ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Първи сняг в Рила (Рибни езера - х.Македония - х.Елешница)

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Първи сняг в Рила (Рибни езера - х.Македония - х.Елешница)
Автор Съобщение
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Първи сняг в Рила (Рибни езера - х.Македония - х.Елешница) Отговорете с цитат
Това не е ново, все се каня да го напиша и не ми остава време. Най-сетне успях и мисля, че сега му е времето, тъй като иде зима, а пътеписчето е на зимна тема.

Първи сняг в Рила (Рибни езера - х.Македония - х.Елешница, 6-9 септември, 2007)


Тръгнахме на 6-ти септември от София в състав 8 човека. Цел - да стигнем до Кирилова поляна (Партизанска поляна), над Рилски манастир. За съжаление нямаше коли за всички. Тук е мястото да вметна малко информация за транспорта. По принцип, има един автобус София - Рилски Манастир, който тръгва в 10.20 от Овча Купел. Часът, за съжаление, е много късен. Затова, ако не ви се окъснява, автобус София - Благоевград, после автобус Благоевград - Рила и такси от гр.Рила също е вариант. Автобусите са на всеки час. 4-ма човека така направиха. Но не е много евтино - таксито от Рила до Кирилова поляна им излезе около 25 лева.

Тръгнахме нагоре по досадния черен път Кирилова поляна - х.Рибни езера (на картата маркиран жълто). Отвратително скучен път, който става още по-неприятен от това, че минават коли. Този път нямаше нито коли, нито хора, защото прогнозата беше лоша. Казаха, че ще застудее, та чак ще завали сняг.



Мальовишкия дял се вижда в далечината зад гърба ни:


Кантон Тиха Рила:


Пътят е досаден до Кантон Тиха Рила, оттам започва маркирана пътека за Смрадливото езеро и това е много по-живописен вариант, отколкото да се продължи напред по пътя. Заизкачвахме се нагоре по пътеката и по едно време разбрахме, че сме леко в грешка. Оказа се, че пътеката се разклонява и това, което ние хванахме беше някаква по-къса пътечка но много "клекава". Със сигурност, ако знаехме, че има такова отклонение, щяхме да внимаваме и нямаше да се забием в него. На едно място, където се разделяха пътеките, просто трябваше да тръгнем надясно, а не наляво, въпреки че изглеждаше така, сякаш ще се слеят малко по-нагоре. Правилния път е маркиран, така че е въпрос на внимание. Както и да е, късата пътечка пак се слива с основната по-нагоре. "Клекинга" е средна трудност.

Излезохме на Смрадливото езеро по много хубаво време за снимки. Ето резултата:











Доста се помотахме на езерото. Реално пътят от Кирилова поляна до Рибни езера е 4-5 часа, така че е напълно възможно да се изкачи някой близък до хижата връх, преди да се ходи там. Ние пристигнахме късно и никъде не ходихме повече в този ден.

На другия ден тръгнахме рано сутринта, защото очаквахме следобед времето сериозно да се развали (така и стана). Крайната ни цел за деня - хижа Македония.

Изгревът:


Изкачване към Мермерски преслап:


Рибни езера:




Връх Мермера, Синьото езеро:



Самият път Рибни езера - Македония е интересен, върви все по билата и минава през няколко върха, за да не ги описвам направо качвам снимка:


Изкачване към Павлев връх:


На Черна поляна времето все още не беше много лошо:


От Аладжа Слап (Пъстри Слап) се виждаше един зловещ облак:


След като минахме Седлото започна да вали суграшица и се спусна мъгла.



Ангелов Връх и Голям Мечи Връх ги подминахме без изобщо да разберем къде са. Както се вижда по картата, в тази част се върви дълго по един абсолютно равен участък, като нищо не ни подсказа в мъглата, че встрани от нас има връх. В интерес на истината, и да имахме видимост, пак щяхме да ги подминем, защото предпочитахме по-бързо да стигнем в хижата.

На хижата пристигнахме тъкмо навреме, когато суграшицата премина в истински сняг. Хората, които дойдоха след нас бяха мокри от снега. Лошото време не ни забави, а напротив, накара ни да вървим по-бързо, така че се оказа, че сме стигнали до хижата за по-малко от 6 часа. Хижарят ни посрещна много, ама много намусен, сякаш очакваше от нас да започнем да правим безредици в хижата. На следващия ден изцяло си беше променил отношението. Снегът не спря да вали цял ден, на следващата сутрин картинката беше такава, истинска зима:





Пътят ни към х.Елешница, за съжаление, не беше маркиран с колове, а другата маркировка беше напълно невидима под снега, пътека все едно че нямаше. Хижарят ни обясни как да се движим, като основен ориентир ни даде едни електрически стълбове, по които да слезем надолу към пътя.

Този ден ще ни е за урок, че колокото по-рано се тръгне, по-добре, особено при лошо време. Двама човека (Ники и Ралица) тръгнаха в 8, защото бързаха да се приберат в София, а останалите тръгнахме в 9, тъй като бяхме решили, че ще спим в Елешница и имаме много време. Видимостта отначало беше добра, но по едно време навлязохме в такава мъгла, че не можехме да видим нито табели, нито огромните електрически стълбове. Добре че Ники и Ралица бяха минали преди нас при по-добра видимост, така че вървяхме по следите им и те ни изведоха долу на пътя.





С това приключенията ни не свършиха. На мястото, където излезохме имаше 2 пътя, които свършваха в нищото. Един от тях (дясното разклонение) е обозначен на картите като синя маркировка, другият (лявото разклонение) е обозначен на картата на Домино, а на картата на Картография липсва. Всъщност, истинския път е една пътечка по средата между двете задънени разклонения. Тя се движи точно покрай Радовичка река, от дясната и страна и, когато се вдигна мъглата, я видяхме. Преди това бяхме загубили повече от 2 часа във вървене по грешни пътища, като по едно време се срещнахме с Ники и Ралица, загубили се на същото място.

Къде не трябва да се върви:


Така че, ако на някого му се случи да се озове на това място в мъгла и сняг, не се опитвайте да вървите по разни черни пътища, а просто слизайте към реката. Ако вървите дълго време покрай водохващания, значи сте в грешна посока. Като тръгнахме покрай рекичката видяхме и маркировка на някои камъни, стърчащи изпод снега.



След като хванахме пътечката, повече проблеми нямаше. Снегът свършваше малко по-мадолу. Има една важна подробност: времето от х.Македония до х.Елешница в няколко сайта го дават 3.30 часа, сигурно са преписвали едни от други. Това ни се стори съмнително още от самото начало, като погледнахме разстоянието на картата. Има 2 маркирани пътя х.Македония - х.Елешница, по-лесният е зелената маркировка, която води до манастира, по нея вървяхме ние. Другият път е една жълта маркировка, която върви по билото (но няма колоа маркировка). Дори по зелената маркировка пътят е 5 часа стегнато ходене. Хижа Елешница не работи, когато се звъни на телефона им се попада на някакъв мотел, където всъщност се настаняват хората.

http://picasaweb.google.com/psoboleva/Hija_makedoniya


Последната промяна е направена от natam-nasam на Съб Окт 06, 2007 5:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Окт 05, 2007 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Мм, и при вас в четвъртак е било хубаво времето, макар и студено. В петък, обаче, на Пирин още около 8.30 се смрачи, а към 10 падна мъгла и заваля.
Пет Окт 05, 2007 1:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво. И тия Рибни езера ги слагам в списъка за мотаене Very Happy Мерси за пътеписа Croc
Пет Окт 05, 2007 4:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Хубаво. И тия Рибни езера ги слагам в списъка за мотаене

Ще ти хареса на Рибни, в този район Рила изглежда някак-си по-пиринска Laughing
Пет Окт 05, 2007 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
natam-nasam написа:
Цитат:
Хубаво. И тия Рибни езера ги слагам в списъка за мотаене

Ще ти хареса на Рибни, в този район Рила изглежда някак-си по-пиринска Laughing

Изглежда има и по-малко навалица.
Съб Окт 06, 2007 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
На мястото, където излезохме имаше 2 пътя, които свършваха в нищото. Един от тях (дясното разклонение) е обозначен на картите като синя маркировка, другият (лявото разклонение) е обозначен на картата на Домино, а на картата на Картография липсва. Всъщност, истинския път е една пътечка по средата между двете задънени разклонения.

Лоша работа е това, което казваш! Ето как стават белите понякога. Confused За съжаление този пример не е някакво изключение.

Моля ако някой има снимка на в. Айгидик (Голям Мечи връх) да я сложи да го видя. Надявах се да тук да го зърна, но явно рилските облаци са го скрили.
Пон Окт 08, 2007 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov