ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Урановите мини в нашите планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 72, 73, 74  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Урановите мини в нашите планини
Автор Съобщение
bashtata



Регистриран на: 01 Юни 2017
Мнения: 83
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
[quote="lz1fw"]
bashtata написа:
Тези тройки определено говорят за софтуерен проблем или неправилен избор за интервал на натрупване. Когато измерваната величина е въпрос на интегриране във времето, намаляването на интервала за натрупване под определена граница неминуемо ще доведе до качествени изменения.


През 68% от едносекундните интервали тръбата не е отчитала нито една частица. Пет частици за една секунда са отчетени при под 0,01% от случаите. Това, което търси Ведрин, ще се изразява в няколко поредни интервала от по една секунда, в които броя на регистрираните частици ще е над три. Такива няма при мен засега.

Ако обаче програмата реши, че стойността отчетена в интервал от една секунда е достатъчна за изчисление на гама фона, то резултата при една частица ще бъде 0,34 µSv/h. Това е доста близо до стойността на фалшивите връхчета. Ако това е грешката в алгоритъма, то пикчетата ще се регистрират не в точки с леко повишен гама фон, а точно обратното - в точки в които прекалено дълго е имало последователни нулеви отчитания.

Хубаво би било програмата да не прави същата грешка и при пет частици в една секунда, че тогава уреда би показал 1,7 µSv/h, което вече си е сериозна стойност.

Не знам дали съм прав. Просто споделям моментно мнение.



Първата таблица нагледно илюстрира Поасоново разпределение на събитията. Познатите алгоритми използувани за получаване на бройките в минута за събития, които статистически са от 20 до 30 в минута, а се търси решение с по-малък интервал за натрупване обикновено са всеки 6 секунди и умножено по 10 , или всеки 10 секунди и умножено по 6. Да се търси решение за всяка секунда ще дава резултати от 0 до 300, които са еднакво неверни. Затова първо се прави плаващо средно, т.е. всяка секунда се търси средното от последните 10 секунди, а освен това е необходимо да е осигурено единство на измерването ( да се измерва една и съща величина с един и същ прибор при едни и същи условия). Това не изключва получаване на единични стойност силно отличаващи се от средното, но те трябва да се интерпретират като грешни. При натрупване на повече от 100 събития, което в нашия случай е около 5 минути, полученото средно ще е статистически значимо и всички резултати отличавщи се с повече от три сигми (стандартно отклонение) би трябвало да се считат за грешни и да се изключват при изчисляването на средното. Това се отнася за гаусово разпределение, но при увеличаване на интервала за натрупване на събитията за получаване на средното ще се "изгладят" моментните отклонения.
Нед Яну 28, 2018 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Soeks Quantum по принцип използва някакъв времеви прозорец (изглежда 100 секунди) при изчисляване на плаващото средно. При възникване нa специфични обстоятелства обаче (например рязко увеличение на отчетените импулси спрямо предишен 10-секунден интевал) изглежда реинициализира прозореца, поставяйки началото му в текущия момент, вместо преди обичайните 100 секунди назад във времето. Съдя за това по започването на ново "броене" в показваната на екрана графика, която отчита натрупване на достатъчно данни за що-годе смислена статистика. Ако е имало 10-секунден интервал със сравнително малък брой отчетени импулси, следван непосредствено от интервал със сравнително по-висок брой отчетени импулси (в духа на предположението на lz1fw), вероятно е възможно да се надхвърля някаква прагова стойност, при която се активира това скокообразно преместване на началото на времевия прозорец.

Предполагам, че разработчиците са използвали този прийом, за да направят търсенето на източници на лъчение по-лесно, тъй като по този начин уредът реагира по-бързо на по-значителни промени. За жалост, обаче, сякаш са избрали твърде нисък праг за активиране на реинициализацията на времевия прозорец, което прави показанията на уреда донейде подвеждащи при обикновено наблюдение на фона без очаквани чести статистически значими отклонения в него. На практика, когато се случи подобeн "подскок", е добре уреда да бъде оставен неподвижен на съответното място поне 100 секунди преди да бъдат правени някакви изводи от показанията му...

Впрочем, ето поредния пример за такъв "подскок":



Ясно се вижда, че и в този случай ужким "плаващото" средно е изчислено само върху данните от последния 10-секунден интервал на натрупване на импулси...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Яну 28, 2018 2:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Извадка от ръководството за използване на Soeks Quantum:



За мен остава отворен въпроса дали все пак Soeks Quantum е в състояние евентуално да засича, отчита и съобщава за краткотрайни събития от земен (т.нар. terrestrial gamma flash) или космически произход (напр. лавина от вторични гама лъчи).

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Яну 28, 2018 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Стана ми интересно използването на две гайгер-мюлерови тръби в един уред. Направих си експеримент. Сложих два гайгермюлерови брояча на LVA почти плътно един до друг. Тръбите са успоредни една на друга. Резултатът е показан на картинката - броят на отчетените частици не е еднакъв.



За да съм съвсем коректен условията на сравнение не са идеални.
А е по-близко до прозорец (5 cm от стъклото), B е плътно зад него. B е чисто нов и с чисто нови батерии, А е ползван една година и батериите му са ползвани поне 150 часа. Таймера на А избързва с 0,1308% и за едно денонощие прави 86513 отчета вмесно нормалните 86400, таймера на B изостава с -0,1215% и съответно прави "само" по 86295 отчета за 24 часа.

За целите на експеримента си написах програмка на C, която чете данните предавани по сериен интерфейс от брояча и ги записва във файл във формат:
02.02.2018 00:00:00, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW
02.02.2018 00:00:01, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW
02.02.2018 00:00:02, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW

датата, часът и броя на приетите байтове са от програмката, останалото се записва както е дошло от гайгеровия брояч. Ако на някой му е интересно суровите данни за 24 часа от двата брояча в текстов формат са тук http://www.lz1fw.com/track/Paralel_Run2018-02-02.zip
Паралелното сравнение ще продължи докато издържат батериите. След което ще направя втори тур с чисто нови батерии и за двата брояча. По време на експеримента спрях интернет достъпа на компютъра, където се правят тестовете. Иначе няма спасение от разни ъпдейти...

PS:
Ако някой друг използва гайгер-мюлеровия брояч на LVA моята програмка може да му бъде интересна:
http://www.lz1fw.com/soft/LVA_receiver.html
не е идеална, но върши работа.
Съб Фев 03, 2018 11:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Le Figaro выдвинула новую версию выброса рутения на «Маяке» Отговорете с цитат
http://ru.rfi.fr/rossiya/20180204-le-figaro-ruteniy-na-mayake

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Фев 04, 2018 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Нова Наредба за радиационна защита Отговорете с цитат
На редовното си заседание днес, 7.02.2018 г., правителството е приело Наредба за радиационна защита, която отменя Наредбата за основни норми за радиационна защита от 2012 г. и Наредбата за радиационна защита при дейности с източници на йонизиращи лъчения от 2004 г.

Новоприетата Наредба осигурява транспонирането в националното законодателство на изискванията на Директива 2013/59/Евратом на Съвета от 5 декември 2013 година за определяне на основни норми на безопасност за защита срещу опасностите, произтичащи от излагане на йонизиращо лъчение и за отмяна на директиви 89/618/Евратом, 90/641/Евратом, 96/29/Евратом, 97/43/Евратом и 2003/122/Евратом.

Проектът на Наредбата е достъпен тук:

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3167

Между другото, съгласно член 106 на 2013/59/Евратом, всяка страна-членка на ЕС е задължена в срок до 6 февруари 2018 г. да въведе в националното си законодателство разпоредбите на директивата.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Фев 07, 2018 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Благодарение на bashtata добавихме още една точка на наблюдение в RadMon:



Графиките за измерените от Гайгеровия брояч стойности през последното денонощие, седмица, месец и тримесечие са достъпни тук:

http://www.radmon.org/radmon.php?function=showuserpage&user=vendrin

Очакваме скоро пловдивчани да изградят още измервателни пунктове с публично достъпни данни.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Фев 26, 2018 12:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bashtata



Регистриран на: 01 Юни 2017
Мнения: 83
Местожителство: Sofia

Мнение програма за PC Отговорете с цитат
Таймера на А избързва с 0,1308% и за едно денонощие прави 86513 отчета вмесно нормалните 86400, таймера на B изостава с -0,1215% и съответно прави "само" по 86295 отчета за 24 часа.

За целите на експеримента си написах програмка на C, която чете данните предавани по сериен интерфейс от брояча и ги записва във файл във формат:
02.02.2018 00:00:00, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW
02.02.2018 00:00:01, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW
02.02.2018 00:00:02, 37, CPS, 0, CPM, 30, uSv/hr, 0.17, SLOW
датата, часът и броя на приетите байтове са от програмката, останалото се записва както е дошло от гайгеровия брояч. Ако на някой му е интересно суровите данни за 24 часа от двата брояча в текстов формат са тук http://www.lz1fw.com/track/Paralel_Run2018-02-02.zip
Паралелното сравнение ще продължи докато издържат батериите. След което ще направя втори тур с чисто нови батерии и за двата брояча. По време на експеримента спрях интернет достъпа на компютъра, където се правят тестовете. Иначе няма спасение от разни ъпдейти...


Макар и със закъснение искам да дам заслуженото внимание на експеримента на lz1fw. Разлика винаги има и в таймерите и в GM броячите. Аз през това време експериментирах с три брояча свързани в паралел и можех да наблюдавам поотделно и сумата два по два и сумата от трите комбинирайки ги чрез физическо превключване. Естествено е да има разлики и ако продължаваш експериментите е най-добра да смениш GM броячите на двете устройства. Систематичната разлика се дължи според мен на разликата в таймерите и ако се сменят местата на броячите ще се запази систематичната разлика получена в първия експеримент. Програмата е великолепна и в момента, когато подкарам следващия контролер непременно ще се възползувам от нея. Не разбрах може ли да се избира интервал за записване, макар, че броячите, които сега пускам ще дават повече от 500 CPM и едва ли ще имам секунда без бройки. Надявам се да имам по-голям успех за космическата компонента. Ще пиша, като има някакви резултати.
Вто Мар 06, 2018 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bashtata



Регистриран на: 01 Юни 2017
Мнения: 83
Местожителство: Sofia

Мнение Да проверим Отговорете с цитат
Да добавя малко към започнатото:
http://jivko1128.blog.bg/politika/2017/05/20/kriiat-za-smyrtonosna-radiaciia-krai-sofiia.1547738
Дайте подходящ маршрут за еднодневна обиколка с максимално доближаване с обществен транспорт. Ако има намерения с удоволствие ще се присъединя с ходене и един прибор.
Бъдете здрави
Вто Мар 06, 2018 2:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Миналата есен, когато lz1fw намери и сподели един интересен документ, нещо ми подсказа да си запазя локално копие. Помислих си, че документът би могъл скоро и да изчезне, както и че може би е бил публикуван вследствие на грешка. Е, оказах се прав -- няколко месеца по-късно вече го няма на сайта на Екоинженеринг РМ. Направих достъпно моето копие тук:

https://web.uni-plovdiv.net/vedrin/ader/7e7663104299b2946d1e6dc0282c64d8.pdf

За жалост в този документ липсва информация за района на Нови хан и Габра.

bashtata написа:
Дайте подходящ маршрут за еднодневна обиколка с максимално доближаване с обществен транспорт. Ако има намерения с удоволствие ще се присъединя с ходене и един прибор.

Сякаш по-удобно би било със собствен транспорт -- бих могъл да осигуря такъв.

Местоположението на бившия уранов рудник Габра според Wikimapia е тук:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.554827&lon=23.610829&z=19&m=b

Допускам, че езерото, образувало се след свлачище, е това:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.549342&lon=23.612918&z=17&m=b

Споменатият минерален извор срещу бензиностанцията на влизане в Нови хан вероятно е около тази чешма:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.606715&lon=23.582143&z=19&m=b

Има ли други желаещи да участват в разходка из тези места в идните дни?

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Мар 06, 2018 3:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Re: програма за PC Отговорете с цитат
bashtata написа:
Макар и със закъснение искам да дам заслуженото внимание на експеримента на lz1fw. Разлика винаги има и в таймерите и в GM броячите. Аз през това време експериментирах с три брояча свързани в паралел и можех да наблюдавам поотделно и сумата два по два и сумата от трите комбинирайки ги чрез физическо превключване. Естествено е да има разлики и ако продължаваш експериментите е най-добра да смениш GM броячите на двете устройства. Систематичната разлика се дължи според мен на разликата в таймерите и ако се сменят местата на броячите ще се запази систематичната разлика получена в първия експеримент. Програмата е великолепна и в момента, когато подкарам следващия контролер непременно ще се възползувам от нея. Не разбрах може ли да се избира интервал за записване, макар, че броячите, които сега пускам ще дават повече от 500 CPM и едва ли ще имам секунда без бройки. Надявам се да имам по-голям успех за космическата компонента. Ще пиша, като има някакви резултати.


Само да кажа, че прогрограмката е писана специално за гайгер-мюлеровите броячи произвеждани от LVA. Там данните се подават автоматично всяка секунда. Програмката само записва данните, т.е. само приема данни по паралелния интерфейс RS232 -> USB. С друг хардуер не е тествана. Сега временно съм замразил този проект - забавлявам се с друго. След време пак ще продължа опитите с броячите.

vedrin написа:
Местоположението на бившия уранов рудник Габра според Wikimapia е тук:
...
Има ли други желаещи да участват в разходка из тези места в идните дни?

Следващите две седмици не мога да се включа. После мога, но аз вървя бавно... това може да е проблем за останалите.
Хубаво е да се уточни маршрута и да се уточни за колко време се предвижда да се измине. Та всеки да си направи сметката.
Не на последно място - очаква се радиацията да е около 0,7 микро Сиверта за час. Едва ли ще е повече. Проблемът е, че като писнат гайтер-мюлеровите броячи става малко тягостно и изнервящо. Който тръгне трябва да е готов за движение в район с повишена радиация. При мен забелязаните последствия след разходката от Сеславци до Бухово бе зверски апетит в следващите два дена. Изяждах по килограм пържоли на вечеря. Та и за това си правете сметка.
Съб Мар 10, 2018 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Вчера се разходихме с Нина и Чавдар из потайностите около с. Габра. Откриваха се красиви гледки към заснежените била на Стара Планина, Витоша и Рила:







Жълти минзухари се радваха на щедрото слънце и все още влажната почва:



Както вече бе станало дума по-горе, една от целите на тази разходка бе и измерване на радиационния фон в района. Първият ни "улов" се оказа полски път с трошено-каменна настилка с повишена радиация, на 300-400 метра югоизточно от бившата гара Чукурово:

https://kade.si/#map=18/2628273.1/5242956.85/0

На площадката на бившия уранов рудник "Габра" охрана нямаше, нито повишена радиация. Донейде приятно впечатление всред грозния безпорядък и огромното количество отпадъци разпръснати наоколо ни направи прясно бетонирана шахта:





Решихме да не се връщаме по основния асфалтов път и вместо това да слезем през гората, като обиколим хълма Търсовица от север, запад и юг. При тази обиколка попаднахме на два пъти на сравнително малки по площ петна със значително повишена радиация, до около 10 пъти над фона в околността:

https://kade.si/#map=19/2627893.44/5244461.18/0

https://kade.si/#map=19/2628985.33/5243746.4/0





На първото място имаше и следи от някогашна изкопна дейност по склона над пътя. Най-високи стойности отчетохме около дълбоко вкопан в земята камък или издатък на скала.

Използвам случая да помоля lz1fw да сподели координатите на конкретни точки, в които намира, че би било добре да бъде добавен знак за повишена радиация в BGMountains. Когато става дума за участък от път/пътека, а не само за конкретно петно, един възможен подход е да нанесем в картата двата края на участъка.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Мар 12, 2018 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Рекултивация на бившите уранодобивни обекти Отговорете с цитат
«Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещна с експерти от Международна агенция за атомна енергия (МАЕЕ) във връзка с одобрения от агенцията проект BUL9025. Проектът предвижда предоставяне на експертна и финансова подкрепа от страна на МАЕЕ при разработване на "Национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни обекти в България." На срещата присъстваха и представители на "Екоинженеринг-РМ" ЕООД, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Агенция за ядрено регулиране (АЯР), Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и др.

По време на срещата стана ясно, че проектът предвижда изготвяне на стратегия и евентуално последващо закупуване на необходимата измервателна техника и оборудване за осигуряване на високоефективен процес на преработка на замърсените с уран руднични води. BUL9025 ще бъде осъществен в рамките на две календарни години. В този период ще бъдат извършени анализ и оценка на състоянието на бившите уранови руди в България. В тази връзка ще има посещение на международни експерти на управляваните от Екоинженеринг-РМ" ЕООД обекти, запознаване с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложения за нововъведения в съществуващите мощности и стартиране на процедура от страна на МАЕЕ (изцяло с нейно финансиране) за закупуване на избраното оборудване.

Зам.-министър Борисов благодаря за възможността този проект да се случи в България и подчерта, че за Министерството на икономиката това сътрудничество е приоритетно.»


Източник: https://tinyurl.com/y9fkxe3q

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Мар 12, 2018 7:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ksx



Регистриран на: 26 Окт 2014
Мнения: 28

Мнение Отговорете с цитат
Много интересно Smile
Ще взема да се зарибя и аз ходейки из планината да меря радиация. Знаете ли, че хижа Пашалийца:

http://kade.si/#map=17/2757656.19/5135929.3/0

е много приятно място, а района около нея трябва да има зони с повишена радиоактивност. Да вземем да организираме нещо? Радиоактивност върху карта, също е трепач Smile
Сря Мар 14, 2018 1:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
ksx написа:
Ще взема да се зарибя и аз ходейки из планината да меря радиация.

Чудесно, мераклиите се увеличават. Smile

Най-удобно е да бъде използван портативен уред, който едновременно изпълнява функциите на гайгер-мюлеров брояч и GPS, като записва геореферирани измервания. Розовата кутия на снимките по-горе съдържа такъв прототип.

ksx написа:
Знаете ли, че хижа Пашалийца:

http://kade.si/#map=17/2757656.19/5135929.3/0

е много приятно място, а района около нея трябва да има зони с повишена радиоактивност. Да вземем да организираме нещо?

Ами хайде -- ние с Нина сме на разположение идните събота и неделя. Имаш ли представа в какво състояние е в момента пътя от с. Павелско към х. Пашалийца -- проходим ли е за леки коли и докъде?

Метеорологичната прогноза за събота засега е една идея по-благоприятна от тази за неделя:

https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/week/hvoyna_bulgaria_730375

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Мар 14, 2018 1:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 72, 73, 74  Следваща
Страница 16 от 74

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov