ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
АЛЕКОВИТЕ ВОДОПАДИ !

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
АЛЕКОВИТЕ ВОДОПАДИ !
Автор Съобщение
edelvais13



Регистриран на: 05 Авг 2016
Мнения: 3

Мнение АЛЕКОВИТЕ ВОДОПАДИ ! Отговорете с цитат
Здравейте!

От скоро се запалих да ходя по планини. Сега изследвам Витоша
и бих искала да попитам дали някой може да ми обясни как да намеря
Алековите водопади.
Знам , че се намират някъде по пътеката от Драгевци към Симеоново,
но незнам точно къде.
Ако може някой да ми помогне ще ви бъда мн благодарна.

Поздрави!
Пет Авг 05, 2016 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Алековите водопади Отговорете с цитат
Ами там са, на пътеката Драгалевци-Симеоново Very Happy Аз обикновено тръгвам от Симеоново, последната спирка на автобуса. Нагоре по улицата и после покрай последните вили (посока Драгалевци). По реката, езерата и след заслона надясно по хоризонталата. Сигурно знаеш тази пътека, но за всеки случай да я напомня. По някое време Алековите водопати се показват над самата пътека. Нямам координати, но не ти и трябват. Всъщност това са водоскоци, но са живописни. Особено зиме, когато целите са в лед. Като стигнеш пътеката от Драгалевци нагоре покрай реката, там също има заслон и точно над него красиви водоскоци. Пролет са доста мощни, но сега ме съмнява дали имат вода. Надолу - манастира. Хубава разходка!
Пет Авг 05, 2016 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Алековите водопади-координати Отговорете с цитат
Благодаря Сотиров!
Минавал съм неколкократно от там но не знаех, че се казват "Алекови водопади". Давам координатите по "kade.si" с предложение да бъдат отразени на картата./42.608049 23.311387/
За по-сигурно ще пусна и билетче.
Съб Авг 06, 2016 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Ето ги! Отговорете с цитат
Петре, вчера минахме специално покрай водопадите, за да ги снимам:



Водата е малко, затова зимата са по-красиви, когато са целите в ледени висулки. Тръгнахме от Симеоново през заслона над езерата и оттам по водопроводната пътека. Не са далече от пресъхналата чешма на голямата поляна. Координатите ти са точни, сравнени с картата. Да, добре е да се нанесе името им. Прочетох, че водопадите всъщност са три. Имало един отгоре на стотина метра и един по-долу, на километър. Ето сайта:

За Алековите водопади

В Тубата има и два клипа, но не стават ясни маршрутите. Вероятно се стига от края на шосето за Драгелвския лифт и се продължава за една почивна станция. На картата има нанесен заслон. Струва си да се обиколи районът. Ние на връщане от водопада се отбихме по един път право надолу. По-точно изглеждаше път в началото, после се превърна в пътечка, по която очевидно никой не минава. Направи ми обаче много добро впечатление, че я имаше нанесена на картата на Гармина. По нея стигнахме до край на селото, откъдето доста широк път ни отведе до началото на парка при Симеоновската река. На картата обаче не е нанесен заслонът над Симеоновските езера, а също и диагоналната пътека право към скалите на дъновистите с един самоделен заслон. Когато се науча да боравя с машинката, ще се опитам да помогна, защото често минаваме с децата по тази пътека.
Пон Авг 22, 2016 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
edelvais13



Регистриран на: 05 Авг 2016
Мнения: 3

Мнение Отговорете с цитат
Посетих ги. Уникални са. Много по-красиви от Боянския водопад.

Благодаря ви за информацията.
Вто Авг 23, 2016 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Вече местоположението им е нанесено в kade.si.
Пет Авг 26, 2016 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Видях ги! Отговорете с цитат
Благодаря ти, Петре, има ги наненесени. Но пак не ми стана ясно какво представляват "скритите" два водопада. Ще взема някой ден да тръгна по камънаците надолу по реката и да ги търся. Хич не е привлекателно това спускане, като видях колко е стръмно и обрасло!
Съб Авг 27, 2016 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Опасен терен! Да организираме една експедиция до там?
Съб Авг 27, 2016 8:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение До Алековите водопади? Отговорете с цитат
С удоволствие! Но не си знам плановете след 1 септември, та ще си пишем.
Съб Авг 27, 2016 9:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Още нещо за водопадите и около тях Отговорете с цитат
От информационната табела в непосредствена близост до пресичането на обиколната пътека "Симеоново"-"Драгалевци" при водопада се разбира, че всъщност са два:горен/големия/ и долен/малкия/.



Последна новина за горният е, че вече има поставен предпазен парапет. В личен план мисля,че през летния сезон ще има по-скоро психологически ефект. Реална полза смятам ще има през зимния сезон когато водата замръзни и ледът се повдигне. Както и да е,добре е.



Любопитството ме накара да видя какво представлява долният водопад и по-долу давам кратко описание как да стигнем до него.



Малко след подминаване на голямия завой на трасето "Витоша 100" в т.N42 36.742 E23 19.418/при в.з. "Могилата"/ се отделят пътеките към водопада. Разклонът е сигнализиран със стоп лента/червено-бяла/, която обаче от пътя не се вижда. Вижда се след като се подхване пътеката. Веднага следва разклон,"официалната" пътека е на дясно, на ляво започва изкачване по другата пътека, но като маршрут към водопада не си заслужава заради излишно губене на денивелация, а и самата пътека/път/личи, че не се ползва. Още от началота пътека започва плавно да набира височина и с широк обход достига до "разклон 4". Направо започва леко спускане в посока долината на реката към т."отнесен мост", на дясно тясна пътечка слиза към реката до "разклон 3" ,на ляво път&пътека напряко за връзка с "обиколната" пътека/по нея се върнах/ Симеоново-Драгалевци в т."разклон 5". Пътеката до тук е сенчеста, минава през смесена широколистно-иглолистна гора, обработена. Липсата на мост през реката не прави преминаването и трудно,вероятно през сезона на пълноводие ще има проблеми. До т."заслон" води пътека, самият представлява стабилен отворен навес, личи, че е често посещаван. По пътечка може да се стигне до самото подножие на водопада. Ще представлява интерес да се види при пълноводие.
Обратно покрай т."заслон","разклон 2" и направо, започва пътека към саниториума и тракийското светилището/скалата/ Ел Шадай, от същия разклон на ляво пътека заобикаля водопада от горе. В най-високата част интерес представлява т."обзорна площадка" от която се открива панорама. От тук пътеката слиза до реката и "без път" се достига до горната част на водопада.Интересно е,че обратно от т."брод"в южна посока започва пътека, която вероятно излиза на "обиколната". На връщане за разнообразие може да се използва пътеката, която заобикаля водопада от изток. След т."брод" следва изкачване за преодоляване на хребета в т."руини на беседка", следва спускане към реката. В тази част личи тясна пътечка "1"-"2"-"3", не си заслужава преминаването по нея.
Пак за разнообразие може да се използва пътя от лявата страна на реката.Вероятно това е древен тракийски път към светилището върху скалата "Ел Шадай" и крепостта в м. Калето .В участък от пътя има следи от типично за епохата пътно строителство. След "разклон 3" пътят слиза към трасето "Витоша 100", в дясно се изкачва към "разклон 4".
На връщане исках да мина покрай езерата и затова напряко се изкачих до "обиколната" пътека. До т."разклон 4а"трасето представлява силно ерозиран път вкопан в терена. Изненадах се , че има маркировка, от стоп ленти с вероятно продължение до кръстопътя с "обиколната"пътека. Лично не препоръчвам този маршрут,личи си, че е рядко използван, особено след т."4а",където постепенно преминава в леко обрасла пътека.

Снимки с обяснение към тях: https://goo.gl/photos/G1QuGiNuwakfFKyG9 -възможно е изискване на акаунт в google
Трак: http://dox.bg/files/dw?a=1731676e65
Трак в Google Earth със снимките разположени по местоположение на заснемане/вкл. GPS координати/: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZ0SiDZYAPFGpArgI4tTtIfm85dTSOj836y
Снимки с обяснение към тях: http://perkko.snimka.bg/mountain/alekovi-vodopadi-22-09-16.927288 свободно разглеждане
Збл.
контролните точки са дадени спрямо местоположението им върху трака
допълнително ще опиша трака:"разклон 2"-Ел Шадай -крепост "Калето"-"обиколна" пътека
Нед Сеп 25, 2016 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Тракийско светилище Ел Шадай и крепост Калето Отговорете с цитат
В продължение:
светилище
крепост

Пътеката към светилището започва от долния Алеков водопад "разклон 2" и стръмно се изкачва на върха на скалата, където се смята, че е съществувало тракийско светилище.ДА СЕ ВНИМАВА С КАТЕРЕНЕТО ПО КАМЪНИТЕ!От тук покрай бившия санитариум започва "принудителна" пътечка.Причината е, че въпросният обект вече е частна собственост и е ограден. От "А" към "Б" върви тракийски път, който преминава покрай тракийската крепост с условнота име Калето.На терена личат останките от крепостната стена, няма изследователски или иманярски изкопи.

Снимки: http://perkko.snimka.bg/mountain/trakiyisko-svetilishte-el-shadeyi-i-krepost-kaleto.927567
Трак: http://dox.bg/files/dw?a=a95696c642
Нед Сеп 25, 2016 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
През зимата Алековите водопади също са много красиви.
При ниски температури замръзват с красиви ледени висулки.
Сега е моментът някой да иде и да провери какво е ситуацията. Smile

Малко архивни снимки от 25.03.2018 г.:

На 25 март се разходихме на кратка разходка до посетителския център на Витоша над кв."Драгалевци" и до горния Алеков водопад.
Водопадът беше пълноводен. Още има сняг, бавно се топи. Пътеката е под вода, но се минава лесно по камъните. Има нов парапет.
















____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Фев 16, 2021 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon



Регистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 425

Мнение Отговорете с цитат
В петък, 12 февруари бяха замръзнали, имаше повече лед по тях, отколкото на снимките ти. Но отдолу си течеше сериозно, нямаше как да се мине без да се нагази един-два пъти. Не съм снимал, че ми падна батерията от студа.
Вто Фев 16, 2021 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov