ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Витоша сутрин

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Витоша сутрин
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Витоша сутрин Отговорете с цитат
Не можах да я снимам отблизо, та затова отдалеч, от прозореца. В ранната утрин - с почти пълна луна над Камен дел:



А след още един час скалите на Комините:



И все си мисля, какво щастие е за софиянци Витоша! Не само като обект за туризъм, но и като пейзаж.
Чет Май 03, 2018 12:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 565

Мнение Отговорете с цитат
Софиянци, обаче, явно не ценят това щастие, защото с това високо и плътно застряване Витоша е видима от все по-малко места в София.
Чет Май 03, 2018 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Мъка софиянска Отговорете с цитат
Ох, Митак, де да зависеше от софиянците! Не виждаш ли какви протести се вдигат против небостъргачите? Няма резултат! Когато общинските съветници са продажници, а кметовете и главните архитекти - естествено и те срещу подкупи - се мотивират с решения на общинските съвети, няма бъдеще за града. Дълга тема е, а и ме боли. Всичко тръгва от фалшифицираната реституция и последващата смяна на предназначението на земята. И двата етапа са свързани с огромни подкупи. Защото една реституирана нива - компенсирана с апартамент още 60-те! - от 1000 лева става 100 000 евро като площ за застрояване. И за да се избият тия пари от инвеститора, давай нагоре до възбог! А и встрани - без градинка, без паркинг... Истинско чудо е, че аз все още имам пролука към Витоша, но едва ли ще е дълго. Cool
Чет Май 03, 2018 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Нека не превръщаме дискусиите в безкритично повтаряне на "зелени" клишета, колкото и възвишен да е патосът им. Витоша не се вижда и от много, ако не и повечето от улиците на централната част на София, строена предимно до 1944 година. Панелните квартали от следващите десетилетия също не са проектирани така, че от всяка сграда да има гледка към нея. Презастрояването от последните почти тридесет години е тежък проблем, но скриването на панорамата към планината едва ли е най-съществената му съставка.
Чет Май 03, 2018 1:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Витоша не е фетиш! Отговорете с цитат
Sineva написа:
Нека не превръщаме дискусиите в безкритично повтаряне на "зелени" клишета...

Напротив, повтарянето на "зелените" клишета не е безкритично, а напълно критично! Very Happy Не твърдя, че Витоша се вижда от всяко мазе. Но е факт, че дълбоките клинове към планината постепенно се запълват. В Генералния план на София отпреди 30 години Южният парк трябваше да почва зад НДК и да се слее без прекъсване с Витоша. След като застроиха всякакви "мотописти", идеята бе провалена. Издигнаха небостъргач непосредствено до НДК, сега се гласят и до мола да строят... Естествено никой не очаква Витоша да се вижда от северните прозорци на блоковете в "Младост" и "Дружба", но поне от южните се виждаше. И, вече няма да се вижда. За сметка на това ще има небостъргач с офиси, от които Витоша ще се вижда, но няма да има кой да я гледа. Дори да оставим Витоша, ще дойде ли някой да ме убеждава, че новите сгради в София са подчинени на някаква обща архитектурна идея? Че са съобразени една с друга? Любопитно би ми било да чуя някякви аргументи, че София става по-красива.

Впрочем темата е за Витоша и аз съм я снимал. С радост отбелязах, че тя все още се вижда поне от моя прозорец. За какво е тази олелия срещу "зелените" клишета?
Чет Май 03, 2018 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров, олелията е неизбежна, защото увлечението по "зелените" клишета не само не помага, но и започва да пречи на полезното говорене за проблемите на града. В нито един период планирането на София не е било съобразявано главно с осигуряването на видимост към Витоша. Ако не си го забелязал при разходки по улиците, то поне погледни картата. Старият център е плътно застроен, а панелните блокове не само закриват панорамите с височината и дължината им, но и много от тях са обърнати с калкани към Витоша. Такива са например около половината блокове в "Дружба" I, "Младост" II и III, "Красна поляна", "Западен парк" и прочие. Там и преди безразборното застрояване на реституираните парцели гледка към Витоша не е била преднамерено търсена и осигурена.
Чет Май 03, 2018 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение "Расте, но не старее." И само хубавее... Отговорете с цитат
Така да бъде. Кои са многото жилищни блокове баш с калкани към Витоша, т. е. на юг, трябва да потърся. Би било странно да ги има. Дори да не е преднамерено, изгледът към Витоша е бил осигурен от самото градоустройство. Ясно е, че при по-рехаво строителство има повече диагонали с перспективи в повече посоки. И не само изгледи, но и въздух, светлина, слънце и пр. Като се нагъчкат новите мезонети върху реституираните ниви, всички естествени елементи на простора се загубват. Това не е ли ясно? Обвиненията в "зелени клишета" също са клише. Затова нека бъдем по-внимателни. Нещо ми се губят мотивите на тая злобица към моите мнения, които започнаха с възхищението от изгледите към Витоша, които съм снимал. В отговор на коментар, че софиянци не ценят богатството, което имат, възразих, че не софиянците не ценят богатството си, а избраниците в общината, които правят максимални поразии. Не виждам смисъл от по-нататъшно каканжене.
Чет Май 03, 2018 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Re: "Расте, но не старее." И само хубавее... Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Дори да не е преднамерено, изгледът към Витоша е бил осигурен от самото градоустройство.


За трети и последен път, и преди, и след 1944 г. изгледът към Витоша не е бил осигуряван от градоустройството. А дали ще се построи нова сграда с четири, пет или шест етажа върху реституирана зелена площ между стари блокове с височина от шест до десет етажа на много от местата е без особено значение за гледката към планината, защото в тях такава гледка и до реституцията вече не е имало.
Чет Май 03, 2018 9:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Става досадно! Отговорете с цитат
Sineva написа:
... и преди, и след 1944 г. изгледът към Витоша не е бил осигуряван от градоустройството.

Имате удивителната способност да прочитате в чуждото мнение, каквото Ви трябва, и след това да го громите подробно и многократно! Не съм твърдял, че в градоустройствените планове някога е имало залегнало предписание "Да се осигури гледка към Витоша от всички прозорци на всички новостроящи се сгради!". Твърдях и твърдя, че в резултат именно на градоустройствените планове като допълнителен резултат се е явявал изгледът към Витоша. Защото е имало повече простори във всички посоки. Ако щете, и към Люлин, и към Стара планина, и към Борисовата градина. Купили са си хората апартамент с южно изложение. На петия етаж. Съвсем нарочно, за да им е слънчево. Витоша им е бонус. И ето че след трийсет години пред прозорците им изниква бизнесцентър на десет етажа върху реституираната с кошаревски свидетели нива, която отдавна е била обезщетена с апартамент в същия тоя блок. Но това между другото. И какво? Не е вярно, че хората са имали изглед към Витоша благодарение на един градоустройствен план и са го загубили заради друг? Хайде стига извъртания! Аз все още виждам Витоша, макар че Владайското дефиле вече се закри от новия небостъргач срещу НДК. Утре, като ми тропнат поредната бизнес сграда на трийсет етажа на пет метра от прозорците ми, не, това няма да е резултат от градоустройствения план! Това ще е резултат само от частичното изменение на ПУП (подробния устройствен план). Всичко разбрах, слагам си под възглавницата "зелените" клишета и млъквам. Лека нощ!
Чет Май 03, 2018 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Твърдях и твърдя, че в резултат именно на градоустройствените планове като допълнителен резултат се е явявал изгледът към Витоша.


И именно това твърдение е необосновано и неточно. Старият център е плътно застроен и в него гледките са ограничени. Панелните квартали пък са строени с различни пространствени ориентации на сградите, някъде планината се открива, но другаде не.
Чет Май 03, 2018 11:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov