ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Челопек - Ушите - Елисейна, Врачански Балкан, последна

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Челопек - Ушите - Елисейна, Врачански Балкан, последна
Автор Съобщение
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Челопек - Ушите - Елисейна, Врачански Балкан, последна Отговорете с цитат
С риск да омръзна и на мен самия ще ви представя и този маршрут, който надявам се да е последният от опитите ми да ви покажа по-важните пътеки из Врачанския Балкан. Стрешерския дял остана бяло поле, но там нещата са малко "обрасли" и друг по-амбициозен да казва, ако има какво.
Маршрута е с дължина близо 24 км, не е труден, а по това време на годината наистина има какво да се види - освен дву и четириколесни офроуд (първите учудващо караха доста внимателно, вторите хич се и не движеха), други туристи, ловци, труженици на картофена нива. А, и един глиган, който не ми даде време да му се представя - бясно бягаще от някакъв свой страх.
Опита ми да си намеря компания претърпя пореден провал. Групата на младоврачаните си направи собствена организация. То на техните години и аз всячески щях да отбягвам някакъв чичка, който много вероятно през цялото време щеше дудне нравоучения и да разказва за пионерските си бригади. Много вероятно, но не съвсем, в случая никак.
Както и да е - рейса за селото тръгва 8.00 събота и неделя. До Погледец се стига за половин час по пряката пътека. Беседка, панорама на твърде далеч:



На съответния завой се кривва наляво и вече сте планинари. Горе на височината на пътеката е отбивката за Зверино. Трябва вглеждане за да се забележи пътеката, но има парче найлон и бутилка за маркер. Меки и кратки изкачвания и спускания покрай мини валози. Доста хубав участък, макар и без обзор. Под Рога, също трудно забележима е дясната отбивка за Студения трап, Йолковица и т.н. По моята посока, ако сте решили да отбивате, то може да свиете където и да е по открития участък и да търсите ниското място между Рога и Горелата могила. Няма пътеки, но е напълно проходимо. Ще видите един от новите заслони, над трапа. Ако пък сте в обратната посока и искате да свиете към Йолковица, то има пътека която се отделя и заобикаля Рога по от високо. Точното място на тази отбивка можете да видите в трака накрая. Ето снимки и на двете споменати отклонения:





Имах намерение да видя с очите си двата водадая под Базова могила и дали пущат ресурс, но загубих учената си гривна, тръгнах да я търся, минах едни излишни два километра и трябваше да компенсирам, така че изворите друг път. От плана отпадна качване на Бук, заради силния вятър горе по хребета. Извора при Меднишки връх пак е на капки и вече май не може да се разчита на него. Към него прибавям и абсолютно сухия чучур до запустялата кошара преди спускането към Меча бара. Този балкан пресъхна!!!
Добре че остава действащ извора, където спускащият се от към Жилата път достига Очиндолската река. Чучура е непосредствено отвъд поточето, трябва да се вгледате. Има го и на трака, а го записах и като .gpx Знам че колегата Петър качва данни в БГМ, ако иска да го пусне и него. Не знам какво е отклонението, но застане ли човек на мястото и се огледа ще види къде е:



Покрай Очиндолска река се върви по слабонаклонен черен път и до селото се стига доста бързо. Чак можах да се кача на влак по-рано. Чешмата с корито, някъде край пътя, също не пуска матриал.
Най-хубавото място по маршрута е Дедковец (не гарантирам за достоверност на име и място). Ето за какво беше цялото 7 часово бъхтене:







Време е да видя прочутия тунел под Поп и пътеката надолу, ама няма трак. Трак викам че няма Smile

Пикчърсите с гео на: https://goo.gl/photos/zqgEAY7CJV5ZyJ2a7

Маршрута, със сухи и мокри извори и по-важните отбивки на: http://dox.bg/files/dw?a=46a501e34e

.gpx на: http://dox.bg/files/dw?a=d0db495825

Благодаря за търпението, вниманието и до нови срещи!!!
Пон Окт 31, 2016 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Врачански Балкан Отговорете с цитат
Защо последна? Информацията която даваш е полезна,ти си местен и не знам някой от форума да познава по-добре района на Врачанския Балкан.Да не обидя Б.Борисов, но той е колоездач.
Тъй като ме споменаваш,разгледах подробно снимките,трака и написаното с голям интерес/честно!/На някой места съм бил, на повечето не,но като цяло съм имал възможност визуално да проследя част от маршрута, ориентиран съм и искам да изясним някой неща преди да пусна билетче от твое име. Толкова от мене, други преценяват дали информацията ще се пренесе върху картата.
/за означенията ще се ориентираш от тук: http://dox.bg/files/dw?a=c2c8d7cd17
1.Маршрут
В голямата си част маршрутът по който си минал е нанесен върху картата,изключая отсечките:
1-2: вероятно пътека
2-3: пътека,минавал съм по нея. Ако се идва в посока от с.Лютиброд през от поляната /с център 43 7 19 23 36 39/се отделя пътека ,която сече серпентините и излиза в т.3. За съжаление не съм я записал, но доколкото си спомням имаше маркировка,вкл. стрелки и табла.
4-5: пряка пътека?
6-7: пряка пътека?
2.Маркировка:

8 - "лява отбивка за Зверино": по картата червена маркировка
Цитат:
"На съответния завой/моя т.8/ се кривва наляво и вече сте планинари. Горе на височината на пътеката е отбивката за Зверино /"лява отбивка за Зверино"/. Трябва вглеждане за да се забележи пътеката, но има парче найлон и бутилка за маркер."

Отбивкат се вижда на първата видима снимка. Как е маркировката до разклона и след него посока Зверино, минавал си преди от там.
...........................................................

"дясна отбивка за Йоловица":
Цитат:
" Под Рога, също трудно забележима е дясната отбивка за Студения трап, Йолковица и т.н."

Това е пътеката към лобното място но Хр.Ботев, на картата е дадена със синя маркировка?
............................................................

"дясна отбивка за Йоловица" - 9: на картата е нанесена синя маркировка, в действителност как е?
3.Характерни точки:

"извор според БГМ": не съществува?
...........................................................

"извор според БГМ1": не съществува?
............................................................

"пресъхващ извор":
Цитат:
" Извора при Меднишки връх пак е на капки и вече май не може да се разчита на него."

Да го отнесем към категорията "сух"?
............................................................

"пресъхнал извор":/N43 07.227 E23 30.360/не е нанесен на картата
Цитат:
"Към него прибавям и абсолютно сухия чучур до запустялата кошара преди спускането към Меча бара".

............................................................

"действащ извор":
Цитат:
"Добре че остава действащ извора, където спускащият се от към Жилата път достига Очиндолската река. Чучура
е непосредствено отвъд поточето, трябва да се вгледате".

За нанасяне на нов символ на картата.
.............................................................

неуточнено местоположение!
Цитат:
"Чешмата с корито, някъде край пътя, също не пуска матриал".

Вероятно става въпрос за чешмата означена на картата с координати "N43 06.477 E23 29.622",отива в кат."сух."
.............................................................
Накрая един ?-на гара Зверино има ли течаща вода?

ПП
Минал си покрай вр.Ушите,до него хребета е просечен от римски път,интересен обект,вижда се на някой снимки с увеличение и:
Цитат:
"Време е да видя прочутия тунел под Поп и пътеката надолу..."
може ли малко по-подробно? Да не би да става въпрос за това?
Чет Ное 03, 2016 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
По алинея 1 Smile
1-2 е по-скоро пряк път и съдейки по един участък, който го има и в албума, вероятно доста древен. Скъсява значително, въпреки че може и повече, ако се изкачи една открита рътлинка, спестяваща левият завой по средата. Но е стръмно за моите 15 +.
При т.2 на пътя имаше табела указваща лобно място, ако не бъркам на Ботев четник.
4 -5 също скъсяваща пътека, може би път и на който не му се ходи километър по асфалта, може да продължи по тучната поляна и да излезе при кошарата и десния завой на шосето в т.8

2. Голям недостатък ми е, че изцяло разчитам на подготвен, качен на телефона трак и изобщо не обръщам внимание на маркировка. Дотолкова, че като я видя, не запаметявам в сивото. Изобщо! Съжалявам, но все пак съм аутист, а не алтруист. Ще опитам да се коригирам!
Червени са марките за Зверино, но колко са нагъсто не помня. Който се интересува да провери - имах една или две теми за нея.
Маркировка за Йолковица не знам дали има изобщо, защото там няма дървета, а камъните са доста малки. Когато съм минавал е било по посока и май не съм виждал маркери. То и официалната пътека едва се забелязва, но отсечката е къса и объткването е невъзможно.

3. Това са двата водоизточника показани в БГМ. Вторият би трябвало да е съвсем близо до пътеката, но се бях засилил и не проверих. Като маркирани, очаквах да са точно там където е знака.
При двете кошари край Меднишки, допреди две години не съм виждал този извор на капки. При 3 от последните 4 минавания, вода от там не можах да налея. На под 100 метра от там в посока З е каптажа. Не ми се мисли, че там са стопирали по някакъв начин. ЗА мен минава като условно съх този извор, защото в поне два сезона явно пуска вода.
Извра посочен като пресъхнал (край запустялата кошара на Меча бара) мината година пускаше толкова вода, че не повярвах като минах сега. Сигурно на снимката не може и да се забележи.
Действащият извор държа да се отбележи, защото дебита му не е намалял - към 1л/8сек и при това обезводняване на този край е хубаво да се знае. Колко точно го е засякъл ГПСа на телефона не знам, но надали отклонението е повече от 7-8 м.
Чешмата с коритото е доста по-надолу по пътя от координатите които си ми дал и ако там (при координатите) има извор, то изобщо не съм му обръщал внимание. Хубаво че ми каза.
За гарат не съм се сещал да проверявам за вода.

Тунела би трябвало да е в кръгчето на снимката. Между Плакалница и Елисейна преди век и повече е имало действаща въжена линия по която е прекарвана рудата. Ако прекараш линия между тях ще видиш, че тя минава през "изрезката" при Ушите и там където е кръга. Дали линията е минавала през тунела или е служил за обслужващите, не знам. От този тунел има пътека към Искър, която очаквам някой да пусне като трак. Така че изреската на хребета вероятно не е римски път а част от микроструктората на местния рудодобив. Римския път (а там е било кръстовище) си е, където минава сегашният.



ПП Правописните грешки няма да си поправям, но да допълня, че 6-7 са 2-3 пътечки скъсяващи не повече от 30 м разстоянието и незаслужаващи внимание.
Дясната за Йолковица не е при т.9 а много преди нея. Точното място може да се намери от геотага на съответната снимка.

ППП Off Topic Нещо което съм чул от човек доживял 100-те: за стопляне се пие червено вино, а ракията е за разхлаждане!!!
Чет Ное 03, 2016 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@wanderer
Разбрах какво имаш в предвид ,ще се съобразя и ще ти изпратя окончателния вариант за съгласуване и публикуване. Във всеки случай съмнителните места ще си останат както са означени в картата до добиване на достоверна информация.
"Ситуацията"около вр.Поп е интересна.Не знаех за въжената линия.Също ме е интересувало подсичането на върха от Ю/З.
На тази снимка се вижда/с повече въображение/ просека от "тунела към поляната под ниската обрасло кота.
Цитат:
"При т.2 на пътя имаше табела указваща лобно място, ако не бъркам на Ботев четник.
4 -5 също скъсяваща пътека, може би път и на който не му се ходи километър по асфалта, може да продължи
по тучната поляна и да излезе при кошарата и десния завой на шосето в т.8"

Не бъркаш.
Пътеката,която споменах ако не се лъжа имаше наименование,нещо като:"пътека на ботевите четници", маркирана, има табла, стрелки, беседки и нещо интересно, пресичането на шосето беше сигнализирано.
Вто Ное 08, 2016 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
За въжената линия информация можеш да получиш от автора на блога "планинитенабългария". Било е сериозно съоръжение. Сега, доколкото знам са останали само следи от основите на мачтите. Ромеите са прибрали останалото.
Ако върнеш снимките в Гугъл Ърт назад, при чернобялата ясно личи следата на пътеката. Почва точно от мястото на тунела, подсича ЮЗ върха и продължава надолу към Искър. Ще трябва да го мина този маршрут, но без трак ми е малко над възможностите.
А това при Погледец е пътеката по която са се придвижили част от четниците след сражението при Камарата, в посока Рашов дол.
Вто Ное 08, 2016 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Чел съм блога на" Товарищ Пропойцев", специално за лифта нищо конкретно, пък и не ме интересува чак толкова.
Да, виждат се следи, едва ли някой минава вече по тях. Интересно е това Ю/З подсичане на Поп и по хребета до Елисейна. Голяма е вероятността за такова трасе, просто е логично да го има.
Сря Ное 09, 2016 6:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov