ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Врачански балкан: с. Люти брод - м. Погледец - с. Зверино

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Врачански балкан: с. Люти брод - м. Погледец - с. Зверино
Автор Съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Врачански балкан: с. Люти брод - м. Погледец - с. Зверино Отговорете с цитат
Вчера се разходихме с Петър по маршрута. Той си имаше планове за разни неща. Аз уж айляк с ръцете с джобовете, ама ни се отвори доста работа, де... Подробностите оставям на него. Wink
Малко снимки: https://goo.gl/photos/Bv2Dx9595UgnjKQk9
Вто Май 30, 2017 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Ха, защо ли оставам с впечатлението, че съм бутал росата преди вас по 2/3 от маршрута Smile

Още снимки: https://goo.gl/photos/rrCPoF8Jbt71mRPf7
Вто Май 30, 2017 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Маршрут в съчетание приятното с полезното.Тук ще стане въпрос само за последното във връзка с казаното/написано/от Йвайло.
Основно плана беше да се проходи т.н."Път на четата след гибелта на Христо Ботев",част от мемориален комплекс "Ботев път". Същата започва с маркирано със указателна стрелка отклонение от асфалтовия път над м. Погледец и свършва в с. Лютиброд от северната страна на моста над р. Искър, където е изградена арка,има и информационни табла.От това място по Рашов дол до м.Промката върви пътека,която до оброка Св.Константин е добре поддържана. Между оброка
/тук има изградн навес и пейки/и м. Промката пътеката е сравнителна добре маркирана /жълти марки+стрелки/,много стръмна,тъмна и не почистена от паднали дървета,трудна за минаване и в двете посоки.Така, че едната от под задачите беше да проходим,запишем и в последствие да се нанесе на картата алтернативен вариант/ти/ който от с.Лютиброд напряко да излиза някъде в района на м.Промката. След две посещения в района/първото с Wdnderer/се изясниха вариантите. Единият е по къс, но труден за ориентиране независимо от появяващи се няколко червени марки и стрелки/м.Погледец/ на място без пътека. Вторият е по дълъг и лесен за ориентиране, в началото следи черен път,преминаващ в горски/използвам термина за път ползван от дървосекачи/. Двата се събират на леко изразен хребет/т.N43 06.889 E23 37.102/ и от тук по черен път/вероятно римски с характерните подпорни стени/с две серпентини излиза на пътя от м.Погледец към с. Челопек.
Втората подзадача беше да проходим пътеката, която се отклонява от "главната" към м.Погледец. Самият разклон в посока на въпросната местност не е маркиран,за ориентир служи врата/ограда на частен имот,покрай него и се появява жълта маркировка/на рядко стрелки и жълти марки/. Пътеката излиза на асфалтовия път където има навес и пейки.Кратка почивка и по маркирания асфалт на около 900 м. по нагоре се стига до разчертана пешеходна пътека.На ляво започва добре обработена и маркирана пътека,пресича се още един път асфалта по пешеходна пътека и след кратко изкачване се стига до паметника на Перо Херцеговина в непосредствена близост под м.Погледец и беседката в района.В допълнение минахме и по пътека започваща на около 50 м. преди "зебрата" и излизаща на асфалта в района на завоя непосредствено преди "заслон"/N43 07.673 E23 36.196/.
Оригинален не обработен трак в KMZ формат+снимки с геолокация на мястото на заснемане:
Лютиброд-Погледец: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZas23ZdvhWIehg7AkQaQ2cKtsSr5AdS5IV
Снимки с геолокация: https://goo.gl/photos/6VWXbm3tEb8w81om6
Задачата изпълнена ,но се появи нов проблем.След чешмата*/"(пресъхва)1066м-твърдо в категорията "сух."/подхванахме една "екзотична"пътека,подминахме разклона на пътеката в ляво към сградите/N43 07.610 E23 34.846-от там е минал Wanderer преди нас/ и продължахме за връзка с "червената маркировка". Малко отклонение,на терена не личи,но погледната следата върху картата,която представлява почти права линия ме навежда на мисълта, че това е трасе на подземна комуникация а наличието на чешма и ревизионна шахта е старо трасе на водопровод.Достигайки до "разклон"/ N43 07.851 E23 34.656/пътеката се дели,на дясно продължава "червената маркировка",на право добре обработена но не маркирана пътека/съществуваща на картата/,на ляво колкото и да обикаляхме не открихме продължение на "ч.марк" в посока Зверино.Съществуващото трасе по картата следи невъзможен за преминаване терен ,дълбок каменист дол,каменни натрупвания,храсталаци.Наблизо до "разклон" в избуялата тревна растителност се забеляза пътечка по която в западна посока започнахме изкачване към обширните поляни под безименна кота източно от вр.Яворец.В началото се видяха две избелели марки и с това маркировката приключи, не забелязахме пътека и в точката на пресичане м/у пътеката по която вървяхме и съществуващата по картата "ч.марк". След излизане над горския пояс пътеката изчезна във високата трева и "без път",бавно и внимателно по и покрай криещи се в тревата камъни и избуяли храсти стигнахме до маркираната пътека.Ситуацията е следната:това е трасе на стар водопровод,маркирано с червена маркировка по камъните,вероятно наскоро след пускането му в експлоатация,сега червеното и избеляло до кафяво.В голямата си част движение по трасето е невъзможно от растителността, върви се покрай него за избягване на храсталаците.И така до/43.123796 23.570233/където се излиза на път идващ от сградите/N43 07.610 E23 34.846-пътя по който е минал Wanderer/и слизащ в Зверино.В резюме, според мене е наложителна корекция на описаната част от трасето,по скоро нещо като ориентир,но силно казано пътека.
След разклона в т. N43 05.066 E23 33.911 за пряко сечене на завоя е "без път",не маркиран,през скалист терен , да се преминава с повишено внимание.
* координати и обекти по BGM
Оригинален не обработени трак в KMZ формат+снимки с геолокация на мястото на заснемане:
Погледец-Зверино: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZhW23ZnjDvlsKjYKkpR0jLBfLMWXUvbt8y
Снимки с геолокация: https://goo.gl/photos/aKtUtTVRrwu1JMUK7
Чет Юни 01, 2017 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
На снимката се вижда следата (жълта) от запис на мое минаване в района, наложена на вашето пътешествие. Не знам доколко прецизен ми е бил приемника, но изглежда правдоподобно.



Пътеката от средата на кадъра на Запад изглежда така:

https://goo.gl/photos/DbbDusw28cVLvuK69
Пет Юни 02, 2017 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@wanderer142
Ситуацията е следната/по картинките/:
клик в/у снимките

Легенда:
следа:синя-Ивайло
червена-Петър
жълта-Николай
зелена-трасе на "червената маркировка" по картите
Ти си минал по трасето по време на листопад,което е предпоставки за по-добра видимост. Пропуснали сме "С" вероятно защото е било зашумено, но основната причина беше,че се концентрирахме в т.т. "А"/Ивайло/ и "В"/Петър,т.е. в точките на пресичане на маршрутите така, както са нанесени на картата. Според мене е наложителна корекция на съществуващото маркирано с червено трасе. Пусни билетче за следата по която си минал/като файловe-gpx,kmz/
Цитат:
https://goo.gl/photos/Bv2Dx9595UgnjKQk9

Това имах предвид за "екзотична..."
От днес:Околчица-Паволче-Челопек-Лютиброд по маршрут 2-не обработен трак: http://dox.bg/files/dw?a=45a322c6a8
Пет Юни 02, 2017 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Ще изрежа излишното и ще пусна билет.
Чудно как в точка С не сте видели марките, защото съм сигурен, че имаше такива. Цвета не помня (май имаше черно), бяха няколко на едно място, съвсем ясни и мисля че бяха от южната страна на няколко тънки дървета (там са все такива). И може би бяха на 5 - 10 метра от разклона в посока ЮЗ, по "моята" пътека, така че е възможно да не се видят от където сте минали. Червения (оригинален) трак на това място, категорично е сгрешен.
Съб Юни 03, 2017 8:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Черните марки са на горското,но нямам спомен да сме ги видели,обясних защо. Ако се наложи ще има повторение. Very Happy
Съб Юни 03, 2017 6:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142



Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение Отговорете с цитат
Е, ако е толкова важно - повтори!
Виждам, че вече маршрута е коригиран. Да допълня само, идвайки по пътеката откъм Околчица (Челопек), отклонението вдясно (точка С) е непосредствено след продълговатото, иглеждащо празно (всъщност малък валог) място. Направо пътеката продължава по "екзотичното" трасе към "пресъхващият" водоизточник, а вдясно е към Зверино. Марките са веднага след разклона на ЮЗ.
А видимата на БГМ къса отсечка от този разклон (т. С) на СЗ изобщо не съм я забелязал, даже се съмнявам, че има пътека там. Е, може пък и да има, но да не съм я видял.
Съб Юни 03, 2017 6:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov