ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дискусия за новия план на НП Пирин 2014-2023г.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Дискусия за новия план на НП Пирин 2014-2023г.
Автор Съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
А за санкциите от Европа вярно ли е? Щом всичко е наред, по каква причина биха ни санкционирали(във връзка с Пирин)?

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Яну 02, 2018 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
За какви санкции иде реч?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Яну 02, 2018 6:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Ами споменаха по национална телевизия, едва ли не обмисляли санкции за България. Подробности не чух да казват.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Яну 02, 2018 9:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Аха, "санкции" в рамките на ЮНЕСКО - няма такова нещо, демек Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Яну 02, 2018 10:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Ето нещо по темата Отговорете с цитат
Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

От дописката има какво да се научи.
Вто Яну 02, 2018 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Казват на господин Тома Белев да си гледа работата, а именно:

Код:

Конкретната ситуация, за която ни информирате, а именно  –  започване на обществени консултации по проект за изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“,  не  представлява нарушение и Комисията не може  да предприеме действия срещу България  на това основание.


За останалото - ще видят Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Яну 03, 2018 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение За тези които не са го прочели или нямат ФБ Отговорете с цитат
Трябва да има прогрес и развитие. Но къде остава идилията? Къде остава човещината? А без тях сме обречени и загубени

от ФБ написа:
Истинското мнение на хората в Банско за случващото се там от 2000 г. насам (източник Оффроуд форум, с разрешение за цитиране, чрез Вера Петканчин).

“Айде малко да се изкажа от гледната точка на местен, кореняк на Банско.
И такаа годината е 1999/2000, Банско е едно малко, китно планинско градче скътано в полите на Пирин, типична гледка за Австрийските и Швейцарски ски курорти. Относително запазено е спокойствието от миналото. Децата играят навън до полунощ, кражбите са немислими, доверието и помощта у хората взаимна. Развива се летен и зимен туризъм. Големите хотели се броят на пръстите на едната ръка и се знае, че там отсядат само чуждестранни туристи и тук-таме някой нашенец - паралия. Всичкият останал поток от туристи е в малките, семейни хотелчета, къщички, частни домове. Заведенията са собственост на жители от града. Капанчетата в планината както лятото така и зимата работят безспирно. Собствениците им са предприемчиви хора от Банско, решили да развият собствен бизнес. Атмосферата е уникална, сякаш времето е спряло. Спокойствието, чистотата и красотата са едно от нещата заради което идват хора от цял свят, но основното е топлото отношение на местните.
Зимният сезон е към края си. Местните са доволни от сезона, въпреки общо 5-те ски писти и самостоятелният транспорт до ски съоръженията.
Идва пролетта на 2000 г. в малкото градче се носят слухове, че чуждестранни предприемачи откупуват земеделската земя на хората за по 15-20$/м2. Всички се надпреварват кой да продава. Затишие, който продал продал инвеститорите се оттеглят. Летният сезон е в разгара си, на откупените ниви кипи строителна дейност, малцина знаят за какво иде реч. Не след дълго хеликоптери започват да бръмчат денонощно в планината. Доскоро едно от най-любимите места на местните (м. Бъндеришка поляна), мястото където поколения са били на летни и зимни лагери, е в историята. Верижни трактори, булдозери и самосвали са изкоренили всичко дето е било там от векове и строят.
До тук добре. Идва следващата година, въпросните предприемачи се появяват отново и пак изкупуват земя, този път на "безбожно" високата цена от 30$/м2 както се досещате, продалите преди това негодуват, останали са "тарикати", дето още не продават.
Следващите 2-3 години ски зоната започва да сработва, увеличената маса от туристи е в полза на местните. Туризмът се развива "БРАВО" на Ц. Минев.
Да де ама идва 2005 г., предприемачите известни и безизвестни фирми продават откупената земя (15-30$м2) на скромните 150-200евро/м2. Печалбите ще изчислите сами. Нищо лошо в предприемчивият нюх на тези хора. Местните се чувстват унизени и измамени, ама кой ги пита. "Тарикатите" от по-рано продават на цени в пъти повече от своите съграждани, пак нищо лошо, но това бе началото на самоизяждането на местните. Започват дрязги, пререкания спорове. Наскоро съседи делили залъка си хляб, сега се гонят по съдилища. Всичко това става все по-зле с годините.
2007г. - бумът на голямото строителсто. В доскоро малкото градче се построиха за изключително време (1 лято) 5-6 етажни сгради (технически запознатите ще споделят компетентното мнение,че за няма и 6 месеца не невъзможно да се спаяат технологичните срокове за изграждането на масивна сграда с такива размери и то в напълно завършен вид). Бетоновози се надпреварват да наливат бетон по 30 часа в 1 денонощие. Работниците са събрани от кол и въже, технически неграмотни.
Представете си гледката малка семейна къща на 1 до 2 етажа, а до нея плътно залепен за оградата 5 етажен гигант и то от южната страна. Хората от въпросната постройка забравят за думата слънце. Хотели от различни по-различни никнат като гъби. Кой в японски стил, кой в Алпийски, кой в цигански - лилави, зелени, червени - важното е да се построят. Колко местни бяха излъгани за строителство чрез обезщетение и колко чуждестранни граждани просто няма да споменавам.
Всичко това продължава до 2009/2010 г. докато не "удари" "кризата". По това време вече местните предприемачи бяха реално 2-3ма и то с добра финансова подкрепа от ръководството на общината за което ще спомена малко по-късно. Местният бизнес бе затрит, унищожен, заличен. Вече нямаше китно градче с тесни улички и приятна атмосфера, а бързоразрастващ се боклукчарник. Боклуците са навсякъде. Инфраструктурата се задъхва, на моменти спира, отново заради общински интереси. Банско се превърна в град на боклуците, мръсотията, стриптииз клубове, сборно място за наркомани, дилъри и всякакъв вид бабаити от търсещи далавера. Децата не играят до полунощ, защото е прекалено опасно, но не играят и през деня, защото родителите, бабите и дядовците им са се изпокарали за пари, имоти и глупости. Всеки се надпреварва кой ще кара по-скъпа кола от съседа си. Кой-ще направи по-висока плевня от брат си. Кой ще е "най-гъст" с властта за да се уреди с разрешително за строеж.
До тук, всеки си прави сам изводите кой е виновен за положението. Дали общината раздала безразборно разрешителни за строеж на гигантски сгради с 2000 леглова база срещу апартаменти и рушвето, дали Ц. Минев решил да си попере паричките, дали местните поддали на натиска? Всеки да решава сам.
Към днешна дата - има нова управа в общината от партия бат Пожарникар. Положението е още по-зле, щото вече няма гиганти да наливат пари в общината. "Новобранците" се чудят как да изсмучат и последната стотинка от хазната (пестейки от улично осветление и правейки ненужни козметични ремонти) преди да им свърши мандата, щото никои няма да им позволи да спечелят с измама за втори път. Ц.Минев е доволен от случващото се. Миналогодишните стартове от световната кума са му донесли доходи доволно прилични за години напред. А и да свършат концесията на планината е за 30 години тъй, че пак ще си направи, все пак управата е "жадна" за комисионни.
Хората вече осъзнават грешката си, но е прекалено късно. Дузина хотели всеки месец фалират и се конфискуват от банката. Още толкова остават да пустеят, за не достроените призраци не ми се говори.
- А планината - на кого му пука за нея;
- А хората - на кого му пука за хората щом се правят пари;
*Протести в полза на бат ви Цеко - да да! Всичко е под натиск. Всички служители на общинските здания отиват под строй на протест ЗА разширяването на ски зоната. Отказа е равен на уволнение, по-точно оставка.
Абсолютно всичко е прах в очите на хората. Ще спра до тук. Сами ще си извадите изводите и поуките от историята.

Моята гледна точка е като на пристрастен, все пак съм участник или по-точно бях във всичките тези събития и който ви разтяга локуми или хвърля прах в очите да знаете, че не му е чиста работата.

Поздрави
п.п. Не ме разбирайте погрешно, нито съм против г-н Минев, нито против общината, нито когото и да било, но всички ТЕ и всички НИЕ сме виновно за положението
(п.п.2) Щели да забраняват офроуда в горите, по-добре да забранят изсичането на планината, прогонването на всички диви обитатели и безвъзвратното унищожение на природата с цел пране на пари.”

Чет Яну 04, 2018 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Тези карти истинни ли са? Отговорете с цитат



Чет Яну 04, 2018 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Не са истински, щото това не са карти, а картинки Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Яну 04, 2018 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Уточнение Отговорете с цитат
Не писах истинСки, а истинНи. Та, и картинки да са, истинни ли са или лъжовни? Shocked
Чет Яну 04, 2018 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
В тоя си вид са лъжовни.
Биха станали истинни ако при очертаването на цветните петна се използват официалните гео-данни за зонирането на НП Пирин според ПУ от 2004. Такива официални гео-данни за съжаление, поне засега, няма.

Все пак нужно е да спомена, че вероятно показаното е близо до реалността Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Яну 04, 2018 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Проблемът в същината си е, че въобще се направи тази ски - зона около Тодорка. След като се отпуши духа от бутилката, населението получи сносен поминък и всичко в Разложката котловина - работата на повече от 50 000 д, е свързана с положението на ски-зоната. Къде в момента е проблема на ски зоната : горе има много писти и съоръжения, а довеждащият лифт - с кабинките, не може да ги запълни на повече от 30 %. Ако се построи втора кабинка, тогава ще започнат да искат повече лифтове и писти горе.
Това е конфликт, в който има две страни : бизнеса свързан с туризма, който може и да извади и 10 000 протестиращи. Хората там го виждат добре - тая ски зона или трябва да се развива, или да се затвори. Сегашното положение няма как да остане, както и в Алпите не е възможно такова нещо - само в една долина - на Драва , ски обединение Амаде има 1200 / хиляда и двеста / лифта. Или ще направят поне довеждащата втора кабинка, или трябва да затварят всичко - лифтове, хотели, всички съпътствуващи бизнеси свързани с хотелите, и хората от разложко да бягат в София или чужбина, Банско да стане селото с кокошки и фабричка за столове, което си беше. Дали това е възможно / според мен няма как да стане/ и каква социална цена ще се плати ? Според цитираната горе Петканчин, хората в Банско може да върнат към старият начин на живот...може и да обуят опинци, да се качат на магарета, за да заживеят " екологично ". Хубав резултат ще се получи - всичкото читаво население, което още не се е изнесло от България, със сигурност вече ще се изнесе.Нещо идва аналогия със случая Берберян, дето кряскаше боса с месеци по жълтите павета, след като издалавери десетина милиона от нашите данъци с апартаменти, компенсаторки и парцели.
Втората страна - "зелените". От години никой от тях не засяга основният екологичен проблем - хилядите автомобили, с които от години така вече се е задръстило, че пътя за х. Вихрен с километри е наблъскан със спрели и провиращи се през тях коли. Никой от "зелените" не протестира срещу булдозерното "изправяне" на пътища в Пирин преди година, което доведе до сеч и докарването на още хиляди автомобили към другите долини и хижи. Никой не протестира срещу бракониерството на мечки и диви кози. Никой не протестира срещу идиотите с бъгита и моторни шейни, които изравят планината. Никой не протестира срещу бардака и сечта на Валявишкото езеро.
Дали са платени НПО или не...един друг казус , с магистрала Струма при Кресна, сочи комерсиалност. Не може да блокираш строежа на един път освен ако не ти се плаща за това, след като на това място са загинали повече от 500 души за 40 години.
Да не ме разберете погрешно. Аз съм против и първи, и втори лифт, и въобще ски-зоната. Правилното решение за Пирин е забрана на всички МПС над 1200 метра и никакво строителство и поддръжка на пътища и съоръжения над тази височина. За хижите спокойно може да остане само транспортиране с коне и мулета, както се правеше успешно досега на Демяница, преди да избият новият път дотам.
Какво ще стане... Цермат още от 70-те години, колите се оставяха на паркинг на 20-30 км от града. Нагоре пеша...или с лифтове, които там са навсякъде. Тъй като цените тогава ни се струваха баснословни /130 франка до Юнграуйох, това бяха две средни заплати в България/ Дали ако бяха по-евтини щяхме да се возим...не...навсякъде където беше по-евтино, 3-5 долара - Шамони, Гросглокнер, Дахщайн, Клайне Шайдег и т.н...маахме пеша . Виждаш горите, потоците... Всичко сега е разглезено - не искаме лифт, ама всеки задължително се смята на Мусала да е с лифта - кога работи, дали ще го хвана. Хем не искаме лифтове, хем искаме да се возим на тях. И с кола трябва да влезем едва ли не в хижа Вихрен. Аз не искам лифт, ходя си пеша и въобще не слагам лифтове в сметките си. Много добре се получава и без лифтове, затова сме излезли в планината. С удоволствие се минава по пътеката Банско - Бъндерица, само 10 км е през много хубава местност.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пет Яну 05, 2018 8:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Болно ми е, като гледам какво се случи с Банско в последните 16-17 години (от тогава имам наблюдения). Напълно съм съгласен с цитираното от Димо мнение на банскалията, чувал съм го 1:1 и от други местни, виждам и с очите си, че е така. Къде от лакомия, къде от недалновидност - местните , в голямата си част, си отрязаха клона на който можеха дълго да седят и при това - удобно. От собственици с не лош семеен бизнес (болшинството), се превърнаха в наемници на една шепа хора, при това не местни. Помня какво беше усещането да съм в Банско 2001-а година, знам какво е и сега Sad . Но това си е проблем на местните - никой не може да им забрани да живеят както си искат. Едва ли обаче са си давали ясна сметка (поне в началото), до къде ще стигне тази лудост с безконтролното застрояване, и че това ще им изяде хляба.
Над Банско писти е имало и ще има. При това положение без лифт нямаше как да се мине, ако иска курортът да се развива. Доколкото разбирам, без да съм скиор, пистите към момента , като дължина са достатъчно , за да приемат почиващите в градчето, но проблемът е с малкия капацитет на лифта. Затова се иска втори лифт.
Обаче - никой не дава гаранция, че след втори лифт, няма да има още писти, още хотели и така до безкрай. Или поне докато не остане незастроено място...
Няма ли начин да се договори мораториум за нови писти и за нови хотели, като всичко се съобрази с капацитета на сегашните?
При моментното състояние - явно без втори лифт е трудно да се получат нещата, предпоставките са се случили, независимо дали ни харесва. Но нека се "изтъргува" този лифт максимално добре от защитниците на природата.
Ангел много правилно казва - никакви коли над 1200 м. Съгласен съм, въпреки че и аз лятото гледам да се кача с колата до Бъндерица поне. Колите в дъгосрочен план нанасят повече вреда от един втори лифт. Но като има 2 лифта - до Бъндеришка поляна и до Шилигарника - колите долу. Тъкмо и лятото ще се натоварва повече лифта, за да се изплаща. Факт е, че ски сезонът не е дълъг, затова и концесионерът гледа някак да си избие инвестицията с други приходи - заведения и т.н.
Не ми харесва, че т.нар. "зелени" изпадат в крайни позиции и освен, че губят поддръжници, накрая няма да спечелят нищо от протестите.
Та моето мнение е - 2-ри лифт да има, но срещу: 1:.... , 2:...., .... И борбата да е какво да сложим вместо многоточията.
Пет Яну 05, 2018 1:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Да ви разкажа какво ми каза един от първите "инвеститори" в Банско. Тъй като нещата не станаха по начина, който си го представяше, разпродаде всичко и се изнесе, та е вече бивш инвеститор. Времената са 2000-2001г. /когато разпродаваше и се махаше, та по повод разпродажбите си говорехме/. Имало по-ранни времена - 90-те. Тогава той и няколко като него имали намерение да превърнат Банско в подобие на едно от многото малки градчета и селца в подножието на Алпите, където се карат ски. Довели спецове от Австрия, те огледали и казали как може да се направи, за да стане, както е при тях. Въпросът бил, че направи ли се така - ограничен кръг ползватели заради ограничената база, която била тогава/но напълно идентични като количества с тези в Алпите/, сметката посочвала, че съоръженията не можели да се изплатят от билетите. То така било и в Алпите тогава - за целта имало сдружения на хотелиерите, които заинтересовани заради клиентите си, заедно търсели начин да поддържат пистите и лифтовете и при необходимост дори добавяли свои средства към поддържката. Вярно нямало големи и спекулативни печалби, но с времето инвестицията все пак давала приличен и най вече постоянен доход. "Алчните селяни", както наричаха банскалии в предишния форум на ПСС, били на друго мнение/никой не искал да даде дори лев от постъпленията си за общото дело/ и спомогнали много да не се случи това, а онова, което се описва по-горе от Фейсбук-написаното. Така че лакомията на местните, алчността на новодошлите "инвеститори" + алчността на общината, която е можела и да не допуска това чудовищно презастрояване са основните причини. Това, което става там, понастоящем е всичко друго, но не и устойчиво развитие. То е бурно и експоненциално движение нагоре по кривата, което обаче от икономическата теория знаем, че не може да е вечно, а напоследък има данни, че не му остава много, скоро ще доведе до пик, и вероятно стръмен и рязък спад, защото никой, дори английски пияница вече няма да иска да почива в гето. Цеко, може да е всякакъв, но за себе си и интереса който защитава, ако е пионка на по-големи, явно прави повече от добре. Тъй като в скапаната ни държава няма кой да противодейства, ако селяните и мутрите са искали това, съответно са го получили. Затова най-вероятно когато прецени, че е настъпил пиковия момент, Цеко изведнъж ще продаде всичко на някой алчен глупак, който ще бере последиците от срива, ще фалира и ще си иде. На мястото ще останат много рушащи се сгради, които с времето ще обрастват и след години природата отново ще завземе. Околностите на Банско в крайна сметка ще придобият вида на изоставено бунище, подобно на бившите и напуснати от обитателите поселища в централните щати например. Може обаче, ако се намерят все пак нормални инвеститори, да изкупят всичко на безценица, да го сринат и на негово място да построят вече истинско подобие на алпийско градче. Последното обаче се съмнявам да стане скоро, защото бавно възвръщащи се инвестиции, при условие, че има други по -лесни начини, трудно се правят. Така например се е случило по испанското крайбрежие преди години - презастрояване, бум, спад, срив, сега всичко наново, но в приемливи обеми... Може обаче да стане и друго, и то ще е проявление доколко можещите да крадат от държавата го правят и в какви обеми. Всички кражби, когато надхвърлят една граница налагат на крадеца да "осветли" парите, т.е. да ги препере. А най лесно се перат пари със "спортна" дейност и хотели. Затова, ако агонията продължи дълго/това икономическата теория не описва, защото в идеалния случай държавата затова е държава - да не допуска да се краде от нея/, ще е знак, че кражбите са в особено големи размери и че това се прави наистина "устойчиво" и постоянно. Това обаче няма да е проблем само селяните на Банско, нито на зелените им опоненти, а на тези дето допускат крадливата власт да си разиграва коня години наред. Затова смятам, че протестите на Орлов мост и по Е-79 не трябва да са за първи или втори лифт, а да се махне крадливата сган и по някакъв начин да се тури ред в държавата. За последното в момента и идея си нямам как може да се случи. Наблюденията ми, а и мнението на "специалисти", какъвто аз нямам претенция да съм, сочат, че всичко уродливо, изкривено и очебийно в отклонение от нормалното, обикновено се прави от хора, които са се сдобили със средства по начин различен от нормалния и традиционен. От години наблюдавам например строители или производители на нещо - нормалните живеят скромно, инвестират и общо взето поддържат една бавна, но сравнително права линия в развитието си, характерна с ниския си наклон нагоре. Обратното, тъпакът, видял се с пари, купува скъпи коли, играчки, имения...Като дойде момента на разплатата фалира и ходим да го гоним със съдебни изпълнители да му продаваме играчките, които никой не ще. Не знам защо, но в Банско интуицията ми подсказва, че ще се случи второто.
Пет Яну 05, 2018 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Говорейки за закононарушения - какво ви е мнението относно факта, че много (почти всички) от пешеходните туристи, планинари, които ходят из нашите национални паркове, минават извън пътеки в зони 1а и 1б, а там това е забранено?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Пон Яну 08, 2018 2:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 08, 2018 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Следваща
Страница 9 от 14

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov