ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Разстоянието на Е-3?!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Разстоянието на Е-3?!
Автор Съобщение
ogobogo



Регистриран на: 24 Окт 2012
Мнения: 116

Мнение Отговорете с цитат
Какво ли значение има разстоянието на КЕ? Да си призная - не знам. А и не знам защо е толкова важно. В смисъл за мен не е толкова важно. Каквото и да е то - минава се от вр. Ком (точка А) до н. Емине (точка Б) или обратно. Дали ще го минеш на зиг-заг или по права линия, крайният резултат е важен. Както и повечето хора са го писали.

Иначе - яко д..пе и крака, щото се тръгва, за да се пристигне.

А иначе за точното разстояние, имайки предвид, че немските карти са много по-точни от нашите, може да се допитаме и до техните източници.

Другото, което бих могъл да напомня на най-интересуващите се колко именно е разстоянието, е за една инициатива на google. Преди 2 или 3 години из форумите се търсеха доброволци да им мъкнат камерите из планините, за да могат да ги картографират. Някой сигурно се сещат за това. Не знам дали се намериха шерпи. Предполагам не. При условие, че нищо не се чу.
Та желаещите могат да им пишат някое писмо за спонсорство да им поемат дневните докато са в планината Smile

Просто идея, но знам ли, може и да се съгласят
Пон Апр 17, 2017 1:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
ogobogo написа:

Другото, което бих могъл да напомня на най-интересуващите се колко именно е разстоянието, е за една инициатива на google. Преди 2 или 3 години из форумите се търсеха доброволци да им мъкнат камерите из планините, за да могат да ги картографират. Някой сигурно се сещат за това. Не знам дали се намериха шерпи. Предполагам не. При условие, че нищо не се чу.
Та желаещите могат да им пишат някое писмо за спонсорство да им поемат дневните докато са в планината Smile

Просто идея, но знам ли, може и да се съгласят


Есента на 2013 им писах на Гугълите относно тази тяхна инициатива. Дадох и няколко примера за интересни "Баир Вю-та", които могат да се заснемат. Едно от тях беше и Ком Емине. Не са го направили, според мен де, защото за това трябва наистина много време, ще отнеме и много ресурс и едва ли биха се навили, по- скоро само някои отделни "емблематични" върхове. "Ужасът на Върбиш-Риш" да го кликваш с мишката няма да е бързо и интересно за гледане дори хахаха. Разказах им за опита си, за голямото ми желание и идеи. Предполагам е имало доста като мен. Селектирали са идеи и са ги реализирали. Качването от Ястребец до връх Мусала е направено. Циркусът на 7те рилски езера. Пътеката от х. Вихрен до х. Демяница. Нещо връх Вихрен ги е озорил обаче, за разлика от вр. Мусала. До някъде са стигнали само. Брееей, сега загледах, до връх Ботев са се качили по Тарзановата с тази раница! Smile Все по-интересно става! Загледах се сега - търся къде още са били - Пътеката от Лакатник към Алпийска поляна фигурира, даже с носталгия се вижда и заведението "Пещерата" да работи още...Охоо и към Пършевица и Кобилини... бре бре бре! Ти да видиш!

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Пон Апр 17, 2017 12:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Любомир Илиев



Регистриран на: 19 Окт 2015
Мнения: 126
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Първото Ком-Емине 1933 год е трябвало да бъде Тимок-Ком-Емине.
Километрите стават все по-неясни ...
Сря Апр 19, 2017 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ogobogo



Регистриран на: 24 Окт 2012
Мнения: 116

Мнение Отговорете с цитат
Сега трябва да насочат ср-ва към направа на безбатерийни (със слънчеви панели) дронове. И доброволческата милост да носи по един джойстик и да кара самолетаSmile А при по голяма товароносимост - да носи допълнителни батерии и багажа на джойстик-оператораSmile

То за такова нещо е убаво да се замислят и от ПСС, вместо да пращат по една рота спасители да търсят изгубили се. Всъщност не съм чувал да са се ползвали дронове в спасителни операции в нашите планини.

Но това е тема за други места
Чет Апр 20, 2017 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
За ония 720 км на старите разбирания - аз се сещам веднага за две неща, а със сигурност са повече:1.Добрила - Ботев се е минавало през х.Амбарица - х.Яворова Лъка-х.Плевен, щото видите ли през Купена било "алпийски траверс", доскоро нямаше и червена марка и изобщо не се водеше пътека. За тарикатите имало и капан - контролен пункт /с печат/ на Яворова лъка.../по Гугъл трът мерих грубо Амбарица Млечен чал през Купена 9,2км срещу над 20км през Яворова лъка, а денивелацията почти не я смятаме.../ ето ти едни излишни доста километри + малоумна денивелация. Друга простотия - Мургаш - идваш от чист север, но не качваш от чист север, а в подножието връщаш на запад, слизаш в дерето, после качваш и като стигнеш трасето на газопровода вървиш по него до хижата, след което връщаш пак на север към върха-там 1,4 на 8 и кусур км разлика. Ако се сумират всички тези простотии, като нищо излиза и 720 км.
Чет Апр 20, 2017 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
kaspar_kz написа:
Да възкреся една стара тема за разстоянието. Искам да попитам това което го пише в сайта на БФТ, че трасето е 720 километра дали е вярно, че чета тук всеки пише около 600 км., а в техният сайт пише 720 км? Това не е никак малка разлика.

В добавка към споменатите по-горе GPS следи, бих споменал и тази на двама съфорумци, записана между 11.07.2015 г. и 01.08.2015 г. Тя е със следните характеристики:

-- обща дължина: 609 km
-- изкачване: 20467 m
-- слизане: 21983 m
-- брой записани точки: 65751
-- средно разстояние между точките: 9.26 m

Следата е достъпна тук и може да бъде визуализирана върху BGMountains онлайн картата посредством drag-and-drop (вижда се като виолетова линия). Тя съдържа някои малки отклонения тук-там, а също и разходка до Иракли в края.
Чет Апр 20, 2017 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Интервалът между точките оказва значително влияние върху разстоянието изчислено с GPS. Например проекцията на моя трак (т.е. без отчитане на денивелацията) е 561км. със сумарно изкачване 15362м и 18111м слизане със запис на точка на всеки 30м. Така че и това не може да се приеме еднозначно. Мисълта ми е, че дали ще 500, 600, ... 800 и т.н. няма никакво значение - все си е много. Ако някой толкова се вълнува от статистиката и иска да се задълбава вече си е негова работа. Най-добре да хваща рулетката и да хваща Пътеката Laughing

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Чет Апр 20, 2017 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Tito написа:
със сумарно изкачване 15362м и 18111м слизане със запис на точка на всеки 30м

Разликата между слизане и изкачване поне е точно известна. Тя би трябвало да е равна на надморската височина на вр. Ком -- 2016 m. При теб разликата е 2749 m, т.е. надценена с 36%. В гореспоменатата следа пък разликата е 1516 m, т.е. подценена с 33%. По принцип измерването на височина с Garmin-ските GPSr устройства е доста по-неточно отколкото определянето на хоризонталните координати, особено ако уреда не разполага с барометър и човек не полага постоянни грижи да го калибрира. Все пак -- интересно е да знаем от какъв порядък е натрупаната грешка (± 35% изглежда бая много...).
Чет Апр 20, 2017 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Моят има барометър. Интересното е, че вр.Ботев тогава го измери с точност до метър. За 10-ината минути, докато съм се мотал там е регистрирал две точки - едната на 2377м, другата на 2375. Честно казано това не съм сигурен доколко мога да му вярвам, защото както почнах с подсичането на Жълтец от юг и GPS-ът загуби сигнал (от силното поле от антените предполагам) и така до малко преди Малкия Юмрук. Морското ниво на прибоя на нос Емине от друга страна ми го даде, че е на 16м. За това както ти казваш не му вярвам много, когато става дума за разстояния и височини, защото там има много софтуер (карти, настройки, операционна система) който върви го разбери как точно смята. Това, за което може много да му се вярва е местоположението (координати по трите оси) и времето, което реално е основният "продукт" на системите за глобално позициониране.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Чет Апр 20, 2017 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Re: растоянието на е -3 Отговорете с цитат
Радослав георгиев написа:
според мен е доста повече от 600 км, конкретен пример ще дам за растоянието от зла поляна до витиня го дават 14 км незнам с какво са го мерили но от Гошо собственика на говедарника на зла поляна знам че го е мерил със джипа и е над 17 км и му вярвам защото не може да е 14 км почти само леко спускане а да се минава за 4 часа

Той го е мерил с джипа, ама там преди се е сечал пътя, което сега не може да се направи, защото пътеките бяха доволно обрасли още 2012, като го минавахме ние, а миналата пролет като ходихме на разузнаване, съвсем не можеше да се мине в една отсечка. Отделно се е минавало през Въртежката. Както даде примери и Владо, Ком-Еминето непрекъснато се променя и няма как да се измери точно.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Апр 21, 2017 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Радослав георгиев



Регистриран на: 18 Яну 2015
Мнения: 23
Местожителство: чипровци

Мнение растоянието на е -3 Отговорете с цитат
аз говоря за миналата година след последния ремонт на пътя, дори да съкратим подсичането на големия завой пак значи са над 16 км https://map.bgmountains.org/#map=16/2648117.89/5279194.76/0
Пет Апр 21, 2017 11:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Направих едно измерване, въз основа на наличните към днешна дата в BGMountains данни за маршрута Ком --> Емине. В общи линии се придържах към гореспоменатата следа, с малки изменения тук-там. Изчислената следа е достъпна тук. Следата има следните характеристики:

-- обща хоризонтална дължина: 564 km
-- обща дължина с височинни корекции: 567 km
-- обща дъжина на участъците с изкачване: 243 km
-- обща дължина на участъците със слизане: 251 km
-- обща дължина на равните участъци: 73 km
-- общо вертикално изкачаване: 24224 m
-- общо вертикално слизане: 26215 m
-- максимална надморска височина: 2375 m
-- минимална надморска височина: 18 m
-- средна надмосрска височина: 1133 m
-- общ брой (топографски) точки: 19395
-- средно разстояние между точките: 29.08 m

Височинният профил изглежда така (снимката е и връзка към такава с по-всока резолюция):


Пет Апр 21, 2017 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
-- общо вертикално изкачаване: 24224 m -- това дали е вярно?

Имаше един мераклия, който твърдеше, че е минал трасето за 12 дни. Това прави средно по 2000 м дневно качване, което хм, струва ми се е твърде много Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Апр 21, 2017 8:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
-- общо вертикално изкачаване: 24224 m -- това дали е вярно?

Имаше един мераклия, който твърдеше, че е минал трасето за 12 дни. Това прави средно по 2000 м дневно качване, което хм, струва ми се е твърде много Very Happy

Множко изглежда, наистина, но ... някои го минават и за по-малко от 5 дни... Smile

Толкова излиза според вградения в картата цифров модел на релефа. Ясно е, че и той няма желаната точност, затова само споделям данни... Видях поне едно място по начертания маршрут с грешка в DEM-a:

https://kade.si/#map=19/2648915.13/5278872.5/0

Само от тази грешка в статистиката влизат едни несъществуващи ±70 m денивелация. В интерес на истината обаче не видях други чак толкова груби грешки в DEM-a по трасето докато го изчертавах.

Мнението ми е, че както 720 km, така дори и 600 km хоризонтално разстояние са твърде много за начертания по-горе маршрут.

Добре е да уточня също, че едва сега обърнах внимание, че гореспоменатата следа започва не от вр. Ком, а от новата х. Ком. Това обяснява и по-малката разлика между изкачване и слизане за целия маршрут, отчетена в нея. За коректна съпоставка към тази разлика трябва да добавим и записаната от уреда денивелация между хижата и върха, която е 506 метра. След като я добавим към изчислената по-горе разлика получаваме 1516+506=2022 m, което е съвсем близко до очакваните 2016 m. Това прави данните за денивелация, отчетени от уреда, някак по-надеждни и действително по-консервативни в сравнение с изчислените въз основа на BGMountains.
Пет Апр 21, 2017 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Основната разлика в денивелациите най-вероятно иде от това, че често избирах билните отсечки вместо подсичанията, там където и двата варианта са маркирани според картата. Онези, които гонят скоростни рекорди, най-вероятно по-често избират подсичанията. Подобен избор прави маршрута им общо взето по-дълъг и с по-малка обща денивелация.
Пет Апр 21, 2017 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov