ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Лавини в Пирин Отговорете с цитат
«Втора лавина е паднала над Банско днес. Обявена е висока степен на лавинна опасност.

Планинските спасители издирват двама души след втората лавина, съобщи Нова телевизия.

При падналата първа лавина бе спасен сноубордист. Към момента е спорна възрастта на мъжа - 20 или 36-годишен е. Той е влязъл в улей в района на Банско, получило се подсичане на снега и лавината го е затрупала.

Той е изваден жив. Планински спасител е успял да измъкне от снега мъжа, който бил в безсъзнание. Сигналът за паднала снежна маса и затрупан човек в улеите на местността "Ечмище" е подаден около 11 часа днес, съобщи БНР.

Сигналът е подаден от сноубордисти, които са били в същия район. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители.

Затрупаният сноубордист е изваден на 10-та минута, в безсъзнание и с глътнат език. Оказана му е първа помощ, а след това в съзнание е транспортиран до здравно заведение.

Планинските спасители признават, че при подобни случаи оцеляването е 1 на милион. "Животът му е спасен, благодарение на бързата намеса на колегата. Буквално 1 минута е била фатална, но за щастие всичко се размина без сериозни последици", коментираха колеги на Груйчев.

По информация на планинските служби опасността от лавини в района е много висока. Само за няколко часа са паднали 2-3 лавини по улеите на Чашата.

Мнозина авантюристи излизат извън ски пистите и карат по необработени терени, с което рискуват не само своя живот, но и живота на планинските спасители.»


https://news.bg/regions/spasiha-zhiv-snoubordist-zatrupan-ot-lavina-v-pirin.html

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Фев 14, 2018 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Няколко лавини паднаха над Банско Отговорете с цитат
«След първата, която падна тази сутрин, на косъм беше спасен сноубордист

Няколко лавини паднаха над Банско, обявена е най-висока степен за лавинна опасност.

По-рано през деня беше спасен 27-годишен сноубордист от Казанлък, който влязъл в улей в района на Банско. Получило се подсичане на снега и лавината паднала, след което го затрупала.

Веднага към мястото тръгнали планински спасители и след операция, продължила няколко часа, сноубордистът беше спасен. Екипите забелязали борда му, който се виждал над падналия сняг.

Мъжът е изваден в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип.

Други двама сноубордисти са успели сами да се спасят.

По-късно е подаден сигнал за 23-годишен израелски турист, който се е изгубил заради дезориентация. Той е открит и е в добро състояние.»


https://tinyurl.com/ycduju2d

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Фев 14, 2018 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Затрупаният от лавина е ски учител в Банско Отговорете с цитат
«Затрупаният от лавина мъж е ски учител в Банско, разбра репортер на struma.bg. Той е на 37 години от Казанлък. Днес той отишъл да кара в необезопасена част на планината в местността Ечмище, когато паднала лавина го затрупа. Сигнал за лавината веднага е подаден в ПСС – Банско. За щастие наблизо е имало планински спасител, който веднага се отзовал на място и спасил живота на ски учителя. Мъжът си бил глътнал езика, което можело да е фатално.

Той е транспортиран до медицинския център на начална станция, където му е оказала лекарска помощ. С правма на главата е, но без тежки контузии.

Миналият сезон ски учител в Банко почина след като бе затрупан от лавина.»


https://tinyurl.com/ybpxjrar

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Фев 14, 2018 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
По Нова тв току що казаха, че са спасили 37 годишен, после са намерили младо момче от Израел, било сурова акция, умоляваха, никой да не излиза от пиститете. За кой ли път?!? Ама сърце мъжко юнашко не трае...

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Чет Фев 15, 2018 12:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan



Регистриран на: 20 Апр 2010
Мнения: 705
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
Млада жена е затрупана от лавина около Синаница.
http://varhove.com/wordpress/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD/


загинала е
http://varhove.com/wordpress/%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF/
Съб Фев 17, 2018 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Лавина в Пирин отне още един живот – какво се случи

При инцидента вчера спасителите са стигнали възможно най-късно и жертвата е била открита от куче, но, за съжаление, късно. Младежа жена е имала опит с планините, разказа Боян Петров, който я е познавал

18.02.2018 09:07

Обновена: 18.02.2018 12:25

25-годишната Ния Трейман загина при поредната голяма лавина в Пирин вчера. Този път снежната маса падна около хижа „Синаница“. Въпреки изключително бързата мобилизация и пристигане на спасителите до мястото на инцидента, те не можаха да спасят жената, разказа кореспондентът ни Ирина Жерева.

Веднага след подадения сигнал са сформирани две групи от по две шейни, като втората група включва и кучето Норт, разказа спасителят Атанас Уков.

Имахме доста трудности, защото мястото се намира в средата на планината, теренът е изключително труднодостъпен и опасен. Все пак кучето успя да намери момичето, но, за съжаление, късно, каза той.

Младата жена е правела преход със свои приятели. Намирали са се на Момин връх. Поради някаква причина тя се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пада в дупката под върха. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи, каза Уков.

Тя е била седнала, обувала си е котките и козирката е паднала. През цялото време са си мислили, че са на ръба, обаче козирката е била по-голяма, отколкото са очаквали, обясни спасителят Ивайло Валеов.

Много е трудно да се спаси човек, затиснат под преспите, тъй като факторът време много бързо си казва тежката дума, призна той.
Спасителят предупреди, че лавинната опасност остава.

Такива ситуации се обикновено се случват поради две основни причини – подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, коментира в предаването „Тази неделя“ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „Конкретният случай подозирам, че не е точно такъв – призна той. – Според мен има натрупване на малки грешки, миг невнимание и ефектът е такъв“.

Той отчете, че за да се стигне до такова място без моторно превозно средство, отнема два-два и половина часа. С двете моторни шейни вчера спасителите са стигнали в рамките на около час. Това „си е постижение“. Използването на хеликоптер в такава ситуация е още по-бързо, но, за съжаление, у нас ситуацията с хеликоптерното спасяване не е розова, отчете той. „Може би сме единствената страна в ЕС, която не разполага със система за спасяване с хеликоптери“, посочи Нешев.

Жертвата е имала достатъчно опит с планината, не само у нас, но и с Пиринеите и Алпите, каза алпинистът Боян Петров, който я е познавал. „Това ѝ беше първото за сезона ходене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било умишлено, но, ето – съдба“, каза той.

Петров предположи, че причината за инцидента е „крачка невнимание, при което е пропаднала в козирката и от там нататък – шок в двамата младежи, с които е била“. Той повали ПСС за бързата реакция. По думите му това е по-бързо, отколкото хеликоптер може да стигне.

Хората, които излизат в планината, би трябвало да се запознаят с маршрута, към който са тръгнали, да проверят какви са условията там – моментни и метеорологични, и да преценят много добре собствената си кондиция – физическа и психическа, коментира Нешев.

Проблемът в българските планини обикновено е от т. нар. лавини тип снежна дъска, които се получават при преноса на снежни маси от вятъра, добави шефът на ПСС. Тези дъски се натрупват в подветрените части на планината. Тогава може да се получи нестабилност между старата снежна покривка и новата. Когато човек застане върху подобна дъска, тежестта му е достатъчна, за да откъсне една такава лавина, обясни той.

Жертвата всъщност е била най-леката в групата и наистина е имала малшанс. Не мисля, че става въпрос за подценяване или надценяване, те най-вероятно са си вървели по билото, каза Петров.

Двамата се съгласиха, че страхът пази в планината.

Вижте целия разговор във видеото:


https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/lavina-v-pirin-otne-oshte-edin-zhivot-kakvo-se-sluchi.html
Нед Фев 18, 2018 4:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Sineva написа:
Двама македонски планинари са загинали при изкачване на Каймакчалан:


Исчезнатите планинари на Кајмакчалан пронајдени мртви
14:59 | февруари 11, 2018
„Макфакс“


(Видео) Планинарите на Кајмакчалан се бореле со ветер од 150 километри на час
18:25 | февруари 11, 2018
„Макфакс“


mom4i написа:
https://sdk.mk/index.php/naslovna/grchkite-sluzhbi-gi-izvlekle-telata-na-makedonskite-planinari-na-kajmakchalan/#.WoBUcsc4b1Q.facebook

Как се движи група от 50 човека към връх в бурята?! Лъчезарно момиче е било, жалко...


В македонските медии се разгарят спорове за трагедията. Как е била организирана групата, какви лицензи са имали водачите, как са протекли събитията, направено ли е всичко възможно за откриване на бедстващите и прочие. На това отгоре се оказва и че гръцките спасители във вечерта след изкачването са намерили момичето без признаци на живот, а момчето още живо, но заради откачане на спасителен инвентар при извличането му то се е свлякло по склона и в тежките условия и настъпващата нощ е било изоставено...


Многу дилеми и неодговорени прашања по трагедијата на Кајмакчалан
20:33 | февруари 16, 2018
„Макфакс“


Александар Миновски се откачил од јажето за спасување: Ова е официјалниот полициски извештај за несреќата!
Точка
19/02/2018 20:49

Вто Фев 20, 2018 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Снимки и скица на фаталната козирка, направени от един от участниците в прехода около Синаница:








_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Фев 21, 2018 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
На 31 декември 1999 г., някъде преди Синанишка порта, около връх Геогийца, на път към Синаница, пропада с козирка Ташо Вълчев, физик от Пловдив.

Условията тогава бяха коренно различни в сравнение със сегашния трагичен случай - снежна виелица и силен снеговалеж, предполагам че не се е различавало небето от земята, така се е стигнало до инцидента. Ташо е ходил напред. Искали са да празнуват Нова година на Синаница.

Групата, останала без водач, напуска маршрута и се спасява през Спано поле в посока на Попина лъка, където стигат рано сутринта на 1ви януари. Спасителите успяха да намерят Ташо няколко месеца по-късно...

Аз трябваше по план също да минавам Бъндеришка порта с група тогава, но се отказах и слязох към Банско пеша. Към Шилигарника бяха излизали само джипове, нашия бус едва ли щеше да успее да се качи. В Мелник вечерта имаше 50-60 см сняг, може би от тогава там не е падало толкова там.
Сря Фев 21, 2018 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
Ташко не пропада в козирка, а се подхлъзва докато подсича западния склон на безимения връх, движейки се в посока Синанишка порта. Конкретното място е началото на стръмен, сравнително плитък кулоар на около 250м. преди портата. Силният снеговалеж започна привечер на 31/12. Не е бил водач на групата. А и друго разбирахме под водач тогава. Мисля, че беше 20-ти май, когато тялото беше открито едва прозиращо през снега. Намерен е от приятели, не от спасители. Котките и пикела бяха в раницата му. Светла му памет, просто внасям точност по случая.
Сря Фев 21, 2018 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Изобщо в този случай имаше доста мистерия тогава, добре че има очевидци, аз само каквото съм чул...

Разправят също, че след това се е опитал да продължи в посока на хижата, за известно време, но така и не се разбра точно.

Само за снеговалежа съм сигурен - валя цяла нощ и продължи през деня, отказах се заради количеството пресен сняг на Бъндерица сутринта, а основата беше син лед, резултат от дъжда, който валя преди това на доста голяма височина.

А водачът винаги е бил този, който ходи напред и показва пътя, и преди, и сега, и тогава. Няма много други разбирания.

Лека им пръст на загиналите в планината, не е лош този начин да приключиш пътя, макар и преждевременно. А то няма и как да знаем...


Последната промяна е направена от mom4i на Чет Фев 22, 2018 9:25 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Фев 22, 2018 1:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
"Лавинен инцидент на Момин връх – Пирин – 17.02.2018"

https://www.pss-bg.bg/lavinen-intsident-na-momin-vrah-pirin-17-02-2018/

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Фев 22, 2018 3:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Все по-лаконични стават съобщенията на ПСС забелязвам. Има тенденция да пишат повече за себе си, отколкото за инцидента. Като така оставят информацията да идва от журналистите, които пък нищо не разбират, и от коментарите след новините, което е още по-зле...
Чет Фев 22, 2018 8:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
добре че има очевидци

Очевидците само ни подведоха когато организирахме първите издирвания. Именно те ни пратиха в района на Георгийца, където нямаше и следа от Ташко, но ... там пък бяха установени и спасени момче и момиче - самостоятелна двойка, без каквато и да е връзка с групата (тръгнали от х.Вихрен по следите), също изгубили се, но на 1 януари. Късмет са имали!
Относно водачеството имах само предвид, че понастоящем се влага предимно комерсиален смисъл в тази дума. Иначе, в групата тогава са участвали и момчета с дълъг стаж в зимната планина, някои от тях с опит в организиране и водене на групи, имаше и участник с височинен опит от експедиции в Памир и алпийски разряд, но ... простено да е.
Впрочем, по понижението на южната билна част на безимения, там където групата се е прехвърляла от западния му склон към Спано поле и Спанополска река, се виждаха на места следи на 2-ри януари. Бяха се прехвърлили на около 50-тина метра над Синанишка порта. Не си личеше да са я търсили активно, обратно - слизали са право надолу (югоизток) и вместо да се отправят към близката хижа/заслон, продължават на разпокъсани групички, с големи отстояния помежду им, по реката към Попина лъка. Отново късмет, че няма и други пострадали.
Чет Фев 22, 2018 1:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Жалко, че няма кой да ги систематизира всички наши, родни случаи от последните години... Без имена, дори и годдината не е важна, само фактологията и анализ. Явно ПСС е абдикирало от тази си дейност и само повтаря общи приказки, вместо да прави анализи и изводи.

За тези двамата дори и не съм разбрал, достатъчно се бях натоварил с историята с Ташо, с който така и не се запознах... Но тогава на 1-ви времето беше прекрасно, макар и горе да е било студеничко и с доста сняг. Да, групата е изоставила всичко и се е "спасила" към долината, така е като го няма лидера...

По същото време загина и Асен Татарчев, удавил се някъде между двете хижи в реката, но това не го приемам толкова като планинарски инцидент. На 30ти вечерта размахваше един пистолет из хижа Бъндерица, дано е намерил покой.

Прав си Румене, за комерсиалния смисъл, промениха се нещата. Някак си почна да изчезва идеята за доброволното водене, което беше единственото преди 30 години. А не би трябвало някак си, в целия свят съжителстват двата вида водене...
Чет Фев 22, 2018 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 78 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov