ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
В България има Светилище на Афродита и нимфите

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Други туристически забележителности Предишната тема
Следващата тема
В България има Светилище на Афродита и нимфите
Автор Съобщение
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение В България има Светилище на Афродита и нимфите Отговорете с цитат
Заглавието на поредната ми тема нарочно е написано по този начин, защото Светилището на Афродита и нимфите до с. Каснаково, хасковско се оказа, че не е известно на много хора. През началото на месец февруари направих едно собствено проучване със сравнително широк кръг от хора и се оказа, че едва един на десет-дванадесет човека знае, че в България има Светилище на Афродита и нимфите. Имаше такива, които като чуят името на обекта си мислят, че е в Гърция. Те очевидно имат основание, защото Афродита е гръцка богиня на любовта, а нимфите са митологични женски същества, за които по-надолу ще пиша също от гръцката митология. За Светилището на Афродита и нимфите научих преди повече от десет години. Посещавал съм го през 2007, 2012 и 2018 г., преди около седмица. При всичките си посещения основното, което гледах и питах беше какво ново има открито, намерено, разработено. Трите пъти видях нови неща. Този път в началото имаше разкопки от дясната страна на входа. Впрочем каса за билети и сега няма. Може би ако се включи в списъка на стоте национални туристически обекти ще се постави някакъв вход отпред. Иначе има изграден туристически информационен център, в който продават брошури и сувенири. Светилището н а Афродита и нимфите се намира на около километър и половина от центъра на село Каснаково. Селото е близо до градовете Димитровград и Хасково. От Хасково се минава през с. Клокотница, добре познато на всички българи, поради успешната битка на цар Иван Асен II през 1230 г. За битката може да прочетете в моята тема:
Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г.

Битката е най-успешната в българската история, погледнато откъм последиците след нея.
След село Клокотница се завива надясно и се стига до с. Каснаково. През първите две ходения до светилището минах оттам. Третият път първо отидох до новата обсерватория в Димитровград, носеща името на италианския астроном Джордано Бруно, изгорен на кладата през 1600 г. След края на Димитровград по посока Хасково се завива надясно към с. Добрич и след него наляво към с. Каснаково. В селото има указателни табели и лесно се стига до Светилището на Афродита и нимфите.
Тракийското светилището на нимфите и Афродита включва останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.Това е единственият нимфеум в България.
Нимфите са женски същества, покровителки на природата. Те могат да бъдат земни, морски или други нимфи. Отличават се със своята красота и хората са се отнасяли към тях със страхопочитание. Техен "приемник" в по-късния български фолклор са самодивите. Макар че Афродита е известна като гръцка богиня на любовта и красотата, е известно, че още преди гърците да дойдат на Балканския полуостров, траките са почитали някои от боговете, които по-късно намират място в гръцкия пантеон. Най-типичен пример за това е култът към Дионис, който сред траките е известен като Загрей, Сабазий и Бромий. Освен на любовта и красотата, Афродита е и богиня на плодородието, пролетта и живота. Афродита се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.
Знаем, че гърците си присвояват много моменти от историята на съседните народи, както и от тяхната митология.

image

Светилището на Афродита и нимфите има формата на подкова, като във вдлъбнатата част има извор. От него водата се стича по деснит ръкав по улей. Над извора има плоча с надпис. От двете страни на извора е имало постройки. Преди Светилището на Афродита и нимфите има разкопки, които са започнати през последните две години. Водата от изворите се събира в три басейна. Върху свода е издълбан надпис на гръцки, от който се вижда, че е от имението на Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана. Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно. През 1968 г. светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково е обявено за паметник на културата от национално значение. Остава си необяснимо за много хора защо не е било известно до преди петнадесетина години. Имам си обяснение- по времето на социализма места, свързани с религията не се почитаха, подобно на Кръстова вода, комплекса край Рупите на Ванга и други.
image
Новото, което тази година видях е Римска вила, която се намира съвсем наблизо до Светилището на Афродита и нимфите по-нагоре. Тя е разкопана през последните пет години, като намерените предмети са преместени и се съхраняват в музеите, а на мястото има само надпис, колона, на която е запазена горната част( капитела) и мост. За видовете колони има подробна информация с обяснения в моята тема:
Блогът на barin :: класическите стилове в архитектурата



image

Карта, на която е отбелязано Светилището на Афродита и нимфите.
Досега в продължение на последните 4 години археолозите са разкрили 6 помещения на площ 250 квадратни метра, чийто стени са били облицовани с разноцветни мраморни плочи, над които е имало стенописи, а подът е бил с мозайка. Най-голямото помещение е било над 100 квадратни метра. В него домакинът е посрещал своите гости.
Именно в него е била намерена мраморната статуя на Изида, но без глава и ръце.
Водещата разкопките и проучванията е д-р Кацарова.

Идентифицирано е изображението на Изида в нейния гръцко-римски вариант със специфично облекло и т. нар. възел на Изида на гърдите - най-характерната черта в нейната иконография, посочи Кацарова. Статуята е висока 80 сантиметра, изработена е от скулптор с изключително изящество и е много добре запазена. На практика тя е стояла на постамент в центъра на помещението преди да бъде съборена при разрушаването на постройката, която е била по думите на археолога голяма жилищна сграда с представителни функции. Изглежда собственикът на вилата се е постарал неговата резиденция да получи най-модерната и най-красивата за този период от време украса, подчертава Кацарова. Една от нейните хипотези е, че стопанката на вилата Клавдия Монтана може да е била последователка на култа към небесната покровителка на майчинството и децата, който е бил добре разпространен в Римската империя, макар и не толкова широко в тракийските земи. Другата голяма находка е глава на сатир, първоначално смятано, че става въпрос за украсата на ограда на вътрешния двор на вилата. Подобна декорация е имало във вила Армира между с. Свирачи и Ивайловград, където ставало дума за по-малки по размер глави на сатири, на Дионис и на млади мъже - херми. Оказало се обаче, че сегашната глава е била от статуя, която е била приблизително 1,70 метра висока, а неин близък паралел и подобие е статуя с произход от нимфеума на император Адриан в град Сагаласос, северно от Анталия в азиатската част на Турция.

Главата на придружителя на бог Дионис в свитата му също е майсторска изработка според специалистите. За разлика от статуята на Изида обаче е намерена в лошо състояние в яма с отпадъци и животински кости, много тежко обгоряла вторично. Смята се, че имението е просъществувало в своя блясък до първата половина на 4 век.

Според археолозите двете находки са от един и същи вид мрамор, като това и произходът на благородния камък евентуално можели да бъдат установени по българо-австрийски проект. След откриването им статуята и главата са претърпели почистваща обработка преди да бъдат показани официално сега.

Тит Флавий и Клавдия Монтана са били много високо образовани, били са много силно елинизирана семейна двойка и въпреки тракийския им произход са имали отношение и възможност да се докоснат до най-високите постижения на античната култура. Както знаем гръцкото влияние навлиза по нашите земи, като по-осезаемо се чувства по черноморското крайбрежие, но и навътре в българските, тогава тракийски земи също. Храмът е бил достъпен за населението, а там са се извършвали различни религиозни ритуали. Поради пресечната точка на която се намира обектът, може да се предположи че той е бил посещаван и от пътниците преминаващи през тези земи. Комплекс посветен в прославата на Нимфите и Афродита включва останките на сгради с различни функции (стопански, жилищни, културни и религиозни). Нимфите са женски същества, покровителки на природата. Те могат да бъдат земни, морски или други нимфи. Отличават се със своята красота и хората са се отнасяли към тях със страхопочитание. Техен "приемник" в по-късния български фолклор са самодивите. Макар че Афродита е известна като гръцка богиня на любовта и красотата, е известно, че още преди гърците да дойдат на Балканския полуостров, траките са почитали някои от боговете, които по-късно намират място в гръцкия пантеон. Най-типичен пример за това е култът към Дионис, който сред траките е известен като Загрей, Сабазий и Бромий. Освен на любовта и красотата, Афродита е и богиня на плодородието, пролетта и живота. Афродита се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки. Като единственият добре запазен нимфеум в България Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково намери място и в „Червената книга” на НАП. Комплексът е само частично проучен чрез разкопки и са необходими средства за укрепване на вече възстановените части и за нови консервационно-възстановителни работи, които биха могли да го превърнат в атракция за посетителите.
Традициите, свързани със светилището на нимфите и Афродита днес, които водят към миналото напомнят за траките. След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени. Древното тракийско светилище, съхранило езически ритуали от миналото и вярата на хората за избавление от болести и зло, и днес е посещавано от много хора, които вярват в лечебната му сила и жените които искат да забременеят посещават мястото, за да измолят богинята, покровителка на плодородието, да ги дари с дете. Свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче са си пробили път сред суеверните поклонници християни. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасовден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие. По време на християнизацията тук е бил изграден параклис на името на свети Спас, но днес от него не е останало нищо. Понеже няма православен светец Спас, древните хора са празнували спасението на Спасов ден. Консултирал съм се с Духовно-просветния център по този въпрос, както и по други религиозни въпроси.

image
До Светилището на Афродита и нимфите може да се стигне след един мост, където пътя свършва. Върви се съвсем малко по нагорнище, а може и по стълби. След Информационния център се стига до светилището. Според местните жители водата е лековита.
Легендата гласи, че император Марк Аврелий подарява на тракийския пълководец Тит Флавий земя крах село КаснаковоКрай синьо поточе на върха на един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя се намира светилището на нимфите. От дълбока древност се знае, че там вечер танцуват нимфите - безкрайно красиви в белоснежните си воали, под които прозират стройните им тела. Легендата гласи, че ако жените пият от изворчето водa, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби - деца на непокорна Тракия. Ето това място получил римският военоначалник за тридесет години вярна служба на императора. Когато видял светилището, той не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на Афродита - богинята на любовта - в чест на своята жена Клавдия Монтана. Когато строителството започнало , всяка вечер Тит Флавий сънувал чуден сън. Явявала му се най-красивата от нимфите и му предлагала своята любов. Военоначалникът се събуждал под въздействието на съня си със замаяна глава. Започнал да отслабва. Появили се сенки под очите му. В деня на откриването на храма пред насъбралото се множество нимфата се появила на яве. Всички ахнали и паднали на колене пред божественото създание. Само тракиецът останал прав. "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!" - прошепнала му нимфата. Сякаш нежен звън докоснал душата му. Сърцето трепнало, но коравият войн, кален в много битки бързо се съвзел и отговорил: "О, най-красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години, докато воювах за славата на императора!".От този момент хората нарекли това място светилището на каменната нимфа.".
. Надписът на гръцки език, издълбан върху лицевата страна на каменния свод над централния извор на Светилището на Афродита и нимфите гласи:

„На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.“
Запознах Ви с една по-малко известна забележителност в България и сигурно ще има читатели, които не са го чували, както и такива, които ще си обогатят знанията. Местните от Хасково и Димитровград сигурно има какво още да напишат за Светилището на Афродита и нимфите. Има още интересни обекти в района, катом споменатото село Клокотница, обсерваторията "Джордано Бруно", най-високата статуя на Богородица в Хасково, която е влязла в книгата за рекордите на Гинес, както и други.
Вто Мар 13, 2018 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
баир_будала



Регистриран на: 22 Сеп 2012
Мнения: 252

Мнение Отговорете с цитат
Think
хм ,ето че и нимфоманките си имали древно светилище

_________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Пет Яну 04, 2019 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Интересно светилище е. Два пъти съм ходил, има подобрения. Работи се в правилна насока.
Пет Яну 04, 2019 8:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Много интересен разказ, благодаря. Ще е още по-добре ако се появат снимки и карти Smile
Тука сме много любители на туризъм по праисторически, антични и средновековни обекти - самият аз отлежавам няколко пътеписа Oops

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Съб Яну 05, 2019 12:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, Дидо. Наздраве за бирата. За съжаление не винаги излизат снимките. Иначе публикувам в blog.bg. Има още теми, а тук са само туристическите. Ходил съм на много места, миналата година на четири върха, от които три първенци: Гоцев връх, Черни връх и Билска чука.
Поздрави!
Нед Яну 06, 2019 7:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Много интересен разказ, благодаря. Ще е още по-добре ако се появат снимки и карти Smile
Тука сме много любители на туризъм по праисторически, антични и средновековни обекти - самият аз отлежавам няколко пътеписа Oops

Е след Пелопонес вече е греота да отлежават пътеписите... Wink
Земи се стегни
Croc

ПП: Чудим се моя за Кипър дали не е за този подфорум? Rolling Eyes

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Вто Май 07, 2019 2:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1495
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
"Много интересен разказ, благодаря. Ще е още по-добре ако се появат снимки и карти Smile
Тука сме много любители на туризъм по праисторически, антични и средновековни обекти - самият аз отлежавам няколко пътеписа"

На 15 минути път с кола е от нас. Ще ви го наснимам. Само ще изтърпите вечните ми линкове, така и не се научих да помествам снимки.
Rolling Eyes
Сря Юли 10, 2019 6:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, tortomanin. Интересни са ми светилищата и съм посещавал двадесетина, някои от които трудно откриваеми. Снимки в blog.bg, където публикувам нямаше, но следващия път ще поставя тук.
Сря Юли 10, 2019 6:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1495
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Ето ви обещаните снимки:

http://tortomanin.snimka.bg/culture/izvor-t-na-nimfite.5156061

Мястото е много лесно достъпно, има голям паркинг, направени са опити за цивилизоване на района.
Е, минали са и идиотчета, които са счупили някоя лампа и са оставили боклуци.
Информационният център не работеше, но аз цъфнах там в 8 часа.
Чет Юли 18, 2019 8:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stealth



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 224
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Тази пролет минах от там. Видях, че е изчезнала софрата за ядене и пиене, което е невероятно похвално. Одобрявам.
Чет Юли 18, 2019 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Първо благодаря на tortomanin за снимките. И аз имам регистрация и много снимки в snimka.bg. И там, както навсякъде съм с псевдонима barin:
barin.snimka.bg/?profile,albums
Благодаря на stealt за информаацията, защото преди две години, когато ходих през зимата не обърнах внимание дали има маса за софра. На такова място не е подходящо да има. Долу и встрани може..
Пет Юли 19, 2019 6:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1495
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
https://photos.app.goo.gl/7GZHDdyVqczo1YV17
Възстанових изчезналата заради Снимка БГ галерия.
Пон Апр 04, 2022 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Други туристически забележителности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov