ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
E-4: лято 2016
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Предишната тема
Следващата тема
E-4: лято 2016
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за успешния поход на новите ечетирейци!

ogobogo написа:
...
2. з. Смильо-някъде в гората около локвата с гумите
...
9. Чаирски езера - на една беседка на около 40 мин преди Попови ливади
...
10. беседката - Гоцев връх- по браздата
Между другото последната вода, покрай която минах в Славянка е до един заслон на ловците от село Тешово. (по спомени се казва Бъндерица, но може и да се лъжа нещо.
В началото на Славянка си има маркировка, но по някое време няма, започва да се появява доста избледняла синя. В един момент се появиха две табелки (това е около 5-6 часа след като се влязе в Славянка) - за х. Попови ливади и с. Тешово. И нито дума или марка а Парил. Доста се замислих дали не съм се объркал,но добре, че не съм се върнал да търся "правилния"път, защото това е именно той.
Сед като се качих на Голям Царев връх (Алиботуш) си оставих раницата на 103 пирамида и за 1 час (1 час отиване и 1 час връщане) бях на Гоцев вр.
...
Хм-м-м, чел съм, че някои причисляват Славянка към Пирин, но за пръв път виждам някой да причислява Южен Пирин към Славянка. Think

Оgobogo, това ли е заслонът и последната вода, за които говориш?

2015 година:

2013 година:

2013 година:

2015 година:

2016 година (снимка на Петьо Петков/staria):
https://photos.google.com/share/AF1QipNCXz1vWiM-ZhR0fHOqAfQHN8EqbqAThSCRBHvvuq54TieuwC1xeTL-RXQv277gnA/photo/AF1QipPbLj3sreDFqFcVc65HZqeiJsCvT_VfJ7RGJDa2?key=YmtxMG5xNDNwNnFZZnJZU2FhaFpXaTVudlZ6VHV3

Ако да - този заслон се намира в южната част на Южен Пирин - http://www.kade.si/#map=17/2632821.89/5081098.86/0

Въпроси:

Коя е тази локва с гумите, където си нощувал втората нощ и къде се намира? Има ли питейна вода там?

Беседката на 40 минути преди Попови ливади предполагам е това:
2015 година:


Каква е тази избледняла синя маркировка, която започнала да се появява? Преди заслона с последната вода, след него?
Не е ли била зелена маркировката:



Зелената марка започваше след Джамията (мястото с гледка към първенците Свещник, Ушите и Муторог):


А видя ли "интерпретативната" табела за "Туристически бивак с интерпретативна пътека" Smile


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Авг 16, 2016 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ogobogo



Регистриран на: 24 Окт 2012
Мнения: 116

Мнение Отговорете с цитат
За чешмата - не мога да кажа на 100%, че е тя, защото не я загледах, ама за ловната хижа съм 100% сигурен. И верно не е Бъндерица, ами Беглика. Поне първата ми буква е уцеленаSmile

Цитат:
Коя е тази локва с гумите, където си нощувал втората нощ и къде се намира? Има ли питейна вода там?
- Това ще го "фотографирам" с думиSmile Но да започна с водата! Вода няма на тази поляна и около нея или аз поне не намерих. А и не съм търсил. Последната вода, покрай която минах е една чешма на около 10-15 мин след като излязох на Букапреслапския проход. Самата чешма се намира на около 5 метра вдясно от пътя в ниското в гората на един обратен завой. На около 200-500 метра след чешмата на едно дърво има забита англоезична дървена табела ""Bicycle track" с нарисувано колело (велосипед де).

За самата локва с гумите какво мога да кажа - малко след локвата се излиза на едно широко поле (няма никаква гора, а само треволяци и ниски храсти покрай пътя. Пътя е ясно различим, но няма никаква маркировка. То и няма къде да се направи де. Та пътят си върви напред, не прави никакви отклонения (в смисъл, че пътят, по който си вървях е един и не се виждаха никакви използваеми отклонения).
Чак на втория ден след много взиране и обикаляне из това поле в далечиата на едно дърво видях марка и като се вгледах забелязах, че пътеката беше обрасла. но след като влязох в гората нещата се оправиха.
Сега като гледам bgmountains си мисля дали губенето ми не е било тук http://www.kade.si/#map=16/2591679.16/5220318/0 - на Въртливата ливада

За беседката преди Попови ливади на снимката - точно тя е. Кофтито е, че няма вода.

Другото кофти е, че магазините след х. Попови ливади отварят много късно - чак след 10.00. Може би е добра идея ако няма да се използва хижа П. ливади ( да се спи в нея), е тя да се подмине, да се напазари и да се продължи до някоя от беседките, които са доста и са на около 1 час от хижата.

За зелената маркировка - да тя започва точно след Джамията. Тази, която видях беше доста избеляла и ми стори синя, но като се замисля няма логика табелките за Попови ливади и Тешово да със зелена боя написани, а маркировката да е синя


Табелата "Туристически бивак с интерпретативна пътека" се появи доста след ловната хижа "Беглика" - на място, където Гоцев връх се вижда и посоката на пътеката съвпада с посоката към крайната точка.


До dido и стефан: прави сте, че не съм бил влязъл още в Славянка след х. Попови ливади.
Вто Авг 16, 2016 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Петьо, прекрасни снимки си направил (както винаги) Smile
Оги, на теб това ти е третото Е, нали? Честито! Wink Very Happy

Гумите се намират на 20 минути след Разклона с червения плик (бариерата), ето снимка:
https://goo.gl/photos/yuvQSnVXcNfoWG139

На още десет минути са и поляните, който като ги минавахме на Е-4, аз самата не можах веднага да се ориентирам, а съм ги минавала два пъти преди това. Но наистина няма къде да се слагат марки, там си е за колова маркировка. Аз бях връзвала лентички по храстите, но едва ли има дори някакви остатъци от тях. Ето как изглеждат лятото тези поляни:
https://goo.gl/photos/qwLBxsnRGkMFjcxj6
https://goo.gl/photos/R2sAQMGiKohK1s7bA

Това са първите марки по дърветата, като се навлезе отново в гората, но няма как да се видят от поляната, само като се приближи човек до тях:
https://goo.gl/photos/3DfKLch98soDFs8PA
Тук пътеката променя посоката си, така че трябва да се внимава, но веднъж намерят ли се марките, а има и табела, мисля че това не е проблем. Проблем са самите поляни.

ogobogo написа:
Маркираовката малко след Капатник съвсем я загубих - не знам дали аз съм си виновен или просто я няма.

Просто я няма.

ogobogo написа:

А качването (по-скоро подсичането) на вр. Ореляк си беше доооста гадно. Имах идеи да с екачвам до кулата,ама тези идеи бързо се изпариха с приближаването му.

Сякаш така става обикновено Laughing Макар да ми се струва, че Живко се беше качвал по време на тяхното Е-4, но не съм сигурна.

ogobogo написа:

В началото на Славянка си има маркировка, но по някое време няма, започва да се появява доста избледняла синя. В един момент се появиха две табелки (това е около 5-6 часа след като се влязе в Славянка) - за х. Попови ливади и с. Тешово. И нито дума или марка а Парил. Доста се замислих дали не съм се объркал,но добре, че не съм се върнал да търся "правилния"път, защото това е именно той.


До заслон Дългия чучур има, след това наистина няма... засега. Не знам къде си видял тези табели, но на разклона на Тешово миналата година имаше табелка и за Парилски проход:
https://goo.gl/photos/MsfXvvgoMm6QhPxW8
И малко по-натам още една:
https://goo.gl/photos/v73WzPwfQkWgssTV9
Този разклон между другото е много гаден, ако се върви наобратно - към Попови ливади, ако ги нямаше тези табели, като нищо човек може да се отплесне и да се озове в Тешово, особено както липсват марки в момента.

Question Към майсторите на BGMountains: защо на картата няма отбелязана чешмата при заслон Беглика?

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Авг 17, 2016 7:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ogobogo



Регистриран на: 24 Окт 2012
Мнения: 116

Мнение Отговорете с цитат
Трето, трето. Благодаря!

То вие бая сте се каляли като гледам пътя. Сега нямаше калища. Гумите доста приличат, само че сега бяха май 2, а и локвата беше малка и можеше да се мине и без гуми.
За поляната наистина няма къде да се маркира, но не си права за парцалената маркировка. На един храст имаше такава маркировка и май именно тя ме подведе да продължа да вървя по пътя и да съм сигурен, че съм на правилния път. Само че, както и си знаех че съм се объркал, защото като влязох в гората ,след като бях минал през цялата поляна и отклонението за Клисура е останало зад мен, нямаше никаква логика да няма нито една марка по дърветата

Табелката с разклона за Тешово и Парил от снимката е на около 1-2 часа след х. Попови ливади.

Не(малко)маркираното място се пада около и след Джамията, както казва Стефан . А самите табелки "Тешово"/" х. Попови ливади", за които говоря, се намират малко преди да се подсече вр. Св. Петър:
https://map.bgmountains.org/#map=15/2633301.48/5081974.69/0

И едно не ми е ясно - кои са тези ентусиасти, които ходят до х. Македония от Предела през вр. Капатник. Истина е, че няма къпинаци, а само малинарници, но тези чукари и храсти никак не ми бяха приятни???
Чет Авг 18, 2016 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
На самото Е-4, от когато са горните снимки не беше много кално, даже като за Верила си беше направо сухо. Ти да знаеш какво е пролетта и лятото, няма минаване на места.

За парцалена маркировка нищо не съм писала. Писах за лентичките, които аз бях връзвала, но те са от тези който се ползват за букети. Но те не са трайни и едва ли са оцелели до сега. Предполагам, че това, което ти си следвал е някаква местна "маркировка" към селото.
Маркировката във Верила е единствената, която съм правила с користна цел - за да мина по-лесно по време на моето Е-4. Затова и нарочно навързах ленти на проблемните места Very Happy Не че след четири пъти ходене и маркиране не бях научила вече пътя наизуст, ама все пак имах двойна застраховка така Very Happy

А кой ходи през Капатник - ами такива като теб, ти какво правиш там, да те пита човек - няма какво да му отговориш. Смислена причина не можеш да посочиш Laughing
Шегата настрани, сигурно тази пътека е била отъпквана добре преди години, когато на Предела са летували големи групи. Тя и сега ако се минава един път в годината да се поизчиства и освежава маркировката нямаше да е така зле.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Авг 19, 2016 7:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martinov



Регистриран на: 04 Юни 2010
Мнения: 79
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Нашето Е-4 приключи преждевременно на хижа Яворов.
За нас беше много трудно решението да прекратим похода но по някога живота ни
на помня да не си правим планове и графици без него.
Самия преход от кв. Драгалевци до хижа Яворов беше прекрасен с много хубави гледки и прекрасни изживявания. Прекарахме хубави дни , разбира се и вечери с Ники ,Тони, Росен и Велислав и неговия,, ятак‘‘ Борката който дойде на Предела и ни подсили доста добре.
На Ники ,Тони и Велислав който продължават им пожелавам успех и хубаво време и вярвам ,че ще стигнат до край.
А ние ще опитаме след време пак да го минем само да сме живи и здрави.

_________________
martinov66@abv.bg
Вто Авг 23, 2016 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
martinov написа:

А ние ще опитаме след време пак да го минем само да сме живи и здрави.

От все сърце ви го пожелавам - и да го минете цялото, и да сте живи и здрави Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Авг 24, 2016 6:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov