ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Есенна разходка в Родопите
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Есенна разходка в Родопите
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Старата пътека Отговорете с цитат
Има я единствено на старата карта от 2000 г., зелената пътека:



Само че на картата пък жълтата пътека нещо не е като сегашната - тръгва преди хижа "Орфей" и не минава покрай ловната хижа. Да не говоря, че изобщо не личат безбройните зигзази, които ясно се виждат на картата от "Къде си".
Сря Апр 04, 2018 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lubitel



Регистриран на: 06 Фев 2008
Мнения: 468
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
В някои карти маршрутите са очертани доста произволно. В горецитираната карта жълтата маркировка минава близо до пътя от ез. Кастраклий покрай (много над селото) Грохотно за кв. Настан, но се отбива през седловината между Кафова бача и Хамам бунар и стига до пътя, който сега е маркиран в жълто. Тук съм описал ходенето по този маршрут, но връзката през седловината до Кафова бача от предишното ни ходене вече не се вижда, Снимка.бг затри доста снимки.
Сря Апр 04, 2018 11:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Тя тази "зелената" карта на Картография е... ум да ти зайде, но поне е малко по четлива за окото от "червената" на Домино. На нея жълтата маркировка се различава чувствително от тази, която е в BG Mountains. В първия момент си помислих, че това е поредния сурогат, но след това се сетих, че съм виждал стара жълта марка в района на постройките на ДГС Извора ето тук на един трафопост, който е някъде около пресъхващия поток (в BG Mountains).



Кафявата постройка, която се вижда зад трафопоста е Природен център Извора (Музей на пеперудата), който е отбелязан на BG Mountains. Зад него тръгва път, по който е дадена жълтата маркировка на картата на Картография.




Дадената в BG Mountains жълта маркировка е новата тип МОСВ. Интересно, дали старата все още съществува.

Сега за зелената. С gundu сме си говорили за нея и й се каним от доста време.
По Великден 2016 г. като бях на х. Орфей първият ден след приятна следобедна дрямка и след спирането на дъжда се разходих към голямата поляна Кастракли да видя как тръгва жълтата маркировка (новата).
Минах през въртящата беседка и чешмата до нея. На снимката се виждат и двете, а в червеното кръгче има бунгало на една могила и стълб от електропровод. Жълтата маркировка минава покрай двете.



Ето го и стълба от предишната снимка. На него има табела от зелената маркировка за Девин.


До бунгалото


При заобикалянето на бунгалото.


След бунгалото


Табелите със зелената маркировка изглеждат доста прилично. Даже човек може да си помисли, че скоро са извадени от някой склад. Зелени марки с боя обаче не видях.

Ходих по жълтата маркировка до пресичането на пресъхващия поток тук, след което се върнах, понеже се мръкваше, а и видях че оттам нагоре пътеката става безалтернативна в сравнение с участъка около бунгалото.

Всичко това със старите жълта и зелена маркировки ме навежда на мисълта, че някога трябва да се направи един преход от гр. Девин до х. Орфей и обратно по двете трасета, пък да видим какво ще излезе.
Чет Апр 05, 2018 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ivailo.hr написа:
Тя тази "зелената" карта на Картография е...

Табелите със зелената маркировка изглеждат доста прилично. Даже човек може да си помисли, че скоро са извадени от някой склад. Зелени марки с боя обаче не видях......


Тя тази "зелената" карта на Картография е... е не е карта Very Happy Very Happy Very Happy . Не знам какво е: почти мащабирана скица, рисунка по преразказ, схема или нещо някакво такова Very Happy Very Happy Very Happy .

Табелите със зелената маркировка са наковани преди не повече от три години, е хайде четири и наистина са извадени от склад. Даже мисля, че знам точно от кой склад, защото съм ги виждал преди доста време барабар с по още няколко десетки броя и от други модели и времена. Дето се казва нищо ново под слънцето от поне 60-70 години насам - поръчват се 500 табели, плащат се като за 700, доставят се 400, на местноста се монтират не повече от 100 и се отчитат монтирани поне 1000.

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Чет Апр 05, 2018 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Митак написа:
Странното съоръжение със синия бидон е автоматична хранилка за прасета, слагат ги ловните дружинки.
Периодично изсипва по няколко кила царевица - да се научат прасетата да ходят там. Зеленчуците са оставени със същата цел.


Дали не е възможно да е фотокапан за броене на животни? Виждал съм подобно съоръжение под Кастраклий, заедно с камера, гледаща към бидона. Ако не ме лъже зрението, на едно от дърветета на снимката на Владо се вижда камера...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 05, 2018 5:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Хранилки и маршрути Отговорете с цитат
Дидо, това наистина е автоматична хранилка. Продават ги в Интернет по около 300 лева заедно със соларна батерия. Камера обаче на моята снимка не виждам, колкото и да увеличавам. Къде по-точно я съзря? И все пак остава неясно предназначението на "кошарата" на другата снимка.

С маршрутите стана голяма бъркотия! Като пиша за зелена пътека, имам пред вид пътеката в зелено, нарисувана на "зелената" карта. Какви са били самите табели не знам. Колкото и да критикуваме картата, тя е единствената, на която тази чудесна пътека е означена. Жълтата маркировка е нарисувана в жълто на картите в "Къде си". Табелите също са в жълко, но не съм обърнал внимание на самата стрелка, дали е в зелено. Както разбирам, моята история е следната: след въртящата се беседка и голямата чешма действително тръгва жълта маркировка, но на мен ми се видя отиваща прекалено надясно - точно натам, където всъщност по-късно стигнах, а не желаех. Макар и не от самото начало, по-късно сме се включили в нея. А от късата пътека към Девин няма и следа. Ще я търсим лятото, да сме живи. За втори път обаче се сблъсквам с недобре обмислени маршрути. Първият беше с чудесната пътека за Поповото езеро от Безбог, маркирана от хората на Дидо и после заличена по настояване на парковото ръководство. В резултат сега "официалната" пътека минава по отвратителни сипеи с досадно изкачване и далече от заслона. На мен с децата ни е все тая - ние си знаем откъде да минем по хоризонталата. Ама защо са тия импровизации на планинската служба? Ето и за Девин. Защо ще ме пращат да драпам по шосе 10 километра, като мога да мина по трева на сянка и много по-кратко? Да не говоря за неумелото поставяне на самите табели: там, където пътят е прав и без никакви разклонения, табелите са през сто метра. Когато обаче пътят се раздвоява, табела няма! Ако мислех, че има смисъл - а то няма, щях да подготвя снимки, илюстриращи тази гавра с туристите.
Пет Апр 06, 2018 12:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Re: Хранилки и маршрути Отговорете с цитат
До ловната хижа зелената маркировка върви паралелно с новата жълта (тази на BG Mountains). Няма значение какъв тип са табелите и какъв е фона им, а е важно какъв е цвета на маркировката, за която се отнасят. Както добре се вижда на седмата снимка, която приложих, двете табели са съответно по жълтата и по зелената маркировки: гр. Девин - х. Орфей.

Сотиров написа:

............................................
Да не говоря за неумелото поставяне на самите табели: там, където пътят е прав и без никакви разклонения, табелите са през сто метра. Когато обаче пътят се раздвоява, табела няма! Ако мислех, че има смисъл - а то няма, щях да подготвя снимки, илюстриращи тази гавра с туристите.


Това е типично - на поляна, където визуално пътека не личи, както и на разклон марки и табели няма. Иначе след това по черен път ги нацвъкали през 50 м. Маркирането е проста работа, но не е за прости хора... Laughing Laughing Laughing
Пет Апр 06, 2018 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Re: Хранилки и маршрути Отговорете с цитат
Сотиров написа:
.....За втори път обаче се сблъсквам с недобре обмислени маршрути. ........Ето и за Девин. Защо ще ме пращат да драпам по шосе 10 километра, като мога да мина по трева на сянка и много по-кратко? .......

Жълтата маркировка Орфей - Девин е правена по царско време (царОт беше премиер), а историята на зелената пътека се губи нейде в дебрите на социализЪма. Маршрута Девин - Орфей или Орфей - Девин е много рядко преминаван. Дали има 20-30 души за цяло лято не знам. Съответно старата истинска, хубава, приятна и пряка пътека се е заличила под напора на демократичното време и при липса на "организиран туризъм", който да я отъпква периодично. Причините за маркиране на горския път като туристически вероятно са поне няколко (гледище на маркировачите): 1. Не е оправдано да се подновява и премаркира рядко ходена пътека, която за много кратко време отново ще се загуби; 2. Следствие от първото - маркира се горски път, който е използваем и съответно скоро няма да се затрие; 3. Правещите трасето най-вероятно не са имали и идея за съществуването на зелената пряка пътека; 4. С джип по истинска пътека няма как да се мине и съответно няма как да се коват табели Very Happy , а парите трябва да се усвоят възможно най-лесно, бързо и удобно. За ония с раниците със сигурност никой не е и помислял. Много важно, че щели да отмахат 5-7 километра повече, нали затова са тръгнали. Twisted Evil

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пон Апр 09, 2018 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Ясно! Отговорете с цитат
Благодаря за убедителната мотивация! Напълно разбирам логиката на маркировачите: за какво да слагаме табели по пътека, по която никой не ходи? Ама никой не ходи, защото как да ходи по пътека, която изобщо не е маркирана като такава! Логика, та дрънка! Очаквам тази практика да обхване и други популярни райони. Например за официален маршрут Драгалевци - Алеко да се приеме шосето. По него да се закачат табели на всеки сто метра, да не би някой да сбърка пътя. Съществуващите пътеки изобщо да не бъдат поддържани, с което те ще отпаднат от само себе си като ненужни, защото "никой не минава по тях". Shocked

Прочее, като се наканим с моя приятел да минем отново по стария маршрут, може би едно червено спрейче ще свърши добра работа.
Пон Апр 09, 2018 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Re: Ясно! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
......... Прочее, като се наканим с моя приятел да минем отново по стария маршрут, може би едно червено спрейче ще свърши добра работа.


Сотиров, моля не бъдете егоисти де. Very Happy Като се наканите, драснете два реда, пък ако е рекъл Господ може и групичка да се събере. Примерно: събират се мераклиите на Орфей за тържествено откриване на "мероприятието" и се стоварват в Девин за още по-тържествено отчитане на постигнатото Very Happy .

Между другото - за трасе с такава дължина само с едно спрейче няма да се мине. Вероятно ще идат поне 9-10 с основния цвят и двойно повече бели. И последно - точно за тази пътека червеното едва ли е удачен цвят. Маршрута не е билен, не е основен, а е по-скоро локален и не случайно оригиналния му цвят е зелен.

Успехи! И дано се срещнем нейде по горските пътеки!

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Вто Апр 10, 2018 9:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Светла перспектива Отговорете с цитат
Предлагаш да се съберем на хижа "Орфей"? Може би, когато там са кметът, полицейският пристав, прокурорът и горският? Тъкмо ще обсъдим по-обстойно проблемите на бракониерството и... маркировката. Very Happy Аз нямах пред вид официални знаци с две бели черти и цветна между тях, а просто някоя червена точка отвреме-навреме по дърветата. Наистина е по-добре да е зелена, че те с червени точки означават дърветата за отсичане. Става и с парцалчета. Ако тръгнем към реализация, ще свирна. Лошото е, че нямаме кола, а в тоя край транспортът е пълна енигма.
Вто Апр 10, 2018 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Светла перспектива Отговорете с цитат
Сотиров написа:
...с червени точки означават дърветата за отсичане...

Не винаги с червени -- виждал съм и означени със сини или оранжеви точки дървета за отсичане. Все пак, наистина често са точки и поради това сякаш би било по-добре този знак да не бъде използван за други цели, за да не бъде внасяно допълнително объркване.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Апр 11, 2018 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение капани и "Орфей" Отговорете с цитат
Изобщо не е нужно събиране на х. "Орфей". Има по-добра алтернатива.
На около километър източно от чешмата с въртящата се беседка, на брега на т.нар. яз. "Кастракли", притежавам скромен поземлен имот с площ от близо 3 дка, с разположена в него масивна каменна селскостопанска постройка на две нива- обор и плевня, където биха могли да нощуват доста хора, както и 45 кв. м. къщичка за стопаните. В самия имот има извор, пред него минава пътят за с. Грохотно, който през уникално красиви места води и до Девин. Изобщо не е необходимо трамбоване по каменния път през "Кози рог"- бивша и настояща ловна резиденция. Даже и с високо проходима кола като се минава от там, пломбите се колебаят дали да останат по местата си. Въпросният имот съм отдал под наем на фермер от Борино. Получавам по едно теле всяка година. Там винаги сме добре дошли. През 2013 г. 12 човека с велосипеди минахме от Смолян до София през Родопите и Рила и се отбихме там. Място за спане колкото искаш в околните къщи и вили, естествено безплатно. Само да звъннем на Сали-то.
Дъсчено- мрежовото съоръжение е капан за диви прасета. Слага се храна вътре и стадото като влезе задейства механизъм, освобождаващ падащата врата. После грухчовците се натоварват на камион през рампата и се закарват в ловното стопанство, където се предлагат за платен отстрел. Между другото и там, където е капанът, е територия на ловното стопанство. Обикновено на всяка хранилка има камера, която се задейства от движения и изпраща ММС кой кога е идвал и с кого си е тръгнал. Плодовете привличат и Баба Меца, която има няколко къщи в района. Също така има и голямо стадо диви кози.
Сря Апр 11, 2018 1:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Добра идея за сбирка. Ами да вземем да го направим. Може още следващата седмица 21-22 април. Засърбяха ме ръцете...

Ловна х. Кози рог и ловната хижа, от която се отделя зелената марка за гр. Девин са две различни места.
Чет Апр 12, 2018 11:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Тцтц че сте припряни бре!
И мене ме сърбят ръцете, дано го отложите за по-натам, че тия две седмици съм извън играта.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 12, 2018 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov