ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Най-трудно достъпният връх в Рила - вр. Пчелина
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Най-трудно достъпният връх в Рила - вр. Пчелина
Автор Съобщение
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Въпреки всичко подозирам че ще има мач-реванш Very Happy
аве,колко ли тежи един "stihl"или "husqvarna"??? Razz
Нед Сеп 15, 2013 7:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
И аз като бях тръгнал за Скаквците точно тази отсечка от маршрута ме притесняваше. Но аз мислех по Алиница да се спусна, а вие друга пътека сте намерили, че и маркирана донякъде.
Много е хубаво, че не е лесно да се стигне до там. Може би трябва да организираме експедиция.

Експедиция Скакавци:
Старт от Мацакурци покрай х. Мечит, вр Мечит - нощувка на Кобилино бранище.
От К. бранище - по Маринковица, може да се посети Погледец (мисля ще е много полезно от там да се огледа най- непозната част от маршрута) през Възела, Драганица и нощувка на Песъкливото езеро.
Третият ден е ден на предизвикателства: от Песъкливото през Скакавците покрай Алиница и Леви Искър, през Мала Църква и до Мацакурци.

Според мен за да има експедицията успешен край е необходимо да се осигури певец и достатъчно количество бяла люта ракия.
Нед Сеп 15, 2013 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: 2:0 за клека Отговорете с цитат
Emil написа:
Продължихме нагоре, и изведнъж установихме, че в реката няма и капка вода.

В този район преминава напорен тунел, който отвежда води от северните склонове на Костадинкина скала (означена като Господинкина скала в ЕТК M1:5K) към ВЕЦ "Бели Искър". Възможно е изчезването на водите на Леви Искър да има нещо общо с този напорен тунел.
Emil написа:
По няко време отляво се вижда разклонение на пътя, преди това, няма такова. Отклонението е посипано с клони от сечени дървета. От там навътре става на пътека и извенднъж се появи чисто нова маркировка с надписи на БТС. От там пътеката започва едно рязко качване нагоре, като посоката е точно между Пчелина и Свети дух, като там има и приток на Леви Искър.

Това отклонение е дадено в ETK 1:5K. На около 70 метра западно от него (малко по-нагоре по долината на Леви Искър) се вижда постройка в ортофотото. Чудесно е че вече има официална маркировка там. Споменатия приток е означен като "Скакавец" на ЕТК 1:5К и сте го пресякли още веднъж по-нагоре (дерето след заслон Алиница и преди "бодилите, копривата и другите големи треволяци").
Emil написа:
Пътеката взе да слиза дори ляко надолу в посока юг по западния склон а Пчелина и маркировката изведнъж изчезна. Просто е направена до там.

В ETK 1:10K пътеката също свършва на това място (северозападно ребро на вр. Пчелина, н.в. около 2075 м, на около 450м югоизточно от "Злио камък" и на около 1800м северозападно от Пчелина). Слизане към долината на Алиница не е означено.
Emil написа:
До тук, пътеката по която вървяхме и беше маркирана, я няма на нито една карта. Или поне аз и хората, които бяха с мен не са чували и виждали такава пътека. Така че дотук, бяхме по законов маршрут.

Аз също не бях чувал за такава пътека, но е приятно че са я маркирали. Тъй като не е ясно доколко новата маркировка навсякъде следва нанесеното навремето в ЕТК 1:5К/10К ще е най-добре да бъде записана следа с GPS, преди да я въведем в BGMountains. Засега ще добавя само заслон Алиница, който се вижда добре на ортофотото.
Emil написа:
На картите е дадена пътека по долината на Алиница, но ние такава не видяхме.

В ЕТК 1:5К/10К също лиспва такава пътека.
Нед Сеп 15, 2013 3:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Тази маркировка е от миналото лято, поне - за справка тук.
Понеже я виждам незаконна /предполагам е самоинициатива на някоя местна група/ и подлъгваща, не я анонсирах като научих за нея.
Всеки, който е бил в района му е ясно, че до Малък Скакавец от там няма как да има законна пътека - трябва да се направи сериозна сеч през клека.
С минимална сеч /150м. само/ може да се направи пътека до Малък Скакавец, но трябва да се отвори достъпът по Леви Искър на ок. 3км. след бариерата. и да се ползва част от старата, много запазена.
Пътеката със серпентините, която я има по разни карти /вкл. интерактивната на искъртур.ком/ и която върви по съседното /на ЮЗ/ на р.Алиница СЗ-ЮИ ориентирано ребро сме я минавали с Емо /Емил Т. от БгМаунтийнс, Ведрине/. Много е запазена. Проследихме я до поляната, която е на 1900мнв. След тази поляна пътеката почти водоравно отива към реката в ЮИ посока, но ние с него не я последвахме, а се качихме директно към кота 2094. Всеки на "ТИ" с картите и ГугълЪрт би направил до Малък Скакавец това, което и ние тогава - в тази тема.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Нед Сеп 15, 2013 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение 3:0 за клека Отговорете с цитат
Получихме противоречива информация за изкачване на Малък Скакавец от село Мала църква, заслон Алиница, Злио замък, Пчелински преслап. След като маркировката спомената по-горе ни изведе в подножието на връх Пчелина, целта беше да се премине през клека в посока премката Пчелински преслап. Там се вижда една малка полянка. Идеята беше да стигнем до нея и после през каменните ивици, слизащи от върха /виждат се на снимките на Емо/ да пробваме да го качим.

Премката и полянката под нея:


Връх Малък Скакавец, вляво се вижда премката с полянката:


След двучасова борба с клека стигнахме рекичката Алиница:


Според картата на Домино покрай нея трябва да има стара пътека нагоре към премката. Но не я открихме, вероятно е обрасла с клек. Времето напредна и нямахме шанс да стигнем премката, затова се върнахме обратно.
На връщане открихме по лесен начин за придвижване, като се изкатерихме по каменна ивица и спестихме 90% от бъхтенето в клека.
Задачата за еднодневно изкачване на вр. Малък Скакавец от Мала църква изглежда доста трудна, но може би през юли с ранно тръгване е осъществима.
Недостигнатия връх Малък Скакавец


Другите снимки от албумчето:
.
Чет Окт 22, 2015 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Re: 3:0 за клека Отговорете с цитат
Plamen К написа:
...
Не ми казвай, че сте били без GPS и не сте записвали следа... Question

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Окт 22, 2015 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Re: 3:0 за клека Отговорете с цитат
Ристо Туристо написа:
Plamen К написа:
...
Не ми казвай, че сте били без GPS и не сте записвали следа... Question

Има трак, ще го извадим от джи-пи-еса на Йовчо и ще ти го пратя.
Не знам ти как си преминал покрай бариерата на зоната на Бели Искър, защото това в един момент стана за нас план "А" - да вървим по твоя трак. Но ние спряхме колата до самата бариера, защото сме за севте там, кучето залая, излезе млад и съвестен полицай и даде да се разбере, че няма да ни пусне да тръгнем от там. Та тогава се върнахме и започнахме прехода от Мала църква. Полицаят обясни, че бил преди това патрул в парка и че е възможно да се стигне премката "Пчелински преслап" по каменни ивици, условно казано откъм южната кота на Пчелина /може би/. Тогава качването вече по склона на М. Скакавец се предполага, да е по-лесно по находящите се там подобни каменни полета. Той каза, че там беряли боровинки и бил минавал няколко пъти. Дали я вярно или просто искаше да се махнем от бариерата, не знам, ама ние не видяхме каменни ивици, които да са ни от полза да приближим премката откъм вр. Пчелина да речем.
Crying or Very sad
Чет Окт 22, 2015 5:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
Пчелина , пролетно , в очакване на следващите мераклии за укротяване



Laughing Think Tooth
Пон Мар 28, 2016 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LorDDemoniC



Регистриран на: 11 Авг 2015
Мнения: 134
Местожителство: Самоков

Мнение Отговорете с цитат
Една от 3ти март 2016


Чет Май 19, 2016 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Re: 3:0 за клека Отговорете с цитат
Plamen К написа:
Ристо Туристо написа:
Plamen К написа:
...
Не ми казвай, че сте били без GPS и не сте записвали следа... Question

Има трак, ще го извадим от джи-пи-еса на Йовчо и ще ти го пратя.
Не знам ти как си преминал покрай бариерата на зоната на Бели Искър, защото това в един момент стана за нас план "А" - да вървим по твоя трак. Но ние спряхме колата до самата бариера, защото сме за севте там, кучето залая, излезе млад и съвестен полицай и даде да се разбере, че няма да ни пусне да тръгнем от там. Та тогава се върнахме и започнахме прехода от Мала църква. Полицаят обясни, че бил преди това патрул в парка и че е възможно да се стигне премката "Пчелински преслап" по каменни ивици, условно казано откъм южната кота на Пчелина /може би/. Тогава качването вече по склона на М. Скакавец се предполага, да е по-лесно по находящите се там подобни каменни полета. Той каза, че там беряли боровинки и бил минавал няколко пъти. Дали я вярно или просто искаше да се махнем от бариерата, не знам, ама ние не видяхме каменни ивици, които да са ни от полза да приближим премката откъм вр. Пчелина да речем.
Crying or Very sad


Само да ти напомня, как изглежда от най-южната кота на Пчелина.
Нямаше никакви дори малко обнадеждаващи каменни ивици, та затова втория път решихме да не се качваме чак до там а да подсечем западно.



Последните години 2 години нямах възожноста да го атакувам отново, но не съм се отказал. Very Happy
Нед Сеп 04, 2016 12:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
LorDDemoniC



Регистриран на: 11 Авг 2015
Мнения: 134
Местожителство: Самоков

Мнение Отговорете с цитат
4 години тишина Very Happy Явно нЕма мазохисти да допробият до горе Very Happy

_________________
Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ...
Пет Сеп 04, 2020 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
LorDDemoniC написа:
4 години тишина Very Happy Явно нЕма мазохисти да допробият до горе Very Happy


Тук из форума Павел Беличов беше описал за няколко преминавания през Пчелина заедно с Лъчезар /Лъчо/ - зиме и лете и то с продължение през Малък Скакавец, но те двамата са много свръхиздръжливи. Сега катерят скални турове съвсем сериозно и не ги виждам да пишат в форума.
Пет Сеп 18, 2020 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Павел Б



Регистриран на: 31 Авг 2015
Мнения: 47

Мнение Отговорете с цитат
Plamen К написа:
LorDDemoniC написа:
4 години тишина Very Happy Явно нЕма мазохисти да допробият до горе Very Happy


Тук из форума Павел Беличов беше описал за няколко преминавания през Пчелина заедно с Лъчезар /Лъчо/ - зиме и лете и то с продължение през Малък Скакавец, но те двамата са много свръхиздръжливи. Сега катерят скални турове съвсем сериозно и не ги виждам да пишат в форума.



Привет,

Не пишем вече, но от време на време четем (като остане време).
Smile

Последно ходихме със Змея на Пчелино през далечната 2015 година. Беше в началото на Април, но имаше много сняг и си го писахме зимно. Smile Стартирахме от с. Мала църква и вечерта бяхме на Кобилино бранище, като минахме цялото било от вр. Свети дух до Водния чал.

Зимата, при хубав сняг не е особен проблем да се стигне до Пчелино, ако връщането е в с. Мала църква. Ако се продължи към Кобилино или към Рибни езера е много дълго и хората трябва да са много добре подготвени.

Смисълът от ходенето на Пчелино е самото глиганстване в клека. Истинското приключение е лятото с тръгване от Мала църква и преминаване през вр. Свети дух, Пчелино и Скакавците - пълен траверс на тази билна отсечка. И без никакви GPS-и и залъгалки.


Скоро обсъждахме със Змея, че е дошло време пак да нагазим Пчелинския клек, ама пусти ангажименти. Живот и здраве да е пак ще идем.

Поздрави,
Павел
Пет Сеп 18, 2020 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov