ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
djambarski написа:
А иначе каква е цената им?

2.29 без ДДС в Метро, 200 гр. 170 гр с подправки / не са подх.за планина, солени са / са със същата цена.

_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Сря Сеп 13, 2017 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение юруш на ... Отговорете с цитат
Стопанина в Халкидики, където ходим вече 5-6 години, ни гледа, че с Дара се мотаме все в маслиновата горичка, която обхваща цялата къща - около 10 дка е. Гледаме го, че бере зелени маслини. Дума ни той: "Тия маслини, голяма част така опадват. Вземи си набери, колкото искаш, приготвят се много лесно. Ще направиш чукани маслини, сорт Халкидики. От 15 до 20 септември, преди маслините да натрупат много зехтин в себе си, се правят този вид. " Не го питах нищо повече, по-добре си правим моабет на чаша вино с него за други работи, тъй като някои неща знаех за маслините. А и ми беше интересно как ще станат, а доста работи пише и в интернет.
Много от вас са ходили на Халкидики, не е по-скъпо от нашето море. Който не е още ходил, трябва да отиде . Та знаете местният сорт - зелени, леко в сиво-кофяв оттенък, големи маслини. В България няма такива. Около 5-6 евро е кг, по пазарите се намират и за 3-4 евро. Не са точно зелени като зелените маслини продавани в България, които са много безвкусни и солени.

Речено - сторено, що да не пробам. За час привечер преди тръгване, набрах, та малко се поувлякох, доста спори брането. Напълних един кашон, че де да знам колко маслини ще излязат от него.
Чукани обаче няма как да станат, няма къде, ще опръскам в жилището. Чукани се правят на открито, с два камъка. Като ми даде хазяина идеята, разгледах маслините на пазара в Халкидикии видях, че от този сорт има и рязани, не само чукани. Къде ще ги правя - в банята, най-подходящо. Използувам хладилна чанта - в която маслините ще киснат във вода, за да им излезе горчилката. Хладилната чанта се пълни догоре с вода затваря отгоре с капака й, за да са маслините винаги под вода - не трябва да има достъп въздуха до тях, по време на 7-те дни на киснене.

Обаче, се оказа, че рязането е доста работа. Маслините са много чисти , не цапат. Взимам си по малко, режа ги на маса и оттам в хладилната чанта, веднага във вода. Не е проблем маслините да преседят няколко дни след набирането , нищо не им става установих. Рязането продължи няколко дни по 1-2 часа, когато се намираше време за това.
Технологията:
1. Рязане на прорез - околовръст около цялата маслина. Маслините не се мият предварително, за да не са хлъзгави при рязането.
2.Киснене 7 дни във вода на хладно място. Всеки ден се сменя водата. Маслините трябва да са под вода постоянно , за да не се окисляват. Водата става зеленикава, излива се и се сменя с чиста вода.
3. Правене на саламура- 10 части вода, една част сол. В маслините, сложени в буркани по 3 или 5 кг, се налива саламурата. Без да се джуркат, или обръщат, но е обходимо, накрая отгоре на съда се налива един пръст олио / не зехтин, а олио, и в Гърция слагат олио /. Зехтинът гранясва при досег с вода по-дълго време . Поставят се в буркан или бидон, заливат се със саламурата и отгоре олиото
е за да няма достъп въздуха до тях. така се запазват хрупкави и свежи една година.


Получиха се 16 кг маслини в отцедено тегло. След 5 дена в саламура, вече готови за хапване. Жена ми, силно резервирана, че няма нищо да стане.
Резултата - страхотни маслини се получиха. Хрупкави, свежи, леко са още лютиви и това е още по-убаво, не можем да спрем да ги хапваме. С истински мирис и вкус на маслина, не като зелените маслини от магазин, които имат вкус на картон. По принцип знам, че на зелените призводителите за стабилизиране им слагат малко киселина, затова са така безвкусни. Но черните , конфит, като химикали са най-зле, те за да не се усеща солта в тях, им наливат гликол, и ти казват - ааа, те не са солени. Затова черните маслини конфит са в заварени / не просто затворени, а заварени / тенекии, иначе ще гръмнат , и солени са и сладки едновременно, маслина без сол не става и безсолна маслина няма, казват гърците, то е същото както и туршията. Ако искаш да са по-безсолни, слагаш ги във вода един ден, да им се отнеме от солта.
Нюанси:
В Гърция се продават и ножчета за рязане на маслини, при които маслината се натиска в нещо като отвор и вътре четири малки остриета я прорязват. Ча толкова за аматьорска работа не е нужно. Стари византийци съм виждал, че ги цепват бързо и немарливо и със стари бръснарски ножчета. При мен, работата е по-бавна, ножът прави по-добър прорез, защото и малко разделя месото за разлика от бръснарското ножче / то само старите ножчета стават за това / . В разделеният при моят случай голям прорез по-лесно влиза саламурата, тъй като маслините са големки и твърди, но отделих 5-6 часа за рязане на маслините.
Някои неща се учат в движение. Най-добре и правилно стават големите и гладки маслини, с остър връх. Не исках да отбирам само от тях, защото все пак собственика има правото да си бере от най-хубавата част на маслините, да не се излагам, дето се вика. Брах в един запуснат ъгъл на горичката, където имаше и големи маслини, но 1/3 от маслините бяха по-малки , някои и грапави. Тия точно, трябваше да се киснат 3-4 повече дни и също , повече смяна на водата. Усетих, че не трябва да има зелени петна в маслината накрая - в тях е горчилката :

На местата с упорити зелени петна, на малките и грапави маслини им правих по още един или няколко прореза в петното. Мислех последните 1-2 кг да ги хвърля, но накрая, малките и упоритите маслини, станаха даже още по хрупави и вкусни от големите.
Не е проблем, в един момент оставих по средата на 7-те дни маслините във водата, че се наложи да пътуваме. Водата смених на третия ден. Но седем смени на водата задължително, даже направих 8.
Тъй като не можем да ги изядем, реднах и бартер - кило маслини за 3 буркана селски домати.
Резултата - без много работа, лесно се получава нещо добро и ценно. За нюанс, може да се нареже и половин лимон на резени и се слага на различни места, в един буркан от 3 кг . Маслините имат дъх на лимон, по този начин.

Апва си човек и се сеща за моренцето, средата на септември чудно, 30 градуса постоянно, водата чай :

Само дето една пакостница ми конфискува стола, та вече не мога да се доредя до него Smile :
[/img]

_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Съб Окт 07, 2017 9:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
il4o_voivoda



Регистриран на: 06 Сеп 2015
Мнения: 451

Мнение Отговорете с цитат
Брей!!!
Съб Окт 07, 2017 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2344
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО в България:

ЦЪК

Едва ли е късмет, но все пак...от всички изброени имам спомен през тази година да съм консумирал само чай Lipton. Гаранция!

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Окт 09, 2017 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
joy_boy



Регистриран на: 21 Авг 2012
Мнения: 292

Мнение Отговорете с цитат
всеки иска да бере доматите сам и вратните пържоли да са от щастлива кокошка Laughing
горчивата истина е, че ако няма ГМО, няма как да има манджа за всички..

п.п.
Това с маслините изглежда яко, бравос.
Пон Окт 09, 2017 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2344
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
joy_boy написа:
всеки иска да бере доматите сам и вратните пържоли да са от щастлива кокошка Laughing
горчивата истина е, че ако няма ГМО, няма как да има манджа за всички..

п.п.
Това с маслините изглежда яко, бравос.


Не знам за вратни пържоли от кокошка, но манджа за момента има. Проблемът е, че едни изхвърлят а други гладуват. Земята има капацитет да изхрани още повече хора, не точно с вратни пържоли(от кокошка Wink, но с протеини от безгръбначни.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Окт 10, 2017 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
joy_boy Smile за маслините го описах, щото всеки може да го пробва, лесно е. mislesht добре ги е дал рекламираните навсякъде Милки и Кола, които са вече напълно химически продукти. От ГМО вече не можем избяга, но можем да ограничим малко приема на химикали. Тези тъй наречени "храни" предизвикват и зависимост, подобна на цигарите.
Лошото е, че и малките български производители отдавна работят по този начин. Още от 90-те години та доскоро работих във фирми, обслужващи хранителната промишленост, и по изложенията ставаха все-повече изложители - Дю Понт, ВАЕСЕФ и стотици подобни, които предлагаха готови съставки във вид на бидони с химикали или химически сухи смески в чували. Не може да съществувате на пазара, ако произвеждате без тях. Каква е схемата :
Една българска фирма, за да създаде производство и да има капацитет, трябва да влезе във веригите за хранителни стоки - Кауфланд, Билла, Лидл и т.н. Изискването на тези вериги е : 2/3 от срока на годност да съществува, и само тогава стоката ти се приема. Ако не можеш да си спазиш доставките, не само че губиш пазара и стоката ти остава в склада, но и те глобяват, за това че не си изпълнил доставка, с яка сума. Да предположим, че произвеждаш изделие със срок на годност 6 месеца . Имаш 2 месеца от производството , за да го реализираш. Ами преседяването в склада, ами транспорта ? Какви факири търговци трябва да имаш, за да ти продадат количествата за 2-3 седмици ? А за да излезеш от гаражното производство, трябва да имаш дистрибутори в цялата страна, на тях какви срокове ще предложиш? А за износ въобще можеш ли да мислиш. Ще кажете, че има и стоки с по-малка трайност, хляб, кисело мляко, сирене и др. Да, но и при тях конкурентите ти не спят и излизат срещу теб с по-дълги срокове на годност, та ако не ги догонваш непрекъснато, веригите и пазара в един момент ще те извърлят и си загинал. И започваш да търсиш решение. Ти си месар, отиваш на изложение и питаш : Какво да правя, за да направя годността 1 година? Питат те къде, се къса срока ти. Казваш, опушването на шунката й сваля срока на годност. Няма проблем , човек, взимай тия бидони с течност, която е химически пушек и смес от химикали, киселини и основи. Киснеш в тях шунката и постигаш аромат на пушек, а другите химикали ти повишават трайността. И премия- освобождаваш 10 работници и пещи за опушване. Спестяваш разходи и стоката ти става с 1 година трайност. И така, всички процеси в месопреработката, сладкарството вече са химизирани маскимално. Всичко е бои и химикали овкусяващи максимално много пълнеж - соя, брашно, сол, захар, палмово и т.н Лъскава опаковка и много реклами, и кръгът е затворен.
Във веригите не всичко е химическа кал, има и някои стойностни храни, които ще пусна по-нататък във времето.

_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Вто Окт 10, 2017 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 495

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50, баба Ружа обича маслинки-стафида. Купувам си турски "Кавърджик" и гръцки "Каламата". Не са черни, кафяви са. Какви са им кусурите? Ти си човекът, който ще ми каже.На Тасос имаше черна стафида, но не си купих - нали казваш черни да не ядем.
Вто Окт 10, 2017 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
Ружа, ти си на 2 Х 31 г., никакви 62. Та ... на Тасос не ме впечатлиха дребните техни маслинки, които така си изсъхват по дърветата директно, и стават "стафидати , опитвах ги на много места и аз на острова, стопанката ни черпи и ни препоръчва , а и като се мотахме по баирите дърветата са пълни. Това не са вредните черни , едри и "сладки" конфит маслини, които са лошите.
Вече не продавам маслини, а и на пазарчето в Младост са ги развалили, мешат ги с евтини от различни места. Същото е и в Халите. Купуваш маслини, пълни с вода , и най-лошото е че са кисели .
Та хубави маслини от внос са марката REGINA , но къде се продават - не знам, в интернет сигурно пише, разгледай сайта им https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjp96jm9eXWAhXpK5oKHZcMDd4QFggwMAI&url=http%3A%2F%2Fregina.bg%2F&usg=AOvVaw36IuNqglefbkHhPavnwwyw , може да се поръчат предполагам . Хубави са натуралните маслини от сайта им . В България стафидати няма, пробвах в Кауфланд написани че са такива - това са кисели, просто смачкани маслини, нямащи нищо общо със стафидатата, която трябва да ти оставя дъх на старо дъбово дърво, на сирене и вино едновременно.... само на пазарите в Халкидики и в Мазутис , имат доста видове от тях.
Аз си купувам от Лидл маслини на Калина / това е гръцки производител с офис в Сливен, етикетите са на български, но всички маслини са им добри /. Маслината сорт Каламон за да си сигурен в нея, трябва да е в саламура - та Каламон в Лидл на Калина, 1 кг в саламура около 12 лв са, но си заслужава. Маслини Калина може да се поръчват и по интернет . Калина имат и маслини в Лидл услу, черни, вакуумирани - най-близо са до стафидатата, за България.
По гръцките магазини в София - само изветреляци и стари маслини, нищо свястно няма. Пастетите от маслини са стари маслини преди разваляне, смляни и пълни със сол и консерванти, дали са купени от тях или от верига в буркан няма значение.
В Гърция, като разговарях с нашият производител / вече бивш / - България не сме им интересни като пазар, никой не иска да се занимава с български фирми с по 1-2 тона. Маслини ставали добре на големи и хубави партиди по над 1000 бурета - едно пале е от 4 бурета. За Щатите, Канада, Австралия, Франция където знаели какво искат. Не и за Германия - там бюргерите набиват само вурстове, картофи и бира.

_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Вто Окт 10, 2017 2:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 168

Мнение Отговорете с цитат
Наблюдателят следва да се чете само след обилно преяждане.
Сега сгреших да го чета на гладно и като почна едно слюноотделяне, като почна един гъдел в стомахчето, едни видения ми се въртят из главата и не ми дават покой.
Само планирам как довечера да се отдам на изкушението, че иначе няма отърване.
Вто Окт 10, 2017 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 495

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
Ружа, ти си на 2 Х 31 г., никакви 62.


"Никакви 62", вече съм на 66!
mislesht, ако чете това, да вземе да ми коригира никнейма на "Баба Ружа", та хората да не се заблуждават. Tooth Tooth

Ще продължа да си ям моите стафиди. Те не са нито много солени, нито кисели. В Пловдив има българска верига "Триумф", оттам ги купувам.

Митак написа:
Наблюдателят следва да се чете само след обилно преяждане.
Сега сгреших да го чета на гладно и като почна едно слюноотделяне, като почна един гъдел в стомахчето, едни видения ми се въртят из главата и не ми дават покой.
Само планирам как довечера да се отдам на изкушението, че иначе няма отърване.


Абсолютно вярно! Станах и си хапнах малко от въпросните маслинки с филийка груб черен хлебец. Класика!
Вто Окт 10, 2017 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
Ружа, значи 2 Х 33 , жена в силата си Smile Щом маслините са ти добре на вкус, значи за убави.
Сега със застудяването, на всеки му се апва масълце върху препечен ляб. Да , но качествено масло почти няма, а и е доста скъпо - за мен истинско на вкус е само Президент unzalzed , а то е вече 30 лв кг. На повечето масла пише 82 %, без да уточняват кикво е това - ами 18 %, са 4-5 % сол и 13-14 % вода, това е. Не е нужно да разреждат маслото със сол за да го направят на по- атрактивна цена, всеки сам може да си соли колкото му е по вкуса. Маслото, лошо или добро , е и доста тежко и вредно ако се яде постоянно. Случайно открих как може да се замести.
Преди бях споменал за един начин на хапване на зехтин, който случайно открих, гърците го знаят но не го ползуват, те и без това се наливат със зехтин по всички възможни начини. Та взима се един 300 мл. четвъртит или шестогранен буркан, пълни се докъдето ви е кеф с екстра върджин зехтин и се оставя 1 ден подпрян на стена в хладилника / не фризер! / по която има заскрежаване. Трябва да се уцели такова място и толкова площ на допир, че зехтинът да добие консистенцията на червен / черен хайвер на зърна. Не бива да замръзва и става като грес, под минус 7-8 градуса зехтина променя свойствата си.
Вади се бурканчето непосредствено преди яденцето, защото зехтинът за 5-6 минути се връща в течното си състояние. Маже се непосредствено хапката преди да се отхапе, поради същата причина - да избегнем втечняването од топлата филия, и се отхапва. Технологията позволява да се издадат тихи звуци като ...ммммм.... ауууу... и др. подобни. За следваща хапка пак се маже с лъжичката. Зехтинът отделя невероятен аромат и вкус когато е в такава консистенция, и замества маслото. Здравословно и доста по-евтино. Сега например има промоция в метро в неделя - Чирио, 1 литър 12 лв. Мой фаворит е JONIS , който е с много високи показатели и се уверих, че не правят компромиси с качеството, когато работех в сектора https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwii6abl6OrWAhWCC5oKHfhFAg0QFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nutria.gr%2Fen%2Fionis-olive-oil%2F&usg=AOvVaw08Y_86-52UpqlerzmTZKai , Кауфланд вече го внасят директно от производителя, без посредници, и имат десетина вида на щанда - видът му Митолио сега е на промоция и сходна цена от около 13 лв/ литъра . В България има много по-качествен гръцки , итал. и испански зехтин отколкото ще купите от чужбина на някое случайно място, в Гърция например на туристите продават всякакви неща в туби и какво ли не. Колкото е по шарена металната туба, толкова е по-зле.
Този начин на кристализация на зехтина, е проба, по която византийците определят дали е качествен :


_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Чет Окт 12, 2017 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
Eдно леко наблюдение на една много хубава храна - сусамовият тахан. Съдържа най- много микроелементи в сравнение с всички други храни, много витамини. Не става да се яде на семена - както влизат, така си и излизат Smile Млян е решението. Най-добър е пълнозърнестият. Суров смлян тахан - такова нещо не съществува. Тахана развива много бързо микроорганизми, ако се смели и не се темперира. Минимално стерилизиране при 90 С е необходимо, за да не развие първо салмонела, после други неща. Това от разговор в производството на реномирани производители, които изрично го подчертаха. Сравняват се три вида тахан , разпространени в България:
1. Балчо
2. Тръндев
3. Македоникос
Години наред дегустации и проби, изложения и посещения в производства, та горе - долу мога различавам истината от ментето.
1. Балчо - твърдението че таханът е суров, е чиста измама. В буркана - това не е тахан ....има някаква мазнина / най-вероятно соева, не гранясва / , някакво брашно за пълнител и много люспи. Сусам ако има, е не повече от 20 % . Има вкус на неопределена каша. Сусамът оставя тръпчив, характерен вкус накрая, който няма как да се обърка. Заключение - по-добре не купувай.
2. Тръндев Учудващо добър, почти като гръцкият. Но не гръцкият в Лидл, оттам не, а този на Хайтоглу Брос. Разликите са само 2 , има и една шмекерия: 70 % от сусамовото олио е извлечено отделно и го няма в буркана на Тръндев. Ако в буркана има 1-2 пръста олио, това е много добре. Това олио, съдържащо специфични вещества, и е най-скъпото в сусама, над 40 лв е литъра. Второто е, че не е смлян съвсем фино. Но е добър. Тези които са свикнали с Балчо и го пробват, ще установят, че е нещо съвсем различно. Леко стипчив, както тръбва да бъде истинският сусамов тахан.
3. Македоникос на производител Хайтоглу, има го в Метро. Но само бял тахан, не пълнозърнест. Трябва да се избягват фабрични тахани с портокал, мед и др, щото им слагат и палмово олио, и консерванти / виж етикетите / . Този буркан е от Гърция - много фино смлян, на прах, много сусамово олио. Един от най-реномираните производители в света е , все пак.
Но за 7 лв буркан от 900 гр, предпочитам Тръндев. Македоникос е 2 пъти по-скъп, а го няма и в България. По-добре е пълнозърнест и с по-малко сусамово олио, отколкото бял тахан на Македоникос.
Турски и арабски тахан не бих взел, опитвал съм ги доста, има добавено много нещо в тях, някаква странна мазнина, и са много редки - не трябва да е така. В Македоникос има мазнина, но разбъркаш ли го, става точната консистенция. При неподвижно стоене на буркана , след 1-2 седмици все повече мазнина излиза отгоре. Това е признак, че таханът е от сусам, а не олио и брашно в буркан.
Смесен с мед 1/1, тази смес в хладилника, става като дъвка. С бадеми или орехи - ето как може да заместим всички химически Милки, Марсове , Сникърси и др джънк фудс. Меда в Лидл на мен ми харесва.
И да развенчаем един мит - халвата . Като продал камиони от нея, мога да кажа, че е толкова традиционно българска, колкото са китайските мартеници. Изваденият напред като хвалба от производителите бял фондан от състава й - 45 %, е нищо друго освен разбит фруктозо - гликозен сироп, най-евтиният подсладител, от който правят и Кока кола. Най-вероятно е направен от ГМО царевица в Бразилия или САЩ, той се купува на борсата от производителите, даже и българските. Въобще химията в бидони и чували, е отдавна и при най-малкият селски производител - къде ще правиш сироп да кажем от круши, даже да са ти и в двора. Къде ще го вариш, държиш после.... не можеш да достигнеш с естествени суровини и еднаквост на продукцията си, еднаквъв вкус и хомогенност, трайност и т.н. Вместо това налей 100 гр. химически аромат от тубата, която е 5 год. трайност , и пей сърце. Другата съставка е палмово олио - най-добри показатели има за сгъстяване на брашна и трайност, та затова.
Та халвата, даже и селска , народна и т.н.., е отдавна един пълен джънк фуд. Четете етикета.
Много лесно халва става вкъщи с горната смес от тахан и мед, като се размеси с овесени ядки / да попият и създадат твърдост / размесва се с ядки - лешник, бадем, орех , по избор и се оставя във форма за 3-4 часа в хладилника - готова е.





_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Съб Окт 28, 2017 3:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митко



Регистриран на: 18 Фев 2014
Мнения: 31
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Наблюдател, информацията която ни предоставяш е полезна, но тук нещо ме смути:
nabludatel50 написа:
...
2. Тръндев Учудващо добър, почти като гръцкият. Но не гръцкият в Лидл, оттам не, а този на Хайтоглу Брос. Разликите са само 2 , има и една шмекерия: 70 % от сусамовото олио е извлечено отделно и го няма в буркана на Тръндев. Ако в буркана има 1-2 пръста олио, това е много добре. Това олио, съдържащо специфични вещества, и е най-скъпото в сусама, над 40 лв е литъра. Второто е, че не е смлян съвсем фино. Но е добър. Тези които са свикнали с Балчо и го пробват, ще установят, че е нещо съвсем различно. Леко стипчив, както тръбва да бъде истинският сусамов тахан.
...


и преди 2 години:
nabludatel50 написа:
...
Цената в тези магазини е сравнима / при промоция даже е и по - ниска/ със сместа представяна за тахан от Балчо , Тръндев и още някакви по- малки не ги запомням , в подобни на Тръндев опаковки .
...

Да разбираме ли, че има положителна и значителна промяна в качеството на продукта от този производител?
Нед Окт 29, 2017 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1111

Мнение Отговорете с цитат
Определено да. Може да съм попаднал на лоша партида преди 2 год. Отстъпва на реномираният гръцкият тахан Македоникос / вижда се колко сусамово олио има в него, в Тръндев липсва/ но е доста добре, и е 2 пъти по евтин. Купувам вече само Тръндев. Тъй като съм заместил почти всичко сладко с тази смес от тахан и мед, , бих се замислил за по-големи разфасовки, в Гърция на доста места има по 900 гр, кофи от 2 кг и 5 кг и излиза доста по - евтино, но не чак цената на Тръндев.
Сега ме подсети, та проверих какво е положението с по-добра цена, и без това взимам по 2 буркана / големи 900 мл- но е 700 гр като тежест , може да съм допуснал грешка в количеството горе/ от пазара в Младост по 7 лв броя. Ето на какво попаднах : Не са много в час с интернет продажбите , нямат добър сайт: https://12633-bg.all.biz/ , но има инфо:
Здравейте и благодарим за Вашето запитване. Цената на 1 бр. натурален сусамов тахан в стъклен буркан от 0.700 кг е 5.40 лв./бр. с ДДС; 12 бр. в кашон;
Доставките до Пловдив могат да се извършат със СПИДИ, по пощата или с автобус от Харманли за Пловдив, който пристига в Пловдив на автогара “Родопи” към 10.45 часа. Плащането става по банков път или с наложен платеж. Ако имате безплатни минути към GLOBUL, моля, обадете се на 0897-813-172 и ще Ви дадем пълна информация. Благодарим! Поздрави!

_________________
http://blogailiev.blogspot.com/2016/10/14.html
Нед Окт 29, 2017 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Следваща
Страница 15 от 16

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov