ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Трансалпина и Трансфагарашан

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Трансалпина и Трансфагарашан
Автор Съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Трансалпина и Трансфагарашан Отговорете с цитат
Колеги, следващата седмица смятам да се шматна из карпатските проходи с леки туристически отклонения. Моля тези, които са ги минавали, да дадат крайните точки /населени места/ на проходите, защото в нета има противоречия. Благодаря предварително, приемам и съвети, които не обещавам да спазя.
Пускам темата тука, защото раздел за автомобилен туризъм няма.
Чет Авг 04, 2016 11:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Трансалпина и Трансфагарашан Отговорете с цитат
tortomanin написа:
Колеги, следващата седмица смятам да се шматна из карпатските проходи с леки туристически отклонения. Моля тези, които са ги минавали, да дадат крайните точки /населени места/ на проходите, защото в нета има противоречия. Благодаря предварително, приемам и съвети, които не обещавам да спазя.
Пускам темата тука, защото раздел за автомобилен туризъм няма.

Трансалпина е път номер DN67C: https://goo.gl/maps/JTqwR4LDKUt (от юг -- Novaci, от север -- Sebeş)

Transfăgărășan е път номер DN7C: https://goo.gl/maps/7ABsCMHLDCo (от юг -- Curtea de Argeș, от север: Cârțișoara)

Двата пътя са нанесени и в OpenStreetMap. Android приложението OsmAnd предлага и гласова навигация с тази карта (ала не и на български език). Картата на Румъния във формат за offline ползване в OsmAnd може да бъде безплатно изтеглена оттук. Не съм посещавал тези места все още, тъй че други съвети не мога да дам.
Пет Авг 05, 2016 12:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря. Вече си купих и хартиена карта на Домино, та съм се размечталлллллллл................
Пет Авг 05, 2016 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение И какво се получи Отговорете с цитат
Не бях ходил в Румъния. Успокоителното "Нашите планини са по-високи, защо да ходя?" вероятно е причината за това. И все пак, защо не?
Моторджиите и техните пътеписи ми вкараха в главата Трансалпина и Трансфагарашан. Били вълшебни проходи, били... Абе, иди и виж!
Краткото проучване показваше, че пълното минаване на тези проходи в затворен маршрут е около 850 километра от Русе. На пръв поглед търпимо, но предупрежденията казваха, че в Румъния се кара бавно и това е много. Избягвайки езиковото бариера реших да е еднодневка и да избирам. Алпината е по-висок, с по-добър асфалт в южната част, но на Трансфагърашан има езеро и неговото магическо въздействие ме накара да избера него. Освен това този проход минава между двата най-забележителни върха на Румъния.

Събота. Измъкваме се в пет от хотела и минаваме формалностите по преминаване на границата. Документи, винетка, обмен... В сумрак обикаляме Гюргево и за първи път сбърквам маршрута. В седем обикаляме столицата и хващаме магистралата. Едва към десет сме при големия язовир "Видрару" Започва интересното. Изкачването към стената е впечатляващо. Свирепа клисура, скални шила и обещание за още и още.... Съботата обаче е ден за почивка за всички. Около стената е такъв фраш, че не намираме място за паркиране. Бавно се провираме между безобразно спрени коли и фейсбукчии със селфи стикове. Изобщо, паркирането в Румъния е подвиг. Пътят почти винаги стърчи над околността, край него са близки и дълбоки канавки или поне педя пропадане до липсващия инертен материал. Решавам, че ще намеря други позиции, но съм излъган. Склоновете са гористи и почти нищо не се вижда. Правя десетина снимки от три места и навсякъде се виждат клони. Браво на ранобудните моторджии, които се измъкнаха от прохода, когато ние едва го почвахме.
Появиха се първите алпийски гледки. Това оправя настроението, но спирането пак е трудно. Намирам малка площадка, снимам и пак нагоре до входа на тунела. Там се врязвам между поляци и украинци, пакирам и се чувствам като човек, ударил тройка от ТОТО. От северния край е по-лошо. Всички искат да паркират на най-високата точка и просто чакат. Провирам се на боя разстояние между колите и намирам място два километра по-нататък. Връщаме се обратно пеша. Красота е! Скали, треви водопади, стадо овце на склона отсреща. Прилично голямо е езерото Бъля. Само да беше по-търпима навалицата! Пазар, панаир, ориенталщина, че и мръсничко.... На слизане попаднахме в задръствания, но все бяхме от леката страна.
Върнахме се през пролома на Олт. Нещо като Искърския. Кара се бавно, на скорост 60 се радваш. Около 19 часа бяхме в Русе. Пробегът беше към 700 километра.
Това видях:
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/transfagarash.922942
Нед Авг 14, 2016 11:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1497
Местожителство: Хасково

Мнение Пак, пак в Карпатите Отговорете с цитат
Една година и една седмица след ходенето до Трансфагъраш, отметнахме и Трансалпина. Намеренията бяха да ходим в работен ден, за да избегнем блъсканицата, но прогнозите на сините птици ни форсираха и пак се оказахме в Румъния в събота.
Проверените схеми не трябва да се развалят. Пак нощувахме в напечения от слънцето русенски хотел на изхода за Дунав мост. Пак тръгнахме в пет сутринта, като бяхме сами на митницата, за разлика от румънците, които бяха цяла колона, може би за Гърция през Маказа.
Нищо интересно до Питещ, само отвратителното околовръстно на столицата е малко разширено, но нито табелите са оправени, нито кръстовищата с едно ниво. Хората си карат с превишена скорост в селата и по-бавно от разрешеното по магистралата. Бавно започнах да румънясвам в почерка на каране. Полиция почти няма, със святкане предупреждават и там, камерите са по-малко от нашите. По местата за почивка по магистралата е мръсно, абе балканска работа, едно по-добро, друго по-лошо от нашето.
Стигнахме до Трансалпина от южната страна. Проходът започва стръмно с добър асфалт, но наклоните не са до 18%, каквито съм опитвал в Алпите. Стигаме Ранца – нов ски курорт на около 1600м. Както навсякъде в Румъния, пак са икономисали от инфраструктура. Всичко е около един път, местата за паркиране са малко, само на чакъл. Покривите на новите сгради са с типичните челни триъгълници, заради което ги нарекохме румънски пагоди. Цените са търпими и за българи, липсва контакт на руски или немски, по-старите не говорят и английски, не че аз го знам. Разбираме се някак си, пием по кафе за приблизително два лева наши и тръгваме да разглеждаме. Пак нашенска работа, желание да се направи нещо има, но мърляво, всеки оставил гредите от строежа в двора, стоят изсипани инертни материали, всичко разровено, сякаш глигани са върлували.
Продължаваме нагоре, прехвалените от някои нови Дачии се задъхват по баира, местата за изпреварване са малко, още по-малко са тези за паркиране и снимане по стар румънски обичай. Подминаваме височината от 2000 метра. Е, това е истинската Трансалпина. Нов асфалт, нови мантинели, нови жълти разделителни линии. Хората са чели, че е проход да каране и яко бримчат коли и мотори, пречейки си взаимно. Намираме отбивки и се качваме на станалите прекалено достъпни върхове. Заплюхме три, щяха да са четири, но на последния няколко кучета яростно отбраняваха стадо овце.
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/ranca-i-transalpina.957553
Стигаме до логичния въпрос – заслужава ли си да се иде? Категорично да. На нас с Мима ни бяха достатъчни около 250 лева, което включва горивото, двете нощувки в Русе и румънската винетка. Ако при Трансфагъраш Карпатите леко напомняха за някои части на Алпите, тук ми изглеждаха като белмекенска Рила. Високо, но заоблено, някак меко и с недостатъчно езера. На запад се вижда достъпен връх с височина 2500+ метра, нататък е Ретезат. Идете в почивен ден, навалицата инак е голяма, а излишни пазари дебнат отвсякъде, дори на височина над 2000 метра. Сред румънците има много полянджии, които смърдят със скари и кюфтета край всяка река, на всеки завой.
Изобщо, пазарите са кахър на румънската пътна мрежа. Изникват на всяка чешма или забележителност, както при нас, но при по-големия трафик тапите стават непоносими. Отново едни около 700 километра с разходките ми струваха 15 часа.
Едва ли бих отишъл отново, но и тази година останаха едни леи, дали да не отскоча до Ретезат?
На връщане, да не минаваме Стара планина напразно, ходихме до Козя стена.
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/kozya-stena.957554
Пон Авг 21, 2017 12:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov