ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
За циганиите на социалистите
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
За циганиите на социалистите
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение За циганиите на социалистите Отговорете с цитат
Преди време, серГеят написа книга "Защото сме социалисти". Зачудих се защо трябва една книга да носи точно такова наименование. А отговор трябва да има и на въпроса защо въпросните социалисти често правят откровени цигании. Отговорът на двата въпроса обаче, неочаквано се оказа много общ и тясно свързан и с двата....
Даден е много отдавна, преди повече от сто години, от лице, определяно от едни за прорицател, а от други - просто изключително добър за времето си, а както се оказа, и за бъдещето, анализатор - старозагорския митрополит Методи (Кусевич). Нека прочетем казаното от него, което поне за мен, поразява с точността си:

„Идеите на измамния социализъм – да няма държавен строй и национална войска - могат да достигнат осъществяване само в един вид социален живот, който е подобен на социалния живот на катунарите. Ако обществото е в благосъстояние, ако личностите, които го съставят, са ценни хора, тогава, оставено без правителство и без войска, то ще попадне било в политическо, било в социално робство; ще го поробят, за да го експлоатират, или местни тирани или чужди държави.

За да е свободно при социален режим без господар, без правителство и без войска, обществото трябва да проявява само по себе си последната степен на снизеност, за да е крайно нищожно във всяко отношение, т.е. да има социален живот, подобен на социалния живот на катунарите. Само в такъв случай никой няма да има интерес да го завладява.

Животът на катунарите е единственият образец на такова социално съществуване. Те нямат нито отечество, нито господарство, нито правителство, нито войска, следователно са в пълния смисъл социалисти. При тях няма граждански различия – няма буржоа и пролетариат. Всички са равни – в праха.Следователно те са общност на идеалния социализъм.

Нямат и определено местопребиваване, не са им потребни къщи и покъщнина; не носят не само копринени, не носят и чисти дрехи. Косите си не режат, нито ги решат – като истински социалисти. Не притежават никакво лично имущество, нямат собственост, имот – следователно отговарят напълно на изискванията на социализма. Те не се нуждаят от никакво образование, защото образованието внася различия в социалния живот, издига учените над неуките ...

Чеда на природата, катунарите живеят безцелно в едно с нея – живеят в шатри. Единени с материята, те нямат никаква вяра, и са или безверници, или, ако има нужда, като социалисти, могат да принадлежат на всяка вяра, без обаче да са вярващи. Като имат гледната точка на атеистичното начало, според която няма безнравствени средства, употребявани за удовлетворяване на нуждите и за достигане на целите, те лъжат – като социалисти, като катунари – представители на социалната си общност.

Лъжата за катунарина е социална потребност, без която за него е немислимо да води своя социален живот – с гуляй и без труд. Оттук иде поговорката „лъже като катунарин”. Катунаринът, като последователен социалист, е враг на труда.

Къде можеш да го видиш орач, копач или работник при някоя фабрика, или в подземните мини, или в еснафските работилници? Никога катунарин работник не се наема на надница. За да избегне труда, той е поставил своето социално положение в такъв порядък, че да прекарва живот в удоволствия и без труд, като с това е достигнал апогея в осъществяването на крайната си цел. Поради това катунаринът е предаден на музиката, на песнопението, на кючека, с една дума – на гуляя – с всичките органи на плътските удоволствия.

От друга страна, като чедо на природата, на майката материя и като социалист по мировъзрение той гледа на всички природни дарове като на свои, принадлежащи му по изконно право. Затова катунаринът, каквото намери чуждо, го взема за своя собственост и не счита това действие – да прибира чуждите вещи – за кражба. Той не се срамува, когато се открие, че е откраднал нещо. Съгласно социалния си възглед катунаринът социалист не вижда нищо безнравствено както в лъжата, така и в кражбата. Влезе ли в къщата ти или в дюкяна, той все ще ти открадне нещо. „Краде – казва се – като катунарин“.

... Просията у катунарина е професия, основана на социалния възглед за изравняване в необходимото по правото на безлично равнопоставения произход от природата; по всеобщото право над даруваните от нея средства. Оттук просията на катунарина социалист не носи характер на просене на милостиня от собствеността на благотворителя, а е изискване по социално право и се е превърнала в принудително вземане на средства. Пипне ли някого, катунаринът не го оставя на мира със своето нескончаемо „дай ми, дай ми”, докато не изнуди човек да му даде макар и с гняв.

И в семейно отношение катунарите са олицетворение на социализма. Ограниченията в родствените връзки нямат смисъл за тези чеда на природата. В социалния живот на катунарите личността няма никакво значение, както и в ученията на социализма. Катунаринът взема момата насила, без да пита за нейната воля, или обществото я предава по „мунасип”.

Това социално начало се проявява особено нагледно, когато на катунарин се случи някоя беда или процес. Тогава катунарите се вдигат на крак като общество и говорят без говорител – всички като из едно гърло. Неуморно и непрекъснато всички кряскат, грачат и говорят тяхното социално говорене. Добре е, че няма камара! Какви комедии щяха да разиграват, ако имаха народно, социално представителство! Щеше да им се наложи по един въпрос да грачат и да си дерат гърлата по цели месеци – като социалисти, като народници – все за правото и за ползата на обществото!

... Нашите социалисти трябва да са или искрени, или лицемерни. Ако са искрени, ако мислят, че онова, което проповядват, е наистина полезното за народа, в такъв случай тяхното доброжелателство за него се състои в достигането на един социален живот, който е подобен на социалния живот на катунарите. Ако те наистина мислят, че щастието, призванието на човека се състоят в такъв живот, тогава защо самите те не са последователни в приложението на идеите, които проповядват? Какво чакат? Защо не образуват със своите съмишленици едно подобно общество или да се слеят с това на катунарите?

... Защо нашите социалисти не са последователни в своите учения? Докато ние виждаме лъжливите социалисти да не живеят социално, да получават стипендии на гърба на народа, да притежават имущества, да градят палати, да присвояват печатници в името на социализма, да получават заплати и да се контят и пр. и пр., в правото си сме да считаме, че те не са искрени. Следователно, че са лъжливи социалисти ...

Бащата на социализма у нас, който съумя с помощта на екзалтирани младежи да сложи ръка върху една печатница, се отнасял така жестоко със словослагателите, че те направили първата стачка в града. И какво излиза? Той бърза да извика евреи от Маджарско за словослагатели, за да смаже по този начин главите на ония, които той, докато сложи ръка на чуждия имотец, е научил да се бунтуват!

Не показва ли всичко това, че става дума за лъжливи социалисти, които слагат маската на доброжелателството към народа като средство за служене на своите инстинкти? Не се ли качиха на народната трибуна чрез това средство, за да си пълнят кесиите с дневни и пътни? Не се ли ръкуваха и целуваха със самите си довчерашни врагове, с тъй наречените либерални тирани?

Какъв разврат ще предизвика в обществото и в държавния живот на страната тази демагогия!“
Вто Окт 04, 2016 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Като цяло е така но не и в подробности. Смея да твърдя, че атеистичното начало няма нищо общо със социализЪма или с който и да е друг "строй" или нестрой.
Те и циганите не са вече това, което са били, защото са страшно адаптивни. За тях няма значение какъв е строя, обществото, управляващите и прочее. Просто приемат новите тендеции и условия и си карат както си знаят.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Окт 04, 2016 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Владов, толкова актуален е цитата, като че ли н. пр. Методи говори сега и за бъдещето. Престъпленията на комуно-социалистите са безбройни и те са четвъртата и най-ужасна национална катастрофа за България. Безродието им е дотолкова гнусно, за пример едно от хилядите им изродски начинания, е да изровят и подарят на чужда държава останките на Делчев и Сандански, все едно са бутилки водка.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист...Какъв народ сме, Минке, какъв народ..." - Димитър Талев, "На завой"..Написан е през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само това изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат.
Сря Окт 05, 2016 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист...Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."


Ми то в Русия вече няма дори комунисти, там се възражда и надига чорлава главица Златната Орда, ще има да се споменува "руския комунизъм" скоро като спа процедура с балсам и дъх на карамфили май....
Сря Окт 05, 2016 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
едно от хилядите им изродски начинания, е да изровят и подарят на чужда държава останките на Делчев и Сандански, все едно са бутилки водка.

Ще прощаваш Наблюдателю, ама са нужни някои уточнения:

1) Първото изравяне на тленните останки на Гоце Делчев не е известно да е било дело на социалисти. Случило се е по времето на Първата световна война с участието на Михаил Чаков.

2) Самият Сандански е бил, меко казано, доста въвлечен в делата на социалистите, например:

-- "През 1901 г. Яне изоставя Върховния комитет и се присъединява към Вътрешната организация и от яростен върховист се превръща в централист. Той се обявява против въстанието в 1903 г., още преди то да бъде насрочено. Според него "революцията в Македония трябва да се обяви тогава, когато трудещите се широки народни маси - българи, турци, албанци, власи, гърци, евреи - се свестят и се революционизират, когато... се ужасят от социалната неправда... от господството на капитала над труда" или с други думи - социална революция с участие на всички националности. Той е отявлен противник на самото Илинденско въстание. Мнозина от неговите привърженици се намират под силното влияние на т. нар. тесни социалисти (българския еквивалент на болшевиките). Възгледите им са изложени в "Директива на бъдещата дейност на организацията", написана от двама социалисти - Димо х. Димов и Димитър Миразчиев. Часът на Яне настъпва след провала на Илинденското въстание. Неуспешният край на същото поставя ВМОРО в идейна и организационна криза. Яне бива обграден от хора, които превръщат територията на Серския революционен окръг в опитно поле за експериментиране на социални утопии. Тези утопии отклоняват българите от основната им задача - национално освобождение. Идеите на интернационализма и социалната революция не само са непонятни и неприемливи за поробената маса, но на практика при тогавашните условия нанасят вредни поражения на освободителното дело."

-- "След разгрома на въстанието в края на 1903 г. хората на Сандански скъсват напълно с ръководството на ВМОРО и издават т. нар. "Директиви за бъдещата дейност на организацията", изработени от Димо х. Димов и Димитър Миразчиев, видни тесни социалисти. В тях се публикува идеологията на левицата. Особено място се отделя на идеята за балканска федерация. Около Яне се създава кръг на сътрудници - тесни социалисти, които изцяло се намесват в работата на организацията на Яне и напълно изменят първоначалната й идеологическа основа. По-видни са Стою Хаджиев, Георги Скрижовски, Таската Серски, Чудомир Кантарджиев, Тодор Паница, Александър Буйнов, Георги Казепов."

-- "Възприемането на идеологията на тесните социалисти от Яне се изразява недвусмислено и от следния факт: Яне дава нареждане да се ушият на четниците рубашки, руски образец, и да се заучават руски революционни песни (К. Кюлюмов, т. I, стр. 257). Това се потвърждава и от един от най-приближените на Яне по това време Александър Буйнов (Байнов), който е братовчед на Васил Коларов от Шумен (ръководител на БКП и министър-председател на България след 9.ІХ.1944 г.). Той пише: "...Ние, серчани, шиехме рубашките си по руска кройка, с каквито бяха облечени революционерите, направили руската революция от 1905 г., червени на цвят (стр. 350)." При участието си при контрапреврата и събитията в Цариград около Младотурската революция и свалянето на султана четниците били облечени наново в турски военни (низамски) дрехи и им били дадени пушки маузери, които са въведени в турската армия. Само Яне Сандански не се пременил (М. Апостолов, стр. 275). Дали така някои от жителите на Цариград са разбрали, че това не са турски войски, а четниците на Яне? При преминаването им в края на събитията по цариградските улици са пеели три песни: "Жив е той, жив е...", "Дружна песен нек да екне...", а когато минавали покрай руското посолство, пеели тогава известната руска революционна песен "Смело, друзья, не теряйте бодрость в неравном бою..." (Макдермот, стр. 343.)."

-- "Интересно е официалното отношение на ветерана комунист Димитър Благоев. Отначало той остро атакувал политиката на Върховния комитет. През 1905 г. напълно променил отношението си относно участието на социалистите в македонските работи и дал нареждане те да почнат да навлизат в организацията на Сандански. В статията си "Около Македонския въпрос" пише: "Нашите другари в Македония могат да влизат в редовете (на Вътрешната организация - б. а.), като се подчиняват напълно и съвсем искрено на нейните разпоредби и... чрез участие в нейните конгреси и съвещания да внасят повече социалистически елемент в нейната теория и практика (Макдермот, 167 стр.)". Превземането на организацията на Яне от тесните социалисти води и до промяна в самата й същност. Вече не се говори за освобождението на българите от турско робство, а за реформирането на Турската империя, за задружна борба с турския народ, за демократизирането на Турция и за създаване на "източна империя" - Османската империя!"

Източник: Стоян Г. Бояджиев: Истинският лик на Яне Сандански. София, 1994 г.

Авторът на горните редове, Стоян Бояджиев, също има наситена биография. Роден е в годината, в която Яне Сандански е бил убит. Няколко пъти е бил в концлагери ("Заград", "Ножарево", "Белене") и е осъждан на затвор, а адвокатските му права са били отнети през 1948 г., след като три години преди това е бил адвокат на 16 български офицери и общественици, включително генерал Иван Маринов, професорите Иван Дуйчев, Димитър Яранов и Веселин Бешевлиев, които са били съдени от гръцкото правителство като "военнопресъпници".

3) Гробът на Яне Сандански се намира в България и не е известно тленните му останки да са били изравяни и подарявани на чужда държава.

Придържайки се към темата за "циганиите на социалистите" предлагам на уважаемата аудитория следната загадка:

-- къде и кога е направена снимката по-долу?
-- кой е човекът, седнал почти по турски, с бежовия панталон?
-- с кого разговаря той?


Сря Окт 05, 2016 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Трудно е за четене, не ми се чете и признавам - не прочетох всичко.
Да напомня - от известно време сме демократи. Ако ще се проклинат демократите след известно време, подкарвайте ги отсега. Иначе ще стане че заради проблеми по време на следващия социализъм, ще се пише за "За циганиите на...(предходните някакви си)"
Сря Окт 05, 2016 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bul_dog



Регистриран на: 05 Юли 2011
Мнения: 28

Мнение Отговорете с цитат
radi написа:
Трудно е за четене, не ми се чете и признавам - не прочетох всичко.
Да напомня - от известно време сме демократи. Ако ще се проклинат демократите след известно време, подкарвайте ги отсега. Иначе ще стане че заради проблеми по време на следващия социализъм, ще се пише за "За циганиите на...(предходните някакви си)"


Те и "Литекс" отскоро са "ЦСКА"... това дали ще наречеш нещо за такова. Нали?!

или както казал дъртия циганин, когато цигането домъкнало крадено колело в къщи
-Вече сме роми, няма да праиш Сигански работи! Върви и го продай тва колело!
Чет Окт 06, 2016 10:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:


Придържайки се към темата за "циганиите на социалистите" предлагам на уважаемата аудитория следната загадка:

-- къде и кога е направена снимката по-долу?
-- кой е човекът, седнал почти по турски, с бежовия панталон?
-- с кого разговаря той?



В центъра на снимката е самият Антониу Гутериш - новият генерален секретар на ООН.
Снимката е на Бузлуджа, 2004г.
Гутериш разговаря със Сергей Станишев.

Ведрине, научих го преди секунди най-случайно, без да съм го търсила.
Чет Окт 06, 2016 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Ружа 62г. написа:
vedrin написа:


Придържайки се към темата за "циганиите на социалистите" предлагам на уважаемата аудитория следната загадка:

-- къде и кога е направена снимката по-долу?
-- кой е човекът, седнал почти по турски, с бежовия панталон?
-- с кого разговаря той?



В центъра на снимката е самият Антониу Гутериш - новият генерален секретар на ООН.
Снимката е на Бузлуджа, 2004г.
Гутериш разговаря със Сергей Станишев.

Ведрине, научих го преди секунди най-случайно, без да съм го търсила.


Да, точно така. Изправеният човек вляво прилича на Ивайло Калфин, ама не съм съвсем сигурен, а и не е толкоз важно. Посещението му в България тогава е свързано с влизането на БСП в Социалистическия интернационал. В този разговор той пожелава на Станишев да стане премиер, нещо което се осъществява година по-късно.
Чет Окт 06, 2016 12:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Изправеният човек вляво е Георги Пирински.
Чет Окт 06, 2016 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Подробностите може да са много и с различни тълкувания, кратките факти са :
" След преврата на 9 септември 1944 година България обаче рязко сменя политиката си по македонския въпрос, преди всичко под натиск от СФР Югославия и директно на СССР. Този натиск става причина БКП да предаде костите на Гоце Делчев на Скопие. По това време се вихри т.нар. Културна автономия на Пиринска Македония. Първоначално в Македония комунистът Лазар Колишевски обявява Гоце Делчев за „.. един българин без значение за освободителните борби“. Все пак костите му са приети в тогавашна Социалистическа Република Македония и са препогребани в каменен саркофаг в църквата „Свети Спас“, където се намират и до днес. По-късно в Югославия историографията вече приема Гоце Делчев за македонски национален герой, а в Скопие се внушава, че Гоце Делчев е убит не без политическата намеса на България. И там той е обявен за национален герой, днес името му се споменава дори и в химна на Р Македония"
Мнозина още помнят насила променяните паспортни данни, когато до 1956 година, жителите на Югозападна България са издадени паспорти задължително с народност македонец в паспорта си.
Вариантите , кой , точно кога , изровил или предоставил, са много , позорните предателства винаги са присъщи на българските комунисти/социалисти. Народът го е казал " В Симитли стотици бежанци от Кукуш са налягали с плач покрай преминаващия лафет, сбогувайки се завинаги със своя земляк и герой ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ" Поради що го направиха ? Вижте Гърция сега как защитава националния си интерес в Македония.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjPtNi_i8bPAhXGbRQKHSGcCrsQFggmMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.politika.bg%2Farticle%3Fid%3D31867&usg=AFQjCNHi8C5gq02VhnbDWFxxIgt_o0Jidg
Чет Окт 06, 2016 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
Подробностите може да са много и с различни тълкувания, кратките факти са...

Оказва се изведнъж, че Яне Сандански не е част от "кратките факти" и споменаването му по-горе е било неуместно...
Чет Окт 06, 2016 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
nabludatel50 написа:
Подробностите може да са много и с различни тълкувания, кратките факти са...

Оказва се че изведнъж Яне Сандански не е част от "кратките факти" и споменаването му по-горе е било неуместно...

Прав си Ведрине Smile , моя грешка . Когато живеех в Банско, много често ми го казваха по този начин , та съм останал с впечатление че е така. А важното в случая е, че и жителите на Банско го помнят.
Чет Окт 06, 2016 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
А важното в случая е, че и жителите на Банско го помнят.

Едва ли е полезно помненето на неистини.
Чет Окт 06, 2016 3:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
...


_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Чет Окт 06, 2016 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov