ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 94, 95, 96  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Автор Съобщение
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Отговорете с цитат
detyo написа:
Склонен съм да се съглася с vladofff, и аз стигам до подобни изводи с моите скромни познания. Аз се питах кой точно маршрут е избрал Боян, тъй като не намерих категорична информация по въпроса, а предполагам това е пределно ясно на неговия екип. На няколко места прочетох, че вероятно е избрал маршрута на Iñaki Ochoa, който се различава от "нормалния" в горната си част. Тук има статия за изкачването на Iñaki:
Best of ExplorersWeb 2006 Awards: Iñaki Ochoa - Shisha Pangma

Както пише в статията, този маршрут траверсира наляво и преминава бергшрунд, след това има технично катерене от III катергория, което не е за подценяване на тази височина. Нормалния маршрут пък предполага траверсиране на острия ръб м/у централния и главния връх, което в лоши снежни условия и силен вятър, едва ли някой ще предпочете.
Има още 1-2 вариации на маршрута според този източник: Confusion on Shisha Pangma’s North Face Routes solved.

Надявам се подробностите по избора на маршрут - както на Боян, така и на останалите в неговата експедиция да се изяснят в последствие.
А относно съжалението - жалко за всички нас, които няма да можем да черпим от неговата енергия и опит.


Това го намерих сега и мисля, че ще даде малко повече яснота за някаква версия за маршрута му. Светла му памет!!!

https://www.vbox7.com/play:9c966415d3
Чет Май 17, 2018 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Като се обърне колата, пътища всякакви. Дори да се установи къде и какво е решил и направил, ползата каква ще е? Тук най-често се отговаря - да се направели съответните изводи. А изводи пък, в случая, изобщо трябват ли ни – колцина от пишещите и четящите тук ще тръгнат да качват точно този връх, по точно този маршрут, че да знаят къде какво дебне, въоръжени с „изводи“? Отделно, че днес е едно, а само утре – съвсем друго.
Ще ми се да напишем по нещо за него, кой каквото си спомня, за да остане някъде следа. Може би ще опитам като си събера мислите, да пробвам. Няма да е много, но колкото излезе. За времето, когато не беше още „най-успешният ни алпинист“. Пък и после… Сам заявяваше, че няма претенции да е голям алпинист – нито прави „категории“, нито катери високите върхове по някакви изключителни или трудни маршрути. Просто търси начин да се качи горе и толкова. И въпреки това, след като реши „проблемът К2“ очаквах това да се да се чуе на по-висок глас, да има радост и овации поне в алпийските среди. Вместо това се чуха тук-там рехави неуверени възгласи „браво“. Най-много обаче ме изненада внезапно настъпилото след това ледено мълчание, буквално граничещо със зле прикрита неприязън. Признание обаче, се получи от най неочаквано място - лично от Р.Меснер и С.Моро във видео обращение. Ударът беше силен и неочакван. Тези дето го „изключиха“ от Еверест 2004 поради „медицинска непригодност“ потънаха, изчезнаха, гласове от там не се чуха…Все едно, че е изкачен Черни връх, в събота, с лифта. Както и да е, характерна нашенска черта. Само, че историята не помни критикарите празнодумци, а фактите.
А извън последните събития с колекционирането на осемхилядници има доста други, поне за мен доста по-интересни страни от неговото битие, които като че останаха на заден план – това, че е открил нови за науката животински видове и понастоящем и както е по научната традиция, ще носят името му, как се остави да бъде ухапан от усойница в Осогово, но не позволи да го транспортират в болница, отказа серум и остана на място, с бележник в ръка да описва час по час състоянието си няколко дни напред – за да докаже, че ухапванията поначало не са фатални и човек би трябвало и сам да ги преодолее, как за няколко години се превърна в пример и надежда на хиляди болни от рак и диабет, как отиде в Швейцария и единствен се нае с тъжната задача да направи възстановка на събитията и да разпознае в моргата телата на загиналите при опит за зимно изкачване на стената на Матерхорн наши приятели…
Ако помним тези неща, „алпинистът Боян Петров“ може би няма да заема чак толкова голяма част от паметта за човека Боян Петров.
Чет Май 17, 2018 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Боян Петров и Пирин Отговорете с цитат
Владов, доволен съм, че измести малко темата от алпийските подробности около смъртта на Боян Петров към неговата личност извън алпинизма. Понеже нищо не разбирам от алпинизъм и още по-малко от условията при изкачването на хималайски върхове, да не говоря за пълната неизвестност около конкретната трагедия, мълча си. Но все пак искам да си спомним за последната гражданска акция на Боян Петров: в защита на Пирин с едно разумно предложение, до голямо степен съгласувано с исканията на инвеститорите, но в още по-голяма степен съгласувано с опазването на планината от злоупотреби. Ето го с две думи:

"Боян Петров допълни, че предложението казва втора кабинка - да, нови писти - не. Според него с предложението се елиминира възможността водохващанията да се използват за системи за изкуствен сняг и тяхното предложение конкретизира какво ще се разреши в парка."

Както се досещаме, предложението бе оставено без разглеждане, Цеко Минев бе преизбран за шеф на Ски-федерацията, строителството ще продължи по скритите пътеки на законодателството, а... Боян Петров няма да го има. Светла му памет!
Чет Май 17, 2018 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pux



Регистриран на: 18 Ное 2009
Мнения: 104

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
... Тези дето го „изключиха“ от Еверест 2004 поради „медицинска непригодност“ ...

Това май не е новост, нито български патент. Някъде съм мяркал, че навремето и Христо Проданов също е обявен за "непригоден". А още по-отдавна и великия Рикардо Касин. Което не му пречи да катери стени на 80 години и да доживее 100. Де такава непригодност Smile ...
Пет Май 18, 2018 8:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Shocked

https://fakti.bg/bulgaria/304135-nova-versia-ubili-boan-petrov-za-pari-

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Май 18, 2018 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Човек от изчезващ вид

Какво прави "непрофесионалния алпинист" Боян Петров уникален

17 май 2018, 16:30

Росен Босев


https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/17/3180273_chovek_ot_izchezvasht_vid/
Пет Май 18, 2018 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Друм



Регистриран на: 24 Яну 2008
Мнения: 203

Мнение Отговорете с цитат
Действително има някои съмнителни неща около спасителната акция.
За мен не са ясни следните неща:

На Л3 или Л2, или някъде между тях са намерили палатката на Боян на 12-ти май?

Съобщи се, че на 5-ти май(в някои медии се споменава 6-ти) украинци/шерпи са стигнали до Л3 и са видели палатката със спален чувал вътре. Не се споменава нито за инсулин, нито други предмети. Тук големия въпрос е как са се качили до Л3 след като над района още от 4-ти вечерта се премества Струйното течение и вятъра на 7500м е бил бурен от запад - между 6 и 18ч. местно време на 5-ти скоростта му е била 18-22м/с или 65-80км/ч. На 6-ти е било още по-ветровито - 20-25м/с на нивото на Л3. Много ме съмнява да са се качили при тези условия.

Ако можех бих запитал въпросните украинци/шерпи за тяхната хронология - кога са тръгнали от БЛ, кога са стигнали в Л1, Л2 и Л3. И съответно какви са били метео условията в съответните дни. След което бих направил справка в реанализите на Европейския център за кратк. и средноср. прогнози (ECMWF), сателитни снимки за облачно покритие, както и архивни сондажи на атмосферата, за да видя вертикалния профил на вятъра, както и някои други неща. И да видим дали нещата ще паснат. Всъщност вече съм разгледал тези неща - няма информация обаче от личните наблюдения на гореспоменатите алпинисти.
Дори ако разсъждаваме само по пътя на логиката, ако са били в Л3 на 5-ти май чак на 7-ми биха се върнали в БЛ. А италианеца Валентини на 10 май ясно каза, че атмосферните условия са много лоши, ветровете са изключително бурни и никой не е тръгвал да търси. Нищо не е споменал за върнали се украинци и шерпи в лошите метео условия.

Също така се споменава, че последно на 3 май са забелязали с бинокъл Боян да се придвижва към Л3. Защо чак на 3-ти? В този ден по план е трябвало да атакува върха. Съобщи се, че е говорил с жена си Радослава на 29 април и на следващия ден, 30-ти, е тръгнал по маршрута. Това означава, че на същия този 30-ти трябва да е стигнал Л1, на 1-ви Л2 и на 2 май Л3. А на 3-ти май да атакува върха. Ако наистина са го видели на 3-ти да се придвижва към Л3, значи нещо го е забавило с 1 ден.
Пет Май 18, 2018 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Founder



Регистриран на: 15 Апр 2016
Мнения: 13
Местожителство: Ямбол

Мнение Отговорете с цитат
Тази мъжка, Долна курва, Скатов!!!

https://mobile.sportal.bg/news.php?category=&id=725310

_________________
Pray for Boyan Petrov!
Съб Май 19, 2018 12:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
d_genov



Регистриран на: 30 Яну 2014
Мнения: 263

Мнение Отговорете с цитат
Founder написа:
Тази мъжка, Долна курва, Скатов!!!

https://mobile.sportal.bg/news.php?category=&id=725310

Трябва ли да вярваме на такива долни сайтове? Само се насажда излишно напрежение. Не им се връзвайте!
Съб Май 19, 2018 10:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
Украинецът Sergey Bershov, който беше стигнал до палатката на Боян в лагер 3 /или пък лагер 2, така и не ми стана ясно/ не е качил върха. Той казва, че само двама човека са го качили, друг украинец и "китайка със седем шерпи" на 15май. Абе тези седем шерпи да не са "спасителния екип". Много различна информация ни заля и в нея има много противоречия?
"Еще одна долгожданная новость!
Сейчас позвонили из Катманду Сергей Бершов и Александр Настенко и сообщили о результатах своей мини-экспедиции на восьмитысячник Шиша-Пангму:
В команду харьковских восьмитысячников принят Александр Настенко, который 15 мая поднялся на Шиша-Пангму (8027м)!!!
На склонах этого восьмитысячника работало не так много экспедиций, как на Эвересте. В результате из трех десятков кандидатов до вершины дошли только два альпиниста - Александр Настенко и китайская альпинистка в сопровождении семи шерпов!
Восходителям мешала плохая погода и сложное состояние маршрута. Из-за болезни и прерванной акклиматизации не смог подняться на вершину Сергей Бершов.
Поздравляем Александра Настенко с удачным дебютом и желаем ему новых вершин!!!
Напомним, что в тот же день, 15 мая, харьковчанин Валентин Сипавин второй раз поднялся на вершину Эвереста!
Подробности через несколько дней по прибытию в Харьков
."

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2091767334200668&set=a.442901649087253.102334.100001022667794&type=3&theater
Съб Май 19, 2018 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
illegal



Регистриран на: 29 Дек 2008
Мнения: 32

Мнение Отговорете с цитат
Боян като качи Манаслу на върха беше четири градуса. Не помня оня след него ли се тътреше или се отказа и се върна на следващия ден по отъпканото или това беше на Макалу. Видяхме го в Каракорум, че стоя в ниското два месеца под Г2. Алпинист се не става за 3-4 г. Височинен трекер, да. Все пак има седем осемхилядника и е първия човек на планетата, качил Лхотце, на парен ориз и задушени гъби, а и въобще първия хомо сапиенс последните години качил, трудния четвърти най-висок връх на Земята. Хваленето му е, като на разглезено дете. Сигурно умира от кеф, че сега ще има възможност да стане първия българин, качил 14-те осемхилядника, което лично за мен ще е убийство за този вид спорт. Не му желая лошо, но алпинисти, като Дойчин Боянов и Николай Петков, помня преди години, че качваха заедно с Боян из Каракорум. Еми те нямаха шанс да пробват 14Х8000. Пак преди години, малко полафих с Дойчин на заслон Тевно езеро, водеше някаква група. Това 2008 г. беше. Нямах и свестен телефон тогава да се снимам с него. Както и да е. То не е хубаво и на Скатов да се нервим, ама поне да благодари на Боян, че без него нямаше да качи някои върхове. Понякога е по-добре да се говори по-малко, че ставаш противен на хората.
Съб Май 19, 2018 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Според мен не бива да се стига до крайно отрицание спрямо Атанас Скатов. Да, говорил е и е писал пресилени и неверни неща, повече преди, по-малко в последно време. Част вероятно поради особености на характера, останалите може би заради нуждата да направи впечатление и да влезе в играта, основаваща се на обществената известност. Веганството му разсмива някои хора, други дразни, а за трети е без особено значение. Но той катери. Както и колкото може, ала стига до най-високите точки на осемхилядници. До този момент има общо шест, тоест с един повече от Дойчин Василев (и то при неяснота дали Василев е стъпвал на главния връх на Шиша Пангма) и два повече от Николай Петков. Освен това изглежда е решил да започне да прави безкислородни изкачвания. Мисля си, че би било по-приемливо и редно да му се пожелае успех и най-вече оцеляване в онова, което му предстои.
Съб Май 19, 2018 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Що ли не се пробва на К2 и Нанга Парбат? Или те не са за вегани. Wink

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Май 19, 2018 1:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Спомням си подобни ехидни подмятания и за Боян Петров при неуспешния му опит на Гашербрум II през 2009 година. Сега авторите им разказват прочувствени спомени за срещите си с него като докоснали се за миг до героя и легендата... Мисля, че възвеличаването и охулването са еднакво неуместни, изкривяващи и вредни. Особено пък когато се правят предположения за неслучили се неща. Нека изчакаме опитите му на К2 и Нанга Парбат, ако има такива, пък после да разсъждаваме кое и как, добре или зле.
Съб Май 19, 2018 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ



Регистриран на: 28 Окт 2011
Мнения: 597

Мнение Отговорете с цитат
Sineva написа:
Според мен не бива да се стига до крайно отрицание спрямо Атанас Скатов. Да, говорил е и е писал пресилени и неверни неща, повече преди, по-малко в последно време. .


Чак пък по-малко ...... Не го познавам, но на Нова година(31.12.2017) се убедих от личен опит, че доста пресолява манджата Wink ...През този ден с едно момиче направихме хижа Амбарица - заслон Ботев, а той се беше качил от Паниците към вр.Ботев. На следващият ден беше публикувал на страницата си снимки и клипове, няколко пъти споменавайки "над 140км час" сила на вятъра. Вярно, че привечер северозападния вятър стана леко брутален, и често правехме по 3-4 крачки встрани(особено на чала), но чак пък 140 км/ч.......В нито един момент не успя да ни събори, а бяхме с около 20кг раници.

Човек трябва да спазва някаква хигиена в постъпите и думите си....... Всякакви сравнения с Боян са меко казано неуместни, даже смешни. За възхвали и прояви на възхищение си има собствена секта Wink

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU
Съб Май 19, 2018 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 94, 95, 96  Следваща
Страница 30 от 96

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov