ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Водопади в България

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Водопади в България
Автор Съобщение
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Водопади в България Отговорете с цитат
България има красива и разнообразна природа. Казвал съм го и друг път в много от моите теми преди. Разнообразието се състои в това, че имаме от повечето форми на земната повърхност. Нямаме пустини, депресии и ледници, но не ни и трябват. Водопадите са едни от най-красивите природни забележителности. Нашите водопади, поради това, че реките ни не са пълноводни в планинските части не са постоянни и пълноводни. Никой не може да каже колко е общия брой на водопадите в България, защото има много сезонни, които през лятото и ранна есен пресъхват. Водопадите предизвикват интерес у хората. Повечет от тях, особено по-високите и атрактивните са разположени на по-отдалечени и трудно достъпни места. Има и лесно достъпни, до които всеки може да стигне, но по-голям интерес предизвикват по-отдалечените. На някои не им се върви, а други не могат да достигнат до водопадите. Виждал съм справочници, в които са описани повечето водопади. Ето по-популярните водопади в България:
Райско пръскало се намира в Централната част на Стара планина, близо до град Калофер. Разположен е в подножието на връх Ботев. Водопадът пада от височина 125 метра, което го прави най-високият водопад в България. Пенливите си води той набавя от снежните преспи на връх Ботев. Райското пръскало е подходяща дестинация за туристи, които обичат природата, скалното катерене, походи, планината и свежия въздух.


Джендемските водопади се намират в биосферния резерват Южен Джендем, на реките Бяла река и Бъзовица. Височината им достига до 80 метра. Един от най-известните водопади е Големият Джемдемски водопад. Близо до него се намира Райското пръскало. Имената на други по-отличаващи се водопади са: Трояците, Големия джендемски, Змийските, Широкия, Козия рог. Походът през Южен Джендем не се препоръчва на неопитни хора, тъй като теренът е изключително труден и опасен.
Врачанска Скакля е най-високият непостоянен водопад в България. Намира се близо до град Враца. Височина му е 142 м. През летния сезон водната маса намалява значително и почти пресъхва. Местността е доста атрактивна и примамлива за катерачите. От самия връх на водопада се открива прекрасна панорама към града и към неговите околности. Оттук се пресичат и няколко туристически маршрута. За да стигнете до водопада, трябва да тръгнете от Окръжната болница на град Враца и да минете през живописна и тясна планинска пътечка.
Бабското пръскало е с дължина 54 м и се намира в Национален парк Централен Балкан, близо до хижите Русалка и Равна. Той е винаги пълноводен. Стига се до него през Русалийския проход по пътя за хижа Тъжа. Има табела за отбивката, по която се стига до водопада. Наскоро прокараната екопътека дава възможност да се излезе над водопада, където може да се насладите на цялата му приказност.
Кадемлийското пръскало е водопад на около 1500 м надморска височина в Стара планина. Водите му се изливат от 70 метра височина от венец от отвесни скали в големи блокажи. Под водопада има малка пещера и карстов извор. В близост се намира хижа Тъжа. До Кадемлийския водопад може да стигнете по коларски път, който започва от село Тъжа и продължава до едноименната хижа. Пеша преходът отнема около 4-5 часа в едната посока.


Сучурум се намира на 1 км северно от Карлово, в подножието на Стара планина, над градската водноелектрическа централа. Височината на водния пад на Сучурум е 15 м. В превод името означава "хвърчаща вода". Близостта до града и добре поддържаният асфалтов път до подножието на планината са направили водопада атракция за посетителите и любимо място за отмора, разходки и летни пикници за жителите на Карлово и региона. Има построен заслон и няколко места за лятно барбекю с дървени маси и пейки.
Основният от Тетевенските водопади е наречен Скока. Той е образуван на река Козница и е с височина на пада 15 метра.Другият водопад е Пръскалото и е по-висок – около 50 метра, но е непостоянен и може да се види само през пролетта и след дъждове.
До тях се стига и по екопътека "Под пръските на водопада", която започва от централната градска част на Тетевен и завършва при водопадите.
Фотинският водопад се намира в близост до град Пещера. Състои се от 3 пада, като най-големият е около 16 м, а другите са съответно около 7 м и 6 м. Общата височина на водопада е около 30 м. Той се намира на около 900 м надморска височина. До водопада се стига за около час пеш с изходна точка село Фотиново. Водопадът е трудно достъпен. По пътя има беседка.
До водопада Видимско пръскало, намиращ се до село Видима, Априлци, се стига по екопътека Видимско пръскало, следваща извивките на река Пръскалска. Преходът е особено приятен като цялата пътека е обозначена с информационни табели за флората и фауната в района, както и за историята на Априлци. Общият преход до водопада в едната посока пеш е около 2 ч. и 30 мин. Ако пък искате да видите подножието на водопада, се поема по тясна пътечка, движеща се по билото между двата потока като преходът отнема около 40 мин. В началото е трудно забележима, но скоро се оформя по-ясно.

Скакля се намира приблизително на 2.5 км от гара Бов, в Искърския пролом. Той е един от най-високите в Стара планина. Образуван е от три последователни водни скока, като най-големият от тях е 85 м. Екопътека с места за пикник, отмора и беседка е изградена около водопада. В близост е скалата Злия камък, от където Вазовият герой дядо Йоцо е гледал с разплакани слепи очи първия влак по Искърското дефиле, символ на Нова България.
Боянски водопад е най-големият водопад на Витоша. Водният пад е с височина около 20 метра. До водопада може да се стигне по три основни пътеки. Най-бърз и сравнително лесен е достъпът откъм Копитото - отнема около час. Другите две възможни пътеки започват от местността над Боянската Църква. Първата се изкачва стръмно срещу течението на Боянска река и е с бяло-зелена маркировка, докато втората е по-бавна, но постепенно набира височина, минавайки в близост до Боянското езеро.
Сини вир се намира близо до с. Медвен, област Сливен. Височината му е 3-4 метра, но скалите, както и вирът на водопада го правят идеално място за разходка сред красива природа. За да се стигне до него трябва да се мине през селото, има упътващи табели.
Чипровски водопад се намира в Западна Стара планина, в близост до Чипровци. Височината на водния му пад е 18 м. До него се стига по изградена екопътека Демяница. Тя започва от края на Чипровци. Разходката ще ви отнеме около час и половина в едната посока, като на места е доста стръмна. В района има масичка и столчета, направени от стволовете на дърво.
Сопотският водопад е висок около 15 м като образува два големи пада на водата. При водопада има изградена малка беседка с пейки и покрив, както и обособено място за огнище. Изходна точка за водопада е манастира Възнесение господне, който се намира от дясно на началната станция на сопотския лифт. В района е много подхоящо за пикник, като на много места има обособени огнища. Цялата разходка от манастира до водопада и обратно ще ви отнеме около 1 ч спокойно ходене пеш.
Водопад Орфей е най-големият сред всички водопади в каньона, намира се много близо до град Смолян, по пътя за село Мугла и е висок 68 м. Наскоро е изградена екопътека, която улеснява стигането до каньона и водопадите.
Юленски скок е разположен в околностите на град Банско и се намира в средното течение на река Демяница, в местността Градището. Водопадът е обявен за природна забележителност. Деветметровият водопад е много обаятелен, но слизането до него е доста опасно. Достъпът до него е пешеходен, като се тръгне от град Банско към хижа Демяница.
Рилска скакавица е най-високия водопад в планина Рила. Намира се до хижа Скакавица. Водата пада от 70 м, което го прави един от най-красивите водопади в България. Леснодостъпен е през всички сезони. Зимата, когато замръзне изцяло, там се провеждат състезания по ледено катерене, но трябва много да се внимава, защото местността над водопада е лавиноопасна.


Зараповският водопад е разположен до село Вишовград, на няколко метра от пътя между Павликени до Велико Търново. Той е сравнително малък, с височина около 15 м. Има удобна площадка, както и две малки мостчета, от които може да се насладите на прекрасната гледка. Малък геокомплекс (може да се нарече и екопътека), с наименованието Зарапово, е изграден около водопада, като там е удобно място да се спре за почивка. Пътеката за водопада започва зад табелата за геокомплекса.
Врана вода се намира в землището на село Ямна, Етрополе. Представлява малък, но висок водопад - около 15 м. Водната струя се спуска по карстова скала. Има малък, но постоянен приток на водата, благодарение на който е се е оформил голям гъбовиден мъх. Пътят започва малко след табелата за село Ямна, като след около 10 минути се стига до пътечка в гората, която води до водопада.
Попинолъшкият водопад се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца в Пирин. Намира се на около 5-6 минути от хижа Яне Сандански, близко до курортното селище Туричка черква.Водопадът е пълноводен през цялото време на годината. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина от два водни пада с образувани малки водни котли.
Самодивско пръскало се намира в землището на град Девин, в страни от екопътека Лъката. Височината на водния му пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Самият водопад се намира в дясно на екопътеката и до него се стига по малка пътечка. Тя започва зад малка бетонена къщичка и зелени мостчета от дясно на основната екопътека. Следвате пътеката отдясно на потока, защото отляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.
Момин скок се намира близо до с. Емен, област Велико Търново,в каньона на река Негованка. Височината му е около 10 м, като вирът, който се образува под него, често е използван като плаж.
Копренските водопади се намират в Стара планина, до връх Копрен. Водопадите са разположени в непосредствена близост един до друг, а височината има варира от 5 до 10 м. До тях се стига по специална екопътека, която започва от село Копиловци. Водопадите са най-красиви след дъжд. Тогава може да се видят и още няколко по-малки водопади.
Христовският водопад се намира на река Мийковска, до село Руховци, в Еленския балкан. Обявен е за защитен природен обект през 1974 г. Христовиският водопад представлява 9-метрова вълна, която пада и се разбива в скали. До водопада се стига чрез специално изградена екопътека. Около водопада се намират обширни поляни, които са идеални за отдих сред природата.
Крушунски водопади се намират до с. Крушуна, община Летница, област Ловеч. Те образуват най-голямата водна травертинова каскада в България.
Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци. До водопада се стига по асфалтов път, който започва от центъра на селото. Красивата екопътека започва при двете тепавици на река Горица и прекосява красива полегата горска местност. Водите на водопада падат от 39 метра височина. Името на природната забележителност идва от история, случила се тук по време на турското робство.
Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина недалеч от град Земен и село Ръждавица. Надморската му височина е около 700 м и отстои на около 80 км от столицата София и 60 км от град Перник. Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя. Мястото е достъпно с влак от спирка Скакавица и с кола през село Ръждавица. За да стигнете с кола, от главен път София - Кюстендил се отклонявате при табелата за село Копиловци. Минавате през селата Копиловци, Шишковци и стигате село Ръждавица. В центъра има малък прелез, през който трябва да минете и да продължите по тесен асфалтов път нагоре. След около 10 мин изкачване по завоите на пътя ще видите табела, обозначаваща посоката на водопада.
Водопад "Сливовдолско падало", наричано още Сливодолско падало (50м) е най-високият водопад в Родопите. Намира се в резервата "Червената стена" в Западните Родопи, малко след Бачково. Местността на река Сливов дол е много живописна и преди самия водопад туристите може да видят множество каскади и малки водопади. До водопада се стига за около 1 ч спокойно ходене по пътека, която се хваща до изхода на третия тунел на пътя Асеновград - Смолян, (малко след Бачково). Може да се стигне и по маркирана пътека от хижа Марциганица, която излиза над водопада.
снимка 1- сливодолското падало
Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54 м. Водопада е мощен и пълноводен през пролетта, намира се в Средна стара планина. Водата пада директно от скален венец и се разбива с грохот в малко езерце в подножието на скалите. До водопада се стига пеша за около 1 ч. и 30 мин., като се върви се по стар, разбит път, който тръгва над село Христо Даново. За да стигнете до пътя най-добре е да питате местните жители.
Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката. Водопада се намира на около 200м по-нагоре по течението.
снимка 2-Сувчанското пръскало
Водопад Боров камък е по Врачанската екопътека е известна още и като Згориградска или екопътека Боров камък. Разходката трае около два часа, а маршрутът не е много натоварващ, като се изключат няколко по-стръмни участъка.
Пътеката започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътят от София до Враца трае около час и четиридесет минути, а разстоянието е приблизително 110 км. Згориград се намира на около 6км от Враца и до селото може да се вземе такси.
Пътеката следва река Лева по склоновете на Врачанския Балкан. По система от мостове и стълби след изкачване се стига до водопад Боров камък, чиято височина е 63 метра. Преди създаването на екопътеката водопадът е бил малко познат и почти недостъпен. Самата пътека до водопада не е много дълга, но е доста стръмна на моменти. От началото на пътеката до водопада ще ви отнеме 1ч нормално ходене пеша в едната посока.
Водопад "Под Камико" се намира в Искърското дефиле, Западна Стара планина. Височината на водния му пад е 40 м, а най-близкото населено място до него е село Гара Бов. През 2012 г. до водопада е изградена красива и живописна екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Пътеката "Под камико" е изградена през 2012 година по проект "Активни граждански общности чрез читалищата: втори етап" на сдружение "Платформа АГОРА", финансиран от фондация "Америка за България". Маршрутът е маркиран и започва от футболния стадион на Гара Бов, изкачва се по поречието на река Бовска и достига до водопада при "Камико" в село Бов, след което се спуска по стария коларски път до чешмата при местността "Чичеро", продължава до останките от манастира "Св. Архангел Михаил" и преминавайки по поречието на река Трескавец, се връща в отправната си точка при стадиона на Гара Бов.
снимка 3-Под камико
Водопад "Вара" или Гложенски водопад се намира при село Гложене, община Тетевен. Водопада е 20 метров, маловоден, но изключително красив и пълноводен след дъждове през периода април - юни. Формиран е върху карстов тип скала подобно на водопад Полска Скакавица. Намира се непосредствено до пътя след село Гложене в посока гр. Тетевен. Вижда се от самия път ( от ляво, зад механа "Видрите").
Водопад "Скока" се намира край село Калейца, близо до Троян. Височината на водния пад е около 12 м., като под езерото се образува красив дълбок вир. Мястото е много лесно достъпно, като с кола може да се стигне почти до водопада. След като хванете разклона за Калейца от пътя Троян-Ловеч, минавате транзитно през цялото село, след което излизате от него и продължавате по сравнително добър асвалтов път. Движите се покрай оградени овощни градини.След около километър стигате до малък мост и спирате непосредствено след него на малко разширение, а местността с водопада се пада на около 200 метра в разклонението на ляво. Има указателна табела за точното място.
Водопад "Петров Церак" е малък водопад с пад на водата около 10 м. Намира се в землището на с. Тополовец, община Кула, област Видин, обявен е за защитена територия със заповед № 407 от 07.05.1982 г. До водопада няма обособена пътека, но е поставена пейка близо до подножието му. Отправна точка, за да се стигне до него е с. Тополовец, като най-добре е да питате местните жители. В близост до водопада се намират останките на старинна крепост наричана "Пецино Кале".
Влахински водопад се намира при село Влахи до град Кресна, Пирин планина. Скалистата местност и зеленината придават невероятен чар на почти пълноводния през цялата година водопад. Височината му е около 20-25м, като водата пада отвесно и се разбива на малка скала, образувайки плитко езерце. Водопадът е лесно достъпен от с. Влахи (на около 15мин от селото ), но самото стигане до с. Влахи е по- трудно, защото пътят до него е разбит и няма асфалт. Препоръчително е шофирането само с високопроходими автомобили. За да стигнете до с. Влахи, като влезнете в гр. Кресна, наблюдавайте за табела "с. Влахи". Разстоянието от Кресна до Влахи е около 9 км.
"Търниченско пръскало" е красив водопад с височина около 40м. Намира се в района на Средна Стара Планина в землището на община Павел Баня. До водопада се стига, като се тръгне от отправна точка Гара Търничени (намираща се на подбалканския път). От гарата се тръгва по черен път директно на север към планината. След около 1-2 км пътят стига до подножието на планината до ниска постройка. От там пътят към водопада продължава покрай малка рекичка нагоре по пресечена местност. Конкретна пътека може да се види само на места. Главно се следва рекичката и в по-горните участъци в близост до водопада ще е необходимо да заобиколите стръмни скали.
Загражденски водопад намира се до с. Загражден в община Баните и е разположено на 1300м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи. Най-лесно до него се стига по пътя Асеновград-Смолян като се завива наляво в посока гр. Лъки и Кръстова гора. След това се подминава разклона за Кръстова гора и се стига до с. Белица (там минавате покрай още един водопад - "Гюмбержията" - гледайте внимателно вдясно, вижда се от пътя). Следва път в ремонт, по който се кара много бавно. Стига се с. Загражден и там местните вече упътват точно от къде да хванете Загражденска екопътека. Екопътеката е много красива с множество дървени мостове над Загражденска река. Има множество водни падове, като най-големите са двата водопада "Чистилището" и "Козарника".
Снимка 4- Загражденски водопад
Скоковете при Мъглиж. Така се наричат двата водопада, които се намират на Селченска река, спускаща се през живописна старопланинска клисура над град Мъглиж. Водопадите са обявени за природна забележителност през 1965г. За да стигнете до тях, трябва да тръгнете от автогара Мъглиж, на север към местността "Барите" или "Баралъка". Пътят се вие покрай самата река, докато достигне северния край на Мъглиж и местността „Баралъка“. Барите са прекрасно място за отдих — красиви поляни, беседки и пейки, пенлив водопад, действаща бара. От горния край на поляните, в дясно от моста, започва пътеката за водопадите. Пътеката пресича реката на няколко места и ако има много вода, може да ви се наложи да газите до колене.
Иваниловски водопад се намира в област Габрово, в землището на малките селца ( махали ) Иванили и Солари. Височината на водопада е около 7 м, като под него се образува красиво и дълбоко езерце във формата на сърце. Водопада се намира на река, която след около 200-300 м. след водопада се влива в река Янтра. Как се стига до водопада: Отправяте се посока с. Солари и Иванили. При село солари гледате за отбивка за черен път, който тръгва от главния ( малко преди остър завой и мост над дере ). В началото пътя минава покрай няколко къщи и трафопост. Следвате пътя надолу към реката без да се отклонявате. След около 15мин пътя влиза в гора и след като излезе от нея в ляво ще видите стръмна пътечка надолу, която води до водопада.
Водопад Скаловитец или, както е по табела - "Скаловитско дере", се намира в полите на Рила планина близо до с.Костенец. Височината на пада е около 20 м. До водопада се стига лесно за около 30 мин по обозначена пътека с множество табели и пейки за отдих. Пътеката тръгва от хижа "Гургулица", до която може да се стигне с кола (минава се през с.Костенец и Вили Костенец, след това пътя стига до голям площад с горско стопанство и заведения за хранене, където трябва да продължите наляво през малко мостче. Следвате пътя и стигате до х. Гургулица).
Овчаренският водопад се намира в Рила планина. Той е част от каскадни водопади (общо седем на брой), като втория от тях е именно Овчаренския. Височината му е 40м. Разположен е край село Овчарци в близост до Сапарева баня и на 30 км. от Самоков.
снимка 5- Овчаренски водопад
Антонски водопади, наричани още Антонови – тъй както са именовани на информационната табелка, която е поставена в близост. Намират се след село Антон по подбалканския път. Точно срещу тях има удобна отбивка за спиране.
Водопади Бохемия -се намират в Рила планина, до град Рила, по пътя за Рилския манастир. Те представляват живописна каскада от множество водопади и условно са разделени на две групи: горни и долни. Лесно достъпни са долните водопади, които се виждат от шосето. Разходката до някои от останалите е доста екстремна.
Водопад Житолюб се излива от един от големите карстови извори в България и е рожба на две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и през тесен сифон се изливат в споменатия извор в подножието на скалите.
Врачанска скакля е най-високият непостоянен водопад в България с височина от 142 метра, който се шири сред непрестъпни и страховити скали. Изглежда толкова внушителен, че чак имаме чувството, че ще докосне небето. През горещият летен сезон водната маса, която се стича по отвесния и назъбен терен намалява значително и Скакля почти пресъхва. Много красив и пленяващ изглежда обаче след дъждовни дни и през пролетта. След настъпването на пролетния сезон всичко наоколо е разцъфнало и се е показало в цялото си изящество, слънчевите лъчи се отразяват в кристално чистата вода и могат да се наблюдават в нея дори цветовете на дъгата. Водопадът тогава е пълноводен и разкрива на своите зрители една приказна и спираща дъха гледка, която просто няма равна на себе си. Можете да стоите с часове край него и да му се любувате, но е възможно да не успеете да му се наситите.
Изброените водопади са по-малко известни и на близо половината не съм ходил. Местните жители ги знаят, дори могат да покажат някой висок 4-5 м., който не е отбелязан никъде.
Все пак водопадите си остават едни от най-посещаваните дестинации от туристическите групи. Сезонът им е пролетта до началото на лятото( май-юни), когато са най-пълноводни. По това време на годината текат дори и пресъхващите, а някои са доста буйни и прълноводни. Всичко зависи от това каква е била зимата и имало ли е достатъчно сняг, който като се стопи напролет да захрани водопадите. стои от множество басейнчета, прагове и е богата на растителни и животински видове.
Вто Окт 10, 2017 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
travelmaggie



Регистриран на: 06 Мар 2018
Мнения: 20
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Страхотно и много полезно описание на водопадите! Адмирации! Smile)

_________________
TravelMaggie - Да пътуваме заедно!
https://travelmaggie.com/
Пон Апр 16, 2018 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, travelMaggie. Водопади има много, дори имам две теми. Може да ги видиш:
barin.blog.bg/turizam/2017/09/20/po-interesnite-vodopadi-v-bylgariia.1568411
barin.blog.bg/turizam/2017/10/01/oshte-vodopadi-v-bylgariia.1570259.
Имам и още теми в блога, предимно исторически и разнообразни. Заповядай да ги разгледаш.
Поздрави!
Чет Апр 19, 2018 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Боянският водопад Отговорете с цитат
Като говорим за водопади, ето го Боянския, сниман от моя прозорец. С много вода в този сезон!


Нед Май 09, 2021 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
barin



Регистриран на: 07 Юли 2014
Мнения: 27

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за снимката, Сотиров. Минаха много години от второто ми, засега последно ходене до Боянския водопад.
Поздрави!
Пон Май 10, 2021 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov