ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение И моите въпроси Отговорете с цитат
Много разкази изчетох, включително и фантастични от "конспиративната" серия. Никакво медицинско заключение обаче още нямаме. Изключена ли е възможността за сърдечен удар? Оставил си колелото, пък загинал на метри от него... Важно е да се знае и в какво положение е бил намерен: свит на кълбо, проснат по гърди, или по гръб, в каква посока... Дори китките на ръцете и изразът на лицето много могат да ни кажат. Ние май нищо още не знаем за тези "подробности", а те са твърде показателни. Жалко за човека - очевидно е бил опитен турист, но и Балканът май е най-коварната българска планина!
Нед Ное 06, 2016 12:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
boris_borisov написа:
Мен това с ракията и бирите много ме издразни. Опитват се да го изкарат пияница едва ли не. Пил ракия предната вечер. Е, какво от това, нали е останал да спи на хижата, не е тръгнал пиян същата вечер? На сутринта пък пил 2 бири, голям праз, по баира нагоре едва ли му е оказало влияние. Бил взел само вода (и ракия!) Мир на праха му!


Абе и мен това за яденето и пиенето много ме издразни.
Даже се чудя, тези дето са ми чели разказа за моето Ком Емине, как не ми се карат, че дори е озаглавен "Нито един ден без бира". Ами остави настрана ти велосипедните ми разказчета, пропити с бира и малко ракия. Никой нищо не казва, хем не са малко. Ама защото не съм падал фатално, инак ще се надигне Моралът и Пацко е алкохолик!
Е, на тебе, Борка, са ти се карали, че велосипедираш сам по Ком Емине. Аз не бих го направил сам засега, ама по-скоро от нуждата да съм с някого, не заради моралистите.

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Нед Ное 06, 2016 12:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Някои хора се чувстват по-добре сами. Сам в планината, имаше си тема такава някъде, бистрено е много, няма да я засягам. Искаш да идеш, сигурен си в себе си, чувстваш се добре, няма кой да дойде с теб точно там и точно сега... е, какво сега, да не тръгна ли, понеже имало стара поговорка, че в планината сам не се ходи?
Аз пак казвам, макар и да звучи като оправдание, но е факт: на всеки се случва да сгреши, и то за неща, които по принцип всеки от нас приема като азбучни истини. Прясно ми е, от оня ден, и аз сгреших - запалих огън насред вятъра, с цел просто да проверя нещо и с идеята веднага да го загася, ама на, не се получи по план. Вятъра поде пламъка, плъзна из тревата и въпреки всичките ми усилия, не успях да го угася. Само че за разлика от Мирослав, извадих късмет - дойде човек, видял пушека, даде ми по-мощно средство за гасене (дотогава разполагах само с вила), вятъра обърна посоката си и... докато дойде пожарната, бях угасил вече почти всичко, ако се бяха забавили още 10 минути, нямаше изобщо да се наложи да развиват маркучите. И се размина без щети на практика. Ама можеше и да изгори гората, че даже и аз с нея! Извадих късмет... А знам, че не трябва да паля огън при такива условия! На, съдете ме! Също и Миро!
Нед Ное 06, 2016 12:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shantararam



Регистриран на: 20 Ное 2009
Мнения: 68

Мнение Отговорете с цитат
Аз също съм възмутен от негативизма из някои медии, както и "поучителните" коментари от типа на "сам си е виновен". Никой не е виновен, че понякога няма компания, а зверски му се ходи в Балкана или гората. Инцидент може да се случи и на всеки друг самотен колоездач в крайградски район. Тогава какво правим, хвърлят ни в някоя канавка и не ни намират дни наред. Но веднага ми идва в акъла, че ако имаше едно термо фолио, можеше и да изкара нощта (което ние не знаем дали не е станало), а ако по-мащабна акция беше започнала още на следващия ден, може би са съществували шансове да има жизнени показатели. Това няма как да го знаем, а и не ни е работа, но едно термо фолио в раницата е абсолютно незабележимо като обем и грамаж, а върши чудна работа точно в такива ситуации, да не говорим за една малка пухенка.

За мобилните оператори може да се говори много, но истината е, че в Балкана триангулация по засечените клетки едва ли се прави толкова точно, но все пак е абсурдно да се чака 5 дни за да се предоставят данни. Все пак ако данните бяха предоставени още в петък-събота, когато времето беше добро, можеше да се съкрати периметъра до около 3-4 км, което в сравнение с целия мащаб на акцията са си нищо. Колкото и да обичаме природата и много от нас да вървят срещу технологиите, истината е че едно смарт устройство е джобна станция, която в случай на подобен инцидент и наличен обхват може да стане достъпно до технически адекватно лице. Знам че човекът е нямал смарт телефон в себе си, но все пак, хора, в един телефон има акселометър, компас, термометър, датчик за светлина, фенерче (в повечето случаи), опция да издава звук в конкретни честоти и най-важно - има данни за наличните клетки в реално време... ако едно такова устройство има дори малко обхват и бъде управлявано дистанционно от човек, който знае какво прави, данните от тази джобна станция могат да съкратят времето за издирване до часове. Разликата с един ръчен GPS се състои в това, че мобилното устройство може да предаде данни, дори ако собственикът му е в безсъзнание.

А всеобщото разбиране, че ако нещо ни се случи в планината, никой не ни е длъжен ме дразни адски много, защото е точно обратното. Плащаме застраховки, данъци, осигуровки, такси за мобилни услуги, плащаме за какво ли не, а накрая, когато дойде време нещо от това да заработи в наша полза ни изкарват алкохолици, самонадеяни идиоти, самопровъзгласили се герои и т.н. Какъв е проблема мобилния оператор да предоставя клауза в договора, в случай на инцидент достъпа до данните от телефона ми да бъде даван веднага на отговорната структура (в случая ПСС).

Моля, не ме разбирайте погрешно - не съдя момчето, просто правя изводи за себе си, както всеки друг. Не на всеки му се ходи на планина сам, просто не винаги намираме компания.

_________________
За всеки айляк - по един Айляк Хамак
Нед Ное 06, 2016 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мобилните оператори дават информация по строго определени процедури и само на точно определени от закона органи.
Информацията е в коя клетка (клетки) е бил даден номер.
Сега си представи окръжност с диаметър 25 километра, допрян до град Тъжа и в посока връх Марагидик. Площта е 490 квадратни километра.
Някъде в окръжността се намира търсеният човек. Вероятностите да бъде и на връх Марагидик, и в заслон Маринка, и в самият град Тъжа са еднакви.
Това е реалността. Останалото е само в мечтите и филмите.

Знам, че окръжността на теория е кардиоида, ама на практика не е нито едното, нито другото. А с окръжности се работи по-лесно.

shantararam написа:
За мобилните оператори може да се говори много, но истината е, че в Балкана триангулация по засечените клетки едва ли се прави толкова точно, но все пак е абсурдно да се чака 5 дни за да се предоставят данни. Все пак ако данните бяха предоставени още в петък-събота, когато времето беше добро, можеше да се съкрати периметъра до около 3-4 км, което в сравнение с целия мащаб на акцията са си нищо. Колкото и да обичаме природата и много от нас да вървят срещу технологиите, истината е че едно смарт устройство е джобна станция, която в случай на подобен инцидент и наличен обхват може да стане достъпно до технически адекватно лице. Знам че човекът е нямал смарт телефон в себе си, но все пак, хора, в един телефон има акселометър, компас, термометър, датчик за светлина, фенерче (в повечето случаи), опция да издава звук в конкретни честоти и най-важно - има данни за наличните клетки в реално време... ако едно такова устройство има дори малко обхват и бъде управлявано дистанционно от човек, който знае какво прави, данните от тази джобна станция могат да съкратят времето за издирване до часове. Разликата с един ръчен GPS се състои в това, че мобилното устройство може да предаде данни, дори ако собственикът му е в безсъзнание. .

Нед Ное 06, 2016 11:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Много се изписа по случая, кой ли не си даде мнението по форуми и медии, но никой не се нае да обобщи случая. Какво и защо се е случило. Всъщност това е работа на ПСС, авторитетно и безпристрастно да си дадат мнението. И да остане този случай в историята, за да помогне на някой друг да не сподели съдбата на Миро. Но май тенденцията е колкото повече ПСС-та има в България, толкова по-малко информация да се дава официално. Което е лошо, защото дава място на всякакви жълтини, на които да се чуди човек дали да вярва или не и които мскират същественото...

До колкото разбрах, Миро е спал на х. Русалка на 24-ти, след това на х. Тъжа (25.11). До колко е смятал да спи още един път в района, информацията е неясна. Както много неща има неясни в цялата история...
Какво означава "опитен планинар" не се наемам да кажа, не го познавам, но да тръгнеш в момент, в който времето се скапва по всички показатели, срещу студения фронт който идва от СЗ, с екипировка за вело-туризъм и колело (леко облекло, малка раничка - какво друго да бъде?), към връх Ботев, без GPS (до колкото разбрах, нито един от двата му телефона не е "смарт"), не е признак за голяма опитност. По-скоро за някакво доказване или предизвикателство. А и това изкачване на връх Ботев в експедиционен стил...

Ходенето сам в планината не е нещо лошо. Това е световна тенденция, като резултат от все по-слабото общуване между хората и напредъка на технологиите. Но ходеното сам увеличава риска, така че трябва да се внимава къде и как го правиш и в какви условия. Във въпросния случай това е било фатално...

Късно тръгване - 11 часа. Не ясно на къде отива - ще спи ли горе, ще слиза ли, поне аз не разбрах... Да, едно време хижаря щеше да провери горе на Ботев дали е е появил колоездача, но дали сега имат въобще връзка - не е ясно, има хижи, които участват в сеансите, други не. Пък и хижарят няма такива функции, в края на краищата. Ами ако е подминал и е слязъл към заслона? Или се е пуснал надолу към Калофер? Ясно е само, че не са имали уговорка за някакво контролно обаждане.
Едно чуване в "ранния следобед" (пак неясно с кой точно), колкото да се разбере, че е на 15 км от върха и продължава по маршрута (15 км по вело-трака, а не по пешеходния маршрут, на някои така и не им стана това ясно до края...). Всъщност тепърва му предстои да излезе на ясно изразеното било, където най-вероятно духа здраво, мъглата е гъста, а температурата започва да отива към 0 градуса (за Ботев няма данни, гледам ги от станцията на Мургаш, за около 1700 м).

Какво е станало по-нататък никога няма да се разбере.

Дали е подминал заслон Маринка и някъде по серпентините му е станало зле (тук медицинската експертиза трябва да се произнесе), слязъл (или паднал -там наклона на склона е достатъчно голям - към 20 градуса) от пътя и там си е останал.
Това може да е станало и на връщане (след като се е отказал от върха), тогава падането е по-вероятно, въпреки, че според лекарите няма следи от такова, най-малкото не са видели сериозни травми... За мен лично това беше най-вероятната версия - падане, което и без някакви сериозни поражения може да обездвижи човек повече или по-малко, което в дадените условия е било фатално.

Заслонът е на толкова характерно място, че човек трябва да е в тотално неадекватно състояние, за да го подмине или да не го намери, ако има нужда от него - след дълък равен участък (дори с лек наклон надолу), преди стръмните серпентини, на 30 м от пътя, който се вие около него... Но ако съзнанието ти е вече замъглено, при много гъста мъгла и вятър - всичко е възможно, такива примери в планинарството много... Все пак факт е, че не е имал GPS. Може да съм разглезен вече, но при лоша прогноза, не бих тръгнал без някое уредче по билото на Централен Балкан - мъглата и вятъра променят всичко, който не се е губил, просто не е ходил достатъчно...

Какво е ял и какво е пил не е ясно (пишат се някакви неща в новинарските сайтове, не бих им се доверил), но това може да хвърли светлина върху факта, че просто е така е спрял и не е продължил, ако такова е заключението на лекарите. Всъщност на всеки може да се случи нещо подобно, хора припадат в града непрекъснато и без да са положили сериозно физическо усилие и да им е много студено...

Когато са подали сигнала на 112 (късно вечерта на следващия ден!!!), за Миро отдавна е било вече много късно,най-вероятно е замръзнал още същата нощ, когато температурите са паднали под 0 градуса и е валял сняг на 2100 метра, където е намерен...

Ако не е бил сам, цялата история щеше да е различна, то е ясно.

Що не бил намерен веднага?! Ами скрит е бил под пътя, и той и колелото. Не само спасители, що народ се е извървял от там през следващите 7 дни и никой не го е видял. Случват се такива работи, не бива да се вадят генерални заключения за спасителите.

Телефона не може да бъде локализиран точно по клетките, особено където има слаб обхват, и това много хора още не са го разбрали. И това стана ясно с този случай, дано хората са го разбрали.

Да, надути са доста спасителите, но как да толерират доброволците, като най-вероятно виждат в тях следващи кандидати за търсене и спасяване! Не става дума за обхождане на някое поле, за района на връх Ботев става дума. На никой не му пише опита в планината на челото, нито му личи по екипировката. За това има курсове за спасители, за това има организирано планинско спасяване.
Отделен е въпроса на какво ниво е то в България, това е друга тема. Според мен най-показателна е информацията за случая на сайта им - http://www.pss-bg.bg/ Т.е. липсата на каквато и да е информация, заради което четем и следим какво са написали жадните за сензации медии...

Ако нещо съм объркал, се извинявам, не предтендирам за изчерпателност и достоверност, това сглобих от потока противоречива информация...
Нед Ное 06, 2016 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Наистина трябва ясно да бъде разбрано, че в планина не е възможно да се определи местоположението на човек по GSM клетка с достатъчна за практиката точност. Дори моментално да се получат данните за клетката - тя покрива площ от порядъка на 500 квадратни километра. На практика данните от мобилните оператори са безполезни в планина.

Не става с клетки.
Затова в другатата http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=11295 тема може да споделяте мнения и идеи за устройства за проследяване.

... и аз ходя сам...

mom4i написа:
Телефона не може да бъде локализиран точно по клетките, особено където има слаб обхват, и това много хора още не са го разбрали. И това стана ясно с този случай, дано хората са го разбрали.

Нед Ное 06, 2016 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Не съществуват ли и данни за разстоянието от клетката до телефона? То не се ли засичаше за да се ограничи максималното отстояние, до което телефон може да се свързва с клетка? Нещо с времената..
Нед Ное 06, 2016 3:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mitkomk



Регистриран на: 19 Юни 2012
Мнения: 10

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
към връх Ботев, без GPS (до колкото разбрах, нито един от двата му телефона не е "смарт"), не е признак за голяма опитност. По-скоро за някакво доказване или предизвикателство. А и това изкачване на връх Ботев в експедиционен стил...

На по-предни страници дадоха: https://www.bikemap.net/en/user/mirokussovski/ (разгледай траковете в района)
Това признак на неопитност,на неналичие на GPS?(откога GPS е единствено "смартфон"-а)
Жалко наистина за момчето.може просто да не е имал късмет.По планините умират и най-добрите.
Нед Ное 06, 2016 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
mitkomk, те нещата най-често стават поради лош късмет - лошо стечение на обстоятелствата. Факторите са много, но в случая Миро е допринесъл за нещастния развой на събитията. За това съм написал всичко това, иначе има тенденция всичко да остане в спомените като един нещастен случай и една голяма, показна и неуспешна спасителна акция. А най-добре е въобще да не се стига до спасителна акция.

Комбинацията от всичко съпровождащо това туристическо мероприятие не сочи голяма опитност. Това за "смарт" телефоните го написах, защото не се подразбираше, а дори и за мен беше изненада, че от двата, с които е разполагал, нито един не е такъв. Естествено, че в планината човек трябва да разчита на GPS за пешеходен туризъм, а не на този в телефона си. Но да, в случая не се е стигнало нито до ползване на GPS, нито до телефон дори - човека явно не е бил в състояние. Опитния планинар не следва да бъде изненадан от такова безпомощно състояние - трябва да вземе мерки преди това (обличане, намиране на подслон, обаждане за помощ). Особено като е тръгнал сам в лошото време по билото на Балкана. Но всичко може да е станало и съвсем внезапно, няма как да знаем.

Ето една равносметка, този път момчетата звучат мъдро и спокойно, браво на тях!
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/incidenti/prijateli-na-miroslav-kasovski-podcenil-e-opasnostta-ot-rjazko-zastudjavane.html

Трябва да се изважда поуката от такива случаи, за да се намалят те за в бъдеще. Да - жалко за момчето! Всеки път ги преживявам тежко тези драми в планината, и ме е яд за допуснатите грешки...
Нед Ное 06, 2016 6:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
g.lubenov



Регистриран на: 02 Яну 2013
Мнения: 105

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Мобилните оператори дават информация по строго определени процедури и само на точно определени от закона органи.
Информацията е в коя клетка (клетки) е бил даден номер.
Сега си представи окръжност с диаметър 25 километра, допрян до град Тъжа и в посока връх Марагидик. Площта е 490 квадратни километра.
Някъде в окръжността се намира търсеният човек. Вероятностите да бъде и на връх Марагидик, и в заслон Маринка, и в самият град Тъжа са еднакви.
Това е реалността. Останалото е само в мечтите и филмите.

Знам, че окръжността на теория е кардиоида, ама на практика не е нито едното, нито другото. А с окръжности се работи по-лесно.

shantararam написа:
За мобилните оператори може да се говори много, но истината е, че в Балкана триангулация по засечените клетки едва ли се прави толкова точно, но все пак е абсурдно да се чака 5 дни за да се предоставят данни. Все пак ако данните бяха предоставени още в петък-събота, когато времето беше добро, можеше да се съкрати периметъра до около 3-4 км, което в сравнение с целия мащаб на акцията са си нищо. Колкото и да обичаме природата и много от нас да вървят срещу технологиите, истината е че едно смарт устройство е джобна станция, която в случай на подобен инцидент и наличен обхват може да стане достъпно до технически адекватно лице. Знам че човекът е нямал смарт телефон в себе си, но все пак, хора, в един телефон има акселометър, компас, термометър, датчик за светлина, фенерче (в повечето случаи), опция да издава звук в конкретни честоти и най-важно - има данни за наличните клетки в реално време... ако едно такова устройство има дори малко обхват и бъде управлявано дистанционно от човек, който знае какво прави, данните от тази джобна станция могат да съкратят времето за издирване до часове. Разликата с един ръчен GPS се състои в това, че мобилното устройство може да предаде данни, дори ако собственикът му е в безсъзнание. .



С една клетка на истина няма как да има точно определяне на координати, но при връзка с 3 или повече не е никакъв проблем окръжността да се стесни до по малко от километър, преди 7-8 години прост java телефон с програмка се локализираше по клетките доста точно понякога и под 100м, та клетките на операторите при някакво покритие може да са доста точни.
Нед Ное 06, 2016 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Тук не става въпрос какви данни има в GSM-а на търсения човек. Ако говорим за това - има приложения, с които човека може да изпрати координатите си и проблемът с локализацията е приключен. Има и приложения, които периодично и автоматично пращат координатите на мейл или телефон по желание.
Не говорим за това.

Въпросът е какви данни има при мобилния оператор в момент, когато вече "няма връзка с този номер".

При оператора няма данни за азимут. Няма данни да разстоянието от клетката до търсения телефон. Няма "3 или повече клетки". Няма!
Tова трябва да се разбере и да не се таят напразни надежди.
Знае се само къде е клетката и накъде е насочен 120 градусовия сектор, в който клетката излъчва.

Затова аз повтарям - в планина локализация на човек по клетка не е възможна.

Всичко това е написано в Закона за електронните съобщения - същината е в Раздел III. Защита на данните на потребителите.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135553187


radi написа:
Не съществуват ли и данни за разстоянието от клетката до телефона? То не се ли засичаше за да се ограничи максималното отстояние, до което телефон може да се свързва с клетка? Нещо с времената..


g.lubenov написа:
С една клетка на истина няма как да има точно определяне на координати, но при връзка с 3 или повече не е никакъв проблем окръжността да се стесни до по малко от километър, преди 7-8 години прост java телефон с програмка се локализираше по клетките доста точно понякога и под 100м, та клетките на операторите при някакво покритие може да са доста точни.

Нед Ное 06, 2016 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
alexvan



Регистриран на: 20 Апр 2010
Мнения: 705
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
bgrali написа:
Четох, че човекът има два заредени телефона. Не мога да разбера, ако е имал проблем, защо не се е обадил на спасителите или на някой друг... Когато явно на това място има покритие на мобилните оператори.


Аз пък четох, че вечерта на хижата е изпил солидно количество ракия, а сутринта 2 бири за отскок, след което е тръгнал само с вода и още ракия(без храна) и с неподходящо облекло.

http://news.plovdiv24.bg/680831.html

Ако това е вярно, напълно възможно е да се е случил инцидент или състояние при което не е възможно да направи каквото и да е. Не, не, не! Какви телефони?
Противно на повечето пишешти тук, алкохола в планината не е добър избор. Ако пък ходиш сам - забранен!

В раницата си Миро е имал зимно яке, панталон и пуловер.
Това което пишат по медите за облеклото, не е вярно.
Нед Ное 06, 2016 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
Някой да знае повече за този паметник? Кога, кой, как и къде са му координатите? Веднъж само минах с ванката от там в тъмница в 21,30ч според снимката.
https://lh3.googleusercontent.com/r2BONwc7cEq0qG_q7k0FK4uWLloqxUYBBS8g4ty81vbLKIcxbB4DtQIReGUV_pKbbRCvNPlqXjExJSCjefEkMw9qG7ya7ebR-3vpA33V4Bg7xxnmWH8rrYpmJAxys2r6GFb_wZtKiFghEpmC10A6tNxBEyviOB4eG5O8qPt-s44_m8EgHpydUM7izpfSiZz8KgtpqaJI0EaGiQpAYmK1AbOX9gYdGsWnSr-sffmn6OEQ8tuxtp3ogoiEpDQiWPAjDF9qrdiVEg1kroXNTPlneI58GeaKD39Lozz9qIwsyL5llHsUItqiwLty3fzfe_82SqC6Uh2jt-rY0twGK1OfzWGyvbV9lrZfoLrkU5GUGkQyKYgkhPqBawa8iWAyVeZXKxoIZBBfMLXyUjMU8KlSFAas1C7qRho_vfffnTQLYsm06ZFsPKhb0vMIosbXCohNTDj9jVFXeed29L6-VAEo66JlfSIN1tZWm33bQmmBvkoForZScrj2k8ljkwVb-iMg-Y1tqgtTUsDFzGzmdAc5_bn_SEBEWGTP2m5piD1Otto_oE3eulKxPUxtFgI_GHdyT5-sjAtv-QlNy4Me_-nRmuDZ4gLkVKe9BLSZHvVgmqG2U87E8Q=w497-h662-no
Гледам си снимките от лятото на 2015, когато трябваше да кача едно колело от Паниците до върха... в 17 часа тръгнахме от Паниците. Само тогава съм се движил по камионния път и след като се стъми започнахме да сечем серпентините бутайки. Помня че час преди този паметник започна да се смрачава и се виждаше в далечината х. Равна (според снимката в 20,30 сме видели Равна). Следващата снимка е на въпросният паметник в 21,30. После задуха силно, не ни беше до снимки, Ванката си загуби шалтето (паднало по пътя нейде). Спряхме малко на завет да се подкрепим с малко хапване. По спомен е било преди Маринка, някъде към Параджика. Следвашата снимка е в 1 часа приблизително на върха.
Което прави към 30 км за към 8 часа... Късно тръгване, бири пихме, по сериозен път, ние не сме сериозни, ама хеле оцеляли сме. Ама топла лятна вечер и двама бяхме (за тези дето твърдят, че сам в планината не се ходи...)

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Пон Ное 07, 2016 12:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1694
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Всеки говори да си направим изводите ....................и какви са изводите кажете ги.
Няма достатъчно информация НАДЕЖНА за да си правиш каквито и да било изводи.
Може да си правиш такива след като имаш обективна и точна информация. От всичко изписано аз няма как да си направя извод.
Няма медицинска експертиза, замръзнал ли е, паднал ли е, инфаркт ли е получил, инсулт ли. Кви изводи кви 5 лева. Що някой не се поитересува за тези 5-6 дни колко МПС-та са минали по пътя за Ботев и не са видели колело човек, колко народ се е извървяло от там включително и хора от форума. Кога е настъпила смъртта, първият ден ли, последният ли????
Изводи.............
Пон Ное 07, 2016 10:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 53 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov