ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Зимно Стара планина 2017

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Зимно Стара планина 2017
Автор Съобщение
Stefak



Регистриран на: 09 Мар 2011
Мнения: 282
Местожителство: Видин

Мнение Зимно Стара планина 2017 Отговорете с цитат
Зима Стара планина 2017

Ходенето в Стара планина се планира след неуспешното пребиваване на Пирин през първата половина на януари.Решихме да бъде последния уикенд на февруари.
Плана за маршрута бе Карлово-х.Левски,х.Левски-Купена-х.Левски,х.Левски-заслон Ботев,заслон Ботев-х.Равнец,х.Равнец-Карлово.
Прогнозите бяха обещаващи,само в деня на тръгване- събота 25.02., имаше прогноза за дъжд и силен вятър но за качването до х.Левски не го считахме за проблем.
Стигаме до Карлово безпроблемно,но първата пречка за началото на прехода се оказа препълнената механа „Водопада“,много чакахме поръчката и се забавихме за началния час на тръгване.Как и да е,потегляме и само след десет минути се усещам,че завирам в собствен сос.Оставам по ризка и газ нагоре,набираме се доста добре до Каптажа,после до Хубавец никакви грижи.Тука отчитам първа грешка,забравих си шишето с вода и си наливах с чашка от деренцата студена вода щото нещо много жажда ме гонеше този ден.Малко преди розите заситни ситен дъждец и започна неусетно да ни кваси и отвън.До Розите нещо взе да ми става баято,от тежката раница ли,от жаждата ли,не знам.На хижата се подвоумихме дали да не останем там,по скоро аз,решаващото беше наличието на бира.Оказа се че няма и потеглихме бързо нагоре,щото взехме да окъсняваме нещо.Много зорно взе да ми става и на 20 мин. преди хижата с Бойко си разменихме раниците.Стигаме в хижата, там компания от три момчета и момиче от Казанлък,очаквах доста повече хора да има в събота вечер. Преобличаме се и вадим напитки,мезета Вълко като стар приятел на Бойко ни кани при него.Там топлината на печката буквално ме размаза и само след два часа престой на масата бия отбой и се оттеглям.За следващи ден бе предвидено качване на Купена по южния гребен.
Ставам сутринта хапваме но нещо ми е отпаднало,не е да е като от умората.Приготвяме се и потегляме,още с първите метри усещам че нещо не е наред с мен,почувствах онази странна болка в синусите и тъпо главоболие,но продължих.Почнах отново да се потя обилно,само за половин час ходене станах вир вода.Започна да прикапва на моменти,мъглата ту ни обгръщаше,ту леко ни отпускаше прегръдката си.Бойко ме нахъсва- давай над гората ще е ясно.Но аз нямам никакво желание,ходя още двайсет минути и му казвам да продължава,няма смисъл да ме изчаква само го бавя.Кръгом и обратно към хижата,яд ме е че за пореден път се скапвам на предвидени готини ходения,а каква скара бяхме замислили да си спретнем след слизането от Купена.В гората имаше две паднали по големички лавини.Днес очакваме още един приятел да се качи на хижата и да продължим трима към заслона.Връщам се в хижата преобличам се и пия два три чая при Вълко,после се качвам в стаята вадя аптечката и се оказва,че имам спрей за нос и Нурофен,започвам ударно лечение.Към 14,30 мъглата покрай хижата се разнесе и се откри Купена,викам си Бойко сигурно вече слиза от него.След около два часа почти по едно и също време се появиха Киро и Бойко.Кратък одмор за походилите днес и отново сядаме при Вълко.Тази вечер ни се устрои малък банкет,кратък преамбюл за царската закуска на следващата сутрин за изпроводяк.
Тръгваме за заслона към 09,30 пак май позакъсняхме но трапезата която Вълко и Яна ни спретнаха обричаше първите часове на пълзене,не на ходене.Учудващо обаче нямах проблеми,стабилно се набирахме в гората,за час и десет минути стигнахме кошарата.Там лека почивка,слагаме тарабите и дърпаме по склона,отне ни два часа и двадесет минути до билото на засечката с пътеката от Петолъчката.Тука аз поисках почивка.Десет минути стига толкова и започна монотонното набиване на крачки по коловата маркировка,за да излезем на Млечния чал направихме една подсечка,снега беше стабилен,но въпреки това на мен на едно две места не ми хареса какви звуци издава.Бирата ни зове към заслона и с мощни крачки се спускаме към него.Ех, каква вечер и тук се заформи,Вальо ни спретна такова кулинарно издевателство,евала.Заформи се дует акордеон и китара,култова вечер се получи.
На следващата сутрин ясно и сравнително топло време,тръгваме по раничко този път да избегнем размекнатия сняг по Равнец,в относително добро темпо стигаме до Петолъчката,правим първата кратка почивка за деня,пак слагаме снегоходките,така ще свали,сложи.За около час и половина стигаме Кочмара и сядаме на една влажна полянка за обяд.Голям кеф,отваря се гледка от Вежен до Ботев,отвреме навреме между облаците на изток се показват и Кадемлията.Задуха един ветрец и както бяхме загряли не се почуствах комфортно.Събираме катуна и газ надолу малко след Булката сваляме снегоходките окончателно.Ебати и спускането до хижата,отвинтиха ми се капачките на коленете.
На хижата ни очакват,бойлера в банята напален,но първо трябва на припек да се изпият две бири и тогава ще се хигиенизираме.От Карлово се качиха двама приятели и отново се заформи добра вечеринка.
На прибиране пак гадно спускане и голяма жега,инверсията е качила топлия въздух нависоко и слезнах в девет часа по къс ръкав в Карлово.
Получи се готино ходене,за яд си е че пропуснах Купена,живи здрави догодина.

https://photos.google.com/album/AF1QipNIo-10LH33teMcCQrKCMgnm58D9rzlwtl3ptbm?hl=bg
Пон Мар 13, 2017 3:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak



Регистриран на: 09 Мар 2011
Мнения: 282
Местожителство: Видин

Мнение Отговорете с цитат
Получих съобщение ,че линка към снимките не работи,странно когато публикувах всичко беше ОК.

Да видим сега с този:

https://goo.gl/photos/LL4skf6PbAjSvDhD6
Вто Мар 14, 2017 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота



Регистриран на: 06 Окт 2011
Мнения: 275

Мнение Отговорете с цитат
Този работи,снимките са чудни.
Вто Мар 14, 2017 7:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov



Регистриран на: 23 Юни 2010
Мнения: 1057

Мнение Отговорете с цитат
Поздрави на Бойко и Стефан за добрите преходи!
Снимките също са чудесни!
Много е хубаво, че отново споделяте своите преживявания в Стара Планина
Вто Мар 14, 2017 7:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak



Регистриран на: 09 Мар 2011
Мнения: 282
Местожителство: Видин

Мнение Отговорете с цитат
Ето снимките и на Бойко

https://goo.gl/photos/qh4EABz2haFeZ1XH8
Сря Мар 15, 2017 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum



Регистриран на: 23 Фев 2011
Мнения: 273
Местожителство: Видин

Мнение Отговорете с цитат
Само да допълня,че качването към Купена ,като изключим леката тръпка на 7-8метровото "Конче"в началото беше безпроблемно.Всъщност долната половина на гребена беше почти без сняг.Слизането беше гадно ,че снега беше кашав и се хлъзгаше и пропадаше.

Бих допълнил и кулинарната страна на проявата-на х."Левски"освен вкусния боб,трябва да се отбележи и туршията и невероятната баница на закуска,която ни беше сервирана с тавата и ядохме колкото не ни беше срам.Предната вечер пък Вълко и Яна споменаха,че не ядат месо общо взето и бурканите с телешко ги давали на кучето.Казах им,че те като не ядат ние ядем и се сдобихме с един от легендарните буркани притоплен в тиган-истинско пиршество.Прекарахме си идеално,като не броим неуморния телевизор.

Изненадата на з.Ботев беше още по-голяма защото до този момент не бяхме сядали на маса с Вальо и когато започнаха да валят домашни луканки,Бургаски ракии и туршии на масата ни направо не разбрахме откъде пък това ни дойде.Кулинарния потоп продължи отново с телешко в тиган и кюфтета/истински/"Фрикасе".При появата на домашната бисквитена торта капитулирахме пълно и безусловно,като немците при Сталинград.
Акордеонно-китарния "лайф"украси допълнително тази прекрасна вечер.

На всичко отгоре и на двете места в сметките фигурираха само бирите и тук-там по някоя нощувка.Разбира се оставихме доста повече пари.

Слизайки на др.ден към х.Равнец разправях на другите какъв чудесен поход се получи и как вечерта ще направим един достоен завършек.

Ами всичко почна добре-Камен ни посрещна радушно.Събухме обувките и забирихме блажено на припечина.Камен направи две тави със салата-зелева и ряпа.От Карлово се качиха двама приятели.Почнаха наздравиците,раздрънчах китарата и решихме,че между нас и рая вече няма никакви прегради.

В този момент нашия ангел-хранител се превърна в ни-повече,ни-по малко от пияно прасе.Не беше агресивен,но постоянното дрънкане на безмислени глупости,усилване но колоната на макс,целуването на ръцете ни и наливането на -екс тотално скапаха вечерта.Киро и Стефан си легнаха,но на мен ми беше съвестно заради хората от Карлово,които се бяха качили специално заради нас.
Реших да стискам зъби и да стоя на масата,но когато набедения рокаджия-хижар извади флашка с "етно-хаус"музика/след като вече ни беше пуснал няква чалга на Слави Трифонов се разтреперах от бяс и отидох да мия зъби и да си лягам.
Слава-богу докато приключа с хигиенните процедури музиката рязко утихна.Надникнах в столовата-Камен го нямаше.Карловци казаха,че са успели да го придумат да си легне.Дръпнах шалтера на колоната,вече не ми трябваше абсолютно никаква музика и вечерта продължи спокойно на сладки приказки.

Е,лично аз приключих с тая хижа.Никога не съм я и харесвал.И сградата не е нищо особено,а трънаците и калта наоколо съвсем.Като добавим и този хижар "веселяк",наистина не мога да позволя повече някой да ми развали за миг цялото неколкодневно перфектно мероприятие.

Само да добавя-Камен нито е лош,нито е глупав,ама не може да не му е известно,че вече не може да пие.И при това положение, знаейки какъв става след втората ракия въобще не би трябвало да сяда с хора на маса
Сря Мар 15, 2017 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov