ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Земенска планина

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Земенска планина
Автор Съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 344
Местожителство: София

Мнение Земенска планина Отговорете с цитат
Еднодневно:ЖП гара Скакавица-мах.Гравенье-вр.Силни връх -вр.Тичак- гр.Земен
Началото на пътеката започна непосредствено от спирката, минава през терасата на рушащата се бивша административна сграда. Класическата пътека / черен път/ преминава по десния,западен хребет/Моьоф рид-по ГИС на МРРБ/ на суходолието спускащо се от мах. Гравенье към р.Струма. По левия хребет минава пряка пътека към махалата,стръмна,на серпентини през рядка широколистна гора.Тук разстоянието е по-кратко за сметка на наклона.Тракът минава по нея.Същата е обработена, вижда се, че е използвана,срещат се хвърлени угарки и пластмасови бутилки.За разлика от други места в махалите в района има живот,хора с които да разговаряш, животни,ток и вода. В махалата пътеката излиза на черния път от с.Раждавица през с.Злогош до гр.Земен, като свързва отделните силно разпръснати махали. Към билото се продължава по него с възможност да се подсича на места. На кръстопътя в т."чешма 2"-N42 25.929 E22 41.199 има чешма с течаща вода,до подножието на вр.Тичак няма друг питеен водоизточник.За отбелязване е, че може да се върви по черния път, но той подсича върховете по хребета и се губят прекрасните панорами към дефилето и Риша планина.За избягване на последното в т. "3 а"-N42 26.895 E22 41.195 изоставихме пътят и "без път" към поредицата от върхове,първият от които е вр.Ехйова чука. Предвижването не представлява трудност,всичко е обгледно,,тревата/за сезона/ е ниска, няма храсти или се много на рядко.Да се има предвид, че изкачването/по трака/към вр.Иванова глава е доста стръмно.Също така между кота 1232 и вр.Силни връх има голяма падина/понор?/ и се заобикаля, може и от двете страни.Пътят на трака не е най-оптимален, защото целта беше да минем през котата .От този връх вече има добра видимост към вр.Тичак, както и окомерна представа за пътя и разстоянието до него/4.5 км по права линия/. След върхът пак "без път" достигаме черният път и по него до "критичните" точки:"разклон 5 а"-N42 28.923 E22 41.912,"разклон 6 а-N42 28.997 E22 42.032". Въпросът е тука на къде да продължим. Ако целта е на всяка цена да се минем през вр.Тичак, веднага на ляво по прекия черен път към асфалтовия път от гр.Земен към върха. Според мен изразходваните усилия и време не си заслужава, защото:
1.Върхът и околностите са военна зона и достъпът е забранен.
2.Местността е гориста и няма кой знае някакви гледки.
По добре да се продължи през вр.Елов рид към Земен,местата са открити с хубави панорами.
Проиграхме първият вариант с опит за слизане към града през долината между върховете Бандера и Венец .Опитът бе неуспешен, склонът към дола се оказа неприемливо стръмен и в съчетание с напредналото време и сгъстяващата се облачност ни принуди да минем на резервния вариант, по асфалтовия път към гр.Земен, като "без път" подсякохме ниския хълм/кота 1189,2- по ГИС на МРБ/ и напряко излязохме на пътя. По него има движение,военните от поделението, дървосекачи,така, че вероятността за мобилен транспорт до града е много вероятен.
трак: http://dox.bg/files/dw?a=21982d8c41
снимки: https://picasaweb.google.com/107134206014018464889/230216#

вр.Тичак от Силни връх
Пет Мар 04, 2016 7:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stariaРегистриран на: 13 Ное 2010
Мнения: 187
Местожителство: гр.Ботевград

Мнение Отговорете с цитат
Много интересна и навременна (за мен) идея за преход! През почивните дни бях и аз в този район и ми се заформяше подобна идея за Земенска планина, така че сега получих ценна информация. Ние навлязохме в пролома на Струма - до третия тунел.Естествено се отбихме и до Земенски манастир. Стигнахме и до едно много харесвано от мен място - параклиса св.Йоан Летни на яз.Лобош. Запазени от прекалено човешко присъствие места. Определено ми хареса и ще се връщаме пак. Малко снимки и от мен да не отваряме нова тема.
Пон Мар 07, 2016 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата ЖужаРегистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 662

Мнение Отговорете с цитат
Красиви места. Не съм ходила там. Благодаря за снимките.
Пон Мар 07, 2016 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 344
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@staria
хубави снимки,хубава природа, но нещо ми липсва Question
Използвам случая да напомня, че ако искаме да посетим до посетим крепостта Землънград, тръгвайки от гр.Земен е необходимо след втория тунел да продължим по ЖП линията,т.е от дясната страна на реката.
Вто Мар 08, 2016 9:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 147
Местожителство: София

Мнение Земен - Царева махала - билото - жп спирка Скакавица Отговорете с цитат
По-голямата част от пътя беше по трака на Петър в обратна посока. Нещо, което ми се искаше да опитам, е качването от Царева махала към билото. В махалата от един двор изскочиха може би 20 кучета и след тях и стопанката им. Каза ми, че пътят за билото тръгва вдясно от чешмата. На картата не е точно така, но си рекох, че тамошните хора знаят най-добре. През полянки и различно гъсти и трънливи горички се качвах, докато хванах сносна пътечка някъде тук. Тя се изкачи по ребро - не точно това, което си бях харесал - но гледките към пролома не ме разочароваха. След два часа се озовах в местността Мечка западно от Елов рид. Не отидох до Силни връх, защото ми се струваше, че съм назад с времето. Затова пък до Иванов камък от север се стига почти по хоризонтал. Гледката оттам беше фантастична. После продължих по пътя до махала Гравенье /все ми напомня на Гребанье/. Чешмата край пътя северно от махалата течеше доста силно. Махалата си е оживена и сега. Не бях сигурен за пряката пътека към спирката на влака и слязох по пътя. Обикаля повече, но от едно място имаше гледка към водопада, пълноводен след валежите. На спирката стигнах час преди влака и с облекчение видях, че "Петело от Р-ца" си е на мястото. Остана ми време да отида до чешмата при четвърти тунел да се поизмия и евентуално да навестя кантонера, но него го нямаше. Цялото ходене излезе около 6 часа. Снимки...

ПП - нарисувах качването; изглежда по-хубави гледки ще има от следващото ребро, където е пътеката на картата. Тя пак води до Мечка...Последната промяна е направена от ndamov на Пет Юни 14, 2019 3:35 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пон Мар 12, 2018 4:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 344
Местожителство: София

Мнение Земенска планина Отговорете с цитат
Привет!
Чудесен преход си направил. Разгледах снимките, някой места са ми познати, други не. Намислил съм един преход от Земен през скалата Сарая, мах. Тополарци, Гълъбински камък, изтегляне през кариерата. На някой от снимките ти успях да позиционирам частично въпросният маршрут, полезно, за което благодарност. Видях,че си направил корекция, нямаш заснета Сарая/сн.1746/. На преден план е хребета/или мест. Агапия/, м/у него и трудно забележимият и частично видим хребет е Манастирски дол, Сарая не се вижда, следва Сарийски дол, скалният венец/не знам как се казва/, който обикаля хребета/също не го знам/ и слиза в Женски дол. По Манастирски дол върви пътеката към горния край на Сарая, до колко е проходима към момента няма представа, същото се отнася и за по-нататък.
https://photos.app.goo.gl/3atzbiKBrkBoHQnt2 /сн.от пътеката "пещерата на Св.Рилски-кариерата"/
от дясно на ляво:Манастирски дол, Сарая, Сарийски дол, Женски дол
Вто Мар 13, 2018 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 147
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет и от мен! Първо да се извиня за грешката със Сарая. Иначе ходенето си беше хубаво, като се изключи малко лутане над Царева махала. Извадих късмет с времето - на снимките не си личи, но по едно време се виждаше дори Пирин и снежна купчина на юг от него - сигурно Алиботуш, за Осогово, Рила и Витоша да не говорим. Не познавам Земенската планина, сега бях там за пръв път; нямам представа каква е пътеката по Манастирски дол към Сарая. На сателита си личат пътеки от махалата преди 3 тунел по хребет северно от къщите и направо към Гълъбински камък. Тополарци се вижда като единичен керемиден покрив. От друга страна, на топографската карта BGtopoVJ тези пътеки също са нанесени и изглежда отиват до Тополарци, на тази карта наречена "Земен". От махалата път води по хоризонтал на юг до разклона с чешмата. Може би по тези пътеки може да се направи някакъв преход, ако Манастирския дол се окаже непроходим. Всичките ми приказки са от гледане на карти и снимки, нямам преки впечатления. Тук съм нанесъл каквото има на топографската карта върху сателита. Ако не се лъжа sevdelin от форума е голям познавач на този край - виждал съм много негови снимки в Панорамио, за съжаление вече са недостъпни.
Вто Мар 13, 2018 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 344
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Разгледах последната снимка. Да обясня, поводът е посещение на природен обект/скалното образование Сарая/, целта е да се провери проходимостта на стария път/вероятно древен/ от кариерите над Земен до "кривата" чешма за която споменаваш. Това е било важна транспортна артерия подсичаща ниско билото. От нея се разклоняват множество пътеки&пътища към билото и долината на р.Струма, което от туристическа гледна точка е един опорен маршрут в този дял на планината. Предполагам,че си минал частично по този път, м/у т.т. 19-25 от снимката "Царева махала-Мечка"/броене от махалата/. На последната снимка приблизително трасето следи линията м/у т.т. 0125-028, разбера се виртуално по Googleearth, ГИС на МРРБ, BGtopoVJ, проверка на терена.
трасе: https://photos.app.goo.gl/lbkoDx6H8ZYDJRHi2
https://photos.app.goo.gl/3LH7aBBculjOrQQd2
https://photos.app.goo.gl/6VAHL8oJYMIhDYcV2
https://photos.app.goo.gl/r6O4COAEnVvKgV3n1
https://photos.app.goo.gl/Lz7Y8cI3ZFvQsDah2
Чет Мар 15, 2018 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 147
Местожителство: София

Мнение Нощен клуб на жп спирка Скакавица Отговорете с цитат
Малко е встрани от темата, извинявам се за което. На Гугъл Мапс шегаджия с мрачно чувство за хумор е написал това - нощен клуб Spooky Station /зловеща, призрачна гара/. Подходящо име за тази сграда... Нямам нощна снимка, тогава може би съвсем оправдава името си.

П. П. Това вече е съвсем встрани - като видях тази снимка на Staria се сетих, че на това място до яз. Пчелина авангардна артистична група през деветдесетте години организираше нещо, наречено "декадентско позорище". Не знам какво е, признавам си. Може би произлиза от сръбската дума за театър.
Вто Мар 27, 2018 10:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudiddРегистриран на: 14 Юли 2011
Мнения: 282

Мнение Питане за маршрут... Отговорете с цитат
И аз да ползвам темата да питам дали някой е минавал по този маршрут - интересува ме дали е много стръмен посока от гара Скаквица към Земен и дали има обзорни места... Smile

Благодаря Smile


Чет Мар 29, 2018 12:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 147
Местожителство: София

Мнение Re: Питане за маршрут... Отговорете с цитат
Точно това си бях наумил да мина - сигурно ще ме изпревариш. Което не знам и не успях да разузная, когато ходих там напоследък, е дали пътеката от 4 тунел нагоре към пътя за кариерите я има и ако да, в какво състояние е. По принцип би трябвало да тръгва от чешмата вдясно и после да пресече сипея под пътя. По Стубелски дол нагоре към кота 1043 има път; не съм ходил там, но съм виждал доста снимки. Може да видиш фотопътеписа на Севделин Атанасов тук. От кота 1043 през пещерата на Св. Иван Рилски до Земен има много хубав подробен трак, описание и снимки на Петър в тази тема, просто е в обратна посока. Хубави панорамни гледки има от много места, няма да съжаляваш.

П.П. Чак като разгледах за втори път снимките на Севделин Атанасов прозрях, че групата му се е движила точно по набелязания маршрут - от спирка Скакавица до Земен. Oops


Последната промяна е направена от ndamov на Пет Мар 30, 2018 9:49 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Мар 29, 2018 9:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudiddРегистриран на: 14 Юли 2011
Мнения: 282

Мнение Re: Питане за маршрут... Отговорете с цитат
ndamov написа:
Точно това си бях наумил да мина - сигурно ще ме изпревариш. Което не знам и не успях да разузная, когато ходих там напоследък, е дали пътеката от 4 тунел нагоре към пътя за кариерите я има и ако да, в какво състояние е. По принцип би трябвало да тръгва от чешмата вдясно и после да пресече сипея под пътя. По Стубелски дол нагоре към кота 1043 има път; не съм ходил там, но съм виждал доста снимки. Може да видиш фотопътеписа на Севделин Атанасов тук. От кота 1043 през пещерата на Св. Иван Рилски до Земен има много хубав подробен трак, описание и снимки на Петър в тази тема, просто е в обратна посока. Хубави панорамни гледки има от много места, няма да съжаляваш.Благодаря за полезната информация - ще го видя на място скоро и ще пиша как е маршрута... Smile
Пет Мар 30, 2018 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПетърРегистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 344
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
На 19.04.18 с Ivailo.hr слязохме от навеса през сипейте до чешмата преди тунела и до спирка Скакавица. Нормална пътека, на някой места малко по-стръмна, 2-3 проблемни места/кратки пресичания на сипей/, повишено внимание.
https://photos.app.goo.gl/9ZM2LjibwAJj7T8C3 входа на пътеката от макадама
https://photos.app.goo.gl/nyJJz44UfTkeXg7p1 навеса, до тук черен път, надолу пътека, която сече напряко горски път
https://photos.app.goo.gl/8H0ma6Sz9NbwwfIl2
https://photos.app.goo.gl/dOhfCx8pA8ff8jv02
https://photos.app.goo.gl/eJ7vBMTyJsAfxWGb2 внимание! проблемно място
https://photos.app.goo.gl/zRmMKXATok8UbG1I2
https://photos.app.goo.gl/5g2YMcgAUiEZDg762
https://photos.app.goo.gl/FeeNRPCXpDEAaerv2
https://photos.app.goo.gl/MIZjQb65BxuHgRPa2 вход към "Стубелски дол", нестандартна маркировка
Съб Апр 21, 2018 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ndamovРегистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 147
Местожителство: София

Мнение Re: Земенска планина Отговорете с цитат
Петър написа:
На преден план е хребета/или мест. Агапия/, м/у него и трудно забележимият и частично видим хребет е Манастирски дол, Сарая не се вижда, следва Сарийски дол, скалният венец/не знам как се казва/, който обикаля хребета/също не го знам/ и слиза в Женски дол. По Манастирски дол върви пътеката към горния край на Сарая, до колко е проходима към момента няма представа, същото се отнася и за по-нататък.


На една снимка от Google Maps ми се струва, че виждам доста ясна пътека, дето тръгва да се качва от местността Кошера малко на север от помпената станция. Снимката е на Димитър Апостолов от октомври 2016, изглежда правена с дрон на това място с много добра резолюция. Нещо не ми се получава да дам линк конкретно за снимката, затова давам към цялата тема. Дано да има полза, поне на мене ми стана интересно.
Вто Апр 24, 2018 7:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudiddРегистриран на: 14 Юли 2011
Мнения: 282

Мнение Отговорете с цитат
Днес направихме прехода от сп.Скакавица до Земен и ще дам подробности, дано са в полза на някого...

Първо, около Водопад Полска Скаквица, мисля от миналата година, маршрутът е облагороден, стълби, пейки, нова пътека от водопада към селото, беседки, пейки, много е приятно...

За връщането пеш до Земен :
- от сп.Скакавица тръгхнахме по линията обратно към Земен, на тунел 4, точно пред него, вдясно има чешма и малко различима пътека тръгва нагоре...
- след стръмно качване по трудно различима пътека се илиза на малко по-широк коларски път, който природата скоро ще си прибере...
- след още стръмно качване се стига до ловджийски навес с големи трапези...
- над него се излиза на много широk път към Гърбино, който тръгва от кариера Скакавица
- след това опциите са две - или надясно и стръмно качване към пътека, която излиза на нивото, но преди пещeрата на Св.Иван Рилски ИЛИ тръгване по широкия път км Кариерата, губиш бая височина и на кариерата почваш пак катерене нагоре по реброто над кариерата и излизаш на жълта маркировка. По жълтата маркировка стигаш (на места бая стръмно, особено накрая) и излизаш на онази пътека, до която можеше да се стигне и ако след ловджийския заслон се тръгне надясно.
- там трябва да се внимава да не се изпусне надясно за пещерата - наистина много готино място, което си заслужава...
- слизане отново на пътеката и тук два избора - малко връщане и качване стръмно нагоре към вр.Еленова глава и оттам, с хубави гледки прибиране към Земен, пътеката се губи на доста моменти.
- или прибиране по пътеката, която държи около 900-1000м.н.в., там се редуват ту гора, ту открито, като след откритото си е изкуство да хванеш пътеката в гората, а това се случва поне 10 пъти. По този маршрут няма много места за гледки, свършва преди Земен със стръмно слизане, а преди Земенския манастир пътеката е препречена от паднали дървета и е трудно да стъпиш на асфалта...

Инфото, което споменавам за качването до вр.Еленова глава и прибирането до Земен е от друга група, която засякохме сутринта и после на гарата в Земен, та ги разпитахме...

Ето го нашето ходене, въздържам се да споделя трак, защото не препоръчвам нашия маршрут - доста натоварващ, беше грешка да губим височина към кариерата, според мен по-работещо е :
- или да минеш през тунел 4 (500м. е дълъг, трябват светлини и идея как реагираш, ако дойде влак) и качване от кариерата
- или след ловджийския заслон да тръгнеш надясно и да качиш стръмно, ама после си все на едно ниво до пещерата и до Земен...

P.S. Имаше изобилие от орхидеи, пепелянка срещнахме само една... Wink
Общо за деня с водопада - 18км., 1000м. набрана височина, 950 загубена, о водопада до Земен - малко над 4 часа, без да се почива...
Вода - при тунел 4, в пещерата на Св.Иван Рилски капе от скалите и имаше един воопой преди Земен, ама доста зеленясъл...


Нед Апр 29, 2018 11:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov