ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дискова херния + скъсан менискус

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Дискова херния + скъсан менискус
Автор Съобщение
mjjmiro



Регистриран на: 04 Авг 2010
Мнения: 59

Мнение Дискова херния + скъсан менискус Отговорете с цитат
Здравейте, има ли тук някой, който да е претърпял една от тези две операции? В началото на годината ми направиха операция от дискова херния, тъкмо се възстанових и ми се скъса парче от менискуса. Последва операция и на коляното. Та това ме навежда на мисълта, че трябва да приключа с дългите преходи и тежката раница. Съветват ме да заякна мускулите на краката и тези, които поддържат колянната става, както и тези на кръста, което звучи логично и така смятам да постъпя. Наколенки категорично да не ползвам, понеже ефекта ще е обратен- отслабване на мускулите поддържащи ставата. Има ли някой с подобен проблем?
Съб Юни 30, 2018 7:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar



Регистриран на: 19 Ное 2013
Мнения: 522
Местожителство: Велико Търново

Мнение Отговорете с цитат
Моят съвет е, след като преминеш раздвижванията и периода на оздравяване да се започне с постепенни упражнения за заякване, с леки преходи, в парка и на по-близки разстояния в града. След четвъртата седмица може да се прибавят и сутрешни раздвижвания с лек джогинг, или в друго удобно време на деня. След третия месец, ако всичко е на ред, могат да се осъществяват и по-тежки натоварвания, като стандартни планински преходи, на по-далечни разстояния. И така, при всички положения, моят съвет е да не се отказвате от планинарството! И както се казва: "Няма горска пътека, която да води в аптека!"

_________________
И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Laughing Laughing Laughing
Сър Т.Пратчет
Съб Юни 30, 2018 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Съгласявам се с колегата! Отговорете с цитат
Още нямах 30, като ми казаха че имам 2 дискови хернии, еми реших да не им давам да ми бъркат в гръбнака още.
Относно мениска - в процес на операцията (преди 8 години, при Тони Коляното) се установи че няма как да се зашие, 50% ми го отрязаха. На другия ден качвах стълби без проблем и без патерици. Е сега на дълги спускания в планината наболява. Но подкования с 10 винта глезен ми играе по-лоши номера. Махнаха ми 9 от тях, на Витоша 100, без подготовка изкарах цялото за под 10 часа, нямах болки. Докато не се скофти времето и тогава ме завъртя.
Не се отказвай.
Просто постепенно го натоварвай.
Тялото само си дава сигнали кога не трябва да се напъва излишно. Просто го слушай. Но и не се тръшкай и да се отписваш.
За срамотиите, на дърти години почнах да подтичвам, хем че бях анатемосал тея дето бягат, ама Витоша ми е в двора, по 4-5 км 2-3 пъти на седмица, тонизира. Ще се оправиш и ще се радваш на всичко.
Успех и до скоро по пътеките!

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Съб Юни 30, 2018 11:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NuclearWinter



Регистриран на: 24 Юли 2015
Мнения: 94
Местожителство: ГА701

Мнение Отговорете с цитат
Операцията на менискуса всъщност се нарича артроскопия. Представлява доста щадяща хирургическа интервенция за "ремонт" на менискусите. Моите се увредиха и скъсаха след няколко последователни подхлъзвания и лоши падания в Стара планина и Витоша. Тогава още ходих с военни кубинки (след това инвестирах малко парици в Бестард). Менискусите се отчупиха, а злед артроскопията хирургът ми каза, че моите хрущяли са били по-големи от необходимият проектен размер и са се отчупили само излишните маси.
Претърпях такава преди много години, а нямах дори и 25 лета. Сега 15 години по-късно продължавам да обикалям планините и да спортувам от време на време (бягане, фитнес, колоездене). Коляното продължава да си ме наболява, от време на време изпитвам напрежение в ставата, като го освобождавам с рязко и зловещо изпъкване на ставата чрез въртене на подбедрицата. Когато клякам с щанги зад врат и 60-70 кг тежести усещам как дясното коляно се натоварва здраво в сравнение с лявото.

Дископатия също имам, едностранна, в лумбалните прешлени. Не е оперирана. Нося си я и нея с мен в планината. Тя се отключи от много, много тежко падане на високи заледени зимно време стълби. Разминах се само с няколкомесечни синини и болки. Но след година, малко след като болките отшумяха, при едно навеждане усетих как нещо се "скъса". Последваха още месеци болки и лечение. Тъкмо се пооправих и последва яко зимно падане на слизане от хижа Беговица към хижа Яне Сандански. Сега си е огнище на болка, но лека, само като напомняне. Но дори и след пробяган полумаратон на асфалт е само болка на следващият ден.

Извинявам се за дългите писания. Това, колега е моят личен опит с тези травми. Стискай зъби, мятай раницата и беж по баирите!

П.П. поразпитай и започни тренировки в някой фитнес със сериозен инструктор за упражненията от "семейството" на мъртвата тяга за стягане на кръстните и поясните мускули.
Нед Юли 01, 2018 8:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mjjmiro



Регистриран на: 04 Авг 2010
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за съветите и подкрепата! В никакъв случай не съм решил да се отказвам от преходите и колоезденето в планината. Просто в някакъв къс интервал от време ме сполетяха тия неприятни болежки и все свързани с операции. Тази с дисковата херния намаше как да я избегна, не можех да мръдна от болко в кръста и крака. Оперираха ме, минаха няколко месеца на рехабилитация и раздвижване и тъкмо се оправих и се случи това с менискуса. Сега пак съм в процес на раздвижване и малко по малко се подобрявам с всеки изминал ден.
Вие ползвате ли наколенка при преходи или само при спускания? Съветват ме да не си слагам понеже ефекта е обратен. Но преди това ще трябва да поработя доста върху мускулатурата на краката и баланса преди да се хвърля на по-тежки натоварвания.
Благодаря Ви! Поздрави!
Нед Юли 01, 2018 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
mjjmiro написа:
Благодаря за съветите....
Вие ползвате ли наколенка при преходи или само при спускания? Съветват ме да не си слагам понеже ефекта е обратен. Но преди това ще трябва да поработя доста върху мускулатурата на краката и баланса преди да се хвърля на по-тежки натоварвания.
Благодаря Ви! Поздрави!


Наколенките - според доктора! Един ме наплаши, изписа ми едни по 70 лв парчето, каза че и за двата крака ми трябват, с велкро се пристягат, ортези май се казват, абе с кръгъл отвор на коляното, лепят се под и над него.Трябвало да ми придържат капачката, каза да ги нося в планината.
Инак според други доктори с наколенки е по-зле. Зная ли и аз вече, преди 3 години като ми казаха и си ги купих ги носих, особено на по-сериозно ходене и на слизане. Щеки ползвам на спускане да щадя коленете, туй то.

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Пон Юли 02, 2018 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
m.ruseva



Регистриран на: 06 Авг 2015
Мнения: 2

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,
Ако имате дискова херния, предполагам и вие като мен не вярвате на оперативните методи. А болката в гърба от дискова херния прави изкачването на планина непостижимо. В моя случай с помощта на упражнения успях да се стабилизирам. Без излишни лекарства, които да тровят организма. Упражненията научих в американската клиника в софия за гръбначни заболявания. Ако искате да научите повече, може да ги потърсите в гугъл или да видите тук: https://www.americanspinalclinic.com/bg/conditions/diskova-hernia/
Пет Фев 15, 2019 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov