ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инициативата: Да обновим туристическите маршрути и обекти
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Инициативата: Да обновим туристическите маршрути и обекти
Автор Съобщение
Dimo KolevРегистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1255
Местожителство: Бургас

Мнение каква я свършихме Отговорете с цитат
„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш“

Не случайно започвам с репликата на великия Григор Вачков от филма „Мъжки времена“. Някога, много отдавна имах една мечта. Идея, породена от едно наше лутане на билото на Балкана около Антонския превал. Всъщност там се зародиха много идеи. И много мечти. Една по една те се реализираха и сбъднаха. Това бе последната. Голямата мечта - да видя най-посещаваната част от Балкана сигурна за туристите. Маркировката да е подновена по пътеките, на разклоните да има табели. Важни неща, които могат да направят една разходка приятна и безопасна.

В началото на годината създадох Фейсбук групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Беше настъпило време за това. До тогава се действаше на парче, къде явно, къде скришом. Но това за мен не е правилния начин. Така трудът ти отива често на вятъра. Или се правят компромиси. А аз обичам всичко да е изпипано.

Има много хора, които мислят като мен, които също виждат какво е състоянието на туристическите маршрути в нашите планини. И не констатират само, а искат да променят това. И го правят от години. Но за да стане всичко наведнъж се искат повече хора, иска се гласност. Трябват и средства – трудът ясно, че ще е доброволен.

Та в тази група се записаха много хора. Към момента са над 800. Разбира се, че една част от тях не са там да помагат, а просто ей така - да сме навсякъде, където е интересно. Има хора обаче, които са там защото наистина искат да помогнат. Има хора, които пък въобще и не са чували за тази група и също искат да променят към по-добро състоянието на пътеките. Тези хора са важни за идеята. Тези хора движат нещата. Аз ги наричам ПЛАНИНАРИ. Дали са от столицата или от най-затънтеното село няма значение. Те са едни и същи. Различни по образование, религия, знания и умения. Еднакви по това, че искат да отделят от собственото си време, за да направят нещо за другите. Без никакви задни мисли. Ей така за каузата в която вярват. Всички те са мои ПРИЯТЕЛИ. Но за тях ще пиша малко по-нататък.

За малко повече от 5 месеца успяхме да премаркираме и почистим почти 500 км пътеки по над 50 маршрута. Сложихме над 500 туристически табели. В това не леко начинание се включиха повече от 100 души. Събрани бяха над 4500 лв, с които се поръчаха табелите, закупиха се бои и материали. От Национален парк Централен Балкан също бяха осигурени бои и табели. И мечтата се превърна в реалност.

Разбира се това бе съпроводено с много лишения, труд и усилия. Но какво по-хубаво има от това да видиш, че след теб остава нещо. Че трудът ти носи радост и успокоение на други като теб. Не съжалявам за нищо. Не съжалявам, че тази година не успях да отида до Пирин или Рила. Преходите по време на маркиранията също са удоволствие. Голямо удоволствие да погледнеш назад, да видиш боята по камъните след теб. Да видиш, че не си се качил горе напразно.

Поставените цели са изпълнени. За време много по-малко от това което си мислих в началото. Останаха съвсем малко неща за дооправяне, които ако не сега на пролет ще бъдат завършени. Желаещи за това има. Ако времето е благосклонно ще станат още сега на есен. Яд ме е само, че неможахме да минем през Купена и Кръстците. Лошото време на няколко пъти ни свали в ниското. А там е важно маркировката да се сложи. И ще се сложи.

За всичкото това време направих една единствена грешка. Доверих се на човек, който на своя глава и въпреки многократните предупреждения забърка голяма каша над х.Амбарица. Табелите над хижата са поставени на грешни места. Вярно, че имаше и представители на Парка, но това нямаше да се случи, ако ме беше послушал и бе избрал друг маршрут за маркиране. А такива имаше много тогава. Това е моя грешка! Нищо, че нито можех да го спра вече, нито че табелите са сложени от други. Но това също ще го оправим в скоро време се надявам. За да няма повече жертви и загубвания в този район дължащи се на лошата и подвеждаща маркировка.

В тазгодишното мероприятие взеха участие както казах над 100 приятели. Всеки взе присърце идеята и помогна според силите и възможностите си. Дали само със средства или само с труд няма значение. Нито има значение колко пътеки е маркирал или колко табели е сложил. Важното е, че е решил да участва и да помогне. Затова и няма да споменавам конкретно от кого е направен даден маршрут. За мен, а предполагам и за другите участници всички сме еднакво достойни да бъдем част от този екип. Да. Това е един Екип, който се създаде. Който има и бъдеще. Какво точно – времето ще покаже.

Иска ми се това което сторихме заедно да не се забравя. Да се помни. Не заради това, че ние го направихме. А защото може да зарази и други хора, по други места да се организират и направят нещо подобно. Всъщност това вече се случи. На много места група съмишленици се организират и действат. Дано повече хора се присъединят към тях. Дано техните дела получат достатъчно гласност и уважение. Според мен това е необходимо. Желаещи да помогнат има. Просто някой трябва да ги поведе. А водачи трудно се намират.

Тук не е мястото да изразявам мнение защо ние правим това след като има институции и организации, които получават средства и имат задължението да се грижат за състоянието на туристическите маршрути в Българските планини. Факт е, че от години всичко е занемарено. Много е лесно само да констатираш и плюеш. Аз също го правя понякога. По-трудното е да се решиш да отделиш малко от своето свободно време и да помогнеш. Радвам се, че с всеки изминал ден все повече хора разбират, че ако не си помогнем сами няма кой да ни оправи. Радвам се, че духът на Алеко Константинов все още е жив. Че се правят неща за другите, за тяхната безопасност, за тяхното добро и успешно прекарване в планината. Надежда има. Все още е забулена в мъглата, но проблясва все по-често там някъде.

Още веднъж Благодаря Ви Приятели!!! Когато сме много и заедно можем да успеем. Не само в такова по вид начинание. А навсякъде.

Ето го и ЕКИПЪТ, който направи така, че маршрутите в Централен Балкан да станат по-достъпни и сигурни за обикновения турист (подредбата е по азбучен ред):

1. Айлин Юмерова
2. Албена Андонова
3. Албена Тасева
4. Александър Гарчев
5. Ангел Белорешки
6. Ангел Димитров
7. Андрей Димитров
8. Антон Гаврилов
9. Атанас Косев
10. Боян Дочев
11. Боян Колев
12. Валерия Идакиева
13. Ваня Илиева
14. Велина Нейкова
15. Велислава Игралищева
16. Владимир Илиев
17. Георги Дянков
18. Георги Йорданов
19. Гергана Бошнакова
20. Господин Динев
21. Даниел Георгиев
22. Даниела Йорданова
23. Денис Паскалев
24. Деница Добрева
25. Денка Калоферова
26. Десислава Иванова
27. Десислава Стоянова
28. Дианка Николова
29. Диди Цветанова
30. Димитър Димитров-Велико Търново
31. Димитър Димитров-Сливен
32. Димо Колев
33. Диян Атанасов
34. Добриела Иванова
35. Добромир Василев
36. Донка Николова
37. Елена Иванова
38. Ема Иванова
39. Емил Георгиев
40. Зорница Георгиева
41. Ивайло Бъчваров
42. Ивайло Киров
43. Иван Иванов
44. Ивелина Чотова
45. Иво Теодосиев
46. Илиян Джестанов
47. Илияна Генова
48. Ирина Зайченко
49. Ирина Павлова
50. Йовка Христова
51. Красимир Василев
52. Красимир Георгиев
53. Красимир Топчиев
54. Красимира Георгиева
55. Красимира Хинева
56. Кремена Цакова
57. Крум Кръстев
58. Лилиан Тодоров
59. Лора Каравелова
60. Любослав Станков
61. Мария Георгиева
62. Мария Моллова
63. Марияна Кирчева
64. Мехмет Ферхат
65. Милчо Михайлов
66. Мирослав Дяков
67. Мирослав Шапковенски
68. Михаела Иванова
69. Момчил Момчилов
70. Недялко Маринов
71. Нела Пейкова
72. Нели Стайкова
73. Николай Барбуков
74. Нора Стоянова
75. Петко Кънъков
76. Петър Апостолов
77. Петър Воденчев
78. Петър Димитров
79. Петър Тодоров
80. Петя Драгиева
81. Петя Николова
82. Петя Пенкова
83. Петя Цветкова
84. Ради Радев
85. Радка Попова
86. Радослав Георгиев
87. Радослав Зарков
88. Ралица Динева
89. Росен Иванов
90. Росен Русев
91. Росица Димитрова
92. Румен Гаванозов
93. Румен Пейков
94. Румяна Христова
95. Сашо Попов
96. Светозар Георгиев
97. Светослав Тодоров
98. Севдалина Христова
99. Симеон Големански
100. Симеон Симеонов
101. Славка Иванова
102. Снежанка Николова
103. Станимир Стойчев
104. Станислав Стоилов
105. Стефан Илиев
106. Стефан Цинцарски
107. Стефка Тодорова
108. Стоян Ангелов
109. Таня Бунчева
110. Тинка Лукова
111. Тихомир Тончев
112. Тодор Азманов
113. Тодор Владимиров
114. Тодор Иванов
115. Тодор Тодоров
116. Тюнчер Еминов
117. Христо Ангелов
118. Христо Райнов
119. Христо Христов
120. Цветан Бачев
121. Цветан Цонев
122. Цвятко Люмбев
123. Цецо Цолов
124. Юлия Димова
125. Юлия Найденова
126. Янка Богорджийска
127. Янка Минкова
128. Янко Василев

Благодарност към всички незнайни за мен и Вас Айтоски и Казанлъшки туристи, които се включиха в почистването и маркирането на билния маршрут Ком-Емине и пътеката от гр. Мъглиж до гара Кръстец.

Благодаря и на всички хижари и арендатори на хижи, които ни подслониха и помогнаха с поставянето на табелите. Не искам да ги изброявам да не се засегне някой от другите. Но Вие знаете кои сте и помогнахте нещата да се случат по-лесно и бързо.

Благодаря на управата на Национален парк Централен Балкан, че разрешиха на територията на Парка да се маркира и да се поставят табели. Не срещнахме никъде спънки или трудности от страна на техните служителите. Получихме и малко помощ по места, както бои и табели.

Ако съм пропуснал някой моля да ме извини. Мисля, че това е екипът на таз годишното Старопланинското мероприятие на групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Включил съм и тези, които дойдоха, но поради независещи от тях причини не можаха да помогнат със своя труд. Важното е, че имаха желание. А време и места догодина колкото искате. Всеки, който тепърва вземе участие в някое мероприятие, също ще бъде добавен в списъка.

Та това е. Поздрави на всички и до скоро нейде по пътеките…

P.S. ровейки се скоро из темите във форума попаднах на тази стара тема. Две години. Толкова бяха необходими да се организират нещата. Не е чак толкова много.
Сря Окт 04, 2017 8:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Пчелата ЖужаРегистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 517

Мнение Отговорете с цитат
Колко много хора! Браво, Димо!
Чет Окт 05, 2017 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo KolevРегистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1255
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Ружа 62г. написа:
Колко много хора! Браво, Димо!


Сговорна дружина планина повдига. Е ние само я направихме малко по-сигурна за туристите. А бройката нарасна на 140 даже. И всеки ден стават повече. Very Happy
Съб Окт 07, 2017 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov