ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Орфей - лет. Лесичево - с. Фотиново - с. Равногор

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
х. Орфей - лет. Лесичево - с. Фотиново - с. Равногор
Автор Съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение х. Орфей - лет. Лесичево - с. Фотиново - с. Равногор Отговорете с цитат
Малко снимки от разходката: https://goo.gl/photos/zLtgBq65YdT7JY1a9
Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.
Сря Авг 23, 2017 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Е, вече съм сигурен, че Родопите могат да се прекосят от север на юг и през Баташка и Девинска планина, както по билото на Чернатица. Става въпрос за маршрута: с. Жребичко - с. Равногор - с. Фотиново - лет. Лесичево - х. Орфей. В края на август се опитахме да го минем наопаки, но ударихме на камък тук. Първите 100-150 м. на пътеката са обрасли, в резултат на което ние направихме една голяма обиколка през ДГС Борово и Кьошка, за да сме сигурни, че ще стигнем до х. Лесичево в уговорения час, тъй че да не караме хората там да ни чакат. Този провал ме амбицира да се върна там и да видя откъде докъде и колко е непроходимо. Този път обаче тръгнахме от Лесичево в посока на х. Орфей и стигнахме там, където миналия път се отказахме да си правим експерименти. Оказа се, че трасето от ДГС Бараклий до цитирания разклон е нормално проходимо с изключение на вече коментираното, което е трудно/неприятно проходимо.
Малко снимки: https://photos.app.goo.gl/GecIb64xYdwalaWw1
Пон Сеп 25, 2017 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Алекс.Йо



Регистриран на: 24 Мар 2013
Мнения: 303
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Бих нарекъл този маршрут "В дън гори родопски". Laughing Който харесва дивотия с много приятни изненади по пътя, то това е пътеката за него. Има си места за нощувка, има вода, в селата има магазини за провизии, има и мечки. Wink
Вто Сеп 26, 2017 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Бориската



Регистриран на: 29 Апр 2010
Мнения: 30
Местожителство: Бургас

Мнение Ако не Ви затруднява, Отговорете с цитат
Моля споделете малко повече инфо ( каквато Вие прецените за уместна) за:
- участъка от ловното чакало под Карабурун ( https://map.bgmountains.org/#map=16/2705447.77/5126629.72/0) до паметника където червената и синята маркировка се разделят ( https://map.bgmountains.org/#map=17/2706785.31/5128548.77/0 )
- участъка от паметника до ДГС Бараклий
- мнение дали от ловното чакало човек може да издрапа до Карабурун. Помня нейде в нета имаше разказ на pelitko където споменаваше за нещо от този род.
- "по-така" участъците ivailo.hr ги дели на такива за 'ситски лордове' и за "джедаи" . За участъка по река Сачандере, от паметника до водослива с Девинска река, съм останал с впечатлението, че както по трудност, така и по красота бил за поне "спецназ-тюлени" . Вие, макар и да не сте го преминали, все пак - какво мислите по въпроса?
Поздрави и благодаря предварително.
Сря Сеп 27, 2017 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Участъкът от ловното чакало до паметника е нормална пътека, която покрай Каврантъ дере вероятно се ползва за пусии от ловците, за което свидетелстват надписите "ЛП" (вероятно Ловно поле) с червена боя по дърветата на североизток от дерето. Този участък изисква повишено внимание, защото се минава през зона на бивше сечище и маркировката прави дребни магарии. Всъщност от паметника до там си е занемарен черен път. Идвайки от паметника маркировката навлиза в сечищната зона по един път, напуска го надясно и се качва на друг занемарен път.

Участъкът от паметника до ДГС Бараклий е нормален черен път.

Не знам, дали от ловното чакало може да се издрапа до Кара бурун. Вероятно може.

Забелязах, че има път покрай Сачан дере, започващ от водослива с Бараклийско дере и отиващ на север. Интересно е докъде стига и дали се свързва с пътя между Лесичево и ДГС Бараклий, както и дали въобще излиза някъде или е без изход. За участъка по Сачан дере от паметника до водослива с Девинска река не знам нищо. Аз засега нямам интерес към такива начинания, защото има прекалено много работа по проверка на съществуващи маркирани пътеки и нанасянето/корекцията им на картата. Все пак ще ми бъде любопитно какво представлява този участък - фотопис или пътепис (предпочитам първото, защото много снимки с по 1-2 изречения към тях казват повече от опит за роман без снимки - все пак не всички сме Вазов). Колкото до спезназа и тюлените не знам, не съм специалист, но би било интересно някой да организира някое от специалните подразделения на руската армия, МВД или ФСБ (наричани за кратко спецназ) и американските специални части Navy SEALs по-известни като тюлени да се пробват в този участък. Добре е това обаче да стане преди откриването на ловния сезон на 1.10.2017 г., защото иначе може да стане веселба из района... Laughing Laughing Laughing
Сря Сеп 27, 2017 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Бориската



Регистриран на: 29 Апр 2010
Мнения: 30
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Един наистина изчерпателен отговор ( а напомнянето за началото на ловния сезон може да се окаже направо животоспасяващо), благодаря за което.
Чет Сеп 28, 2017 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Задачка закачка, ако на някой му се занимава... Отговорете с цитат
Така изглежда началото на пътя, отклоняващ се на запад от синята маркировка тук и като че ли свършващ в нищото покрай Лесичевско дере. Не и според топографските карти 1:25000 и 1:50000, защото там този път излиза на мястото показано на долната снимка - водослива на Сачан дере и Бараклийско дере.


Така изглежда началото на пътя, отклоняващ се на север от синята маркировка тук и продължаващ покрай Сачан дере. Снимката е правена от моста.


Та въпросът е запазен ли е пътя между тези две точки и проходим ли е?



Другият интересен въпрос е може ли да се направи връзка по пътища/пътеки по маршрута: пътя между ловната хижа в м. Балабанлий и ДГС Борово - м. Балдарански чаркове - лет. Лесичево?
Жокер: от този завой се отделя ясно видим на сателитните изображения черен път, който първоначално поена на североизток, но след 50 м. завива на север, след това на северозапад успоредно на основния път и след това на изток и югоизток. След това поема на север и се спуска към водослива на р. Балдарана и нейн десен приток тук. Отттам до м. Балдарански чаркове пътят изглежда позанемарен, но може и да не е. Това се проверява на място. При интерес ще подхвърля още жокери, подаването на които също изисква известни усилия.
Ето началото на пътя.


И накрая на който му се катери нещо, може да пробва безименната височина, на която са останките от пост Тилкилий. Така и така повечето върхове в района изглеждат обрасли, но там поне трябва да има някакви развалини... Wink
Чет Сеп 28, 2017 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov