ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Разгеле, европейците са по-българи от нашите мекерета ...

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Разгеле, европейците са по-българи от нашите мекерета ...
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Разгеле, европейците са по-българи от нашите мекерета ... Отговорете с цитат
http://dnes.dir.bg/2009/10/08/news5192630.html

и текста оттам:

Брюксел видя четири нови нарушения
08 октомври 2009 / News.dir.bg
Европейската комисия отправи днес четири писмени предупреждения срещу България за недобра защита на природата, съобщи БТА.
Три от предупрежденията се отнасят до защитени зони, а четвъртото засяга действащото законодателство в България по околната среда.
Защитените зони, предизвикали мярката на Европейската комисия, са район в планината Пирин, където е изграден голям ски център; община Царево, където голяма защитена зона до българския черноморски бряг е под заплаха; бреговете на река Вая в зоната Емине-Иракли близо до Черно Море, където се извършват строителни дейности.
Четвъртото предупреждение е свързано с липсата на цялостно съответствие с европейските изисквания в българското законодателство за защита на природата, обяви Европейската комисия.
Въпреки че България заема само 2,5 на сто от общата площ на Европейския съюз, на българска територия се срещат близо 70 на сто от защитените видове птици в Европа и около 40 на сто от европейските защитени местообитания. Това изключително природно разнообразие трябва да бъде опазено. Очаквам от България да съгласува своето законодателство с европейските изисквания и преди всичко правилното му прилагане, заяви комисарят по околната среда Ставрос Димас.
Страната ни има срок от два месеца да отговори на писмените предупреждения. В зависимост от отговора или при липса на такъв ще последва ново предупреждение. Ако и тогава отговорът, за който срокът е също два месеца, е незадоволителен или няма отговор, Европейската комисия може да започне дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Окт 08, 2009 2:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Не е тайна това. Хубавото е, че ще ни натискат. Лошото е, че ще се плащат глоби евентуално. Или казано по друг начин - едни карат през просото, а после плащаме всички.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Окт 09, 2009 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Още развитие по темата:

http://dnes.dir.bg/2009/10/09/news5197851.html

Банско и Разлог изпищяха срещу ЮНЕСКО
09 октомври 2009 / News.dir.bg
В отворено писмо до премиера Бойко Борисов кметът на Банско Александър Краваров и и.д. кметът на Разлог Благой Дункин изразяват безпокойство от включването на нови територии в района като обект на Световното наследство.
"В момента представители на Комисията по Световно и културно наследство към ЮНЕСКО извършват оглед на територии от Национален парк "Пирин", който е обект на Световното наследство, се посочва в писмото. Целта е превръщането на целия парк в защитена територия под егидата на ЮНЕСКО. През годините площта на националния парк се е увеличила от 24 000 хектара до сегашните 40 000 хектара. Сега под натиска на екосдружения, които са превърнали опазването на околната среда в личен доходоносен бизнес, искат разширяване с още 12 000 хектара", заявяват Краваров и Дункин.
"Като кметoве на община Банско и община Разлог сме изключително обезпокоени и разтревожени, защото включването на нови територии като обект на Световно наследство означава забрана за всякаква дейност в Националния парк "Пирин". Вчера обаче Европейската комисия отправи четири писмени предупреждения срещу България за недобра защита на природата. Една от защитените зони, предизвикали мярката на Брюксел, е район в планината Пирин.
Новите зони включват и територии около Симитли и Кресненското дефиле, Разлог, Добринище и Банско. Това поставя под заплаха осъществяването на важни инфраструктурни проекти, включително разширяването на скизоните в Банско и Добринище, изграждането на скизона "Кулиното", изграждането на автомагистрала "Струма" и забавяне на развитието на програма "Достъпност", която е част от оперативна програма "Транспорт", е посочено още в отвореното писмо до премиера.
Двамата кметове излагат и други свои аргументи против евентуалното разширяване на защитените територии в района, като заявяват, че "в условията на глобална криза планинският туризъм има огромно значение за оцеляването, просперитета и запазването на работните места във всички сфери на националното стопанство". Според тях развитието на хранително-вкусовата промишленост, на селското стопанство и строителството в целия район зависят изцяло от туризма.
Краваров и Дункин се обръщат към министър-председателя с молба да упражни цялото си влияние и да не допусне "излишното номиниране на нови територии от Национален парк "Пирин" в обект на Световно наследство, което изключително много ще затрудни бъдещото развитие на цяла Югозападна България".
Те се надяват също Ирина Бокова като новоизбран генерален секретар на ЮНЕСКО да прояви разбиране и да съдейства да не се налагат ограничения, за да могат да осъществят програмата си за просперитет в целия регион.
Вчера Европейската комисия предупреди официално България, че е допуснала изграждането на "голям ски център" в защитена територия район в планината Пирин.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Окт 09, 2009 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov