ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за пътечка в Рила, Мальовишко
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за пътечка в Рила, Мальовишко
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Въпрос за пътечка в Рила, Мальовишко Отговорете с цитат
Дали някой има повече инфо за тази пътека?

http://kade.si/#map=17/2603001.31/5192295.41/0

Инфото за нея ми снесе колега, който е ходил на курс в ЦПШ. Снощи ходих да я огледам с предположението пътечката да слиза към Яворова поляна по източното от двете крайни северни ребра на Калбура.

Оказа се обаче, че пътечката дърпа стръмно нагоре по Калбура и завърта на запад. Дали излиза по западното ребро или пък прехвърля към Урдина река - не е ясно.

Ще помоля ако някой има ходене натам и е любопитен за завършека на пътеката, да я разходи и да сподели трака.

Поздрави! Very Happy

П.П. В началните ѝ участъци до реката, нагоре до полянката, се среща много много стара тройна марка зелено-синьо-червено. Не е невъзможно някога, бая отдавна, оттам да е минавало трасето за в. Мальовица (вместо сегашното по черния път, асфалта и паркинга).

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Юни 11, 2018 9:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Доколкото знам, навремето е имало опция за достигане на Мальово поле през Калбура, уж от изисквания за лавинобезопасност. Тази пътека, която тръгва от мостчето след поляната би трябвало да слиза към Урдина река, но на най високата кота май е имало и пътека право на юг - към Мальово поле. Нея я знаят повечето от старите кучета, върлували до деветдесетте години. Даже в гидовника май някъде съм чел, че ако катериш например Куклата зимно или Ушите, "за да се слезело безопасно" можело "да се иде до ЦПШ по рида Калбура". Може и така да е било някога, когато може ида са изрязвали пътечка в клека, но за сега имам сериозни съмнения дали я има изобщо, заради бурно клекообрастване.
Вто Юни 12, 2018 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
Хвърли едно око тук. Има дадена жълта маркировка:
https://planinite.site-bg.info/files/planini/1/map/rila_a2.jpg
Вто Юни 12, 2018 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Старо питане Отговорете с цитат
Дидо, тази пътека към Урдина река, която я има и на старите карти (жълтата маркировка, показана от Пламен), ме е мамела преди много години. Ако сме се запътили за Урдините езера по реката и сме с кола, трябва да я оставим на хотела и да слизаме по шосето, за да хванем отклонението към Яворова поляна (дали не беше при чешмата "Двете мечета"?). А по въпросната пътека бихме могли да се прехвърлим директно от мостчето над Мальовишката река към Урдината. За съжаление май тази пътека отдавна е непроходима, както са ме уверявали знаещи планинари. Тя и на двете карти е означена само частично, донякъде. Май няма пряк път! От мостчето наляво обаче се вижда остатък от стара пътека, за която ми казаха, че някога е била по левия бряг на реката, а не като сегашния път - по десния бряг. Съществува ли днес тази пътека?

Искам да те питам за картата от "Къде си". Не виждам на нея пътеката, която слиза от средното Мальовишко езеро към Втора тераса. А тя е много важна, поне за моята компания, с която няколко пъти сме слизали по нея, след като сме се качвали по Овчарския улей. Освен това не виждам двете езерца под заслона "Орловец", които са важни за движещите се по този маршрут, защото друга вода там няма. Няма го означен и стария каменен заслон на БАК. Що така?
Вто Юни 12, 2018 3:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Старо питане Отговорете с цитат
Сотиров написа:
От мостчето наляво обаче се вижда остатък от стара пътека, за която ми казаха, че някога е била по левия бряг на реката, а не като сегашния път - по десния бряг. Съществува ли днес тази пътека?

Това е точно старата пътека, която е била навремето за хижата. Излиза до бетонния мост при чешмата нагоре по пътеката. Обрасла е и знам за мои приятели които са "наказвали" хора като ги превеждат от там, още преди десет години си беше почти непроходима, сега не знам колко точно се е влошило положението.
Иначе пътеки в района има много, но не знам каква е файдата да се указват по картите. Има например една, която се отделя от мостчето под х.Мальовица на пътеката за Страшното езеро, тръгва на юг и преминава през много хубава полянка - там си правехме биваци преди години, когато Любо като се напиеше стреляше с автомата по палатките - там е защитено по посока хижата от каменни грамади. Пътечката излиза горе, където основната за втора тераса пресича реката...Преди година две ходих там, и тя е зверски обрасла, почти неизползваема, трябва да знаеш откъде е минавала, за да се оправиш. Иначе навремето са я оформяли и вкопавали, изобщо старали са се хората...
Вто Юни 12, 2018 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря на всички за отзивите!

Ползите от една такава пътечка са донякъде имагинерни, заради на места сериозните стръмнини, които убиват комфорта и удоволствието от скъсяването на пътя.

Владо (п.п. Сотиров), честно казано ме съмнява слизането към Урдина от Калбура да е унищожено. Там е горско-скалисто-сипейно и както показва практиката, в такива условия пътеките се запазват (за разлика от минаванията през полянки или гори).

Това от мостчето наляво съществува (по левия бряг на Мальовишка река). Дали стига догоре - трябва да се провери. Все пак, както писах, там се вижда и много стара зелено-червено-синя маркировка.

За останалите въпроси Владо - щото като ходиш там, не носиш GPS, съответно не ни даваш данни за пътечката, двете езера и заслона Wink

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Вто Юни 12, 2018 4:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 12, 2018 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:

честно казано ме съмнява слизането към Урдина от Калбура да е унищожено

Мисля че не е, защото като ходих скоро по Урдита река, има едно място където пътеката прави сериозни въртели и има стръмнина, та там видях отклонение, като да беше нещо със синя или зелена маркировка, но не си спомням точния цвят. Има си я пътечката, но не съм минавал за да кажа от първо лице как е.
Вто Юни 12, 2018 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Мани ме мене! Отговорете с цитат
Дидо, аз наистина нямам GPS освен един стар, който ми подариха по бедност и с който изобщо не мога да се оправя. Та камо ли да допълвам карти! Много са обаче туристите, които владеят тази материя, много и са тези, оито се качват към Орловец, Камилата, Ловница и прочие. Затова ми е странно, че никой не е нанесъл стратегическите езерца под заслона. Както виждаш, аз ги намирам и без GPS. Very Happy

Що се касае до важността на пътеките. Действително трябва да има мярка в тяхното означаване. Гледал съм карти за GPS и дори съм ги разпечатвал. На някои места са нанесени толкова "точкови" пътечки, че ми бръмва главата от алтернативи. Не смятам обаче, че пътеката от Мальовишките езера към Втора тераса е излишна. Първо, тя е добре маркирана с пирамидки. Второ, необходима е, когато човек иска да се прехвърли от БАК към езерата, без да слиза до Овчарския улей. Или ако идва откъмто Урдините езера, без да минава през върха. Пък дори за разнообразие. Това ми беше думата.

А ако се окаже, че преминаването от Мальовишката река към Урдината е възможно, би било много радостно.
Вто Юни 12, 2018 5:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
О, някакво недоразумение се е появило - ненужни за картата пътечки няма. Последните години се забавлявам именно така - да "ловя" за картата неизвестни пътечки Very Happy
За Орловските/Мальови пътечки ми беше приказката, че не са ми попадали точни живи данни. В момента, в който дойдат при нас, ще влязат и в картата. Липсата им просто говори, че това не се е случило.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юни 12, 2018 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Разни мнения Отговорете с цитат
Хванах се за думите на нашия приятел, че "пътеки в района има много, но не знам каква е файдата да се указват по картите". Действително прекалено многото пътеки по картите объркват, но някои са удобни за използване. Други може би не са чак толкова удобни. Гледам например на картата за GPS е нанесена пътеката от Елени връх към Орловец, която май е бая рискована. Поне така съм чел по пътеводителите и затова не съм се пробвал там.
Вто Юни 12, 2018 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Отразяваме фактите, знаеш.
Рисковете, потенциалните вреди и спирането на потенциалните нарушители не е функция на картата.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юни 12, 2018 5:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Re: Разни мнения Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Хванах се за думите на нашия приятел, че "пътеки в района има много, но не знам каква е файдата да се указват по картите". Гледам например на картата за GPS е нанесена пътеката от Елени връх към Орловец, която май е бая рискована. Поне така съм чел по пътеводителите и затова не съм се пробвал там.

Преди 2-3 години с lubitel го правихме еднодневно от Малка Мальовица през Орлето, СИ ръб на Мальовица, Елени връх, Петлите, Орловец.. Тогава нямаше нанесена пътека на картата и трябваше малко да се обмисля преди да продължиш по скалите. Има един участък на който преди години се обърках при Петлите, което ми костваше сериозни усилия за спускане по един гаден улвй към Мальовишка река и сериозни изгаряния на моята спътничка, а конското което ми се чете дълго време после....Smile Зимно сигурно ще е доста рисковано преминаването но лятно ако внимаваш не е проблем. Скалният праг се заобикаля от юг с помощта на клека. Хубавото е, че няма никакви хора, а лабиринтите от скали по Петлите преди Орловец няма аналог... И пак поздравления за екипа на dido, че са нанесли пътеката на картата Respect ..

P.S. Между другото на 14.07. се организира в чест на Боян Петров изкачване на Мальовица. Сериозно обмислям да повторя маршрута от преди години, което си е 1/2 мальовишко...
Сря Юни 13, 2018 10:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Re: Разни мнения Отговорете с цитат
excalibur написа:
Зимно сигурно ще е доста рисковано преминаването

Това е класически зимен траверс и ако знаеш какво правиш, не би трябвало да е нещо особено. Подчертавам - ако знаеш какво правиш Very Happy, защото с един приятел в началото на април преди две години го пробвахме и много страдахме. Някъде в началото на изкачването на Орловец се подведохме по следи на човек, подсичал от юг (явно при по-стабилен сняг), отклонихме се и се набихме в лавинарниците. Опитвахме се да катерим и откатерваме някакви скалисти ребра за да не минаваме директно през опасните места и доста ни се усложни задачата, защото имахме само късо въже и 3-4 ленти. А и слизането в посока БАК изглеждаше лавиноопасно следобяд. Но допускам, че при стабилен фирн и стабилни туристи Very Happy, в някои отношения може да е дори по-безопасно от лятото (не съм го минавал, така че подавам заявка да ме вземеш Very Happy).
Извинявам се, че се откланяме от темата за конкретната пътечка, но просто тази през Петлите и Орловец е много красива и ми се струва, че си заслужава обсъждането.
Сря Юни 13, 2018 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Re: Разни мнения Отговорете с цитат
Даниел написа:
excalibur написа:
Зимно сигурно ще е доста рисковано преминаването

Това е класически зимен траверс и ако знаеш какво правиш, не би трябвало да е нещо особено. Подчертавам - ако знаеш какво правиш Very Happy, защото с един приятел в началото на април преди две години го пробвахме и много страдахме. Някъде в началото на изкачването на Орловец се подведохме по следи на човек, подсичал от юг (явно при по-стабилен сняг), отклонихме се и се набихме в лавинарниците. Опитвахме се да катерим и откатерваме някакви скалисти ребра за да не минаваме директно през опасните места и доста ни се усложни задачата, защото имахме само късо въже и 3-4 ленти. А и слизането в посока БАК изглеждаше лавиноопасно следобяд. Но допускам, че при стабилен фирн и стабилни туристи Very Happy, в някои отношения може да е дори по-безопасно от лятото (не съм го минавал, така че подавам заявка да ме вземеш Very Happy).
Извинявам се, че се откланяме от темата за конкретната пътечка, но просто тази през Петлите и Орловец е много красива и ми се струва, че си заслужава обсъждането.

Надявам се dido да ни извини, че му прецакахме темата.. Ако е хубаво времето на 14.07. няма проблем да направим маршрута. От втора тераса ще се отклоним през Малка Мальовица, Орлето.. На Мальовица ще почетем Боян с другите, които ще се качат по класическата, а ние после по-хубавото... Който иска да се включи...Smile
Сря Юни 13, 2018 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
spi



Регистриран на: 15 Апр 2008
Мнения: 89

Мнение Отговорете с цитат
Вариант за сглобка на пъзела: преди много време (разбирай повече от 10 год.) съм мяркал отклонение към Калбура от пътеката, спускаща се по Урдина река. Отбивката беше някъде след долната колиба и преди скалния отвес, след който постепенно Урдина влиза в гората .
Чет Юни 14, 2018 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov