ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Подходящ избор за Белинташ - Караджов Камък - Кръстова гора

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Подходящ избор за Белинташ - Караджов Камък - Кръстова гора
Автор Съобщение
dijon



Регистриран на: 06 Авг 2015
Мнения: 10

Мнение Подходящ избор за Белинташ - Караджов Камък - Кръстова гора Отговорете с цитат
Здравейте на всички,

Искаме да се разходим с жената на леки еднодневни преходи.

Четох коментари и гледах картите. Възникнаха няколко въпроса, ще съм много благодарен ако някой може да помогне с информация.

Плана е да се нощува в Белинташ или някъде близо, където е достъпно с лек автомобил, до колкото разбрах, пътя е фиктивен. И не знам до къде може да се стигне с автомобил. Ще нощуваме в някоя къща за гости, но не съм наясно до кои може да се стигне с автомобил. Можете ли да ми дадете насоки за някоя къща?

И другото, което разбрах е, че пътя от "Караджов камък" до "Кръстова гора" е 5км, възможно ли е да тръгнем сутринта от къщата, да се стигне до "Караджов камък", "Кръстова гора" и да успеем да се върнем по светло обратно в къщата?

Има ли маркировка Караджов Камък - Кръстова гора?

Или от село Мостово до Кръстова гора удачен вариант ли е? На два отделни дни да се посетят и двете места.
Пон Юли 31, 2017 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Подходящ избор за Белинташ - Караджов Камък - Кръстова г Отговорете с цитат
dijon написа:
Искаме да се разходим с жената на леки еднодневни преходи.

Четох коментари и гледах картите. Възникнаха няколко въпроса, ще съм много благодарен ако някой може да помогне с информация.

Плана е да се нощува в Белинташ или някъде близо, където е достъпно с лек автомобил, до колкото разбрах, пътя е фиктивен. И не знам до къде може да се стигне с автомобил.

На път към Белинташ с автомобил се стига до разклона за Чотрова мхала. Пътят е черен, но проходим за лек автомобил:

https://kade.si/#map=19/2780700.91/5139532.41/0

dijon написа:
Ще нощуваме в някоя къща за гости, но не съм наясно до кои може да се стигне с автомобил. Можете ли да ми дадете насоки за някоя къща?

https://kade.si/#map=19/2780763.01/5138844.92/0
https://kade.si/#map=19/2775694.88/5138599.49/0

dijon написа:
И другото, което разбрах е, че пътя от "Караджов камък" до "Кръстова гора" е 5км, възможно ли е да тръгнем сутринта от къщата, да се стигне до "Караджов камък", "Кръстова гора" и да успеем да се върнем по светло обратно в къщата?

Да, съвсем възможно е.

dijon написа:
Има ли маркировка Караджов Камък - Кръстова гора?

Маркировката между с. Мостово, Кръстова гора и разклона за Караджов камък в неговите околности е синьо-зелена. Не съм минавал скоро оттам и не съм сигурен в какво състояние е тази маркировка.

https://kade.si/#map=15/2776864.12/5136397.29/0

dijon написа:
Или от село Мостово до Кръстова гора удачен вариант ли е? На два отделни дни да се посетят и двете места.

Мостово е по-удобен изходен пункт за Кръстова гора и Караджов камък.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Юли 31, 2017 2:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dijon



Регистриран на: 06 Авг 2015
Мнения: 10

Мнение Отговорете с цитат
vedrin, благодаря ви за изчерпателната информация.

Значи отиваме към с. Мостово, оттам ще тръгнем за "Кръстова гора", маркировката е ясна и е начертана на картата kade.si

За камъка не виждам обаче маркировка от Мостово/Кръстова гора, там остава да питам на място и от коментари от други, които са ходили.

Росен ВАСИЛЕВ написа:
Здравейте планинари, съвсем наскоро преминах маршрута Караджов камък – Кръстова гора и ще го опиша подробно, но в обратен ред, за да не стават грешки: Слизате от Кръстова гора за очното аязмо и с. Мостово. В ниската част на пътя ще видите табелата за аязмото вляво и няколко метра след нея (пак вляво – до дънер на отсечен бук) започва пътеката за с. Мостово. Вие продължавате напред по пътя през гората и не след дълго ще излезете на голяма поляна с чакало. Подминавате го и стигате ниската част на поляната, където се налага да избирате от две предложения – път вляво, който катери хребета и път вдясно, който подбива хребета. Която и възможност да изберете, няма да сбъркате, защото ще стигнете на едно и също място. Следва едно стръмно изкачване през букова гора и на равното при второто чакало, което може и да не видите, защото то ще се появи изневиделица зад гърба ви, но задължително ще видите отпред т. нар къща на Пенчо Кубадински и още една постройка, ще срещнете кръстопът. Вие поемате лявата посока, която тръгва леко надолу и след равен преход отново през букова гора ще застанете на втори кръстопът. Тук смело поемете дясната посока и след няколкоминутно изкачване сте под прашката на Караджов камък. Приятно гледане!


По сметки с линийката:

с.Мостово -> Кръстова гора - 2,6-7km
Кръстова гора -> Караджов камък - 3,1km
Караджов камък -> с.Мостово - 4,4km

https://kade.si/#map=15/2776088.33/5136497.81/0
Пон Юли 31, 2017 2:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
с. Мостово - Караджов камък е точно толкова 4,4 км. с 500 м. положителна денивелация, но като се ползва една немаркирана пътека, отклоняваща се малко преди билото наляво (югпизток) от синьо-зелената маркировка за Кръстова гора.
Аз и мои приятели сме минавали разстоянието от Караджов камък до с. Мостово по този маршрут със сравнително тежки раници за два часа и половина, в които има 40 мин. почивки.

Събирането на мнения е хубаво нещо, но често пъти информацията е противоречива. В случая трябва да се запомнят няколко ключови разклона. Ведрин е прав. Село Мостово е най-удобния изходен пункт за Караджов камък, без да броим естествено Кръстова гора.

Възможно е да се направи кръгче по маршрута: с. Мостово - Караджов камък - мах. Ряката - с. Мостово. Към тези 4,4 км. добавете още 6,2 км. до началото на с. Мостово. Слизането от Караджов камък до мах. Ряката е по стръмна пътека, движеща се близо до самия Караджов камък. Тук трябва да се хване дясната (започваща на североизток) пътека. След това тук се минава през дворовете на хората, но няма проблем. От Караджов камък до началото на мах. Ряката (последният цитиран разклон) сме го минавали с леки раници за един час и петнадесет минути. След като минете през мах. Ряката предполагам няма да е проблем да стигнете до с. Мостово покрай р. Сушица. Е, може да се наложи някъде да я джапате, но там не съм ходил и нямам представа как е с мостове (по-скоро няма) и бродове.

Ако не се чувствате сигурни в себе си, ако нямате достатъчно умения за работа с карта и ако нямате устройство с картата BG Mountains, по-добре не рискувайте с така описаното кръгче след Караджов камък.

Бутафорна маркировка (дървени табели с червен връх и надписи) има в района между Белинташ, вилно селища "Сабазий", Хайдук таши (Хайдушки камък) и Караджов камък. Аз лично не бих й се доверил, защото ако съм тръгнал от Белинташ или вилно селища "Сабазий" за Караджов камък, стигайки в близост до мах. Ряката ще бъда хвърлен в джаза... Тук, на Х-образният разклон според дървените табели на югозапад е за Хайдушки камък, а на югоизток за Караджов камък. До тук добре, но тръгвайки по черния път през реката и стигайки тук бедният и нещастен турист няма как да се сети (защото табела няма), че трябва да завие надясно (северозапад) към махалата, да мине криво ляво през нея, докато излезе на пътеката над махалата, където пак се появяват така нужните на всеки разклон дървени табели. Изненадващо и потресаващо за мен този Великден видях тук табела за Караджов камък...

В Чотрова махала съм отсядал и в двете посочени от Ведрин къщи. Къща Кисьови работи по заявка на принципа: "ето ви ключа и се оправяйте", като в къщата има всички необходими удобства (хладилник, посуда, бойлер, камина и т.н.). В "Чотрова къща" готвят.
Сря Авг 02, 2017 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dijon



Регистриран на: 06 Авг 2015
Мнения: 10

Мнение Отговорете с цитат
ivailo.hr, благодаря за допълнителните разяснения и маршрути.

Принтирал съм си картата от kade.si на района с. Мостово - Кръстова гора - Караджов камък, мисля, че ще се справим. : ) С допълнителния маршрут обаче няма да рискуваме. Може би някой друг път, когато сме идвали повече от веднъж в района. А и да добием представа за разстоянията и местността.
Чет Авг 03, 2017 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Мостово – Караджов камък е ясно, но ще идете до Мостово, без да се качите на Белинташ ли?

Пътят, който минава край Врата към Сини връх, на отбивката за Сини връх, се изкачва нагоре до новата незаконна черква "Светият кръст".
Близо до входа на самата черква започва и пътеката през гората към масива Белинташ.

Пътят след разклона не е за лъскава кола. Сами може да прецените докъде с колата, оставяте я, а нагоре пеш.

Пътят за Чотрова махала е за джип, но бързо се стига и пеш, спуска се надолу край гробището.
Хората в „Чотрова къща“ са гостоприемни. Very Happy

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Авг 04, 2017 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobita



Регистриран на: 08 Сеп 2017
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,
Позволявам си да използвам пуснатата тема, тъй като ме интересува същия маршрут.
Резервирахме септемврийсите празници в село Врата.

Тъй като съм с малко дете на 4 питането ми е за леките маршрути в региона.

Преди години съм минавала от Кръстова гора до Караджов камък, Виолетини поляни до Мостово, и помня, че беше много стръмен склон и доста дълъг преход
Има ли алтернативни маршрути с по-лека денивелация и маркировка.

Благодаря
Пет Сеп 08, 2017 12:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Бих ви препоръчал да се разходите по червената маркировка от ловната хижа Ин кая в посока на скалните комплекси Къс кая (Момин камък) - Стражите, че и по-натам, ако ви се ходи: http://www.kade.si/#map=16/2783505.38/5136816.73/0 До тук е черен път, а след това пътека: http://www.kade.si/#map=18/2781680.66/5135306.22/0
Пон Сеп 11, 2017 6:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Здравейте! Отговорете с цитат
Хич не съм в час с Родопите, а по празниците ще сме с компания в Белинташ и се интересувам от маршрутите в района но да не са 10 часови все пак, че не съм с ходещи много (прочетох написаното до тук, гледам и картата). Предполагам, че Белинташ се прави бързо, т.е. можем петък ранният следобед с пристигането. На Кръстова гора съм ходил така, че мога да пропусна но от там е най-бързо Караджов камък както чета... Може ли някакво маршрутче с Караджов камък и ....кая с мястото за Панорама, което препоръчва Ivailo hristov...
Нещо да завърти човек и да види убавините без челници и замотаване, по-лежерно и да видим най-хубавите неща в района и като часове примерни...
Благодаря предварително!!!
Сря Сеп 20, 2017 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Здравейте! Отговорете с цитат
excalibur написа:
Хич не съм в час с Родопите, а по празниците ще сме с компания в Белинташ и се интересувам от маршрутите в района но да не са 10 часови все пак, че не съм с ходещи много (прочетох написаното до тук, гледам и картата). Предполагам, че Белинташ се прави бързо, т.е. можем петък ранният следобед с пристигането. На Кръстова гора съм ходил така, че мога да пропусна но от там е най-бързо Караджов камък както чета... Може ли някакво маршрутче с Караджов камък и ....кая с мястото за Панорама, което препоръчва Ivailo hristov...
Нещо да завърти човек и да види убавините без челници и замотаване, по-лежерно и да видим най-хубавите неща в района и като часове примерни...
Благодаря предварително!!!

Ако разполагате с удобен транспорт, един по-интересен и дълъг маршрут в района е този от т.нар "Родопско конче" през Аква тепе и Проглед до Кръстова гора с евентуална попътна отбивка и до Караджов камък.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Сеп 20, 2017 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Re: Здравейте! Отговорете с цитат
vedrin написа:
excalibur написа:
Хич не съм в час с Родопите, а по празниците ще сме с компания в Белинташ и се интересувам от маршрутите в района но да не са 10 часови все пак, че не съм с ходещи много (прочетох написаното до тук, гледам и картата). Предполагам, че Белинташ се прави бързо, т.е. можем петък ранният следобед с пристигането. На Кръстова гора съм ходил така, че мога да пропусна но от там е най-бързо Караджов камък както чета... Може ли някакво маршрутче с Караджов камък и ....кая с мястото за Панорама, което препоръчва Ivailo hristov...
Нещо да завърти човек и да види убавините без челници и замотаване, по-лежерно и да видим най-хубавите неща в района и като часове примерни...
Благодаря предварително!!!

Ако разполагате с удобен транспорт, един по-интересен и дълъг маршрут в района е този от т.нар "Родопско конче" през Аква тепе и Проглед до Кръстова гора с евентуална попътна отбивка и до Караджов камък.


С проходим автомобил съм.......
Сря Сеп 20, 2017 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Re: Здравейте! Отговорете с цитат
excalibur написа:
vedrin написа:
excalibur написа:
Хич не съм в час с Родопите, а по празниците ще сме с компания в Белинташ и се интересувам от маршрутите в района но да не са 10 часови все пак, че не съм с ходещи много (прочетох написаното до тук, гледам и картата). Предполагам, че Белинташ се прави бързо, т.е. можем петък ранният следобед с пристигането. На Кръстова гора съм ходил така, че мога да пропусна но от там е най-бързо Караджов камък както чета... Може ли някакво маршрутче с Караджов камък и ....кая с мястото за Панорама, което препоръчва Ivailo hristov...
Нещо да завърти човек и да види убавините без челници и замотаване, по-лежерно и да видим най-хубавите неща в района и като часове примерни...
Благодаря предварително!!!

Ако разполагате с удобен транспорт, един по-интересен и дълъг маршрут в района е този от т.нар "Родопско конче" през Аква тепе и Проглед до Кръстова гора с евентуална попътна отбивка и до Караджов камък.


С проходим автомобил съм.......


Проходимия автомобил - това добре, но... тук идеята май е друга. През (с подсичане на) Родопското конче наистина може да мине "автомобил 4х4", но модела задължително трябва да е "Опел Дий с две юзди," с камшично запалване и ечемично гориво, а и пилота да си го бива.
Smile . Ако правилно съм разбрал, идеята е някой да ви закара и остави в началото на трасето и после да ви чака на Кръстова гора. В този вариант прехода няма да е особено натоварващ (всъщност хич) и ще бъде някъде около от 5 до 8 часа, в зависимост от темпото и заплесването по хубавините наоколо.

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Сря Сеп 20, 2017 5:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Re: Здравейте! Отговорете с цитат
gundu написа:
excalibur написа:
vedrin написа:
excalibur написа:
Хич не съм в час с Родопите, а по празниците ще сме с компания в Белинташ и се интересувам от маршрутите в района но да не са 10 часови все пак, че не съм с ходещи много (прочетох написаното до тук, гледам и картата). Предполагам, че Белинташ се прави бързо, т.е. можем петък ранният следобед с пристигането. На Кръстова гора съм ходил така, че мога да пропусна но от там е най-бързо Караджов камък както чета... Може ли някакво маршрутче с Караджов камък и ....кая с мястото за Панорама, което препоръчва Ivailo hristov...
Нещо да завърти човек и да види убавините без челници и замотаване, по-лежерно и да видим най-хубавите неща в района и като часове примерни...
Благодаря предварително!!!

Ако разполагате с удобен транспорт, един по-интересен и дълъг маршрут в района е този от т.нар "Родопско конче" през Аква тепе и Проглед до Кръстова гора с евентуална попътна отбивка и до Караджов камък.


С проходим автомобил съм.......


Проходимия автомобил - това добре, но... тук идеята май е друга. През (с подсичане на) Родопското конче наистина може да мине "автомобил 4х4", но модела задължително трябва да е "Опел Дий с две юзди," с камшично запалване и ечемично гориво, а и пилота да си го бива.
Smile . Ако правилно съм разбрал, идеята е някой да ви закара и остави в началото на трасето и после да ви чака на Кръстова гора. В този вариант прехода няма да е особено натоварващ (всъщност хич) и ще бъде някъде около от 5 до 8 часа, в зависимост от темпото и заплесването по хубавините наоколо.


Ясно...Smile По-скоро няма да стане. Добре ще е кръгов маршрут, за да си взема автомобилаSmile..
Сря Сеп 20, 2017 5:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Отговорете с цитат
Първият ден на Белинташ късния следобед , събота по обяд от с. Мостово на Кръстова гора и по билото, което не е като в Пирин и Рила, а някакъв коларски път до Караджов камък - страхотен природен феномен
Стълбите са две паянтови, качването е екстремно дори опасно Shocked Не знам защо тези които оговарят не го обезопасят. Парапетът е скъсан и на места не можеш да разчиташ на сигурността му. Отгоре е без думи












А картата на bg mount... за пореден път се доказа и ме свали до колата в Мостово през река Сушица, която е каменна
, а тук се събират коларския път по който слязохме от билото с реката. След 500 м. е село Мостово.
И тази е от Караджов камък

Нед Сеп 24, 2017 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov