ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инициативата: Да обновим туристическите маршрути и обекти
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Инициативата: Да обновим туристическите маршрути и обекти
Автор Съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение каква я свършихме Отговорете с цитат
„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш“

Не случайно започвам с репликата на великия Григор Вачков от филма „Мъжки времена“. Някога, много отдавна имах една мечта. Идея, породена от едно наше лутане на билото на Балкана около Антонския превал. Всъщност там се зародиха много идеи. И много мечти. Една по една те се реализираха и сбъднаха. Това бе последната. Голямата мечта - да видя най-посещаваната част от Балкана сигурна за туристите. Маркировката да е подновена по пътеките, на разклоните да има табели. Важни неща, които могат да направят една разходка приятна и безопасна.

В началото на годината създадох Фейсбук групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Беше настъпило време за това. До тогава се действаше на парче, къде явно, къде скришом. Но това за мен не е правилния начин. Така трудът ти отива често на вятъра. Или се правят компромиси. А аз обичам всичко да е изпипано.

Има много хора, които мислят като мен, които също виждат какво е състоянието на туристическите маршрути в нашите планини. И не констатират само, а искат да променят това. И го правят от години. Но за да стане всичко наведнъж се искат повече хора, иска се гласност. Трябват и средства – трудът ясно, че ще е доброволен.

Та в тази група се записаха много хора. Към момента са над 800. Разбира се, че една част от тях не са там да помагат, а просто ей така - да сме навсякъде, където е интересно. Има хора обаче, които са там защото наистина искат да помогнат. Има хора, които пък въобще и не са чували за тази група и също искат да променят към по-добро състоянието на пътеките. Тези хора са важни за идеята. Тези хора движат нещата. Аз ги наричам ПЛАНИНАРИ. Дали са от столицата или от най-затънтеното село няма значение. Те са едни и същи. Различни по образование, религия, знания и умения. Еднакви по това, че искат да отделят от собственото си време, за да направят нещо за другите. Без никакви задни мисли. Ей така за каузата в която вярват. Всички те са мои ПРИЯТЕЛИ. Но за тях ще пиша малко по-нататък.

За малко повече от 5 месеца успяхме да премаркираме и почистим почти 500 км пътеки по над 50 маршрута. Сложихме над 500 туристически табели. В това не леко начинание се включиха повече от 100 души. Събрани бяха над 4500 лв, с които се поръчаха табелите, закупиха се бои и материали. От Национален парк Централен Балкан също бяха осигурени бои и табели. И мечтата се превърна в реалност.

Разбира се това бе съпроводено с много лишения, труд и усилия. Но какво по-хубаво има от това да видиш, че след теб остава нещо. Че трудът ти носи радост и успокоение на други като теб. Не съжалявам за нищо. Не съжалявам, че тази година не успях да отида до Пирин или Рила. Преходите по време на маркиранията също са удоволствие. Голямо удоволствие да погледнеш назад, да видиш боята по камъните след теб. Да видиш, че не си се качил горе напразно.

Поставените цели са изпълнени. За време много по-малко от това което си мислих в началото. Останаха съвсем малко неща за дооправяне, които ако не сега на пролет ще бъдат завършени. Желаещи за това има. Ако времето е благосклонно ще станат още сега на есен. Яд ме е само, че неможахме да минем през Купена и Кръстците. Лошото време на няколко пъти ни свали в ниското. А там е важно маркировката да се сложи. И ще се сложи.

За всичкото това време направих една единствена грешка. Доверих се на човек, който на своя глава и въпреки многократните предупреждения забърка голяма каша над х.Амбарица. Табелите над хижата са поставени на грешни места. Вярно, че имаше и представители на Парка, но това нямаше да се случи, ако ме беше послушал и бе избрал друг маршрут за маркиране. А такива имаше много тогава. Това е моя грешка! Нищо, че нито можех да го спра вече, нито че табелите са сложени от други. Но това също ще го оправим в скоро време се надявам. За да няма повече жертви и загубвания в този район дължащи се на лошата и подвеждаща маркировка.

В тазгодишното мероприятие взеха участие както казах над 100 приятели. Всеки взе присърце идеята и помогна според силите и възможностите си. Дали само със средства или само с труд няма значение. Нито има значение колко пътеки е маркирал или колко табели е сложил. Важното е, че е решил да участва и да помогне. Затова и няма да споменавам конкретно от кого е направен даден маршрут. За мен, а предполагам и за другите участници всички сме еднакво достойни да бъдем част от този екип. Да. Това е един Екип, който се създаде. Който има и бъдеще. Какво точно – времето ще покаже.

Иска ми се това което сторихме заедно да не се забравя. Да се помни. Не заради това, че ние го направихме. А защото може да зарази и други хора, по други места да се организират и направят нещо подобно. Всъщност това вече се случи. На много места група съмишленици се организират и действат. Дано повече хора се присъединят към тях. Дано техните дела получат достатъчно гласност и уважение. Според мен това е необходимо. Желаещи да помогнат има. Просто някой трябва да ги поведе. А водачи трудно се намират.

Тук не е мястото да изразявам мнение защо ние правим това след като има институции и организации, които получават средства и имат задължението да се грижат за състоянието на туристическите маршрути в Българските планини. Факт е, че от години всичко е занемарено. Много е лесно само да констатираш и плюеш. Аз също го правя понякога. По-трудното е да се решиш да отделиш малко от своето свободно време и да помогнеш. Радвам се, че с всеки изминал ден все повече хора разбират, че ако не си помогнем сами няма кой да ни оправи. Радвам се, че духът на Алеко Константинов все още е жив. Че се правят неща за другите, за тяхната безопасност, за тяхното добро и успешно прекарване в планината. Надежда има. Все още е забулена в мъглата, но проблясва все по-често там някъде.

Още веднъж Благодаря Ви Приятели!!! Когато сме много и заедно можем да успеем. Не само в такова по вид начинание. А навсякъде.

Ето го и ЕКИПЪТ, който направи така, че маршрутите в Централен Балкан да станат по-достъпни и сигурни за обикновения турист (подредбата е по азбучен ред):

1. Айлин Юмерова
2. Албена Андонова
3. Албена Тасева
4. Александър Гарчев
5. Ангел Белорешки
6. Ангел Димитров
7. Андрей Димитров
8. Антон Гаврилов
9. Атанас Косев
10. Боян Дочев
11. Боян Колев
12. Валерия Идакиева
13. Ваня Илиева
14. Велина Нейкова
15. Велислава Игралищева
16. Владимир Илиев
17. Георги Дянков
18. Георги Йорданов
19. Гергана Бошнакова
20. Господин Динев
21. Даниел Георгиев
22. Даниела Йорданова
23. Денис Паскалев
24. Деница Добрева
25. Денка Калоферова
26. Десислава Иванова
27. Десислава Стоянова
28. Дианка Николова
29. Диди Цветанова
30. Димитър Димитров-Велико Търново
31. Димитър Димитров-Сливен
32. Димо Колев
33. Диян Атанасов
34. Добриела Иванова
35. Добромир Василев
36. Донка Николова
37. Елена Иванова
38. Ема Иванова
39. Емил Георгиев
40. Зорница Георгиева
41. Ивайло Бъчваров
42. Ивайло Киров
43. Иван Иванов
44. Ивелина Чотова
45. Иво Теодосиев
46. Илиян Джестанов
47. Илияна Генова
48. Ирина Зайченко
49. Ирина Павлова
50. Йовка Христова
51. Красимир Василев
52. Красимир Георгиев
53. Красимир Топчиев
54. Красимира Георгиева
55. Красимира Хинева
56. Кремена Цакова
57. Крум Кръстев
58. Лилиан Тодоров
59. Лора Каравелова
60. Любослав Станков
61. Мария Георгиева
62. Мария Моллова
63. Марияна Кирчева
64. Мехмет Ферхат
65. Милчо Михайлов
66. Мирослав Дяков
67. Мирослав Шапковенски
68. Михаела Иванова
69. Момчил Момчилов
70. Недялко Маринов
71. Нела Пейкова
72. Нели Стайкова
73. Николай Барбуков
74. Нора Стоянова
75. Петко Кънъков
76. Петър Апостолов
77. Петър Воденчев
78. Петър Димитров
79. Петър Тодоров
80. Петя Драгиева
81. Петя Николова
82. Петя Пенкова
83. Петя Цветкова
84. Ради Радев
85. Радка Попова
86. Радослав Георгиев
87. Радослав Зарков
88. Ралица Динева
89. Росен Иванов
90. Росен Русев
91. Росица Димитрова
92. Румен Гаванозов
93. Румен Пейков
94. Румяна Христова
95. Сашо Попов
96. Светозар Георгиев
97. Светослав Тодоров
98. Севдалина Христова
99. Симеон Големански
100. Симеон Симеонов
101. Славка Иванова
102. Снежанка Николова
103. Станимир Стойчев
104. Станислав Стоилов
105. Стефан Илиев
106. Стефан Цинцарски
107. Стефка Тодорова
108. Стоян Ангелов
109. Таня Бунчева
110. Тинка Лукова
111. Тихомир Тончев
112. Тодор Азманов
113. Тодор Владимиров
114. Тодор Иванов
115. Тодор Тодоров
116. Тюнчер Еминов
117. Христо Ангелов
118. Христо Райнов
119. Христо Христов
120. Цветан Бачев
121. Цветан Цонев
122. Цвятко Люмбев
123. Цецо Цолов
124. Юлия Димова
125. Юлия Найденова
126. Янка Богорджийска
127. Янка Минкова
128. Янко Василев

Благодарност към всички незнайни за мен и Вас Айтоски и Казанлъшки туристи, които се включиха в почистването и маркирането на билния маршрут Ком-Емине и пътеката от гр. Мъглиж до гара Кръстец.

Благодаря и на всички хижари и арендатори на хижи, които ни подслониха и помогнаха с поставянето на табелите. Не искам да ги изброявам да не се засегне някой от другите. Но Вие знаете кои сте и помогнахте нещата да се случат по-лесно и бързо.

Благодаря на управата на Национален парк Централен Балкан, че разрешиха на територията на Парка да се маркира и да се поставят табели. Не срещнахме никъде спънки или трудности от страна на техните служителите. Получихме и малко помощ по места, както бои и табели.

Ако съм пропуснал някой моля да ме извини. Мисля, че това е екипът на таз годишното Старопланинското мероприятие на групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Включил съм и тези, които дойдоха, но поради независещи от тях причини не можаха да помогнат със своя труд. Важното е, че имаха желание. А време и места догодина колкото искате. Всеки, който тепърва вземе участие в някое мероприятие, също ще бъде добавен в списъка.

Та това е. Поздрави на всички и до скоро нейде по пътеките…

P.S. ровейки се скоро из темите във форума попаднах на тази стара тема. Две години. Толкова бяха необходими да се организират нещата. Не е чак толкова много.
Сря Окт 04, 2017 8:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Колко много хора! Браво, Димо!
Чет Окт 05, 2017 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev



Регистриран на: 12 Окт 2011
Мнения: 1277
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Ружа 62г. написа:
Колко много хора! Браво, Димо!


Сговорна дружина планина повдига. Е ние само я направихме малко по-сигурна за туристите. А бройката нарасна на 140 даже. И всеки ден стават повече. Very Happy
Съб Окт 07, 2017 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
През 2017г в групата "Да обновим туристическите маршрути и обекти" (https://www.facebook.com/groups/147489172362881/) бе поставено едно добро начало. От отчета на Димо Колев по-горе се вижда колко хора се включиха и колко хубави неща се извършиха. За настоящата година желанието е да се продължи започнатото със същата енергия. Програмата за 2018г е доста амбициозна, но през погледа на свършеното през 2017г се оказва, че няма невъзможни неща.

Цитат:
Празниците свършиха и е време да запрятаме ръкави. Публикувам предварителен Календарен план за 2018 г. За всяко едно мероприятие ще се публикува отделно събитие, в което всеки може да се включи и помогне. Започва набирането на средства за изработка на табели и закупуване на необходимите материали (начините за превеждане на суми са описани в закачения пост най-горе в групата). ВРЕМЕ Е. Включете се сега. Дано тази година участниците бъдат поне двойно повече. Защото и набелязаните маршрути са двойно повече Smile


Предварителен Календарен план за 2018 г.

Ето списък на маршрутите:

I. СТАРА ПЛАНИНА

Маршрути от юг:

1. х. Кашана-Златишката мандра-х.Свищиплаз (алтернативен на КЕ) – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (червен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.
• боядисване на колове
• поставяне на нов кол – 1 бр.

2. гр. Златица-м.Говедарника-х.Свищиплаз – 3 км
• опресняване на стара маркировка до излизането на пътя (син цвят)
• поставяне на табели (те са готови и са при Мишо на х.Свищиплаз)

3. гр. Златица-Курудере-х.Свищиплаз
• поставяне на табели (те са готови и са при Мишо на х.Свищиплаз)

4. екопътека Еделвайс-гр. Златица – 10 км
• нанасяне на нова маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 20 бр.

5. с. Антон-м.Заногата-Антонски превал – 3 км
• опресняване на стара маркировка по рида Заногата (зелен цвят)
• поставяне на нова колова маркировка по рида Заногата – 10 бр.

6. гр. Клисура-Каменната порта
• поставяне на нова колова маркировка над Подбалканското шосе – 15 бр

7. с. Христо Даново-р. Дамлъдере-м. Алимански егреци-х. Ехо – 15 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

8. с. Христо Даново-Сувчарското пръскало – 5 км
• нанасяне на нова маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 5 бр.

9. Карлово-х. Равнец-Петолъчката – 8 км
• опресняване на стара маркировка над х.Равнец (червен цвят)
• поставяне на табели (те са готови и са при Камен на х.Равнец)
• боядисване на колове

10. м. Голяма Топалица
• поставяне на табели (те са готови и са при мен)

11. м. Паниците-рид Параджика-заслон Маринка – 7 км
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)

12. х. Соколна
• поставяне на табели (те са готови и са при Стефан на х.Соколна)

13. Киминчето-м. Гьолтепе-м. Синаница – 3 км
• завършване на пътеката от Киминчето до м. Синаница (зелен цят)
• поставяне на нова колова маркировка – 5 бр.

14. с. Скобелево-м.Сечен камък-м.Патарешка-чешма Корита – 13 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр

15. с.Ясеново-м.Асара-м.Сечен Камък – 7 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 6 бр

16. с.Ясеново-р.Лиевица-х.Узана – 12 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

17. с.Ясеново-чешма Улуците-х. Узана – 9 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр
• поставяне на нова колова маркировка – 6 бр.

18. с.Ясеново-вр. Исполин-х.Узана – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

19. с.Лява река-хижа Грамадлива – 12 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр

20. гр.Твърдица-Студената река-х.Чумерна – 14 км
• прочистване на пътеката
• нанасяне на нова маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 12 бр.

21. с.Жеравна-гр.Котел – 14 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 11 бр.

22. гр.Айтос-х.Тополица – 18 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (червен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.


Маршрути от север:

1. гр.Етрополе-х.Чавдар – 16 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

2. гр.Етрополе-Етрополски манастир-х.Стражата-х.Кашана – 17 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 20 бр.

3. гр.Етрополе-м.Св.Атанас-х.Стражата – 11 км
• прочистване на пътеката
• поставяне на нова маркировка (син или жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

4. гр.Етрополе-Етрополски манастир-водопад Врана вода – 9 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

5. х. Стражата-вр. Кордуна
• поставяне на нова колова маркировка – 20 бр.

6. с. Ямна-Стара река-седл.Гроба-х.Свищиплаз – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 14 бр.

7. с. Ямна-Стара река-х.Стражата –8 км
• прочистване на пътеката
• поставяне на нова маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 5 бр.

8. х.Васильов-вр.Ушите – 12 км
• опресняване на стара маркировка – (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.

9. Курорт Чифлик-х.Хайдушка песен-седл. Радин бук – 9 км
• нанасяне на маркировка в няколко цвята
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

10. с. Бели Осъм-КК Беклемето-Арката на свободата – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.

11. гр.Троян-вр.Янковска могила-х.Чучул – 11 км
• прочистване на пътеката
• нанасяне на нова маркировка – жълта маркировка
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

12. с.Черни Осъм-вр.Янковска могила-х.Чучул – 12 км
• прочистване на пътеката
• нанасяне на нова маркировка син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

13. ВЕЦ Черни Осъм-м.Зелениковец-м.Новоселски поленици – 15 км
• прочистване на пътеката
• нанасяне на нова маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.

14. м. Смесите-Зелениковски манастир – 4 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 6 бр.

15. м. Новоселки поленици
• поставяне на табели (те са готови и са при мен)
• боядисване на колове

16. гр. Априлци-пам.Цанко Дюстабанов-Марагидик-х.Тъжа – 14 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.

17. Етъра (Габрово)-вр.Копривата-х.Бузлуджа – 12 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 8 бр.

18. гр.Плачковци-вр. Голям Кръстец-гара Кръстец – 9 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.

19. гр.Трявна-гара Бъзовец – 18 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 15 бр.


II. ВАСИЛЬОВСКА ПЛАНИНА

1. с.Васильово-вр.Васильов – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 8 бр.

2. с.Рибарица-Дебели дял-х.Васильов – 15 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

3. с.Рибарица-пикник Богоя-х.Васильов – 10 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

4. Курорт Шипковски минерални бани-х.Васильов – 6 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)
• изработка и поставяне на табели – 10 бр.

5. с.Шипково-х.Коман-вр.Васильов – 12 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (зелен и жълт цвят)
• изработка и поставяне на табели – 20 бр.

6. с.Лесидрен-вр.Васильов – 3 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка над пътя (червен цвят)

7. яз. Сопот-вр.Васильов – 9 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка (син цвят)

8. По билото на Васильовска планина – 30 км
• прочистване на пътеката
• поставяне на нова маркировка (червен цвят)
• изработка и поставяне на табели – 20 бр.


III. Маршрут Ком-Емине:

1. Вр.Ком-проход Кашана – 160 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка
• изработка и поставяне на табели
• боядисване на колове
• подмяна на липсващи и счупени колове

2. проход Кашана-вр. Голяма Занога
• боядисване на колове
• подмяна на липсващи и счупени колове

3. вр. Вежен
• подмяна на липсващи и счупени колове

4. з.Орлово гнездо
• поставяне на табели (те са готови и са на заслона)

5. седловина Платнишки ярове-заслон Ботев
• опресняване на стара маркировка
• поставяне на табели (те са готови и са при мен)

6. х.Мазалат-нос Емине – 340 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка
• изработка и поставяне на табели
• боядисване на колове
• подмяна на липсващи и счупени колове


IV. Маршрут „Национален поход по стъпките на Бенковски“ – 85 км
• прочистване на пътеката
• опресняване на стара маркировка
• изработка и поставяне на табели


V. Заслон Вратник
• Възстановяване на заслона
[/url]


и както каза Димо: "Сговорна дружина планина повдига"
Вто Апр 10, 2018 7:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
В подкрепа на горната инициатива е обявена кампания за набиране на средства за изработка на табели

Цитат:
КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ТАБЕЛИ
https://www.facebook.com/events/238375916903546/

Кампанията по набиране на средства за изработване на табели вече започна. Първите суми постъпиха по сметката. Тази година целите са по-големи и необходимата сума също. Миналата година видяхте, че когато решим нещо го правим. Над 500 табели бяха монтирани по маршрутите в Централен Балкан. Тази година ще се монтират по много маршрути извън Национален парк ЦБ и по маршрут Ком-Емине. Списъкът е дълъг и може да се види тук ->https://www.facebook.com/groups/147489172362881/permalink/426857157759413/

Начините за набиране на средства са няколко:
1. По банковата сметка на ТД „НАСАМ-НАТАМ“:
IBAN: BG86BUIN95611000599066
BIC: BUINBGSF
АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД

2. Изпращане на пари по Еконт Експрес до следния офис
Офис Роял, гр. Бургас, Димо Колев 0898632446

3. Easypay превод. Там данните са същите. Пишете на лична да ви дам ЕГН.

4. Чрез членство в ТД "НАСАМ-НАТАМ". Встъпителна такса 50 лв и годишен членски внос 30 лв. Тези средства също ще бъдат вложени в обновяването на маршрутите от горния списък.

Колко от посочените маршрути ще успеем да направим и колко табели ще сложим зависи от всички нас. Колкото повече хора се включат, толкова повече маршрути ще бъдат обновени и ще станат безопасни за туристите. Заедно сме силни и ще успеем.

Пон Апр 16, 2018 1:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Обновяване на маршрутите около Узана - 28.04.2018 - 09:00ч

Време е таз годишните маркировки да започнат!!! - https://www.facebook.com/events/159005628124406/

Цитат:

Обновяване на маршрутите около Узана - 28.04.2018 - 09:00ч

За начало избрахме да възстановим маршрутите около хижа УЗАНА:
1. с.Ясеново-р.Лиевица-х.Узана
2. с.Ясеново-чешма Улуците-х. Узана
3. с.Ясеново-вр. Исполин-х.Узана


Ако има повече желаещи да се включат в мероприятието ще добавим още няколко маршрута:
4. с. Скобелево-м.Сечен камък-м.Патарешка-чешма Корита
5. с.Ясеново-м.Асара-м.Сечен Камък
6. Хаджицонев мост (гр. Габрово)-вр. Зеленодръвски чукар-училище Тота Венкова

Начало на маркировъчните дейности: 9:00 часа

Начални пунктове:
- за хората от юг с. Ясеново (и с. Скобелево)
- за тези от север х. Узана (и х. Партизанска песен или гр. Габрово)
След като стане ясен броя на участниците ще разпределим групите и водачите.

Нощувка на хижа Узана. Има запазени 25 места. Ако трябва ще се обадя за още.

Осигурени материали:
• блажна боя
• четки
• разредител

Необходими инструменти:
• ръкавици
• трион
• брадва, мачете
• лозарска ножица
• моторна резачка

Всичко останало ще се решава в движение. Успех в начинанието Smile


който желае, може да се запише на събитието във ФБ - https://www.facebook.com/events/159005628124406/
Пон Апр 23, 2018 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
отчет на ТД "Насам-Натам" за проведената акция "Обновяване на маршрутите около Узана"

През изминалите почивни дни (28 и 29 Април) 6 маршрута около Узана получиха нова премяна. Времето не стигна за останалите 2 така, че ще има втора част.

Почистени и премаркирани бяха следните маршрути:
• с. Скобелево - Сечен камък - Патарешка - Корита
• с. Ясеново - р. Лешница - х. Узана
• с. Ясеново - Улуците - х. Узана
• с. Ясеново - Химитлийска пътека - х. Узана
• х. Узана - х. Партизанска песен
• х. Партизанска песен - х. Мазалат

Не успяхме да направим само тези двата:
• с. Ясеново - Асара - Сечен камък
• Хаджицонев мост (Габрово) - Тота Венкова

Набелязани бяха местата за табелите и след като се изработят ще се поставят.


В мероприятието се включиха 25 човека. Благодарим Ви от сърце приятели. ръкопляскания


Вто Май 01, 2018 8:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Обновяване на маршрутите във Васильовска планина - 7 юни – 10 юни

Време е и Васильовска планина да получи своята нова премяна - https://www.facebook.com/events/2217946105101214/


Цитат:
След успешния старт на Узана продължаваме с Васильовска планина!!!



Маршрутите за обновяване са следните:

1. с.Рибарица - Дебели дял - х.Васильов

2. с.Рибарица - пикник Богоя - х.Васильов

3. с.Шипково - х.Коман - вр.Васильов

4. с.Лесидрен - вр.Васильов

5. яз. Сопот - вр.Васильов

6. По билото на Васильовска планина - вр. Васильов - гр. Тетевен

По изброените по-горе маршрути ще се извършват следните дейности:
• прочистване на пътеките
• опресняване на стара маркировка
• боядисване на колове
• определяне на местата за поставяне на липсващи и нови колове
• определяне на местата за поставяне на нови табели

Програма:
07.06. - проучване трасето на билния маршрут от вр. Васильов до гр. Тетевен
08.06. - маркиране на билния маршрут от вр. Васильов до гр. Тетевен
09.06. - 10.06. маркировъчни дейности по всички останали маршрути. Сборен пункт х. Васильов (проход Богоя). На 07.06. и 08.06. ако има достатъчно желаещи също може да се сформира група за работа по другите маршрути.

След като стане ясен броя на участниците ще разпределим групите и водачите, и ще обявим началните пунктове.

Нощувката ще бъде на хижа Васильов.

Осигурени материали:
• блажна боя
• четки
• разредител

Необходими инструменти:
• ръкавици
• трион
• брадва, мачете
• лозарска ножица
• моторна резачка


Пон Май 14, 2018 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
След Васильовска планина продължаваме с Етрополския дял на Стара планина!!! - 14 юни – 17 юни

повече инфо за събитието: https://www.facebook.com/events/1805828983059008/

Цитат:



След Васильовска планина продължаваме с Етрополския дял на Стара планина!!!

Маршрутите за обновяване са следните:

1. гр.Етрополе - х.Чавдар

2. гр.Етрополе - Етрополски манастир - х.Стражата - х.Кашана

3. гр.Етрополе - м.Св.Атанас - х.Стражата

4. гр.Етрополе - Етрополски манастир - водопад Врана вода

5. с. Ямна - Стара река - седл.Гроба - х.Свищиплаз

6. с. Ямна - Стара река - х.Стражата

7. Маршрут По стъпките на Бенковски

8. проход Кашана - вр. Голяма Занога

Ако има повече желаещи да помогнат ще бъдат включени още няколко маршрута:

1. с.Бойковец - х.Рудината

2. гр. Ботевград - х.Рудината

3. гр. Правец - х.Рудината

4. х. Рудината - х.Чавдар

По изброените по-горе маршрути ще се извършват следните дейности:
• прочистване на пътеките
• опресняване на стара маркировка
• боядисване на колове
• определяне на местата за поставяне на липсващи и нови колове
• определяне на местата за поставяне на нови табели

Програма:

След като стане ясен броя на участниците ще разпределим групите и водачите, и ще обявим началните пунктове.

Нощувката ще бъде на хижа Стражата.

Осигурени материали:
• блажна боя
• четки
• разредител


Необходими инструменти:
• ръкавици
• трион
• брадва, мачете
• лозарска ножица
• моторна резачка

ТД "Насам-Натам" пожелава успех на всички участници



Юни месец се очертава наситен откъм събития, но се надяваме после за всички да е много по-приятна разходката в планината Smile
Вто Май 22, 2018 7:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Кутия за дарения

Приятели, в подкрепа на мероприятия като горните и като отговор на ваши въпроси, на хижа Мазалат беше поставена кутия за дарения. В нея всеки желаещ и подкрепящ кампанията за премаркиране на Балкана може да отдели средства, които ще отидат единствено и само за подобряване условията за безопасен туризъм в Стара планина.


Пон Юли 30, 2018 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Поставяне на колове и табели

Здравейте приятели,
новите табели за маршрутите в Стара планина са готови и дойде времето за поставянето им.
Обявени са вече няколко събития, към които може да се присъедините.

1. Поставяне на колове в централна Стара планина: 01-30.09.2018

2. Поставяне на табели в Етрополска и Васильовска планина: 15-16.09.2018 и 22-23.09.2018

3. Поставяне на колове и табели около Узана: 29-30.09.2018

4. Нова маркировка и табели по Старопланинското било и над Амбарица: 06-07.10.2018

Допълнителна информация и записвания за участие на познатата ви страница "Да обновим туристическите маршрути и обекти" - https://www.facebook.com/groups/147489172362881/

За да сте информирани, относно всички провеждани инициативи по подновяване на маркировките, текущи и бъдещи събития, може да използвате страницата на ТД"Насам-Натам: http://td-nasamnatam.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d1%89%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f/

на страницата на дружеството http://td-nasamnatam.com/ може да намерите информация и отчети за миналите събития, както и други интересни неща Smile
Чет Сеп 13, 2018 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov