ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
"... в редовете на борбата да си найда и аз гробът!&quo

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
"... в редовете на борбата да си найда и аз гробът!&quo
Автор Съобщение
wanderer142Регистриран на: 10 Май 2014
Мнения: 539

Мнение "... в редовете на борбата да си найда и аз гробът!&quo Отговорете с цитат
Липса на пари, желание, достатъчно родолюбие ... или просто сме си такива?!
Имаме една шепа национални герои и изобщо не ни интересува, къде са им гробовете и факта хич не ни притеснява. Иначе венци, затъмнени лимузини, зари, речи, опела ... с дъх на кебачета и всенародно веселие.
След срама, че още не знаем със сигурност чий точно "неприятелски" куршум уби Ботев, на местните институции определено не им пука, къде му почиват костите. Хипотези има, проверки нанайси. Що да си разваляме хатъра, като може и така? И кои всъщност са Ботев и Левски поставени до месечното възнаграждение.

Хипотеза Първа (малко вероятната): Години след освобождението в село Моравица идва непознат човек, наема няколко местни, завежда ги на върха Купена (Голата могила) и ги кара да запълват една пропастна дупка с камъни. През това време непознатия изпича едно шиле. Като запълнили дупката хората си получили платата, седнали и изяли шилето, а на въпрос защо го правят, отговора бил "Тук е срамът на България".
Дупката се знае къде е, през годините са правени опити да се изриват камъни, според очевидец е намерен череп на дребно животно ...
Институциите забраняват самодейните изпълнения (поне 4 досега) и не пожелават сами да довършат започнатото.

+ Купена е бил четническа територия
+ известното лобно място е посочено от Обретенов около 50 години (!!!) след събитията, което хвърля сянка върху достоверността. Между другото, не само мое мнение е, че на адаша изобщо не трябва да се вярва за ред неща!
+ по него време турците поради някакви техни съображения не влизали в дупки и това добре се знаело и от двете страни. С цел опазване и непоругаване на тялото е напълно възможно да е пуснато вътре.
- всичко се гради на разказа на един човекснимка от нета

Хипотеза Втора: Турците верни на нрава си, обикалят след събитията бойните полета и обезглавяват телата на намерените. Набучват ги на върлини и ... Накрая 7 глави са хвърлени в река Лева на мястото на сегашния Крайречен булевард. Жена ги взела и ги погребала в двора на Кипорийската църква, намираща се на мястото на сегашната "Св. Дванадесет апостоли". При построяване на настоящата църква, понеже оградата минавала през гроба, черепите били прибрани и погребани повторно под няколкото стъпала пред южната врата на черквата (в червеният кръг на снимката). Колко ли пари струва да се разкопае мястото и да се направи експертиза, дали и великия Ботев не е там някъде?!!!

+ голяма достоверност на историята, има и снимка
+ турчин на име Мустафето сочил една от главите, с думите: "Това е главата на бимбашията на комитите ..."
+ хората разбира се не са знаели как е изглеждал Ботев, но въпросната глава е била с брада оформена като тази от последната известна фотография.
- ами не му се занимава на признателното поколение. Нека да си гние под стълбите, майната му ...снимка от нета

Хипотеза Трета: Няколко дни след сражението местни овчари намират няколко обезглавени четнически тела в района. Помолили свещенник от църквата "Свето Възнесение" да отиде и ги погребе. Накрая се разбрали овчарите да съберат телата и тайно да ги докарат и погребат в двора на църквата. Отново 7, в общ гроб. Поставили кръст на който била написана датата и бройката. Година по късно (1877) Николчо Стоянов, член на Врачанския Революционен Комитет засажда край гроба две ясенови фиданки. Сега това са вековни дървета до южната ограда на църквата. Няма паметник, няма плоча, няма нито ред, че няколкостотин врачани ежедневно минават върху костите на едни от последните родолюбци, защото драга ми Минке, оттогава на тази тъжна територия се раждат ... Хайде да не си помислите, че съм подхванал отрано.
+ лесно проверуемо
- твърде рисковано в онези смутни дни да се транспортират в тайнаТака е то. Случи ли ви се да минете покрай южната ограда на Св Възнесение да знаете, че двете големи дървета не са случайни, а може да бележат гроба на великия Ботев! А може и да са белег на българското безхаберие и безвремие. Кой знае!
Вто Юли 18, 2017 3:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2662
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Дори не е толкова важно къде лежат костите му, след като повечето хора не познават житието и битието му и не искат и да знаят за него. Държавата естествено не прави нищо за това и то не от днес. Спомни си за 30-те лв. пенсия отпуснати на Венета. (Да, онзи същия Стамболов е премиер).
Общо взето за Ботев се сеща някой периодично само за да "използва" личността му, като например Г.Бакалов - за целите на комунистическата идеология.
А Ботев за 28 г. живот е преживял и направил толкова, колкото ние за целия си живот не успяваме. Буквално не се е спирал. Може би луд и противоречив и все пак последователен в нещата в които е вярвал. Вероятно ако беше доживял Освобождението, после щеше да е в РК за Съединението на България, а и в борбите за Македония и Одринска Тракия. По никакъв начин не го виждам като втори Стамболов.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юли 21, 2017 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 265

Мнение Отговорете с цитат
Каква е била стойноста на лева тогава, т.е. в края на 19-ти век какво е можело да се купи с 30 лева?
Пет Юли 21, 2017 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2662
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Митак написа:
Каква е била стойноста на лева тогава, т.е. в края на 19-ти век какво е можело да се купи с 30 лева?


Не знам 30 лв. тогавашни пари какво са стрували. Трябва да проверя.
По-късно вуйчо и(владика) се трогнал та и приписал част от имуществото си и изглежда това и решава проблемите в този момент.

Пише, че вдовицата на Батенберг получавала тогава 40 000 франка пенсия.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юли 21, 2017 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 3385
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Митак написа:
Каква е била стойноста на лева тогава, т.е. в края на 19-ти век какво е можело да се купи с 30 лева?


Не знам 30 лв. тогавашни пари какво са стрували. Трябва да проверя.
По-късно вуйчо и(владика) се трогнал та и приписал част от имуществото си и изглежда това и решава проблемите в този момент.

Пише, че вдовицата на Батенберг получавала тогава 40 000 франка пенсия.


https://profit.bg/v-presata/kolko-struvashe-hranata-prez-1895-g-u-nas/

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Юли 21, 2017 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
misleshtРегистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2662
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Да, точно и аз това намерих. Интересен е текста под таблицата, особено в края на статията.


а ето и цитат от тук: http://www.desant.net/show-news/30710

Стамболов се отвръща от Венета и дори когато веднъж я среща на улицата, се престорва, че не я познава, извръща глава и файтонът му профучава край нея. На една от последните й молби е сложена резолюция пенсията да се увеличи на 60 лева. Във вестниците се появяват публикации, че Венета иска да се възползва от славата на мъжа си. Гордостта и достойнството й са накърнени и с протестна телеграма до председателя на Народното събрание на 17 ноември 1895 г., тя се отказва от мизерната месечна сума.

„По-тежка и по-заслужена плесница от тая едва ли би могла да се даде на днешното Народно събрание, а главно на Стамболовите народни събрания”, пише по този повод в редакционен коментар вестник „Млада България”.
За да отглежда децата си, Венета е принудена да работи като прислужница. През 1886 г. вуйчо й най-сетне й прощава и я кани отново в Букурещ. След смъртта му тя получава добро завещание от него. Едва решила единия проблем с тежкото си финансово състояние, Венета е съкрушена отново – през 1906 г. умира дъщеря й Иванка, едва 21-годишна.

В последните си дни Венета пожелава да отиде във Велико Търново. Пристига и минути след това й прилошава. Изпращат телеграма до сина й Димитър, но когато той влиза в старопрестолния град, научава, че майка му е поразена от масиран мозъчен удар.
Венета дочаква сина си и му предава прощалното писмо на Ботев, което пази цял живот: „Мила ми Венето, Димитре и Иванке! Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене! Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко.

Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те Христа.”
Минути след това Венета умира. Погребана е в родния си град, в гроба на дъщеря си Иванка. Последното й желание е смъртта й да не бъде разгласявана.


_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юли 21, 2017 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 265

Мнение Отговорете с цитат
Според линка, даден от Ведрин, пенсията на Венета се е равнявала на 430.5лв сегашни пари. Хиляди български пенсионери преживяват с по-малка сума.
Предложеното увеличение на 60лв тогавашни се равнява на 861лв сегашни -близо до максималната пенсия за стаж и възраст в момента.
Пет Авг 11, 2017 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov