ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрути в Родопите

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Маршрути в Родопите
Автор Съобщение
koprito



Регистриран на: 01 Авг 2017
Мнения: 4

Мнение Маршрути в Родопите Отговорете с цитат
Здравейте,
искам да опозная Родопите и за целта смятам да направя 5-6 дневен преход. Желанието ми е да видя живота там, селцата и малките градове. Понеже не познавам добре планината, а и най-вероятно ще съм сам, предпочитам маршрути свързани с пътища или добре маркирани пътеки. Ще съм благодарен на вашите идеи, които да ми дадат възможност да се "изгубя" в тази специална планина. Благодаря!
Вто Авг 01, 2017 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Re: Маршрути в Родопите Отговорете с цитат
koprito написа:
Здравейте,
искам да опозная Родопите и за целта смятам да направя 5-6 дневен преход. Желанието ми е да видя живота там, селцата и малките градове....................... дадат възможност да се "изгубя" в тази специална планина. Благодаря!


Поздравления за хубавата идея и чудесните желания! Иззад ъгъла обаче наднича „дребничко проблемче”. Да се опознаят Родопите за 5-6 дни е по принцип „мисията невъзможна”. За това трябва година. Излъгах – необходими са десетки години.
Малък коментар: От съществено значение за да се предложат интересни идеи и маршрути е да се знае на какъв вид превоз ще се разчита до началната точка и от крайната точка към постоянното местоживеене – обществен транспорт, яташки превози, лично МПС, пазарлък с местните хора или нешо друго. До доста села в Родопите изобщо няма обществен транспорт, до други има няколко пъти седмично по един път в съответния ден, трети са с наистина чест и редовен транспорт, а четвърти шарено. По принцип уговорките на място не са проблем, ако не се смята цената за сам човек.
Идеите:
Идея първа с две разновидности:
Ден първи: Около обяд се стига в с. Широка лъка или още по-добре направо в с.Гела. Преход Широка лъка (Гела) – х. Ледницата (култова хижа с култов хижар) около 5 часа (от Гела час и половина). Маркировки бол. Ако се тръгне от Гела, ще има време за лека разходка от хижата до пещерата Ледницата (около два часа отиване и връщане). Внимание: пещерата не е облагородена, достъпа в нея е възможен, но изобщо не е препоръчителен за неспециалисти!
Ден втори: х.Ледницата – с. Мугла (в Мугла да се внимава, защото малката Мугленска е само 200 грама) – х. Чаирски езера. Общо за около 5-6 часа по червена магистрална (Е 8 ) и синя марка (Гела – Доспат). Чаирски езера – чудесна хижа, разкошен хижар, перфектна кухня, забележителни околности. Ако се тръгне от Ледницата по-раншко, то на Чаирите ще остане време за лека разходка до Синьото езеро, Самодивското езеро, Пияната гора за от час и половина до три часа в зависимост от „Магията на Родопите” ( и това съвсем не са всички места, които просто си крещят за посещение).
Ден трети: х. Чаирски езера – с. Триград – с. Ягодина, 5-6 часа преход. Нощувка в Триград има смисъл само ако се планира за следващия ден посещение на пещерите Дяволското гърло и Харамийска с преход до Ягодина в края на деня. Влизането в Дяволското гърло не е проблем (популярна и често посещавана). Организацията за Харамийска е малко по-сложна, но пък си заслужава на 100% - малко „алпинизъм”, малко теснини, малко висене на въже, неголям преход с чудесни гледки.
Ден четвърти: Ягодина – Дяволската пътека (разкошна е) – с. Борино – х. Орфей. Най-добре от Ягодина до началото на Дяволската пътека с пазарлък на местен транспорт (не е проблем), защото иначе са 5-6 км асфалт. Асфалта има и алтернатива но не смея да я препоръчам, което е нормално - не Ви познавам. От края на дяволската пътека до Борино са към 4 км асфалт или си поръчвате превоз (телефон има до „портала към ада”. От Борино до х. Орфей е час и половина – два, маркировки бол.
Ден пети: Орфей – Девин 6-7 часа по жълна марка. Автобус Девин – Пампорово – Смолян има около 15 ч без събота. По спомени има и около 12 ч всеки ден.
Разновидност на идеята: Ден трети от Чаирите – конна база Триград (Аркан хан) – с. Водни пад – превал Портата – с. Кожари. Преход 7-8 часа. Кожари е класическо родопско село с разкошни хора. Маркировка: синята Гела-Доспат. На поляните „Камарата” има проблемен участък при отделянето вляво от червената Е 8, а има и алтернатива (по-къса), ако е необходимо ще се помогне.
Ден четвърти: Кожари – с. Ягодина, 5-6 часа по червена марка. Маркировката не е много плътна, но е достатъчно добра и за да се сгреши се иска доста заплес или вроден талант.
Нататък по основния вариант Борино – Орфей – Девин. Дните обаче стават шест.
Идея втора – Почти кръгче Чернатица – Радюва планина:
Ден първи: Около обяд старт от с. Орехово. Селото е на 6-7 км от с. Хвойна, където има автогара с много оживен трафик Смолян – София и Смолян – Пловдив. Между Орехово и Хвойна лятото има някакви автобуси, а иначе стоп, пазарлък или пеш. Орехово – х. Персенк синя марка по прекия път за около два часа и половина.
Ден втори: х. Персенк – х. Изгрев за около 6 часа и нещо по червена магистрална маркировка.
Ден трети: х. Изгрев – Пампорово за около 6 часа и нещо по червена магистрална маркировка.
Ден четвърти: Пампорово – х. Момчил юнак за около 5 часа и нещо по червена магистрална маркировка.
Ден пети: Две разновидности:
Първата: х. Момчил юнак - до НАО Рожен по червена магистрална маркировка, после слизане по жълта марка до Чепеларе общо около 4-5 часа и... чао Родопи.
Втората: х. Момчил юнак – х. Пашалийца за 7 часа по жълта маркировка.
Ден шести (ако се иде до Пашалийца): Пашалийца – Нареченски бани по Люти дол жълта марка за 4 часа (тук има поне още два варианта за слизане, но този е най-лесен и бърз) и отново ..... чао Родопи.
Както се вижда, във втората идея села почти няма.

Приятна разходка!

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Вто Авг 01, 2017 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
koprito



Регистриран на: 01 Авг 2017
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря!
Вто Авг 01, 2017 10:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
panzer6



Регистриран на: 14 Мар 2011
Мнения: 100
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Чудесно описание!А при първия вариант/през селата/ може ли да се направи съкратено издание с 2 или 3 нощувки при кръгов маршрут?
Сря Авг 02, 2017 7:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
koprito



Регистриран на: 01 Авг 2017
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
Първият вариант и на мен по ми допада, макар, че съм ходил често по тези места.
Сря Авг 02, 2017 9:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tomaraya



Регистриран на: 18 Сеп 2011
Мнения: 125
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Има и други варианти - според мен по-добри и некомерсиални . В централните Родопи - добре , но има и източни Родопи - там колорита и природата са не по-малко вълнуващи , не е за подценяване възможността да се обиколи с колело - за 5-6 дни може бая да се види , като там има изобилие от пътища , пътчета , пътечки ... За справка в раздела велотуризъм има няколко чудесни пътеписа .
Успех !
Сря Авг 02, 2017 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
panzer6 написа:
.................А при първия вариант/през селата/ може ли да се направи съкратено издание с 2 или 3 нощувки при кръгов маршрут?


Може разбира се. Предполага се, че до изходната точка ще се стигне със собствено МПС. Примерно:
Ден първи (нощувка първа):
През Османов вир, по Чаир дере (пътя е приличен и не се иска джип, а само по-височка кола) се стига до Янчов склад (точно преди железобетонния мост) и там се оставя МПСто. Не е проблем МПСто да се остави и до ВЕЦа на Османов вир под надзора на персонала, но следват 8 км нагоре по пътя покрай Чаир дере до Янчов склад (малко над два часа). От Янчов склад за двайсетина минути се стига х. Чаирски езера. При достатъчно налично време лека разходка из околността (към вече описаното ще добавя връх Каурчан с 360 градусов обзор, Фатматски камък и... добре де времето със сигурност ще се окаже малко с всички хубавини Very Happy ).
Ден втори (нощувка втора): Чаирите - Водни пад - Кожари, което е вече описано.
Ден трети (нощувка три): Кожари - Ягодина (може и Кожари - Триград).
Ден четвърти (без нощувка): Ягодина - Триград - Камарата - Янчов склад (или 2-3км по асфалта Триград ВЕЦ Османов вир в зависимост от местоположението на МПСто) или съответно Триград - МПС, където и да е то.

И две уточнения - в предложените идеи за "комерсиален" обект може да се счита само Дяволското гърло (там вярно е лудница особено през почивните дни) и не е са коментирани велоразходки, а само пешеходене. Very Happy

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Сря Авг 02, 2017 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
panzer6



Регистриран на: 14 Мар 2011
Мнения: 100
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
gundu написа:
panzer6 написа:
.................А при първия вариант/през селата/ може ли да се направи съкратено издание с 2 или 3 нощувки при кръгов маршрут?


Може разбира се. Предполага се, че до изходната точка ще се стигне със собствено МПС. Примерно:
Ден първи (нощувка първа):
През Османов вир, по Чаир дере (пътя е приличен и не се иска джип, а само по-височка кола) се стига до Янчов склад (точно преди железобетонния мост) и там се оставя МПСто. Не е проблем МПСто да се остави и до ВЕЦа на Османов вир под надзора на персонала, но следват 8 км нагоре по пътя покрай Чаир дере до Янчов склад (малко над два часа). От Янчов склад за двайсетина минути се стига х. Чаирски езера. При достатъчно налично време лека разходка из околността (към вече описаното ще добавя връх Каурчан с 360 градусов обзор, Фатматски камък и... добре де времето със сигурност ще се окаже малко с всички хубавини Very Happy ).
Ден втори (нощувка втора): Чаирите - Водни пад - Кожари, което е вече описано.
Ден трети (нощувка три): Кожари - Ягодина (може и Кожари - Триград).
Ден четвърти (без нощувка): Ягодина - Триград - Камарата - Янчов склад (или 2-3км по асфалта Триград ВЕЦ Османов вир в зависимост от местоположението на МПСто) или съответно Триград - МПС, където и да е то.

И две уточнения - в предложените идеи за "комерсиален" обект може да се счита само Дяволското гърло (там вярно е лудница особено през почивните дни) и не е са коментирани велоразходки, а само пешеходене. Very Happy





Преди няколко години направихме едно кръгово маршрутче,сравнително леко и приятно дори за малкия/тогава беше на 7г./:с.Орехово-х.Персенк-х.Скални мостове-х.Кабата-с.Орехово.Та и сега се ослушвам за нещо подобно:преходи до 4-5 часа и прилични условия в хижите/къщите за гости/.
Чет Авг 03, 2017 7:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
panzer6 написа:
gundu написа:
panzer6 написа:
.................А при първия вариант/през селата/ може ли да се направи съкратено издание с 2 или 3 нощувки при кръгов маршрут?


Може разбира се. Предполага се, че до изходната точка ще се стигне със собствено МПС. Примерно:
Ден първи (нощувка първа):
През Османов вир, по Чаир дере (пътя е приличен и не се иска джип, а само по-височка кола) се стига до Янчов склад (точно преди железобетонния мост) и там се оставя МПСто. Не е проблем МПСто да се остави и до ВЕЦа на Османов вир под надзора на персонала, но следват 8 км нагоре по пътя покрай Чаир дере до Янчов склад (малко над два часа). От Янчов склад за двайсетина минути се стига х. Чаирски езера. При достатъчно налично време лека разходка из околността (към вече описаното ще добавя връх Каурчан с 360 градусов обзор, Фатматски камък и... добре де времето със сигурност ще се окаже малко с всички хубавини Very Happy ).
Ден втори (нощувка втора): Чаирите - Водни пад - Кожари, което е вече описано.
Ден трети (нощувка три): Кожари - Ягодина (може и Кожари - Триград).
Ден четвърти (без нощувка): Ягодина - Триград - Камарата - Янчов склад (или 2-3км по асфалта Триград ВЕЦ Османов вир в зависимост от местоположението на МПСто) или съответно Триград - МПС, където и да е то.

И две уточнения - в предложените идеи за "комерсиален" обект може да се счита само Дяволското гърло (там вярно е лудница особено през почивните дни) и не е са коментирани велоразходки, а само пешеходене. Very Happy





Преди няколко години направихме едно кръгово маршрутче,сравнително леко и приятно дори за малкия/тогава беше на 7г./:с.Орехово-х.Персенк-х.Скални мостове-х.Кабата-с.Орехово.Та и сега се ослушвам за нещо подобно:преходи до 4-5 часа и прилични условия в хижите/къщите за гости/.


Ми то това кръгче си е класика в три варианта.

Вариант първи (в почти спортен стил) - прехода е за един ден 8-9 часа и без заплесване по снимки и хубавини по трасето.

Вариант втори (класически преходи) - преход с една нощувка, най-често на Скални мостове и има време за разходка, снимки, зяпане на хубавините.

Вариант трети (баба Меца ларж) - преход с две нощувки и много време за всичко. Както се казва бавно и напоително. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Чет Авг 03, 2017 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
koprito



Регистриран на: 01 Авг 2017
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
А имате ли инфо за хубава, хартиена карта на Родопите и от къде да я купя?
Пет Авг 04, 2017 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
На "Домино", за Родопи са две отделни карти - Западни и Източни.

Продават се в книжарници, бензиностанции, в хижи, където се продават вестници и списания, от сайта им в Интернет......

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Авг 04, 2017 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
panzer6



Регистриран на: 14 Мар 2011
Мнения: 100
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Още няколко идеи за кръгови маршрутчета ...?
Пет Авг 04, 2017 6:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
panzer6 написа:
Още няколко идеи за кръгови маршрутчета ...?


Ето една:

Чепеларе - х. Изгрев (нощувка 1).

Изгрев - Пампорово (нощувка 2).

Пампорово - х. Момчил юнак (нощувка 3)

Момчил юнак - Чепеларе

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пет Авг 04, 2017 8:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
koprito написа:
А имате ли инфо за хубава, хартиена карта на Родопите и от къде да я купя?


Всичко, което съм видял до момента като печатно издание и с претенцията да е туристическа карта на Родопите по моя преценка е доста далеч изобщо от истинска карта, да не говорим за хубава карта. Пълни са с грешки, неточности и голяма част от "информацията" е със съмнителна актуалност. Един пример: в картата на Домино за Западни Родопи пътеката за слизане от х. Пашалийца към Нареченски бани през Зареница, в един доста дълъг участък е прекарана (нарисуваан, дадена) през над 100 метрови пропасти и скални отвеси.
Но като няма риба, обявяваме и рака за риба. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пет Авг 04, 2017 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov