ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пътека Бистрица – х.Купена?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Пътека Бистрица – х.Купена?
Автор Съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Sineva написа:
Не зная доколко е осъществима тази идея. Разрешението трябва да дойде от министъра на околната среда и водите, а той е в трудни отношения с природозащитната общност. Предполагам, че тя би възприела всяка формална промяна в режимите на защитените територии и особено резерватите на Витоша като някакъв вид подготовка за разрешаване на строителство на голяма ски-зона от "Алеко" до района на Голям Купен.

Разбирам това и дори донейде съчувствам на всички замесени. Откровено казано, обаче, струва ми се, че подобно хипотетично отношение на природозащитната общност не би било съвсем безукорно -- най-малкото заради страдащите и унищожени смърчови гори извън резервата вследствие на недалновидния начин на стопанисването му, за който неведнъж е ставало дума. Убеден съм също, че работата на един министър, а и по принцип на всяка държавна служба, би трябвало да се осъществява чрез изграждане на мнение в резултат също и на собствено мислене и поемане на някакви разумни и оправдани рискове.

В случая аз не предлагам промяна в режима на дадена защитена територия, а закриване на едни маркирани маршрути в нея и създаване на други. Прокарването на маркирана пътека не е непременно свързано с промени на граници или разрешаване на някакви дейности, които по принцип са забранени.

Голяма ирония е, че в резултат от всеобщата и епична борба за опазване на "Бистришко бранище", е налице обезлесяване на площи, които са съпоставими по размери с тези в някои ски-курорти, при това без нито една моторна резачка или друга горско-стопанска техника да са били замесени по какъвто и да е било начин в това кощунство. Някои крайморски банкери как ли се подхилкват на това развитие на нещата, а може дори и доволно да потриват ръце...

Между другото, ако някой пострада след удар от повалено от вятъра изсъхнало дърво на маркирана пътека в резервата, кой би поел отговорност и в какво би се изразявала тя? Дали табелите в двата края на въпросните пътеки биха представлявали достатъчно приемливо от морална гледна точка оправдание?...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Юли 17, 2017 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Sineva написа:
dido, спекулираш неубедително.

Преувеличавам просто. Съгласи се, факт е, че половината от вековните смърчове в резервата сега представляват пепел и изгнила дървесина.

vedrin написа:

Голяма ирония е, че в резултат от всеобщата и епична борба за опазване на "Бистришко бранище", е налице обезлесяване на площи, които са съпоставими по размери с тези в някои ски-курорти, при това без нито една моторна резачка или друга горско-стопанска техника да са били замесени по какъвто и да е било начин в това кощунство. Някои крайморски банкери как ли се подхилкват на това развитие на нещата, а може дори и доволно да потриват ръце...


Да не забравяме епичната намеса с хеликоптери, тежка пътнопрокарна и бронетехника в резервата за да се изгаси пожара. Как така природозащитниците в разрез с принципите си позволиха това да се случи?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Юли 17, 2017 10:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Разходихме се надвечер с Дидо, Нина и Живко из местностите Шамака, Правец и Кукула в източното подножие на Малък Купен, за да посъберем нови данни за BGMountains, а и да проверим достоверността на част от нанесените в картата пътеки. Посетихме Робовски извор в подножието на северния клон на Робовска грамада, както и друг безименен, но пък някак по-впечатляващ, извор в подножието на южното разклонение на Робовска грамада. В непосредствена близост до втория извор, даващ началото на Кукулска река, попаднахме на интересни каменни творения:



Оттам се открива хубава гледка нагоре към южния клон на Робовска грамада:



Не разполагахме с много време преди здрачаване и поради това ограничихме тази проучвателна разходка само до района на кота 1360 над местността Кукула. Оттам има хубави гледки към Лозенската планина, Плана и Рила. Вижда се добре и знамето, което по всяка вероятност се вее над Малък Купен:





От края на асфалта над Бистрица до поляната край кота 1360 може да се отиде по черен път, който при навлизането в долината на южния безименен извор преминава в добре различима пътека. Оттам в югозападна посока забелязахме начало на постепенно губещи се пътечки, които за жалост нямахме достатъчно време да проследим и проучим изчерпателно. Едната от тях вероятно обикаля дълбоката долина на Бистрата (Белина) река на височина около 1400 метра и се отправя към района на транспортната въжена линия на отсрещния хребет от южната страна на долината, а другата, може би следвайки границата между горските отдели, се изкачва в посока към билото южно от Малък Купен.

Доста данни събрахме, но останаха и още редица неща за проверяване и доуточняване.

Един страничен ефект от посещението ни, е че установихме извършването на "отгледна сеч - пробирка" на територията на ПП "Витоша". Изпълнител е Общинско предприятие "Управление на общински земи и гори". Издадени са най-малко 4 позволителни за тази сеч в землищата на с. Бистрица и с. Железница (364978 / 22.05.2017 г., 364983 / 22.05.2017 г., 364981 / 22.05.2017 г., 364987 / 22.05.2017 г.) за добив на общо най-малко 988 куб. м. дървесина от бук и бреза в срок до 17.12.2017 г.







На една от по-дебелите вече нарязани за огрев буки преброих набързо около 50 годишни пръстена...

Завършвам със снимки на две табели край Робовски извор, пътеката до който е доста обрасла с растителност, но все още различима и проходима:





_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Юли 20, 2017 1:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
В контекста на коментарите за пътеките в защитени местности, попаднах на тази рекламна обява - http://www.verticalworld.eu/programs/program.php?id=104 . Силно се съмнявам, че фирмите рекламират и организират платени преминавания през защитени местности благодарение на наличния им картен материал.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Юли 20, 2017 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
millenary.falcon



Регистриран на: 10 Юни 2013
Мнения: 40
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Интересна тема!Като участник в една ФБ група за походи на Витоша всеки вторник вечер, проявих интерес към пътеката Бистрица-х.Купена начертана на картата на БГ Маунтийнс.Пътеката беше трудно различима още в началото, беше си 20.03.2016 и имаше още снягSmileЗапочна стръмно изкачване, склонът беше терасиран и всяко едно прагче примамливо приличаше на пътека.Бях с една дама , която не ходеше много и помни тази разходка доста добре.Все пак се лутахме и темпото не беше сериозно.Харесах една "пътека" и закрачих по диагонал леко нагоре, след 300 метра видях че съм в противоположната посока и с неохота се върнах на мястото което ми даваше че е пътеката.Снегът беше половин метър и скриваше реалния терен отдолу.Започнах да заобикалям 20 метрови паднали дървета и разбрах , че планината е превзела пътеката.Започнах да вървя просто откъдето може.След 2 часа борба достигнахме Малкия купен със знамето качено на един дървен кол.Това ме поуспокои малко, че все пак някога е минавал човек оттук и оставяха 2 км по права линия до хижата.Гората се поразреди , по същия начин и батерията на моя ГПС Smile.Имах резервни батерии , но бяха в челника и реших да ги пазя, докато не стигнем цивилизация. Започнаха клекове и скали, качихме още едно връхче и се видяха Резньовете от нова гледна точка.Излезнахме на светлото петно отбелязано на картата и видяхме Големия купен, там някъде ми изгасна навигацията , но не съм я включвал наново поради пряката видимост на нашата цел.Бях сред високи клекове и широки просеки без растителност, но реално стъпвах по ужасни сухи клонаци и хвойна, снега за първи път беше предимство.Бяха минали повече от 4 часа борба с Резервата.Намерих си безопасна линия за качване на върха, оттам слезнахме до хижатаSmileАко на някой му се "губи" из резервата пращам моя прочит на пътеката, без всякакъв ангажимент за достоверност.
https://drive.google.com/file/d/0B-5YjtFTDkkOUGJKS0JTcElrMlE/view?usp=sharing
Нед Сеп 24, 2017 10:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexmitev



Регистриран на: 10 Май 2010
Мнения: 37
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Отворих темата, понеже днес с приятелката ми се качихме до вр. Малък Купен Smile Не препоръчвам маршрута за нетренирани туристи Very Happy
на 13.07.2019-та правих и прехода Бистрица - Малък Купен- Голям Купен и мога да кажа, че общо взето тракът от bgmountains е доста точен, но просто след Малък Купен като цяло пътека липсва и се върви в доста висока растителност, с камъни отдолу, в горната част към Голям Купен морените стават по-големи.
Ако го правите, само за сериозни туристи, в хубаво време и гледайте да имате запас от поне няколко часа!
От Малък Купен до Голям Купен съм го качил за 1ч и 40м, но бързах поради задаваща се гръмотевична буря, а Голям Купен е доста открит за такива условия!

_________________
За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Съб Юни 24, 2023 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov