ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
СРЕДОНОСА (х.Яворов-Средоноса-вр. Байова дупка-х.Яворов)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
СРЕДОНОСА (х.Яворов-Средоноса-вр. Байова дупка-х.Яворов)
Автор Съобщение
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, ще отидем с човек дето е по-наясно значи .
Сря Сеп 06, 2017 7:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Първо - благодаря на спътниците си за доверието и за чудесния преход!

Защото Средоноса ще го запомня не с отвесните му склонове и остри ръбове, а с хората, с които заедно го преминахме.
Защото Средоноса се преодолява не с въжета и седалки, не със скъпи обувки и не с джипиеси, а с вярна група от другари.
Защото Средоноса се оказа не просто поредният ръб, прибавен към колекцията ми. Оказа се начало на едно ново приятелство.

Второ - извинявам се за закъснението за включването в темата, но така се получи.

Трето - относно плана. Целта ни беше ясна и проста - да минем Средоноса - целия хребет, от началото до края. Половинчати работи не обичам, затова слязохме ниско - на около 1730-40 м н.в. - и подхванахме рида от самото му начало.

Че беше стръмно - стръмно беше. Че беше скалисто и на места покрито с клек - така беше. Че имаше пропасти и стръмни склонове - имаше. Но не се оказа толкова трудно, колкото очаквах. Наистина - трябва да се внимава и е добре човек да има опит с подобни ръбове, но в никакъв случай не е непреодолимо.

Опасността идва от другаде - голямата продължителност, многото време, което е необходимо, за да се мине по вълнообразния ръб. Често се слиза, после се качва, заобикалят се непреодолими участъци... Въпреки че пристигнахме късно на х."Яворов" и знаехме, че ще замръкнем, единодушно взехме решение да "отметнем" още първия ден Средоноса, за да ни е по-спокойно на следващия ден. Речено-сторено. Наистина - замръкнахме малко под котата на връх Байови дупки, но какво пък толкова - Луната светеше, имахме челници и фенерчета, храна и малко вода - нямаше нищо страшно. А като прибавим и факта, че сме членове на групата "Лунатични разходки из Витоша", която група прави всеки вторник планински преход между 20 часа и 00 часа - просто си направихме една приятна лунатична разходка.

Относно трудността на терена - както написах, не е толкова труден, колкото очаквах. Ръб като ръб. Но не изцяло скалист, имаше и участъци, покрити с нисък клек, както и отделни дървета. Интересното в случая беше многото жандарми и коти, които на места се издигаха като кули. Налагаше се ту качване, ту слизане, ту заобикаляне. И постоянната несигурност, че може да стигнеш до непреодолим участък. Вървиш, вървиш, а пред погледа ти се изправят все нови и нови връхчета, които се чудиш как ли ще изкачиш, отдалече ти изглеждат стръмни и непристъпни. Мислиш си - е, това вече няма качване! Но приближиш ли и вече виждаш, че лека-полека се преодоляват, не са толкова страшни и се обнадеждаваш... поне докато не видиш, че са се показали нови връхчета и чуки, които ти препречват пътя към връх Байови дупки. А финалното изкачване до главното било не е трудно, но е стръмно и вече си уморен - трябва да се внимава.

Относно непреодолимите жандарми - такива са само 2 броя - в началото и в средата. Първият жандарм (по-северният):



Аз лично не видях как може да се качи от обикновен турист и го причислих към маршрутите за алпинисти. Заобиколихме го много лесно отдясно (от запад) и от другата му страна (от юг) го изкачих до най-високата му точка - минава се през гладки плочи с добро сцепление, не е никак сложно (този терен ми напомни на гладките плочи под връх Митикас в Олимп):



Що се отнася до втория жандарм -


- можехме лесно да го изкачим с откатерване, но имаше свободно висящи камъни, които можеха да паднат и да ни наранят, а и качването трябваше да става един по един, за да не си събаряме камъни върху главите, така че щяхме да загубим много време. Решихме дружно, че и този жандарм остава в сферата на алпинизма, а не на обикновения турист. Заобиколихме го - както написа excalibur - отдясно, от запад, като загубихме малко височина, но пък теренът беше тревисто-каменист и лесен. От другата страна - от юг - вече се качихме на връхната кота без никакъв проблем:

Поглед в северна посока:




Поглед назад (на юг):



И напред (на север):



Продължава се на север по стеснен ръб до последната чучка:





Поглед от последната чучка назад (на юг):



Предпоследно: Траковете. Моят трак е непълен - посредата забелязах, че батериите са се изтощили, а спрат ли да записват поради изтощение - част от трака назад се отрязва. Така че имам цели 700 метра, които липсват. Димитър Козарев също правеше трак, с който мисля да допълня моя трак в липсващата му част, но досега той не е предоставил трака си. Ето връзка към необработения мой трак, макар че по такъв ръб се преценява на място откъде да се мине, а не се следва сляпо нечий трак:

GPS trak- Pirin- 05-06.08.2017g.- h.Yavorov-Pogledets-Sredonosa-v.Bayovi dupki-Bunkera-Y(otStefan

[Допълнение на 30.06.2018 г.:

Най-после получих джипиес-трака на Димитър Козарев и успях да допълня липсващите ми 700 метра в моя трак (от изтощени батерии).

Пак повтарям - траковете са само информативни и НЕ показват БЕЗОПАСЕН път по Средоноса, а само ВЪЗМОЖЕН път.

GPS trak- Pirin- 05-06.08.2017g.- h.Yavorov-Pogledets-Sredonosa-v.Bayovi dupki-Bunkera-Y(otStefan

GPS trak- Pirin- 05-06.08.2017g.- h.Yavorov-Pogledets-Sredonosa-B.dupki-Bunkera(otDimitarKozarev)

GPS trak- Pirin- 05-06.08.2017g.- h.Yavorov-Pogledets-Sredonosa-B.dupki-Bunkera-Y.(Stefan,Dimitar ]


Последно (засега): Връзка към моите снимки. Отскоро имам нов фотоапарат, така че още го разучавам. Повечето снимки съм ги снимал едновременно в JPEG и RAW формат (при нужда мога да ги кача и предоставя и в RAW формата):

Pirin - 05-06.08.2017g.- h.Yavorov-Sredonosa-v.Bayovidupki-Y..Shiligarnika-h.Banderitsa(JPEG(otStefan

Ако някой има забележка към някоя от снимките - нека каже и ще бъде изтрит/изтрита с Фотошоп от въпросната снимка без въпроси. Снимката обаче остава.

Албумът в Гугъл Фото е частен (а не обществен), тоест не се вижда от всички, а само хора с връзката могат да го виждат.

Снимките са много, но повечето са документални.
Както обичам да казвам - фотоапаратът толкова си може, фотографът - също.

Забележка: Обикновено вертикално ориентираните снимки сочат посоката, в която съм продължил (или от която съм дошъл), тоест показват посоката на движение, направлението на придвижване. Това, разбира се, не винаги е така, понякога вертикалната снимка е просто вертикална снимка.

Общи условия:

Снимките могат да се свалят и да се ползват за некомерсиални цели при следните условия:

Първо: Да не се преиначава информацията от тях (например да се пише, че снимката е направена през есента, докато всъщност е било лято.

И второ: Ако на снимката има хора - да се иска разрешението на същите, ако снимката ще се публикува някъде другаде - например във Фейсбук. Логично е - ако на снимката не присъстват хора и туристи - същата да може да се ползва и без одобрението на останалите.

В полетата на Properties/Details (извикват се с десен бутон на мишката - най-отдолу, но след като снимката вече е свалена на компютъра, а не в Гугъл Фото) съм поместил кратка информация за събитието, целите, участниците и кратко описание на маршрута.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Съб Юни 30, 2018 3:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Сеп 09, 2017 1:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
И Стефан си каза тежката дума и много снимки, за Средоносо. Подтикнахте ме и мен, та го преминах след вас. Преди вашето преминаване, значи месец време, нямаше нищо конкретно в 5-6 теми във форума за Средоносо / само Иван повдигна булото, но както той го прави - поетично и завоалирано, загадката остана / и освен общо описание - качваш се и ходиш, нищо не можеше да те подготви какво е горе. Та тъй като нямах ни най-малка представа от подхода към него и какво е отгоре, получи се леко загубване и доста различен вариант от досегашните и вашият. Така стана интересно : без координати, и ГПС, без карти даже. След време, тъй като това ходене е част от друго нящо, ще го пусна за разглеждане

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Сеп 09, 2017 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
nabludatel50 написа:
... Така стана интересно : без координати, и ГПС, без карти даже. След време, тъй като това ходене е част от друго нящо, ще го пусна за разглеждане

Чакам с интерес.

Напълно подкрепям становището ти - не е задължително Средоноса да се минава по точен план и джипиес-трак, даже напротив - за да бъде интересно - отиди, виж, разгледай, прецени, избери си вариант, наслади се на каквото на тебе ти се иска, каквото на тебе ти харесва...

Ние затова и написахме тази тема - за да се види, че Средоноса не е толкова страшен, че не се изискват специални умения и инвентар, че по-важно е желанието, удоволствието и да останеш удовлетворен... А многото снимки ги направих специално, за да илюстрирам подробно маршрута и всеки да си направи сам преценка дали подобен преход би бил по силите му/по силите ѝ.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Сеп 13, 2017 12:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 261

Мнение Отговорете с цитат
excalibur написа:
neillmakoli написа:
Скалата здрава и стабилна ли е на повечето места?


Има и ронливо между клекчето по ръба. Не е проблем нито клека, нито ронливото. Добре е да има човек който го е минавал или поне такъв с повече опит с ръбове и скали, т.е. бързо да преценява след като огледа откъде е най-добре.


Има и здрава скала, но и ронлива. Както и лабилни блокове.

Според мен клека по ръба пречи на места Smile

Също така най-опасното място е един свободно стоящ скален блок (над 1 кубик), който е тръгнал да пада. Но се намира в сравнително тясна част на ръба и няма как да се премине без да се стъпи на камъни, които са се подпряли на този блок. Там трябва внимателно и един по един да се преминава.
Сря Сеп 20, 2017 12:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 261

Мнение Re: Дивият и опасен Средонос-в недостъпното царство на еделв Отговорете с цитат
excalibur написа:
slavei написа:
Лари написа:




Този жандарм как го минахте?


Ако този жандарм е преминат вече и от другата страна е това



го подсякохме от дясно, т.е. западно. После Стефан го изкатери, Деси и Митко след него. Отзад не бе проблем да се качи. Повечето се качват отгоре по ръба или подсичат от дясно. После могат да се качат, което Стефан правеше. Само един над който Деси е написала "Веселбата започна" (шеста нейна снимка), прилича на перка на акула аз го качих, стори ми се ръбат и с доста клек, върнах се долу и почнахме да го подсичаме отляво (изток). Стефан се качи горе и по ръба. Ние стигнахме до 1/3 от зъбера по дължината му и се качихме при Стефан Confused ...
Всъщност и доколкото си спомням има 5 най-проблемни зъбера. Между дърветата още в началото на Средоноса се сблъскваш с остър ръб 3-4 м покрит с хвойна и пропасти встрани. Последният най-дълъг, страховит ръб преди стената на Байова дупка се минава за предпочитане отгоре (вариант е вдясно западно с внимателно подсичане да влезеш в циркуса и да стигнеш до кайзеровата пътека синя марка).
Ако бъркам някъде, което не е невъзможно защото има всичко по Средоноса (пропасти, ръбове, стражи, клек) Стефан, Деси и Митко да ме поправят. В хубав ден без вятър ако се тръгне рано от х. Яворов не е проблем да се мине. Не е нужно въже, защото трябва да знаеш как да го използваш. По изпънатите ръбове, които излизат внезапно от хвойната и са 10-20 см., а отстрани гладки и краката се пързалят като ги яхнеш въжето не знам. Трябва да си го тренирал с падането на единия на една страна, другия на другата.


Ясно, благодаря.
Смятах, че е непроходимо отдясно през клека Smile)
Сря Сеп 20, 2017 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Поглед от СредоносО през очите на екстремният Пламен Петков.

Следя го в youTube. Едно момче със силен български дух, което живее на бързи обороти и на ръба.
Дано е жив и здрав и никога да не прекрачва Границата!

https://www.youtube.com/watch?v=sCquseOo2kk
BG

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Юни 24, 2018 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
ДИАНА написа:
...живее на бързи обороти и на ръба...

След като загинаха доста мои приятели, "живеещи" по този начин, осмислих, че може би именно защото усещат, че са програмирани да не ги бъде дълго, гледат да си вземат от всичко "на бързи обороти".
Според мен не е добра идеята да се разпространяват и най-вече прокламират такива идиотски клипове. Теоретично всеки, който може да ходи по бордюра на тротоара, може да го прави и по скален гребен, от тази гледна точка, извършеното не е кой знае какъв подвиг. Само дето рано или късно камъче се отчупва, в сняг се подхлъзва, а това, за разлика от тротоара, води до сериозни последици.
Обикновено такива клипчета впечатляват главно импубери. Децата нямат база за сравнение, нито опит, и затова за тях остава единствено да подражават. И когато обектът на подражание бъде идиот като този, да не ревете после за някой "ранно заминал си млад живот, нищо не видял" и т.н. глупотевини.
Пон Юни 25, 2018 9:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:

След като загинаха доста мои приятели, "живеещи" по този начин, осмислих, че може би именно защото усещат, че са програмирани да не ги бъде дълго, гледат да си вземат от всичко "на бързи обороти".
Според мен не е добра идеята да се разпространяват и най-вече прокламират такива идиотски клипове. Теоретично всеки, който може да ходи по бордюра на тротоара, може да го прави и по скален гребен, от тази гледна точка, извършеното не е кой знае какъв подвиг. Само дето рано или късно камъче се отчупва, в сняг се подхлъзва, а това, за разлика от тротоара, води до сериозни последици.
Обикновено такива клипчета впечатляват главно импубери. Децата нямат база за сравнение, нито опит, и затова за тях остава единствено да подражават. И когато обектът на подражание бъде идиот като този, да не ревете после за някой "ранно заминал си млад живот, нищо не видял" и т.н. глупотевини.


Respect

Между другото, екшън камерите изкривяват картината така, че нещата изглеждат още по-екстремни. Скоро ми светна, че вероятно това е и точен търсен ефект.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 25, 2018 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
...

Браво, vladofff! По-често пиши такива неща, дано хората се осъзнаят!

mislesht написа:
... Скоро ми светна, че вероятно това е и точен търсен ефект.

Търсеният ефект е слава, популярност, подхранване на егото, жажда за величие и събиране на лайкове...

(Това е лично мое мнение, не държа, че съм прав, може и да греша.)

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 25, 2018 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur



Регистриран на: 30 Юли 2009
Мнения: 681
Местожителство: гр.София

Мнение Отговорете с цитат
Стефане ти като правеше кръгом по средата на ръбовете и викаше на Деси да разпери ръце и си представи, че е на Витошка... По-психарско изглеждаше от клипа на момчето...
Пон Юни 25, 2018 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
excalibur написа:
Стефане ти като правеше кръгом по средата на ръбовете и викаше на Деси да разпери ръце и си представи, че е на Витошка... По-психарско изглеждаше от клипа на момчето...

Very Happy
Всичко сами ще си изпеете, без да се налага да ви разпитват в милицията...
Пон Юни 25, 2018 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Щом така му харесва на спортиста, нека го прави, има и доста почитатели на този начин на ходене, който поне за мен, e безсмислен. Чупят се камъни да се покаже нещо си, търсят се доказателства, бърза се в типичният рекламен стил припознат от подобни спортисти ...разбирай търсим спонсори за следващи "покорявания" .... А да се види красотата на планината , скалните образувания и живият свят, нема време. Това не е целият Средонос, а една малка част , 1/3 от него, до която стигат и пътеки. Най-трудната, красива и дива част, както са се убедили и групата на Стефан, е съвсем в началото му където забива в гората, и последният голям жандарм преди скалният ръб на Баюви дупки. Най- рисковото място за което въобще не подозирах, че го има, е един скален бръснач точно преди краят на жандармите, който няма къ да се подсече - от само 6-7 метра, но се преминава като по опънато въже по билото. Целото преминаване, от първият до последният камик на Средоносо, не съм го слагал в отделна тема, ето го за който му е интересно, не го е минавал, както и аз допреди година , а никъде не открих точно през какво се минава : https://blogailiev.blogspot.com/2017/10/mep-2-pure-sredonos.html

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юни 26, 2018 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:


mislesht написа:
... Скоро ми светна, че вероятно това е и точен търсен ефект.

Търсеният ефект е слава, популярност, подхранване на егото, жажда за величие и събиране на лайкове...

(Това е лично мое мнение, не държа, че съм прав, може и да греша.)



Имах предвид търсен ефект от производителя на камерата. Другото е ясно, че е така.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юни 28, 2018 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
primitiven



Регистриран на: 18 Окт 2017
Мнения: 20

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
ДИАНА написа:
...живее на бързи обороти и на ръба...

След като загинаха доста мои приятели, "живеещи" по този начин, осмислих, че може би именно защото усещат, че са програмирани да не ги бъде дълго, гледат да си вземат от всичко "на бързи обороти".
Според мен не е добра идеята да се разпространяват и най-вече прокламират такива идиотски клипове. Теоретично всеки, който може да ходи по бордюра на тротоара, може да го прави и по скален гребен, от тази гледна точка, извършеното не е кой знае какъв подвиг. Само дето рано или късно камъче се отчупва, в сняг се подхлъзва, а това, за разлика от тротоара, води до сериозни последици.
Обикновено такива клипчета впечатляват главно импубери. Децата нямат база за сравнение, нито опит, и затова за тях остава единствено да подражават. И когато обектът на подражание бъде идиот като този, да не ревете после за някой "ранно заминал си млад живот, нищо не видял" и т.н. глупотевини.


всичко което написа е така.

чувам и жип си купил (явно да му е по лесно да се снима на майната си )

_________________
Планината няма нужда от мен
Пет Юни 29, 2018 3:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov