 2 метра по-дълъг от него). Характерно е, че мостът е асиметричен с 5 свода с различни размери. Вечерта посрещнахме на един от завоите на яз.Кърджали. Когато вечерта настъпва и отсрещните селца светват едно по едно е красиво и много разтоварващо.
ВТОРИ ДЕН
Първа цел - крепостното плато - Моняк (Мнеакос), в близост до с.Широко поле. То се извисява над яз.Студен кладенец. Това е една от най-големите и високо разположени крепости в Източни Родопи. Скалното плато е непристъпно. Входът е от запад и е охраняван от две кули. При разкопките на това място са намерени скелетите на последните защитници на крепостта при падането и. От самата крепост е разкрита малка част, предвид голямата и площ. Гледката обаче е зашеметяваща. Мисля, че това място е рай за фотографи. Удобно се разглежда местността - в т.ч. и въжения мост за с.Лисиците, който е следващата цел за деня. Самото село е изолирано от съвременния свят - връзката е само този мост. Бедно, застинало във едно отминало време. Безспорно интересно място, но за съжаление - много мръсно. Самия център при голямата чешма се е превърнал в сметище. Придвижваме се за нощувка към с.Пчелари, в чийто околности има много какво да се види.
ТРЕТИ ДЕН
Планувахме да се движим от север на юг, но се наложи да променим поредността. Първо разгледахме Кован кая (Пчелния камък), който е съвсем до пътя. Интересно място, с издълбани повече от сто ниши. Разглеждайки все повече места с такива ниши, у мен започна да се затвърждава убеждението, че периодът през който са създавани тези ниши е бил много продължителен. Защото на различните места те са изработени с различна степен на прецизност, правилност на формата и подреждане в някаква поредност. Може би става дума за хилядолетия. Втори обект - Хамбар кая. Странна скала. В основата и има плитка естествена пещера, в отвеса са изсечени скални ниши, а в най-горната и част има три скални гробници. Гробниците са с предверия, като стените им с форма на трапец и са идеално обработени - почти полирани. Трето място за разглеждане - Лъвската глава (Аул кая). Самотна скала с характерна форма - на полегнал лъв, която е била светилище със жертвеници. То е обитавано от много древни времена - става дума за XV век преди Христа, късна бронзова епоха. Има запазени основи на култови огнища. Всъщност Аул кая е типичен пример за това как в древността са използвани скали с характерна форма за изграждане на светилища (нещо подобно е при Татул). Следващ обект 0 скалните гробници в околностите на с.Пчелари. Няма пътеки. Обрасло е. Цяло приключение е да ги откриеш, но си заслужава. Запомнящо се място. Особено гледката от гробниците към долината. Най-впечатляваща е Кара- ин. Следващия обект - пещерата Гоук ин. Тя е единствената пещера, вътре в която са издълбани скални ниши, освен тези на челната отвесна стена. Достъпна е и си заслужава. Последното нещо за деня бе да посетим напуснатото сепо Орешари. Тъжно, красиво, село на високо обгледно място, където овощните дървета още раждат - но няма хора...А има асфалт, ток.
ЧЕТВЪРТИ ДЕН
За този ден си оставихме платото Ковил. Каквото и да се напише за него ще бъде малко. До самото село, а всъщност е малко познато. Площта му е голяма и има скални изсичания, които не се срещат другаде. Разбира се има щерни, улеи - някои много големи, шарапани, жертвеници. Най-впечатляващ е триножника, който си е огромен жертвен олтар! Всичко това е очевидно е изсичано в дълъг период от време. Разглеждано отгоре платото с издълбаното върху него прилича на звездна карта. Много интересно място! Трябва голям запас от време, за да го разгледаш спокойно. При това не е залято от тълпи хора - все още.
Отпътувахме си със съжаление, защото има още много какво да се види в тази планина. Но се надявам да дойдем пак!
Снимки.
Пет Сеп 25, 2015 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain



Регистриран на: 03 Юли 2013
Мнения: 652
Местожителство: Стара Загора-София

Мнение Отговорете с цитат
Хубава разходка.И аз харесвам преходите из Родопи!Спестил си ми гугълването с твоите пояснения!Поздравления!

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM
Пет Сеп 25, 2015 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Мда...много интересни места-половината сме ги посещавали,половината от другата половина са ни в плановете,ама "третата половина" научихме от вас-благодаря!SmileА както каза-надолу има места за още (поне) една поредица от сбрани на куп почивни дни-Дяволския каньон,Маджарово и т.н....
аве-къв е тоя нов дзвер??-де е големия стар Куджо??? Laughing
п.п.над Лисиците също има интересни скални феномени-ниши и форми-Чит Кая-бях писал май някъде за тях...
Пет Сеп 25, 2015 10:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Алекс.Йо



Регистриран на: 24 Мар 2013
Мнения: 303
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ние тези дни направихме нещо подобно в района, но не съвсем. Първи ден се отбихме до Мумджидам от село Три могили. Спахме на палатки в Безводно. На вторият ден изкачихме вр. Чиляка. После по долината на р. Боровица се придвижихме на юг до Крумовград.На третият ден се разходихме до изоставеното село Сладкодум и скалата Шан кая, също така отделихме време и на Шейтан дере. На 22-ри бяхме на Кован кая (пчелния камък) и околностите, за които пишеш в района. Прекрасно е там!
Малко снимки:
https://plus.google.com/photos/111790299286667560279/albums/6197772610119889793
Пет Сеп 25, 2015 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
keepliving



Регистриран на: 06 Яну 2014
Мнения: 59

Мнение Re: Източни Родопи Отговорете с цитат
staria написа:
... Може някой да се провокира и да отиде да види. Трябва да отбележа, че тези места са много добре описани като местоположение в новоизлезлия "Фото пътеводител на Източни Родопи". Иначе от местните почти не може да се получи полезна информация.


Добра е идеята на въпросния пътеводител

_________________
http://keepliving.eu/
Продължавайте да живеете – истински и искрено, така, както Вие смятате за добре. Вашият поглед към живота е този, който определя ценностната Ви система и цялото Ви поведение, дори и те не винаги да съвпадат с общоприетото мнение. Помнете, че Вие вземате решенията и носите отговорността за пътя, по който вървите.
Чет Окт 08, 2015 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
staria, добри попадения, читави места! Wink
Не сте пощадили района, желая още хубави моменти в неповторимите и магнетични източни Родопи! Надявам се снимките в пътеводителя са ви харесали, постарахме се немалко по този пътеводител! Smile



_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Пон Окт 12, 2015 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
keepliving



Регистриран на: 06 Яну 2014
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Марто, сега е моментът да се похвалим Smile
Дано и за Западните Родопи да се получи добре Smile

_________________
http://keepliving.eu/
Продължавайте да живеете – истински и искрено, така, както Вие смятате за добре. Вашият поглед към живота е този, който определя ценностната Ви система и цялото Ви поведение, дори и те не винаги да съвпадат с общоприетото мнение. Помнете, че Вие вземате решенията и носите отговорността за пътя, по който вървите.
Пон Окт 12, 2015 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
keepliving написа:
Марто, сега е моментът да се похвалим Smile
Дано и за Западните Родопи да се получи добре Smile


За мен е чест да снимам и за този пътеводител, благодаря ви от сърце за гласуваното доверие и чакам от Иво списъка! Wink

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Вто Окт 13, 2015 10:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
staria



Регистриран на: 13 Ное 2010
Мнения: 218
Местожителство: гр.Ботевград

Мнение Отговорете с цитат
Мартине, снимките от фотопътеводителя са мноооого добри! Доколкото разбирам предстои да се подготви такъв пътеводител и за Западни Родопи - така ли е? Би било чудесно.
Вто Окт 13, 2015 12:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
staria написа:
Мартине, снимките от фотопътеводителя са мноооого добри! Доколкото разбирам предстои да се подготви такъв пътеводител и за Западни Родопи - така ли е? Би било чудесно.


Точно така! Smile Вярвам, че авторката и издателят ще се постараят отново, дано случим феерична есен!!! Wink

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Вто Окт 13, 2015 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Семейството без мен /травма/ ходи по Източните Родопи Smile






















Съб Юли 30, 2016 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov